Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. Alondra

Alondra Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.358
    Девојки дали имате информации зашто го нема еутироксот од 25. Секаде по аптеките прашав го немале. Да не видел некој некаде или пак да не донеле (за Скопје мислам)?

2. esperansa777

esperansa777 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2012
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.858
    го нема веќе повеќе од месец време,го нема во веледрогериите,земи си од 50мг па крши го на пола,друго решение нема

На Alondra му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.921
    Јас па мислев само кај нас во нашиве аптеки го нема, јас земав од 50мг и го кршам на пола

4. Alondra

Alondra Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.358
    Исто и јас го кршам. Незнам зашто само од 25 го нема. Ќе се снаоѓаме додека да добијат аптеките :)

5. Mamicka123

Mamicka123 Активен член

Се зачлени на:
    3 март 2014
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    4
    Девојки дали тироидната жлезда има врска со забременувањето???Зборувам ако има зголемено лачење на хормотот има некоја со слично искуство за да ми кажи совет???

6. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.111
    Ме интересира дали доколку имаш зголемено ниво на инсулин (мислам хиперинсулин или нешто сличо се викаше) може да се забремении дали во тој случај му смета на плодот? Иначе јас сум хипо, но после неколку месеци пиење еутирок сега тсх ми е 3, што значи во нормала, сепак и понатаму го пијам..инаку сеуште не сум испитала ова за инсулинот (но имам генетски предиспозиции за дијабетис), во најбрзо време ке испитам. Се надевам дека се ке биде во ред бидејки со мажето планираме да имаме бебенце :)

7. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    за ова првото несум информирана,но за бременост ти треба тсх 2,консултирај се со твојот доктор,но мене така ми рекоа,мора да биде помалку или 2..

8. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.111
    знам дека треба да биде 2 или помалку, затоа докторката ми ја зголеми дозата на еутирокс..но ова другово ме загризува :worried:

9. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.903
    Допаѓања:
    11.450
    Поради појава на напнатост, вознемиреност, кои ми се јавуваа понекогаш испитав тироидна жлезда и добив овие резултати
    Серум за FT4 IMULITE резултат 1.1 , а референтната вредност 0,89 - 1,76
    Серум за TSH IMULITE резултат 5,41, а референтната вредност е 0.4 - 4, што значи ми е покачена малце
    Матичната на ова рече дека нема потреба од терапија, ама ништо не ми објасни а се нервирам вака многу :@ , дали напнатоста од ова може да ми се јави, само ми рече да почекаме еден месец и да го повториме пак испитувањето. Дали може да има нешто не сакани последици :?:

10. SAMIRA

SAMIRA Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    251
    па види после месец каков ке ти биде резултатот да тсх ти е малку покачен ако ти биде пак нешто сл резултатот боље ке ти биде да почнеш со најверојатно најмалата доза пошто како што имав пишано претходно колу навреме се санира побрзо ке ти ичезнат тегобите што сама по себе ги ствара тироидната а иначе можно е да под стрес се дига тсх дали осеќаш некои промени покачена килажа замор исл

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  11. iv.ana

iv.ana Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2013
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    14
    Здраво

Во Јули треба да правам контрола на тироидната, значи под контрола се подразбира прво да ми земат крв па по една недела да ги земам и со резултатите да одам кај докторката во државна болница после 12.
    Прашањето мие дали може со упут од општ матичен лекар да отидам во државна и да ми земат крв, бидејќи треба тоа да биде во 3 ден од циклус, а јас неможам да превидам кога ке ми дојде бидејки не ми иде точно.
    На кој начин треба да направам контрола,бидејки докторкава е само вторник на работа а мене за втроник да ми биде 3 ден од циклус се многу мали шансите, просто невозможно. Башка и да се падне тој ден кај ке најдам јас со МОЈ ТЕРМИН термин кај неа кога се чека по 2-3 месеци. И да ми дадат приоритетен е друг проблем - приоритетните се после закажаните со мој термин значи тоа е после 12-13часот, а јас нејадена и непиена на оваа жештина башка и во таа гужва нема шанси да издржам.

Значи прасањето е ДАЛИ СО УПУТ ОД ОПШТ МАТИЧЕН ЛЕКАР ОД МОЈОТ ГРАД МОЖЕ ДА ОТИДАМ ВО ДРЖАВНА И ДА МИ ЗЕМАТ КРВ?
    Ако некој знае ве молам нека ми одовори Јули се ближи а јас незнам што да правам :)

12. SAMIRA

SAMIRA Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    251
    знам да е малку глупо ама мене малку ме иритира па сакам да прашампосле 4 год пиење некако ми здосади а башка некогаш имам апетит па неможам да чекам 30 мин дали ке смета ако јадам и пијам одма после еутирокс

13. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.314
    Допаѓања:
    158.309
    Мене ми рекоа да си пејам.
    Да,да...колку што ме држи глас. :D
    Ја стимулира работата на тироидата, исто така и медитацијата со мантрање заради вибрациите во грлото.

