Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    Ова испаѓа дека сите ние со хипо или хашимото сме нездрави што примаме еутирокс доживотно.:?:

На wings и bella.s им се допаѓа ова.
  2. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Pa eve te prasav da go spodelis tvoeto licno iskustvo i da ni go kazes tvojot dobar doktor pa i rezimot na ishrana,psa da se izlecime i nie,samo jas te uveruvam deka od hipo ne preminuvas hiper,nikako...

3. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Ova bi go demantirala. Kaj hipo ako gi dovedes hormonite vo red toa samo znaci deka terapijata e soodvetna i mu e dovolna na organizmot. Dokolku se prekine terapijata,ubrzo ke se pokaci tsh povtorno

На Bozica1980, Tatjana95 и bella.s им се допаѓа ова.
  4. milenaeve

milenaeve Нов член

Се зачлени на:
    24 јуни 2015
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Dali moze od tiroidna so namalena funkcija da predizvikuva alergija po celo telo.Vashi iskustva za ovoj problem ili mislenje.

5. tockaAa.

tockaAa. Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2015
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    256
    не може

6. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    272
    Мене ми се случи и на мајка ми исто - и двете сме хипо. Јас уште во бременост кога не знаев дека сум хипо (ама ги имав сите симптоми и од тогаш ми почна сагата) а мајка ми две години не знаеше од што и е наводната алергија, се додека не и открија дека е хипо. И двете имавме различни „алергии“ - мајка ми само со страшно чешање, а јас имав дури и рани од чешањето, како изгореници од цигара. Така да, да, моето искуство со хипотироидизам и хашимото се дека може да пројави различни видови на реакција намаленото лачење на тироидата. Во мојот и случајот на мајка ми со драстични промени на кожата. Со примање на терапија и соодветна диета (за ова сум пишувала многу) ситуацијата се држи под контрола. А тоа дека некој од хипо се излечил - за жал досега нема таков случај забележан во историјата. Состојбата се држи под контрола. Не се лечи. Не е болка за умирање, иако знае да биде ужасно нервозно кога забораваш секојдневни обврски и работи, кога не можеш да се сконцентрираш, паѓа косата, ноктите се лупат, кожата е сува и/или чеша, се појавуваат бубулици, непцата крварат...и уште што ли не, па и како капак толку немаш трпение и си нервозен што слободно може да се каже дека и карактерно си се променила... Ама нема да умреме. Напротив, треба да се сфати како предизвик - она што нема да те убие, само ќе те направи посилен. Новите хипо „пациенти“ да не паничат, може слободно да се каже дека секоја втора го има овој проблем и секоја од сите хипо-вки има различни симптоми и различно се бори со секојдневието. Живот - полн со предизвици...

На Justicija, Rama и bella.s им се допаѓа ова.
  7. milenaeve

milenaeve Нов член

Се зачлени на:
    24 јуни 2015
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Jas ispitav sve sto se odnesuva na alergija i ispadna deka ne sum na nisto alergicna,a alergijata e sekojdnevna samo noke eve 7 meseci,a iato ispitav i anti tireoidni antitela i toa e ko samo ednoto TPO e pokaceno ama ne bilo nisto strasno.Veke neznam dali nekogas ke se kurtulam od ovaa alergija,a za hipo znam deka ke si go imam.

8. agios

agios Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2014
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    580
    Па ете ти објаснив во претходниот одговор. На интернет имаш се околу режимот на исхрана или најди соодветен доктор којшто ќе ти посвети внимание, наназад по страните имаш еден куп препораки.
    Не во мојот случај. И овде не би се повторувала, веќе кажав.
    Како што се чувствувате, такви ќе бидете. Не знам од кога е здраво да е човек на терапија а да се чувствува како жив мртовец, треба да се прави она што телото ни го кажува. Да си признаеме дека не сме спремни на промени. Кога би внеле макар и минимални промени во исхраната или кога овие информации би ги добиле од докторите коишто се должни да ни ги обезбедат, повеќе од половина не би ни биле на терапија.
    Нека си прави секој според совеста.

9. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.308
    Допаѓања:
    158.269
    ^ И?
    Ќе ни посочиш ти како се храниш, а не на интернет да видиме?
    Ти ништо корисно не ни пиша и препорача туку се испуфка со своите генијални познавања кои не ги изнесе...

