Ако и кај мене се нормални па сум Хипо. Кај мене само антителата беа огромни и на ехо виде докторката. Еве прочитај малку. о секој случај таблетата на сабајле и приближно во исто време. Ништо не објасни, имаш ли некои симптоми како ти ја открија. Нејсе еве читај малку. http://doktori.mk/element/view/5076...funkcijata-na-vasata-tiroidna-zlezda-namalena
Blagodaram Slucajno mi ja otkrija pri proverka na hormoni, simptomi sum imala ama ne obrnav nekoe vnimanie, zamor, si mislev deka e od stresot i napnatosta na rabota, kosata pocna da mi paga, ama sepak sum Ok nemam varijacii vo tezina nemam nekoi seriozni poteskotii
Тоа е тоа сите ги занемаруваме симптомите мислејки дека се од нешто друго. Сега може ќе имаш некои нус појави од кога ќе почнеш со лекот бидјќи тоа е хормон. Може да си отечена односно подуена, може мензис да ти се поремети, ама ништо не е страшно од терапијата е се после ќе си дојде на свое место.
Јас пак да си кажам: ДА, треба да се внимава на исхрана, иако докторите ќе ви кажат дека нема врска исхраната (секоја чест на исклучоците) вие и тоа како треба да внимавате!!! Пишувате дека сте се здебелиле, а дека не јадете многу - секоја чест на тие кои признаа дека си јадат... Тоа е тоа, ние и многуте како нас ќе мора повеќе да внимаваат на исхрана. Едноставно прифатете дека тоа е така и продолжете со животот. Да, некогаш е ептен нервозно кога треба да одиш на вечера кај пријатели кај што не можеш да планираш што ќе има на маса, ама за се има решение. Јас веќе подолго време избегавам глутен. Па не е до толку тешко. Не го исфрлив 100% бидејќи кај нас е претешко да си до толку ригорозен. Ама доволно е да внимаваш да не го јадеш свесно. Велат дека кај таквите како нас - еве јас лично имам Хашимото процентите за избегнување на глутен се следни: 100% кај тие што посекако се нетолерантни, а 80:20% за оние кои имаат проблем со тироида, а не проблем со друга нетолеранција. Значи заборавете на леб, јас отидов и на grain free diet, засега си терам како сам свој нутриционист со оглед на тоа што во последните 10 години на свое тело со проба-грешка сфатив што е ок, а што не за мојот организам. За сите тие што сакате да ве прати професионалец, мислам дека треба да се консултирате со нутриционист. Многу може да помогне. За енергија, за позитивна мисла и за тело во форма (ама за да биде во топ форма треба да се вежба). Девојки, мораме да вежбаме! Знам дека е нервозно дека треба повеќе да се трудиме од другите, тие останатите се си јадат, а се како манакенки, ама прифатете го како предизвик - можеме Јас лично многу вежбам - не само аматерски, хоби ми е пилатесот и професионално се бавам со вежбање во слободно време, среќа што е така, инаку мислам дека немаше да биде исто... Мислете позитивно, сите студии покажуваат дека со позитивна мисла се победуваат болести... Верувајте во тоа...
Здраво Правев испитување за Anti-TPO и вредноста ми е пониска од нормалната дали знаете то значи тоа. И Скриен шекер на горна граница.
Здраво девојки имам неколку прашања и ги молам сите кои имаат некакво искуство да ми одговорат. имав потечен лимфен јазол на вратот без некои посебни тегоби и симптоми т.е се чувствував добро.почнав со испитувања во државна болница.ми беше направена пункција на онкологија и резултатот беше 3-та класификациона група со препорака да се извади за испитување.Направив компјутерска томографија и таа покажа и јазол на тироидната 2цм со неколку лимфни јазли од кои најголемиот 2,5цм.тогаш ми направија пункција на патофиза и дијагнозата 5-та класификациона група Папиларен карцином со метастази во лимфните јазли.Метастази на други делови од телото ке се бараат кога ке примам терапија со радиоактивен јод после операција.Инаку сите крвни анализи како и хормоните на тироидната се во нормала (навидум се е во ред). Е сега ме интересира бидејки треба да изберам хирург кој според докторката треба да биде повеке од добар за да 'ме исчисти ' што подобро дали некој може да ми препоручи некој добар а бидејки имам закажано разговор кај др Ристо Чоланчески од тораковаскуларна дали некој има искуство со него.Незнам кого да одберам секоја информација ке ми помогне многу. И уште нешто(извинете што ја развлеков толку) ме интересира радиоактивниот јод дали има некои несакани ефекти и др.
