Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. SAMIRA

SAMIRA Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    251
    незнам зошто тироиднава не може да мирува значи пијам редовно веке рутински ми стана ама еве не можам да тврдам за 3 недели кога ми е контролата ке се потврдат или ке се негираат овие мои мислења значи хипо сум и минатиот месец ми беше се добро и тсх и т4 е сеа помина 1 месец и мислам да минувам у хипер значи не сум хипохондрик ниту илузионирам ама еве ми се јавува несоница по нервозна сум радразлива се потам и да не заборавам кога легнувам навечер осеќам такикардија блага задишаност не да е нешто срашно значи било и пострашно ама ми се мења цел биоритам значи тешко заспивам па се будам паизлегува ко цел ден да сум у кревет мене 1 не ми е јасно ајде да речеме да сум се нервирала поради х-причини периодов нели е нормално пошо сум хипо да тсх се качува зошто да пага т.е да минувам у хипер за тоа со док сл пат малку повеке иначе му се има на некој така случено значи не можам да најдам некоја логика у сево ова добро што ми се ближи контролата иначе не би сакал ко минатиот пат кога скоро цела год бев у хипер значи грозна е несоницата сварно ми е неиздржлива пошо освен таа 1год цело време усвари и ја сум хипо и телово некако ми бараше да спијAM повеке а сеа обратно мислам до кога ке може да ми ги издржува овие нагли шокови од хипо во хипер па средено за кратко и пак у хипер зошто е така

2. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.112
    Епа сабајлево се сефтосав со првото апче Еутирокс во мојов живот, наздравје нека ми е :lol: се надевам се ќе се среди и нема да морам цел живот да ги пијам :devil:

На Saricko му/ѝ се допаѓа ова.
  3. SAMIRA

SAMIRA Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    251
    ако си хипо ќе пиеш до крајот на живот,а претпоставувам дека си пошо рече еутирокс ама ништо страшно ке ти биде рутинска навика а за подобрувањата ке си осетиш од време како кога секој организам е индвидуален и различно реагира,некој после 2 недели може да осети подобрување некој после 2 год се еразлично еве кај мене скоро после 4 год ми дојде во нормала а претходно 1год бев предозирана па преминав во хипер уф ужас е таа нагла промена како и сите симтоми што гии носи хипер,еве цела недела а синоќа посебно осетив такикардија значи осетив и болка во градниот дел посебно во левиот дел ,па си викам дали треба на своја рака да ја намалам дозата или да чекам до контролата ама за 2ипол 3 недели ми е ако ми продолжи такикардијата заедно со несоницата може и слабото спиење јаправи такикардијата ама едно недела дена ме држи незнам сварно што да правам ке пробам со м-зиум пред спиење ваљда ке ја снема такикардијата уф богами и ме плаши малку некој такво нешто му се има случено и како му поминала такикардијата

4. StarSky

StarSky Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    9
    Пак ми ја зголемија дозата... Не знам до кај ќе оди работава :?: Не беа резултатите толку лоши како минатиот пат (тогаш беа 9.9 а сега се 7.85, нормала е до 4.0), само си се прашувам понатаму дали ќе се зголемува дозата и до кај може да оди... :^) Сега ми е подобро, примам 75ки 6 дена и 50ка еден ден.. Се прашувам до кај ќе стасам??? :^) А и немам автоимуно нарушување, ги испитував антителата два пати.. Од кај тогаш толку голема промена наеднаш?? Од 50ка 6 дена и 25 еден ден одма скокнав на другата доза... Немам јазли, само зголемување на жлездата која пополека се враќа во нормала.. Ај се надевам дека сега ја погодивме терапијава и дека ќе се средам за брзо...

Иначе, слушнав дека некоја си „иванова трева“ делувала при намалување на струмата... Имате ли вие слушнато нешто такво?? Исто разбрав дека биле добри чаеви од ајдучка трева, од глог, од срце трева, медунка, волчја нога... Пиете вие вакви работи?? Јас успеав да најдам само ајдучка и глог, и еве почнав, па ќе видам резултати.. Таа ивановата најмногу ме замислува.. Што мислите вие? :^) :?:

5. matmar

matmar Нов член

Се зачлени на:
    22 јануари 2014
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    2
    Совет за оние кои имаат хипо функција на тироидната жлезда-ВЕЖБАЈТЕ. Секој ден по најмалку 45 минути. Одењето до продавница не го сметајте за некој посебе физички напор ;) . Јас се препородив од кога почнав да вежбам. Сега се ми е полесно, не сум толку омалаксана, имам мноогу повеќе сила и енергија. Избегнувам и глутен колку што можам ама дека сакам и да ослабам па не јадам тестенини и благо. Јас имам веќе 18 години проблем со жлездата од хипер во хипо премина. На еутирокс сум веке не знам колку години. Не се фиксирајте толку на болеста, гледајте пиете апчиња редовно и не се замарајте многу многу. Јас со ова и полицистични јајници и поголема килажа останав бремена така што се е можно.
    Поздрав на сите

На wildrose71 и StarSky им се допаѓа ова.
  6. wildrose71

wildrose71 Активен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Dragi moi,
    Denes prv pat se resiv da procitam nesto poveke okolu simptomite na poremetena tiroidna zlezda, otkako mi naleta nekoj natpis vo nekoj dneven vesnik. Imeno, od pred 6-7 meseci me poteraa nekoi ekstremno stresni situacii i od silna i stabilna licnost pocnav da se pretvaram vo sustestvo koe e postojano vo nekakvo macno i placlivo raspolozenie, bezvolno, polno so strav anksioznost, ne spijam po celi noki, se tresam, imam tahikardii, pulsot znae da mi zabega nad 110-115, postojano sum umorna, imam cuvstvo deka vo glavata imam nekakva zamaglenost i funkcioniram so tezok napor. Menzisot mi e uzas, ke dobijam eden-dva deka, pa ke prekine. Pomisliv deka sum vo depresija ili deka poluduvam i porazgovarav so psihijatar i kako sto gi dala profesijata, vednas antidepresiv i dijazepamce... i taka eve veke nekolku meseci, cas gi pijam, cas gi ostavam... veke se uplasiv deka se pretvaram vo tabletoman. Sega po cel den mi se spie i mislam deka od helexot mi e uste poloso. Koga procitav del od vasive razgovori, svativ deka mozebi imam drug problem. Ve molam za nasoka - kako i kade da proveram dali e vo prasanje tiroidnata zlezda? Ako e toa vo prasanje, mozam li da se nadevam deka so soodvetna terapija ke mi se prisredi psihickava sostojba? Btw, imam skoro 43 god. Moze li da se klimaktericni tegobi, bidejki sum cula deka zenite vo menopauzata znaat da dobivaat vakvi "krizni situacii" i sto toa bi znacelo?

7. milakaja

milakaja Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2014
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    2

здраво. трба да провериш хормони и да направиш ехо на тероидната жлезда.тоа се прави на многу места зависи од каде си значи мози на патофизиологиа на клиника,на ендикринологија за таму ти трба упат од матичен со термин,но сигурно за таму ке почекаш повеке.за побрзо мозиш во некоја приватна амбуланта,јас конкретно одам во систина кај др.Муратовска ептен стручна ,добра,комуникативна иако мојот проблем е многу поголем од твојот .јас се оперирав и ја извадив цела теридна злезда ми бесе дијагностициран карцином ,сега сум добро во среда одам да го примам јодот.мој совет што побрзо да се прегледаш да видиш дали е таа во прашане аако не е тогаш да бараш друго решение,а ако е тероидната сигурно ке имас многу подобруване со содветна терапија дадена од др.позз

8. love-love

love-love Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2010
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    9
    i jas konecno ispitav za tiroidnata prvite rezultati bea odlicni no ne bil ispitan edniot hormon tsh nemaa reagensi vo lab.pa doktorot mi rece nemas nisto supr ti e se ok koga stigna dr hormon ispadna deka imam namaleno lacenje i eve od denes mi prepisa eurotiroks 50 :?: :( kaza deka vo bremenost treba da bidi regulirano lacenjeto me ineresira dali smeta za zacnuvanje ako nekoj znae neka pisi mada mislam deka ne...

9. l-a-d-y-di

l-a-d-y-di Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    498
    За зачнување нема да ти смета,
    Мојата докторка ми рече дека требало повеќе да се работи по дома :D :D :D
    Само во бременост ќе правиш почести контроли и ќе примаш поголема доза еутирокс

10. princessofthedark

princessofthedark Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2010
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    151
    девојки сакав само да ве поздравам и да ви кажам дека конечно после 3 години борење со оваа болест се чуствувам нормално како старата јас се разбира делумно но сепак и тоа е голем успех :) Пробувам да функционирам сосема нормално како да не сум го имала проблемот до сега, некат успева некат не ама ок е :D :D

11. milakaja

milakaja Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2014
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    2
    Здраво девојки .сакам да ви кажам дека во средата го примив јодот во петокот ме пуштија дома сега сум сама дома во изолација .многу ми е досадно немам луге околу мене децата не треба да ги видам 1 месец,насабајле немам сила за ништо .од вчера почнав да го пијам еутирокс од 50 5 дена ,па 75 10 дена се надевам дека во скоро време оваа состојба ке се среди .ако некој имал слично искуство нека сподели да си поправиме муабет бидејки сега време имам на претек :)

12. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.843
    Допаѓања:
    39.593
    После колку време забележавте подобрување на симптомите на хипо- по започнувањето со еутирокс?

