Јас имам проблем со забременување и цела година се маткав по гинеколози и на крај го проверив хормонот на Тироидната и се показа дека ми е покацен. Сеа сум на контрола треба да добијам па да го проверам дали малце мрднал. Многу сум нервозна подуена ми доцни циклусот ке полудам.
Јас веќе две недели го земав Еутирокс 25 и не почувствував промена на подобро, напротив, на многу полошо. Ми се направија огромни болни мозолки на вратот, а досега не сум имала ни сличен проблем. Не можев да спијам навечер од болки. Бев на кожен доктор, и се консултирав со докторката која ми дијагностицира Хашимото и таа нормално се огради дека лекарствата би можело да направат нешто слично. Сепак ми предложи да направам пауза па од денес ги прекинувам еутороксот. Како и да е, се работи за мене, за моето тело, за мојот живот, па овие две недели додека ја примам терапијата проучував на интернет и мислам дека ќе пробам да регулирам со исхрана. Јас сум граничен случај и мислам дека може да има резултати. Според симптомите без лекови бев повеќе од три години но тогаш немав дијагноза. Се чудам воопшто као ми текна да се проверам. Блиските ме нарекуваа хипохондрик, ама кога ќе се сетам колку девојки и жени се измачуваат и не се проверуваат под изговорот дека веројатно "се е од стрес", ми доаѓа да покренам кампања за свесност кај младите девојки и жените за редовна проверка... Извинете што издолжив... Прашањето ми е дали некоја од вас пробала да промени нешто во исхраната? Секаде пишува дека исхраната итекако делува (иако мојата докторка кога ја прашав одма негираше...) па еве овие дена јас сум на исхрана без глутен, уште повеќе и grain free diet. Ќе пробам и ќе ви пишам. Имам големи надежи. Дали некоја од вас пробала досега да промени нешто во исхраната? Освен тоа ние дефинитивно не треба да јадеме преработена храна и треба да внесуваме повеќе овошје и зеленчук, јатки, а да избегаваме брашно 100%. Читав дека особено за Хашимото треба да се избегава глутен заради тоа што организмот при обидите да го елиминира ја нагризува и тироидата која физиолошки изгледа како составот на глутенот... Како и да е, иако диетата е претерано ригорозна, вреди да се проба. Може да се јаде брашно од хељда, леблебии... И да знаете дека се превкусни, ако не сте пробале. Си нарачав и книга со рецепти од Америка, а во преговори сум и со докторка од таму за тој природниот лек кој досега се употребува на пациенти кои се 99% задоволни... Одличен сајт за Хашимото е овој: http://www.hashimotoshealing.com/ има многу интересни работи кои треба да ги знаеме... Ви посакувам среќа на сите.
ја читав дека оревите се многу добри, мислам дека со исхрана може малку од малку да биде подобро, со добар нутриционист можат да се симнат килограмите, треба посебен режим на исхрана, и строго придржување кон него, и што помалку нервоза, стрес.. и верба дека ќе бидеш подобро..
Незнам како да го сопрам дебелеењето не јадам ана се дебелеам имам многу голем проблем и со не добивањето незнам како да го решам.
И јас го имам истиот проблем се здебелив 7 кг ама сега уште повеќе внимавам на исхрана и почнав со вежбање па ако не смалам барем да ја одржувам килажата.
Драги мои, не успеав да ги прочитам сите страници од темата, но барем половина од нив (последните) ги прочитав и се најјдов себе си во вашите проблеми. Мојот проблем започна (поточно го забележав појасно) кога во текот на летото почнав нагло да се поправам (јас и онака сум крупна, но ова беше премногу за мене). Не обрнав многу внимание до моментите кога почнаа да ми се јавуваат и други симптоми (кршење на ноктите, опаѓање на косата, ниска концентрација за работа, поспаност, незаинтересираност и се’ по ред). Конечно пред еден месец бев кај матичната и веднапш следниот ден направивме крвна слика и хормонална проверка. Направив и ЕХО на тироидеа приватно и докторката го забележа видното зголемување на жлездата и чвор од два сантиметри во десниот лобус. Оттаму матичната ме прати на интернист во Идадија каде само ми дадоа упат за ендокринологија. На ендокринологија направија проверка на хормоните и сите вредности се во границите на референтните вредности. На ехо ме виде ендокринолог и веднаш ми даде приоритетен упат за Нуклеарна медицина за биопсија. Рече дека чворот е голем, но и блиску до каротидата и го потврди тоа дека зголемувањето е доста видливо, а можам и јас сама да го видам во вратниот дел дека е така. Требаше денес да одам на биопсија, но ми презакажаа за петок, а мене почнува да ме обзема стравот. Читав и за сите ваши искуства. Знам дека не треба и многу да читам и на странски сајтови, но сакам да се убедам себеси со позитивна мисла дека се’ ќе биде во ред. Ви благодарам што сте тука и што имам со кого да споделам што ме мачи. Уморот ми е секојдневие, навечер не можам да заспијам, а преку ден само на спиење ме тера работата.
