Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.573
    Допаѓања:
    8.061
    За време од 15 мин. ти го направи прегледот, а дали треба диета или да ти објасни подетално за болеста причина, начин на лекување-нема.Обично сам треба да си прашаш,ако те интересира нешто плус.Докторот прашува, ти му одговараш, ќе се направи ехо или земање крв, ќе ти ги препише лекарствата и ќе ти каже упатсво за нивно земање и толку.
    Мислам дека во Македонија има поблизок однос лекар-пациент.

2. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Na sekoj pregled razlicen doktor ima a retko da naletas na nekoj dobar,jas od po forumi i po netov sto citam taka poveke se informiram..

На fairy88 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    E toa i mene znae da mi se sluci,dali go ispiv dali ne pa samo smisluvam nekoi finti kako da znam,a ova za pregledot,ne na sekoj no treba da te informira za nacin na ishrana za mozni posledici i komplikacii,za bremenost ma ima kup stvsri za koi treba da ne sovetuvaat,koga razgovaram so nutriciunist veli ishranata i te kako ima uloga kaj tiroidnata,a ovie specijalistive velat ne be sve mozes da jades itn..

На Daleron му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    Јас сум задоволна, на почетокот се ми објасни и тоа не треше повеќе од 15 мин, колку пари толку музика. на приватно не можам да одам сите знаеме поради кои причини, инаку јас сум на Патофиза и задоволна сум од мојата лекарка Маја, што и да ја прашам конкретно одговара,а не врти као киша око Крагујевца.
    Јас сум со 5 годишно искуство, редовно со терапија и се јадам и пијам дури и пушам. ако треба од тоа да скинам конци нека биде така, туку ние на се сакаме да најдеме маана.
    Ако веќе се работи за бременост објаснуават детално, барем знам по неколку колешки.

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.586
    Допаѓања:
    173.126
    искуство со тања јосифовска на патофиза?????

6. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    272
    Не знам дали Тања Јосифовска е истата Татјана Јосифовска која што работи приватно. Јас бев кај нејзе - секој различно може да кажува, ама добар доктор за мене е оној кој освен што ќе ти ги даде лекарствата ќе те исслуша и ќе остави на можноста дека нутриционизмот е многу битна гранка која треба да оди паралелно со медицината. Според мене исхраната и тоа како делува. Веќе три месеци сум на палео диета (grain free diet што значи поригорозно од gluten free) и можам да ви кажам дека сум многу подобро. Лицето ми се исчисти, полна сум со енергијa. Читам дека многу од вас кажувате дека се си јадете. Сакам на сите да ви е добро, ама како паталец препорачувам менување на навиките во јадењето... Д-р Јосифовска ми рече две работи кои на мене се покажаа неточни: дека исхраната не делува и дека можам апсолутно се да јадам и дека антителата еднаш се проверуваат и дека не се менуваат. Во секој случај, вие сите сте свесни дека доктор магионичар не постои. За луѓето со хипотироидизам и уште повеќе оние како мене со Хашимото - ние сме сами свои доктори и пациенти. Проба-грешка принцип - пробуваш како ти е подобро на себе и го применуваш тоа. Може да е индивидуално, ама според мене сите треба да внимаваме на исхрана покрај земањето на еутирокс... Инаку, антителата ќе ја уништат тироидата, а докторот само ќе ви ја зголеми дозата... Не би сакала да ми се случи тоа и затоа од корен менувам се. И засега ТСХ ми е под контрола и не ми е зголемена дозата.

На do-re-mi и bella.s им се допаѓа ова.
  7. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    E se soglasuvam so tebe,i od koza me vadi koga ke baram soveti za ishranata kaj specijalist i samo ke kaze,ne be sve mozes da si jades,aj ako ne ti e tesko kazi kako se hranis sto izbegnuvas,sto kako..

На ss80 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    272
    Испуштив да ви кажам дека земам витамин Д3 и селен како суплементи. И редовно Ц витамин.

9. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    272
    Не знам bella.s дали не се согласуваат со нутриционистите или што им е филм, ама замисли како му е на еден пациент?! Одиш кај доктор и очекуваш дека е начитан во својата област (како е можно јас како пациент да читам повеќе од нив) и дека во најмала рака нема да се инати или да го мрзи да ти објаснува. Многу е битно дали докторот е позитивен или негативен исто така. Не зборувам за докторката Тања, туку генерално за сите. Со мали, ама ептен мали исклучоци скоро сите за жал се исти... Од друга страна, па што ако некој доктор во моментот е среќен нешто и претерано позитивен и ти каже дека ќе биде се во ред, а ти одма се враќаш дома и не ја сфаќаш доволно сериозно состојбата? Ова е сериозна состојба, ама исходот од муабетов е дека сите ние сами треба да се лечиме пред се. Се гледа од докторите што добиваме: земи еутирокс и дојди на контрола. После ако е пак лошо, зголемуваат доза итн...

