Здраво. Јас сум нова на форумов. Инаку имам хипо и ова ми е трет месец како пијам еутирокс 25. Во последно време чувствувам дека ме болат градите подолг периодот, околу 3-4 недели како да ќе ми прснат, а мислам дека и ми се зголемени. Дали имал некој вакво искуство и дале постои шанса тоа да е од апчињата? Инаку одам Во Идадија кај д-р Љупчо Иванов, ми изгледа ок, ама незнам колку е добар затоа што прв пат се сретнувам со ваков проблем.
zdravo dali nekoj bil kaj doktorkata sasa misevska na endokrinologija odam kaj nea za tiroidna mi vika sakas da te gledam na eho ili ne aj sega neam vreme dojdi nareden cetrtok potsetime deka treba na eho da te vidam nz veke kaj da se obratam za nekoj normalen doktor na patofiza nema termin
Ajde i jas da si prasam nesto...10 godini pijam Eutirox 25, i ja dovedov zlezdata vo idealna sostojba. Nikogas ne sum piela pogolema doza, duri ni vo bremenosta. Vo posledno vreme ja osekav zlezdata deka mi e poremetena nesto, vo smisol-imam gusenja, tahikardii, mnogu slabeam, apetit nikakov, zamor, nesonici, namalena koncentracija. Bev na lekar, i na ehoto mi izlegoa cel kup jazli,ogromni i mnogubrojni. Doktorot mi rece deka voopsto ne mu se sviga toa sto go gleda. Hormonite za cudo mi se stabilni a antitelata 10 pati nad normala. Terapija ista- 25-ka. E sega me interesiraat mene ovie jazli ili kako i da se vikaat...od sto se pojavuvaat, se povlekuvaat li sami od sebe, tumoroidni formi li se, ima li potreba od biopsija...? Me preplasi doktorot so komentarot...nekolku pati mi povtori deka ic ne mu se sviga toa sto go gleda...a kako nasoka mi rece samo da gi sledime... ve molam za mislenje...pozz
da prasam nesto bev denes na lekar kaj dr sasa za tiroidnata i rezultatot e ; HETEROGENA ,HIPOEHOGENA STRUKTURA so toa sto desniot lobus i leviot lobus se zgolemeni i imam jazol 7mm i doktorkata ne mi dade nikakva terapija dali e normalno ili da baram dr doktor....
Братучедка ми веќе до сега има правено две операции на тироидна прв пат пред две години во државна и втор пат пред една година во филип втори е сега проблемот е што треба да прави за три недели и трета операција дијагнозата и се пофторува на една година па би ве замолила да ми препорачате некој доктор надвор од земјава секако ако некој знае, фала однапред .
Имам сериозен недостаток на железо, а со тоа и сум благо анемична, што и да значи ова, докторката така ми кажа. Заради тироидата и еутироксот, не смеам да примам суплементи на железо, никој не ми препорача ништо, цитирам - ќе помине. Поминаа два месеци мене чудово *не ми поминува*, железото ми е 2. Јас сум уморна и исцрпена, притисокот ми е низок, косата ми е...ужасна, среќа не почнала да ми паѓа многу, ама кај и да е...ме пече кожата, лошо спијам и така натака... Бев на лекар ми викаат - моментално. Јас сум пациент со историја, да не нагласувам каква, ама... таква, шарена и навистина ми е чудно зошто никој ништо не прави. Сигурно има начин, сигурно има алтернативи, веројатно јас не сум едина со хипотироида и ниско железо? Зарем сите така ги оставаат? Се мислам на своја рака да започнам да земам суплементи, но... не ми стиска, сепак е железо, не е витамин б. Па за почеток почнав со смутија со свеж спанаќ, блитва, чиа и јаболко...на свој ризик, наутро. Од спанаќот е намалена апсорбцијата на еутироксот, ама навистина не можам повеќе. Од умор кој не е оправдат веќе ми е смачено, луѓе мили, буквално ми паѓа главата во текот на денот од што сум преисцрпена. Ако има некој слично искуство го молам да сподели затоа што јас више пукнав! Барај второ мислење. Биопсија е препорачлива во таква состојба кога има повеќе јазли. Антитела значи дека има и нешто автоимуно, односно Хашимото. Следена ти е претходно жлездава? Чудно е како и бременост си истерала со само 25 мг.