здраво .јас сум оперирана од папиларен карцином 4 група ,на 3 февруари ке направам 1 година .јас се оперирав кај Караѓозов во систина и сум задоволна .знам едно девојче што се оперираше на клиника кај Борче Антевски и таа е задоволна и едно во филип втори .инаку јодот нема несакани ефекти освен сто треба изолација одреден период мегутоа за тоа потоа сега е важно сто побрзо да се оперираш а јодот ке го примис после 30 дена од операцијата .позз и секое добро .се што те интересира слободна прашај знам колку е битно некој да ти одговара и бодри .
бидејјки и кај мене беше гром од ведро небо во рок од 2 дена се одлучив за Карагозов од причина што прашав 3луге кои исто се поврзани со медицина 1 е доктор другата работи на клиника и сите ми рекоа дека Карагозов е најдобар хирург и после т оа немаше што да размислувам.операцијата ме чинеше околу150 000 ден. а јодот околу 120 ооо,е сега за разлика од државно до приватно има голема и во цената оти на клиника си ослободена од плаќенје, и во условите а најважен е докторот ако ти му веруваш и ако тој има направено повеке успешни исти операции тогаш е ок. Ние сите сме добри фала му на господ .на приватно секако дека ќе бидиш позадоволна од се барем јас така мислам.позз пиши ми .
Здраво, мене ми е констатирана хипотиреоза уште од 9 години. Пијам редовно еутирокс, и ме мачи тоа што на секои 3 месеци мора да ми се менува терапијата, бидејќи ако првите 3 месеци супер ми реагирала терапијата и ако ја продолжам и понатаму веќе нема дејство, мора да ми се зголеми. Стигнав до 100мг, а имам 20год. Имам проблеми со килажата кои ги решавам успешно со ун диетата, ги имам сите други симптоми, и сега имам сосем нов сто го немав до сеа - тахикардија што ме плаши многу. Нема спас и нема лечење, мора да се научиме да живееме со тоа и да бидеме дисциплинирани со лекарствата. Инаку одам кај проф.др. Каранфилски на секои три месеци од својата 9та година, прегледот и наодите се готови за еден саат и сум задоволна многу и не планирам да одам на друго место. Споделете и вие
Zdravo, znam niz sto pominuvas.... no ne grizi se s kje bide v red, jas um taa sto se operirav kaj Borce Antevski na torakovaskularna, isklucitelen hirurg, no za zal neznam dali e tuka, ako sakas da se slusneme, da pozburuvame, pisi mi vo poraka, ili kje se najdeme na fb, pozdrav i glavata gore
Imam beningen tumor na tiroida. Na rezuktatite vrednostite mi se ok, osven T3 koe e pokaceno i e 4.47. Ve molam za info dali e nesto seriozno. Na dr imam zakazano duri xa dve nedeli
Aj pak ke prasam,belkim ke naletam na nekoj so slicen problem,hipo hasimoto sum,tiroidnata odlicno funkcionirase so 25mg,e sega vo bremenosta maka macam,nemozam da ja kontroliram,ednas mi pokacija no eve rezultatite pak nese dobri,help,kako se spravuvate vie vo bremenosta,kako ja kontrolirate?