zdravo.ako moze nekoj da kaze nekoj asalen doktor za ispituvanje na tiroidna bev vo filip 2 mi prepisaa eurotiroks 25 da pijam i podobro mi bese potoa na klinika na endokrinologija kaj dr tanja mi gi otkaza i sega se poloso mi e ako moze sovet od vas ....pozzz
Баш сега гледам Лилит кога ја отварала темата ги пишала сите фази на тироидната жлезда и нивните симтоми, најмногу се пронајдов во Хипер, скоро сите симтоми ги имам.. а гледам во извештајот од интернистот ми пишува дека сум Хипо, си пијам скоро една година Еутирокс на почетокот пиев само од 25мг. а сега 5 дена од 25мг и 2 дена од 50мг и џабе е од отоци глава не можам да кренам преку еден ден сум отечена. Лицето, вратот, очните капаци
Кој планира да испита тироидна еве евтина понуда на Купи на попуст. http://kupinapopust.mk/deal/index/4310
Zdravo, jas utre imam zakazhano eho za da si ja proveram tiroidnata zhlezda, kako dojdov do toa ke vi kazham sega pa se nadevam nekoj ke mi dade sovet zatoa shto sum preplashena za utre Vo mojata familija brat mi ima takov problem i mu e prilichno seriozen iako ne veruvam deka ima vrska toa so mene, si gi prepoznav simpomite. Godinava mi beshe prilichno stresna, nakachiv premnogu na kilazha, iako od sekogash sum bila krupna, nikogas ne sum imala volku kilazha, imam zgolemen apetit, pred edna godina ne ni mozhev da zamislam tolku kolichinski da jadam kolku sho jadam godinava, stresot mi e prilichno sekojdneven godinava, bez koncentracija sum, depresii, loshi chuvstva... Poslednive denovi osekjav kako da me grebe neshto vo grloto i sekoj den se pointenzivno beshe pa go lechev so chaevi, vitamini mislev nastinka e ali problemot e shto voopshto ne sum bolna, nemam temperatura a grloto me boli u smisla da nemozham da goltnam ni plunka. Me proveri matichniot i mi preporacha da idam da se proveram posho ne mi e crveno grloto, tuku sum malce potechena od stranite na vratot. Moite roditeli go nemaat ovoj problem, osven kako shto navedov mojot pogolem brat. Posho mi prepisha da pijam antibiotici, sakav da prasham prvo: Dali pravat problem antibioticite dokolku treba da idam na pregled? I dali ova shto go napishav ukazhuva deka bi mozhela da imam bilo kakvi problemi so tiroidata? Fala vi odnapred
zdravo devojki,ve citam i gledam deka na poveketo od vas vo bremenosta vednas vi e pokacena dozata za eutirox,jas sum 18 nedela,na pocetokot s-tsh iznesuvase nekade okolu 2 i nesto,predposledniot pat 2,497 i 5 dena piev od 25 mg,a vikend 50 mg,a posledniot tsh bese 3,779 a granicata e 4,940 i doktorkata mi kaza 5 dena 50 za vikend 25.inaku pred da ostanam bremena piev od 25mg,sekoj den,aj ako ima nekoj sto pominal niz bremenosta ili sto poveke se razbira neka mi objasni sto kako dali mi e mnogu pokacena,nesto me faka strav..
Sepak se dobri rezultatite, nemalo potreba za panika e sea mi reche deka ne bi bilo losho za nekoi 4 do 5 meseca da otidam pak na kontrola, toa me zachudi chim se dobri, ali nego sonnezhi mu pravat simptomite i sosema malo potekuvanje na zhlezdata... Posle toa bev totalno zbuneta haha
za da si bides mirna napravisi kontrola kako sto ti rekol doktorot,ako nemas nisto super barem na cisto ke si,a i da ima nesto ke bide otkrieno na vreme sto e mnogu bitno,pozz sekoe dobro
zdravo i od mene, nova sum na forumot so slicna maka kako vasata. Ve molam za vase iskustvo imam zgolemen tiroksin. Dobiv terapija na Klinika, Eutiroks, no dotorkata ne bese tuka da mi objasni, pa ako moze da mi kazete koga se zema tabletata, nautro, na gladno,.... treba li na nesto da obrnam vnimanie pri ishrana??????????
Што ти пишува на наодот, Хипер или Хипо? Без разлика таблетата ја земаш по своја воља. Обично наутро во исто време само половина час пред и после не смееш ништо да јадеш и во упатството ти пишува.
Е добро само ТСХ ли ти е испитано Кај се Т3 Т4 На резултатот мора да пишува, ама ако ти дале еутирокс тогаш имаш хипо.