Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. gagic

gagic Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    63
    здраво . сакам да ве прашам во петок треба да идам на гинеколог, е сеа матичната сака да ги испитам и женските хормони , освен тхс ми рече и да испитам и хипофиза дали може некој да ми објасни кај се испитува тоа преку крв ли се испитува фала однапред

2. Audrey16

Audrey16 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2013
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    51
    Здраво девојки,
    Најпрво големо браво за сите вас и за вашата издржливост! Моиве резултати матичнава денеска ги погледна и (како што и самата видов) немам некоја страшна отстапка од нормалата (инаку имам зголемена функција), меѓутоа како што гледам не се за занемарување проблемите со тироидата, така да ќе си ја следам ситуацијава внимателно. Сеуште немам терапија, но симптомиве се лудница. Најмногу ми пречи стресов, понекогаш е неиздржлив значи и луѓево околу мене страдаат без причина. Она што го приметив неделава е дека почнав да имам и главоболки (покрај сите 638939926278 други симптоми :D ). Нема да ве замарам со другите "промени" моментално, зошто се надевам ќе се подобри ситуацијата, ако го намалам стресот периодов, а ако стигнам до терапија, знам дека сте тука и ќе се придружам во заедничкава битка!

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  3. l-a-d-y-di

l-a-d-y-di Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    498
    Лилит од искуство ти кажувам дека со спанаќ, блитва и такви работи нема да можеш да го накачиш железото
    Јас тој проблем сум го имала цел живот и сум пиела еутирокс и таблети железо истовремено
    јади повеќе црвен месо и консултирај се со доктор за терапија за анемијата
    м
    најмногу ми има по,огнато фероглобин и тотхема

4. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    A po koja sema gi piese,vnimavase da ne se zaedno zelezoto i eytiroksot ili kako,jas nautro okolu 7 go pijam ova za tiroidnata a okolu 4 zelezoto..

5. l-a-d-y-di

l-a-d-y-di Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    498
    ДА насабајле еутироксот, после ручек железото

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  6. flower11

flower11 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    34
    @M-lady прочитав дека си одела на нуклеарна медицина во Битола да не знаеш кога ги примаат оние со пририотетен упат ( дали пред закажаните преку мој термин или последни)
    Инаку јас ќе одам петок кај др. Кети Велјанова за второ мислење. Или ако некој друг знае нека пиши. Фала. Поздрав.

7. choko-loco

choko-loco Нов член

Се зачлени на:
    19 февруари 2015
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0
    aj preporacajte mi nekoj dobar doktor bitola poblisku mi e tamu da odam i dali e privatno ili so sini kartoni

8. flower11

flower11 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    34
    Со сини картони е. Мене ми ја препорачаа др. Кети и Др. Златко Петровски. Биле многу добри.

9. choko-loco

choko-loco Нов член

Се зачлени на:
    19 февруари 2015
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0
    fala pozzz

10. martina4

martina4 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2015
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    198
    ќе може ли да ми кажете какви симптоми имавте вие што имате намалена функција на тироидната?

11. do-re-mi

do-re-mi Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    16.015
    Прочитај го воведниот пост на темава, на првата страница, убаво е објаснето. Сепак, ако се сомневаш во промени на функцијата на тироидата, немој да се самодијагностицираш - посети лекар. Ништо страшно и без грижи.:)

12. silvana1976

silvana1976 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2014
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    1
    dali nekoj bil kaj angelina bogdanovska na patofiza

13. flower11

flower11 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    34
    Ништо. Денес бев кај др. Кети и стварно е супер.

14. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.600
    Допаѓања:
    173.257
    tsh ми е 4,35 мезбунивте јас сум хипер нели?и не треба да користам јод така?

15. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.101
    За лек од тироидна жлезда спас ви е морето.

16. choko-loco

choko-loco Нов член

Се зачлени на:
    19 февруари 2015
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0
    so ova rezultative neznam ama ako si postojano nervozna mozno e da si hiper na pr. jas osven nervozata i slabeenjeto nemav nitu eden drug simptom na hiper ama ispadna da sum hiper nemav ni potenje ko sto kazuvaat ni opaganje na kosa nisto ponekogas dovolen bil i eden simptom pozz i kazi nesto novo za hiper ako doznaes zosto na forumov retki se so hiper pozz

17. ELIT-----84

ELIT-----84 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2011
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    50
    lujge tsh-19 a ft4-0.94 strasno zosto pred 6 meseci bev hiper so tsh-0.005 a sega hipo i najstrasno ne pijam nisto demek cekame sama da se sredi pomos kazete mi nesto (pleace)

18. do-re-mi

do-re-mi Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    16.015
    Немам инстант лек и совет, но мораш да се стабилизираш и да не паничиш. И од тие два реда што се напишани, ми звучиш доста вознемирено.Тоа само ти одмага. Ова "чекаме сама да се среди" го разбрав како заедничка одлука, твоја и на твојот специјалист. Ако е така, ако лекар смета дека не ти е потребна терапија, сигурно е со добра причина. Следи ги советите, оди на закажаните контроли, а ако сакаш и побарај второ мислење кај друг специјалист. Најважно е да не дозволиш оваа состојба да те извади од рамнотежа. Не е крај на свет. :)

19. ELIT-----84

Се зачлени на:
    31 март 2011
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    50
    samo sto go vidov ova mislenje Субакутен тиреоидит или субакутен грануломатозен тиреоидит или Quervain – ов тиреоидит. Најчесто се јавува кај жени меѓу 40 – 50 год. Етиологијата е непозната. Постои сомнение дека се работи за вирусна инфекција. Најсомнителен е вирусот Mumps – от, кој предизвикувач е и на заушки. Штитната жлезда е зголемнена, болката зрачи во вратот, вилиците, рацете и градите. На палпација таа е напната и има карактеристична конзистенција. Понекогаш постои покачување на телесната температура. Лабараториски постои забрзана седиментација и зголемено количество протеински врзан јод. Дијагнозата најсигурно се поставува со биопсија. Од еволуцијата може да настане секундарна хипотиреоидија. Лекувањето е најчесто со спонтана ремисија; од медикаменти најдобро е да се даде аспирин и нема потреба од антибиотичка терапија.

20. ELIT-----84

Се зачлени на:
    31 март 2011
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    50
    ama jas ima 30 godini :hug: