Незнам зошто толку ми се качи и докторот беше изненаден, па ми даде доза еден ден 100 друг 75 и ми се регулира и веќе пола година ја пијам таа доза и се ми е во ред сега не сум потечена добро се чувствувам па дури и ноктите ми пораснаа хаха.
Девојки, момци пијачи, Би сакала да ве прашам во која приватна лабараторија, амбулатна прават тестови за испитување на TSH и T4 бидејки јас на државно направив тестови, ме видоа и на ехо и ми кажаа дека треба да почнам со терапија , па сега сакам да направам преглед и во приватна ординација. Ви благодарам
Епа вака девојки, мене на последнава контрола тсх ми беше покачено, 8 ми е. Нормално докторката ми ја зголеми дозата и си ја пијам таа доза еве веке недела дена. Се ок тоа, имав и друг здравствен проблем со кој се мачев година дена и сега конечно го решив па планираме со маж ми да почнеме нели бебушко да правиме. Е сега проблем излезе тсх-во што е 8. Значи ендокринологот ми рече дека нема проблем може да си почнеме со планот дека тсх ќе се средело, а матичнот гиниколог да почекаме дур не дојде тсх во нормални граници, дека не било проблем да останам бремена и да го родам туку дека со покачено тсх во рана бременост постоел ризик за здравјето на бебето. И сега незнам што да правам, кој е во право Да почекаме дур не се регулира тсхво уште некој месец и така цела година се пазевме заради другиов здравствен проблем па уште некој месец ќе причекаме или...? Цела сум збунета незнам што да правам, а имам 25 год време е за бебе нели
Подобро да си причекаш малку , не си престарена имаш 25 години , подобро гледај да го средиш тсх , да го снижиш барем малку и се ќе биде во ред , ете штом си збунета , зошто да се оптоваруваш со мислења кој е во право и како ќе биде , знаеш дека и докторите имаат секогаш поделени мислења, во секој случај не ти е на одмет со редовна и потребна терапија да си го намалиш тсх и се ќе биде , секое добро ти посакувам
Здраво на сите ... нова сум на оваа тема пред 4 дена ми открија дека имам тироидна жлезда тхц ми е покачено 8,960 ми правеа и ехо ми рекоа дека имма и чворови во преголема паника сум башка што сум анкциозна и сеа сум преплашена што ли ке ми се дешава во понеделник ке ми прават испитуванја на хормоните т4 т3 и ати тпо дајте ми некој совет стршно ли е има ли лекови несакам скраја да е операции ке умрам пишете ми ве молам
Не паничи не е страшно. Ова со тироиднава е најмодерна болест сега и во моето опкружување половина се на терапија еутирокс. Ќе си земаш редовно терапија и редовно контроли кога ќе ти закажуваат.
па а помислам дека имам се гушам некако .мене уште ми немат дадено терапија тек во понеделник ке ми ми испитуваат хормони
Не мисли на тоа нема гушење сугестивно ти е. Не се плаши. Може само побргу да се уморуваш и мислиш дека те гуши.Сосема се други симптомите што не мора да значи дека сите ги имаат.
Gagic ne panici predvreme zosto tiroidnata ne saka nervoza i stres,mene toa najveke mi steti,ne e nisto strasno,ke ja sredis so terapija sto ke ti prepisat,pisi koga ke ti kazat sto kako,i samo smireno,ne si sama so takvo narusuvanje,ne ima eden kup i na forumov i nadvor od nego,i vodime normalen zivot.
TSH ми е 4,35 а FT4 ми е 14,38 се е во граници на нормала ама тсх е веке на горна граница ми кажаа храна богата со јод која храна и дали јодот во вид на капсули капки сируп во нешто го има ли да си купам? друго да прашам пошто не сум запозната вокоја ситуација се дебелее кога се покачува ТСХ ИЛИ ФТ4
Bella.s фАла ти за советот ке пробам да ја отргнам оваа нервоза овој стрес . цела недела сум окупирана едвај чекам понеделник крв да ми извадат и секако резултати .ке пишам чим ми кажат фала уште еднаш за подршка и совет
Ne panici nisto strasno, ke ti dadat terapija ke si pies nautro i se ke bide vo red. Znam kako ti e pominav niz toa pred 2 meseci, ke se mrdnev dodeka izlegoa vtorite rezultati za TSH svesna deka nervozata ke go pokaci uste. No ete za nekolku dena se soociv so faktot deka imam namaleno lacenje na tiroksin i deka so terapija i silna verba do prvata kontrola ke bide se normalno
дај боже се да биде башка савајле ке идам за банско нема ли да ми се деси несо сеа осекјам како да неможам да дишам голтам може чи да ми е од психа извинете ве напнав
Nemaj gajle odi slobodno,nema da ti se desi nisto,ne misli na toa,ne e kraj na svetot,kako i sekoja bolest i ovaa ako nese tretira i se zanemari moze da napravi pogolema bejla no ne e dojdena do tamu rabotata kako sto razbrav od toa sto go pisa,za da nemozes da patuvas i se ostanato,moze ke ti treba nekoe vreme dur se sredi so terapijata no ke bide se vo red,do togas hrabro i uste ednas,nesi stvaraj stres ne misli na toa..pozz
јас да споделам...пишав пред некое време дека имам папиларен карцином кој ги има зафатено и лимфните јазли.пред три недели се оперирав и се испадна добро операцијата помина супер немав никакви постоперативни проблеми и се на се премногу сум задоволна.единствен проблем во моментов е што за жал нема јод па ке треба да почекам некое време а од денес почнав да пијам еутирокс 100. сакав само да им порачам на сите сто имаат сличен проблем да не се фрлаат во очај и да размислуваат позитивно бидејки ова не е нешто трагично туку напротив само едно искуство плус. позз за сите