Lilit,ne deka mnogu se razbiram vo medicina,no vaka,jas sum hipo hasimoto,bremena sum 8mi mesec,dobro se drzev no eve padna zelezoto,mi prepisaa nekoi kapsuli so zelezo,gi pijam,samo sto eutiroxsot nasabajle a zelezoto napladnina,znaci ne zaedno,zborot mi e,ako mozele da mi dozvolat mene i red dr trudnici kako mene ,togas zosto da ne mozes da zemes nesto da primas izvesen period,
dali nekoj imal jazol na tiroidna koja e procedurata ponataka mi rekoa da bidam bez lekarsva celi 6 meseci mi prekinaa eurotiroks ova e ludnica znaci im kazuvas deka imas maka kako da ne te registrira znaci
Jas imam jazol ama od pricina sto nema maligni kletki a inaku hormonite mi se vo red ne primam terapija i treba da se sledi. Pretpostavuvam treba da napravis punkcionalna biopsija za ds se vidi struktursta na jazolot. Ama toa zavisi i kolkav e jazolot.mojot e golem i zatoa vednas pravev biopsija. Mozebi kaj tebe e pomal i nema potreba. Biopsija vo sistina vednas zakazuvaat, cini okolu 4000 mkd i e apsolutno bezbolno.
kaj mene hormonite se vo red osven antitelata jazolot e 7 mm i ne mi spomnaa za biposija rekoa da vidat po 6 meseci ama ova bese na endokrinologija a kaj tebe kako bese sto simptomi imase verba
Nema sto da te zaspivaat. Toa trae pomalku od minuta. Ne boli poveke od obicna inekcija. A jazolot ti e mn mal vetojatno nema pricina za panika.
@Lilit ова го најдов http://migusto.mk/koja-e-ulogata-na-zelezoto-vo-organizmot/ Пишува повеќе месо да јадеш и дроб, повеќе се апсорбира железото, а некаде прочитав и дека ако мораш да пиеш железо, тоа да биде 4 саати пред апчињата за тироидата. Како човек што со години имал слабо железо, јас го средив со месо. Мислам дека во пролет е најчеста анемијата, па може и од тоа да е. 2ка е многу слабо, ама мислам дека на докториве не им се ризикува да го намалат дејството на другите апчиња заради железото. Така што, пробај, цела недела јади месо, моркови и оди на контрола по 7 дена. Се надевам ќе се среди брзо.
Природни цедени сокови мешавина од лимон портокал и цвекло ке ти помогнат за железото и повеќе сирова храна ништо не добиваме од мртвата храна ,јас лично месо никакво не конзумирам само пилешко и тоа поретко се хранам повеќе со сирова храна железото ми е 20
побарај мислење од др. Костурски во Битола. Во пензија е ама работи на приватно. Прегледот и испитување на хормоните чини околу 1500 ден.
Информативно кој сака повеќе да се запознае со проблемите на тироидната жлезда. Во врска со препораките, Костурски е најмалку препорачуван доктор, затоа што унаказил најмногу пациенти.
Lilit ista sum i jas so zelezovo. Katastrofa e ova. Zamor neviden. Na rabota-pagam. Ke pijam suplementi. Na svoja raka. I vo bremenost piev. Samo so hrana nemoze da se kompenzira tolku slabo zelezo. Inaku da ti odgovoram na prasanjeto koe mi go postavi...Da, sledena mi e zlezdata, 10 godini redovno, imam Hashimoto no ova so jazlive prvpat. Na pocetokot imav edno-dve minijaturni i sami se povlekoa. Da, cela bremenost so 25 ja pominav. I pokraj site antitela,eve sega i jazli-hormonite mi se stabilni. Sega vo posledno vreme imam silni bodezi vo toj del od vratot, ko nozevi da me bodat. Ste imale li vakvo iskustvo?