Zeni drugo prasanje. Dali na nekoja od vas i se poremetil menstrualniot ciklus poradi problemi so tiroidna zlezda? Konkretno Hashimoto. Tocna sum sekogas so ciklusov ama poslednive meseci edvaj dobivam. So trista maki i topli oblogi na stomak. Ovoj mesec i toa ne pomaga. Aber nemam. Trudna ne sum. Sto ste prevzemale vie? Pozdrav
Силк јас имам хашимото, но немам проблеми со добивањето. Мене ми е точна како саат. Можеби е најдобро да си отидеш на гинеколог. Според мене мислам дека твојот проблем не е поврзан со тироидната.
Neznam Alondra... jas poznavam zeni sto imaat problemi so ciklusot bas poradi zlezdata. Mene sekogas mi go postavuvaat toa kako prvo prasanje koga idam na pregled. 10 godini se lekuvam i nikogas sum nemala problem. Ama minatiot mesec mi najdoa eden kup jazli koi tek treba da gi ispituvam...i od prilika od togas mi pocnaa problemite so ciklusot. Ke odam na ginekolog,mislev iskustvo nekoe...ti blagodaram
Јас имав проблеми на почетокот кога почнав со терапијата. После тоа ми се среди, е сега веќе имам друг проблем со мензисот, таканаречен климакс . Инаку и ја имам хашимото.
Јас имам струма/чворче, ама немам никакви симптоми. На клиника ми зедоа крв и ми ги испитаа хормоните, ми рекоа тие ќе ми се јават за биопсија.... и еве уште чекам 2 години и 3 месеци од тогаш :/ не знам дали сама треба да им се јавам, не верувам дека има тооооооолку многу гужва за да чекам 2 години. Инаку сум принципиелна, не им се јавувам сметам дека ќе се професионални ама некако... не ги бива... Здравствово ни е хаос
odi sama ako cekas oni da ti se javat katastrofa e zdrastvovo bev kaj kaj angelina bogdanovska katastrofa
бев денес на преглед најдена ми е циста од 5,4мм тсх 3,70 и т4 14 н еми дадоа терапија самомирекоа на контрола после 3месеци да виде докторката како ке бидат хормоните и цистата дали ке расте? Има ли некој искуство со овие цистите опасни се ????
Проверував крв.и испадна дека тироидната ми е 5ка . А мислам дека нормално било до 4ри....значи сепак ќе ми препишат лекови ?
da ja imam i mene mi rekoa bez lekarstva da bidam 6 meseci ama ja bev privatno i mi rekoa deka moram da pijam eurotiroks za da ne raste cistata kade bese na lekar
Здраво, ај и јас ќе се приклучам на темата.И мене ми пронајдоа хипотироидизам.Ми препишаа Л Тирокс од 50, е сега тука на форумот прочитав дека земајњето на таблетата мора да е секој ден во исто време на гладно 20 мин пред јадење.На мене пак лекарот ми кажа исто 20 мин. пред јадење само со вода на гладно ама како што разбрав не мора да е фиксно времето на земање на таблетата.Само да биде насабајле, пред јадење.Е сега се мислам дали ова што го кажа докторот е правилно.Има ли некоја од вас што не ги зема апчињата во исто време? @silk и јас имам нередовна менструација и на мене заради тоа ми испитаа тироидни хормони. Инаку на мене ми нема дојдено од 30 Јануари а не сум тудна
Nemora da e fiksno no mnogu podobro i poefikasno e taka,a 20 min e malku pred jadenje,jas cekam cel saat,sekako dokolku ti dozvoluvaat okolnostite,znaci minimum pola saat pred jadenje,i da,obavezno da e nautro,e sea l tiroks,mislev deka samo eutiroksot e za hipo,ama moze sum greska,a i ne sum vo mk pa mozebi e razlicno
Јас пијам еутирокс кафето се вари и го пијам по 10 мин. од терапијата.Еве после една година контрола не ми ја зголеми дозата што значи кафе може, а за јадење не знам.
Uff jas nesmeam taka,kafeto najvise smetalo,se si e i do organizam sekoj reagira razlicno ama jas ne bi rizikuvala
@bella.s и јас не сум во Македонија, живеам во Германија. А ти каде живееш? @Daleron можеби тоа нема врска,инаку јас од утре почнувам со апчињате. Докторот и аптекарот ми го кажаа ова за водата(исто дека треба да е мала количина на вода) и после 20 мин можам да доручкувам, кафе да пијам, а не е страшно ако не доручкувам и еден или два саати после земањето на апчето, важни се само овие дваесетина мин. да се запазат за да може да се апсорбира.
momentalno vo italia sum,ama iskreno nesum zadovolna od lekarive,ti davaat apcinjata i tolku,nitu sovet nitu razgovor,nisto,tamu ksko e sto dr te sovetuvaa vo vrska so terapijata so bolesta so ishranata..?
И мене не ме советуваа ништо посебно во врска со исхраната, само ми објаснија како да ги зимам апчињата.Не ми обратија некое внимание, прегледите траат се на се 15 мин.Јас се чудам како е можно толку брзо да прегледуваат.Само да кажам мислам дека тука нема изгледа некои стандарди со диетите.Работам во дом за стари лица, дијабетичарите јадат повеќе шекер од мене и ништо не им е.Дури треба да се мотивираат да блага храна, оти нели високиот шеќер е полесно да се регулира, него нискиот.Значи никаква диета.А, мајка ми од кога и го дијагностицираа дијабетисот, избегнуваше строго храна богата со шеќери. Мој совет смени го одма докторот, ако не си задоволна.Јас од првиот гениколог не бев, и го сменив.Отидов на преглед и само ме прегледа со ехо, ништо друго.Е барем ПАП да земеше.Ај, тогаш не планиравме за дете, ама ПАП спаѓа во основниот преглед.За сегашниот не може да се пожалам.Ми направи комплет испитување за сите бактерии, вируси,хормони и ПАП.Веднаш ми даде упут за ендокринолог.Исто брз прегледот, ама барем се испита.
Мене ми земаат крв и не знам каков треба да е прегледот за да трае повеќе? Те прашува најнормални работи, мензис, дебелење, некакви промени и тоа не трае повеќе од 10 мин. Змање крв резултати во плико на домашна адреса со анемнеза и толку. Кажав и за кафето рече нп, кај неа сум веќе 5 години и ок е. Најважно е апчето да се пие секој ден во приближно исто време. Јас понекогаш се мислам дали сум се напила биејќи ми стана махинална работа, како кога се мислиш дали си ја исклучил пеглата.