bella.s јас имам хашимото, а го имам подолго (кога бев трудна не знаев дека го имам а симптомите си постоеја за жал) - среќа ќерка ми е супер... Во бременост отекував многу, и го имав чувството на грутка во грлото. Само Бог знае какви ми биле вредностите на tsh тогаш... Мислам дека во бременост треба поголема контрола на работата на тироидата. Немам искуство, ама знам дека се пие терапијата и дури и се покачува во зависност од хормоналниот статус... Поздрав и без гајле, ќе бидеш супер Бај д уеј, денес бев на лекар, во нормала ми се резултатите, ама пиев еутирокс. Сега ќе пробам два месеци без терапија да видам како ќе бидам. И се разбира со избегнување на глутен а може да пробам и да внесувам јод... Знае некој како се прима јодот??? Природно, од аптека, како? Која е дозата? Има нус појави? Како да се откажам од благото не знам, викаат дека шеќер треба да се избегава. Користам нерафиниран кокосов шеќер, ама кај има такви чоколади Докторот денес три пати ми рече: нема да оздравиш, иако ти се во ред резултатите, нема да го средиш хормонот по природен пат. Го разбирам, од искуство кажува. И му реков дека е чудно малку јас да сум позитивна, а јас сум "болната" а тој негативен за мене. Дајте бе доктори прочитајте малку на интернет, научете англиски, едуцирајте се... Не е можно до толку да сте праволиниски... Еве читам денес Македонија е петта по ред за најлошо здравство во светот... Жал ми е за нас ((
Девојки сте испитувале ли тироидните хормони во лабараторијата во румунска? Јас прв пат правам таму, денес ги земав резултатите и ништо не ми е јасно. тсх пишува дека ми е 10, а пред 2 месеци бев на долна граница 0,04 во меѓувреме вадев крајници и нели стрес како и да редовно си ја пиев терапијата зар е можно толку драстично да се зголеми Од друга страна си викам да не е грешка нешто зошто и други имаше што испитуваа исто да случајно да не се помешало нешто, плус требаше и антитела да ми проверат, но нема ништо напишано. И испитував и друго сосем различно од тироидава си реков ај во едно боцкање и така само од една вена може крв да ми се зима ни тоа го нема нешто глупости се напишани во резултатите и тоа со пенкало и сеа закажав утре кај што си одам редовно за тироиднава па најверојатно пак ќе ме боцкаат таму приватно приватно тоа е. Се вратив и им викам таму кај што ги земав резултатите (кај обезбедувањето што седи ) дека најверојатно е грешка некоја зошто и презимето ми беше згрешено и ми викаат јас незнам така ми ги даваат бла бла и се изнервирав уште толку Како и да е сега дупла работа и за тироиднава утре пак ќе ме боцкаат па после пак за другово испитување. Има ли некој искуство со оваа лабараторија? Јас више не одам таму за жива глава, боље ќе си давам 2500 секој 2-3 месец ко до сеа
Здраво! Јас сум нова на форумот. Имам голем проблем и не знам што да правам. Пред година дена ми излезе на левата страна на вратот циста која се наоѓа на лобусот од тироидната жлезда или точно под жлездата. Ги направив сите испитувања и се е во ред, немам никакви промени во функцијата на жлездата. Два пати ја пунктирав кај Проф. Љубе Ивковски, но не исчезнува. Истата во моментот е 2 сантиметри на 3 сантиметри. Циста е колоидна и бенигна и не ми прави никаков проблем освен тоа што јас ја мислам. Се прашувам дали да ја вадам... Се консултирав со многу доктори и некој викаат да не ја вадам да ја следам, а некој да ја извадам. Имам 31 година и немам родено. Се плашам најмногу од лузна и од операцијата (анастезија и можни компликации). Ве молам за совет... Ви посакувам убав викенд!!!
Незнам јас за болницава, само сакав да кажам дека е се можно бидејќи на мене за три месеци tsh од 1 ми се качи на 18. Сепак за да бидеш сигурна провери се пак таму каде што си одиш редовно.
Carlibel,kako taka ti ripnala tolku,koja doza ja pies,mene mi se pokaci vo bremenosta,dokt,rece moze bilo od sto se popraviv naednas,a jas sama zaprimetiv,sekoj pat koga ke sum pod stres,vednas osetam deka i teroidnata varira.
Јас маки мачам со тежината, баш пред некој ден се мерев и сум ослабнала 6 кг. за 3 месеци, и така бев слабичка па сеа уште повеќе. Се трудам редовно да ја пијам терапијата иако признавам понекогаш знам да забегам и да заборавам да се напијам, ама тоа не е многу често еднаш-два пати месечно. Уфф дали е и до тоа што периодов сум стално под стрес и не јадам редовно