Па сега, си ги жалам комшиите, колку сакаат нека се смеат кога ете така погласно подпевнувам, за здравје се работи,а и кој пее зло не мисли! :!: :D

На SAMIRA и Saricko им се допаѓа ова.
  14. SAMIRA

SAMIRA Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    251
    дали тироидната жлезда поднесува антидепресиви иако бев голем противник сакав да е се на пр.база еве од неодамна и ја почнав со нив иначе веројатно така е пошто ме замори тсх да не може да фати 1 тек малку подолго не за 2 3 месеци гледаш пак рипнал е сеа да не биде уште полош сеа во вторник сум на контрола и едвај чекам да видам каков ке биде сонив ,иначе пиев и сеуште пијам валеријан и бедоксин магнезиум одвреме на време

сакав и кантарион да пробам ама ете сеа коцката е фрлена нема назад освен да видам после контрола каков ке биде резултатот ме интересира дали некој пие антидепресиви мислам на тој/таа што и воедно има заболена тироидна жлезда

15. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.314
    Допаѓања:
    158.309
    ^ Чекај малку, зошто антидепресиви???
    Луѓе се ви е во главата, се ви е во душата, се ви е во мотивот. Премногу е препуштате на страови, меланхолија и летаргија.
    Дајте си крила бре и кажете стоп на тие глупости.
    Тешко е,ама не е невозможно. Антидепресивите нема да ви дадат смисла, мотив.
    Се е до вашата внатрешна состојба.

На jonbonjovi му/ѝ се допаѓа ова.
  16. jonbonjovi

jonbonjovi Активен член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    7
    Антидепресиви од која и да е група, а најчесто даваат сертaлине или асентра што евентуално прозак но за кој и да се работи има воведување во лекот 6 недели време за кое тој реално не дејствува, туку организмот се привикнува на него. Така да освен ако не си во сериозна депресија не ти препорачувам, прво се токсични и прават зависност, второ не делуваат одма така што нема да ти е подобро... дружи се повеќе, излегувај почесто ке биде добро.. :up:

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  17. pierces

pierces Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2013
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    5
    Девојки да ве прашам нешто. Дали некоја од вас со било какво заболување на тироидната имала проблеми со обилно опаѓање на косата?
    Јас имам Хашимото тиреоидит и веќе 1 месец пијам Еутирокс од 25мг. Може опаѓањето на косата да биде од терапијата? Некакво решение?

18. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.111
    Да, еден од симптомите на заболена тироидна е опаѓање на косата. И јас имам Хашимото, ми паѓаше косата многу на почетокот пред да дознаам за заболувањето. Но после некое време пиење терапија опаѓањето престана, освен нели норманото опаѓање по некое влакно. Сепак секој различно теагира на терапијата, јас пијам поголема доза, 25 мислам дека е малку за Хашимото, ама сепак тоа лекар си одредува ;) Не се секирај ќе престане опаѓањето кога ќе се регулира нивото на хормонот ;)

На pierces му/ѝ се допаѓа ова.
  19. pierces

pierces Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2013
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    5
    Значи дијагнозата за Хашимото ја имам веќе 2 години, но не сум цело време под терапија. И претходно краток период пиев Еутирокс од 75, а немав некои поголеми проблеми со косата, во споредба со сега кога ми е многу изретчена. Во меѓувреме пијам и витамини, но пак косата ми паѓа.

20. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.111
    Obicno koga se raboti za hasimoto eutiroksot se pie redovno i dozivotno neznam zosto si pravela prekini. Hasimoto e sindrom koj se javuva najcesto kaj hipotireoza i ne se lekuva a apcinjata se pijat za da se nadomesti nedostatokot na tsh hormonot i zatoa se pijat dozivotno. Kako i da e sekoj organizam razlicno reagira, mozebi tebe ovoj simptom na opagjanje na kosa pokasno ti se pojavuva ili e rezultat na nepravilno odredena doza. Kolku ti e tsh?? Mene sega mi e vo normalni granici ama sepak doktorkata malku mi ja zgolemi dozata pijam 5 dena od 50 a 2 dena od 25. Sepak koga ke si otides na naredna kontrola ke si prasas se sto te interesira, nie tuka samo sovet moze da dademe. I mnogu e vazno da se regulira nivoto na tsh osobeno za planirana bremenost.