На bella.s и do-re-mi им се допаѓа ова.
  10. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    Се јадам и веќе 3-та година терапијата ми е иста. Плус и пушач сум.Се работи за Хашимото.
    Антителата ми беа 1000 апаратот не мерел повеќе, инаку се друго е во нормала со мали варијаици, ама пак во нормала веќе 5 години..

11. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    A be i jas nemam nekoj poseben rezim za ishrana,a od start sum so 25mg,i vo red e osven antitelata i kaj mene se malku pokaceni,e sea vo bremenosta mi ja menea terapijata zavisno kolku kese pokacese,ama sepak mislam mozeme da napravime nesto plus za nas,osven redovnata terapija..spored mene ovaa bolest nee sala,so nea nosi kup drugi zaboluvanja

12. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    Ако има век има и лек.

13. danfi

danfi Активен член

Се зачлени на:
    27 март 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Zdravo vcera bev na ispituvanje i mi rekoa deka imam problem so tiroidnata zlezda i od toa nemozam da ostanam bremena.Pokacen mi e i prolaktinot i pritisokot,no prvo rekoa da probame so eutiroks ako se sredi znaci se e od tiroidnata,ako ne da mi napravat magnetna za da vidat da ne ima nekoja cista ili nesto drugo na hipofizata.E sega pred 10 godini imav problem i kratko piev eutiroks potoa mi gi prekinaa ne gi znam vrednostite no togas bese hipotiroidea.Sega vrednostite se Tsh 5.0 od normalni (0.47-5.01) i FT4 10 (8-20).za sto stanuva zbor hipo ili hiper?ne mi e navedeno vo izvestajot.Pokraj drugite problemi mnogu kaciv i na kilaza jas mislam deka e hipo...no neznam.A doktorkata mi rece so TSH 5.0 nema sansi da ostanes bremena.Ajde nekoj ako ima poveke iskustvo neka pise okolu ova.Odnapred fala n a site.Pozz

14. Tanjus

Tanjus Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2009
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    70
    Добро има ли некој доктор што на секоја контрола покрај TSH и FT4 ви испитува и антитела и FT4? Ако има некој таков кажете го одма, оти сите ги испитуваат самот првите две а тие не се доволни за комплетната слика.

15. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    Мене само на почетокот ми испита. Сега кога и реков да провериме таа вели нема потреба тоа е тоа.
    Хашимотото е автоимуна болест и нема спас од апченца цел живот.

16. sandrice25

sandrice25 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    172
    На колку време е најубаво да се прави преглед на тироидна? Правев преглед пред 3-4 год и немав ништо, ама сега пак имам тахикардии и гушење и како грутка во грло. Тогаш се испостави дека ми се панични напади. Што мислите дали треба повторно да одам на преглед?

17. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.090
    Штом се во прашање 3-4 год од последната контрола , не е на одмет да си направеш контрола во поскоро време , онака чисто превентивно да си знаеш на што си.
    Не е ништо страшно , ако не дај Боже , не ти е во ред нешто со тироидната , докторот ќе ти каже на колку време да правиш контрола , јас обично правев на месец и пол....поздрав.

18. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.090
    Девојки,дали некоја од вас пробала да биде на т.н воден режим? читав некаде на интернет ,42 денови да се биде само со течности, и тоа да се пие по некоја голтка на 10 мин, демек многу помагало за тироидната ? знам дека се и сешто може да пишува, ама не е на одмет да си прашам!! барам секакво чаре , некогаш лекот е во 5 пари, јас пијам еутирокс 3-4 год и искрено не гледам некое драстично подобрување ,хипо сум.Во комбинација со еутироксот пијам и витамини Цинк и Селен( селенот бил доста добар и потребен за нашиот проблем, само јас пијам неколку денови , не сум осетила уште разлика).

19. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Dali nekoj znae kako se pravese ona so mladite orevcinja i medot za tiroidnata?barav na net najdov nekolku razlicni recepti,so rakija,bez,so seker,itn..neznam koj bese originalniot?

20. Alondra

Alondra Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.358
    Знае ли некој зашто нема еутирокс од 25 во аптеките? Цело Скопје го свртев и ми рекоа дека не се произведува повеќе, да земам од 50 и да си кршам. (facepalm) Некако не ми е верно дека не се произведува повеќе. Знае некоја нешто за ова?