На XstrongerX му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Paljus

Paljus Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    11
    Здраво девојки....Ми требаат информаци за хирушки зафат на тироида ,дали некој правел и каде,кој е најдобар хирург кај нас и какво е вашето искуство?
    Имам struma nodosa euthyreutica на десниот лобус бенигнен нодул или како се нарекува поинаку незнам,кој се зголеми и ми препорачаа операција,тироидата работи нормално и хормоните се во ред ,но почна многу да ми смета при голтање.
    Благодарам

14. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.112
    Девојки, од кога почнав да го пијам еутироксот почнаа по лицето да ми искачаат бубуљици, а јас никогаш не сум имала вака ни во пубертет, стакло ми беше лицето :@ има ли некоја ваков сличен проблем? Иначе еутироксот го пијам само 3 недели

15. Papilarna

Papilarna Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2014
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    4
    Zdravo,
    mene me operirase Borce Antevski na torakovaskularna hirurgija, koj momentalno ne e tuka tri meseci e otsuten nadvor od drzavava, znam deka za taa problematika e dobar i Spirovski na istoto mesto, ima edna druga devojka na forumov taa se operirase vo sistina kaj Karagjozov. Jas imav papilaren karcinom site mi go preporacaa Antevski, za ova, operacijata mni pomina vo red, rezot mi e dobar i taka, ako te interesira nesto drugo prasaj, pozdrav

16. milakaja

milakaja Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2014
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    2

Јас исто така сум со оперирана од папиларен карцином ме оперираше др.Караѓозов во систина сум презадоволна е малку скапо мегутоа во таа паника не сакав да ризикувам со доктори ,а мислам дека на торкална и многу се чека а јас тоа не можев да го поднесам .ако те интересира нешто слободно прашај.позз.

17. milakaja

milakaja Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2014
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    2

го пијам еутироксот од саботата и еве два дена сум исфрлана со ситни брунчина на лицето незнам дали е од нив или од нешто друго не ме чешаат не се црвени само на допир се секаваат .утре ке ја контактирам докторката да видам сто ке кажи па ќе пишам.

18. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.112
    Mene edna do dve ke mi se pojavat onakvi kako aknicki so belo vnatre pa go stiskam da izleze beloto i posle nekolku dena se susat, gi snemuva...pa po nekoe vreme pak ke se pojavi nekoja...od mob pisuvam izvinete za lat.

19. SAMIRA

SAMIRA Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    251
    па зависи секој организам е индвидуален исто така зависи колку си дозволила тироидната да ти направи ршум по сите органи ако си ја фатила на време нормално да и подобрувањата ке почнат побрзо да ги осеќаш значи кога ќе видиш да тсх ти се намалува ке ти се намалат и некои од симтомите кои претходно те мачеле а нели целта е да се постигнат во нормала тсх и т4 иако еве некои ,па и јас сеуште не се осеќам баш онака најдобро иако сеа ми се во нормала ,али док па и ширум светот тврдат да кога ке бидат во нормала хормоните се осекаш како да никогаш не си ни имала заболена жлезда што не би се согласила врс основа да заморот ми задава постојано мака а нели не би требало пошо тсх и т4 сеа се ок +да спомнам да килажава некако сто во место па нели е логично да паѓа ама ете можам да кажам да косата се подобрува у смисол не можеш да имаш џеј ло коса ама паѓањето ке прекине па и тоа е некој +

На Dentina му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.843
    Допаѓања:
    39.593
    Samira,tokmu za umorot zboruvam-kaj mene najizrazen simptom..iako vrednostite na TSH samo malku mi otstapuvaat od normala,na prvoto merenje 4.1 a na vtoroto 2.8 ,sho mnogu go smetaat za normalno ,osven sto za potencijalni trudnici se preporacuva da e pod 2.Tiroksinot mi e na dolna granica.Se konsultirav so trojca endokrinozi,a dva od niv mi rekoa i deka ne mora da pijam so toj rezultat,edinstveno vo Atik kor mi preporacaa 0.25.Zasega ne cuvstvuvam promeni vo vrska so umorot,ke cekam kontrola da vidam kakvi se nivoata sega..