На Daleron му/ѝ се допаѓа ова.
  10. agios

agios Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2014
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    580
    На интернет има ризница на информации, до којшто сум дошла со години и години читање и истражување. Сигурно тоа сум го правела и уште го правам за да обезбедам корист за себе, оти не ме заболе баш како ќе изгледа тоа во очите на рандом форумски лик.
    Не фрустрирај се ако тебе тоа ти изгледа ко „пуфкање со генијални познавања кои не сум ги изнела“.
    Немој да бидете невротични туку корисни на темава. И пишувајте за да споделите информација а не за да се закачате и да тероризирате. Таму каде што ќе видам дека можам да кажам нешто корисно, кажувам, ако не си се пронашла во одговорот, продолжи понатаму. Како за лекување на тироидната, и за лекување на други проблеми има различни мислења, јас сум за вегетаријанска/веганска исхрана, исфрлањето на глутен а кој може и потполно исфрлање на шеќер. Пак ќе кажам, не му одговара на секого овој стил на исхрана, а и тешко се наоѓа органски одгледан зеленчук/овошје. Знаете дека само по себе јадењето на овошје и зелечук не лекува туку јадењето на овошје и зеленчук одгледани во здрава средина. Значи треба доста трудење околу ова. Не треба човек да се помири со состојбата шо го затекнала со изговор дека денес е такво времето, па секаде се продава нездрава и гмо храна и дека мора по секоја цена да купуваме храна од супермаркети. Најдете луѓе шо продаваат зеленчуци и овошја од село, ете и месо кој сака да јаде, нека се информира, барем денес има услови за тоа, по социјални мрежи или на друг начин, дојдете до човек од кого што ќе купувате храна, ако самите не одгледувате.

Некој можеби ќе има енергија и хормоните ќе му се супер ако се храни и со месо. Затоа ви велам, консултирање со доктор, самоинфомирање преку интернетов, споделување искуства. Не одговара ист начин на исхрана на секого, ама одговара внесување на здрави состојки.
    Магична формула не постои.

11. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.308
    Допаѓања:
    158.269
    ^ Феминкиве на темава знаат колку се трудам да споделувам се што ќе прочитам по ова прашање.
    И добро утро, не знаевме дека се има на интернет, но во брдото на информации убаво е кога некој прочистено ќе го изнесе и се трудам тоа да го правам секогаш.

И не сме фрустрирани и неуротични, ти имаш проблем со себе и ти не споделуваш информации.
    А исто така и си чудо на медицината.
    Еве јас се хранам генерално онака како што ти пишуваш, се уште ја немам излечено тироидата. И?

Пиши доктор кај кого си одела, се може да се провери.

На Daleron, bella.s, crimson и 2 други им се допаѓа ова.
  12. agios

agios Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2014
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    580
    Ви објаснив за исхраната. Подетално не може. Знаете или може да дознаете што се подразбира под веганска или вегетаријанска исхрана. Не е ништо ново. Начин на исхрана што се препорачува за разни состојби меѓу кои и состојбата со проблематична тироида.
    Она за што ми замери ти е исто како да јас да те прашам зошто читаш толку многу а не ставаш се што читаш од тоа овде? Значи нема везе. Вие сакате принт скрин или копија од некаков конкретен распоред или режим на исхрана да ви пласирам. Ја тоа ниту знам ниту имам. Човек треба одвреме навреме да проверува човек кој вид на храна е добар, а кој е лош за тироидата и такви листи и списоци на интернет сигурно може да се најде. И да пробува како му реагира телото при консумација на одреден производ.

Може не си ама така делуваш пошто секогаш пристапуваш со навреди. „Пуфкање со генијални познавања“ можеш да си го задржиш за себе, а не јавно да провоцираш, етикетираш итн.
    Препораки давам само за Гордана Пемовска и Бранка Крстевска од ендокринологија и за Боро Каранфилски од приватната ординација. Сите тројца се препорачани едночудо пати и претходно во темата. Пак ќе кажам, не постои магична формула. И да, некој си ја носи болеста до крај на живот ама е мит дека доживотно треба да се прима терапија. Тоа доаѓа од необразованоста и неискуството на докторите.

13. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.074
    Здраво женски,
    Еве и јас ви се придружувам во клубот на хипо,пред недела дена земав резултати и тсх ми е 5,59 т3 и т4 во нормални граници антитела нема,интернистката ми рече рано е за терапија почекај да видиме какви ке бидат резултатите од патофиза. Меѓутоа друга интернистка (бидејќи кај матичната интернистка нема ехо) што ме гледаше на ехо ми рече да почнам одма со терапија 25мг,јазли, чворчиња и други промени нема,нормална големина.

Е сега кажете ми ми од ваше искуство дали би требало да почнам со терапија или не? На патофиза имам закажано за на 20ти август,дали ако почнам со терапија ке има влијание на резултатот од патофиза?

14. gagic

gagic Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    63
    здраво сакам да прашам еве 6 месеци како што пијам еутирокс мене тхс то ми е скоро исто дали треба време или да си барам друг интернист иначе идам во рес хумана ...

15. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.308
    Допаѓања:
    158.269
    Јас би ти препорачала да почнеш, но не со еутирокс, туку со здравите и природни алтернативи. Многу ми е криво што немаше кој тогаш да ми го каже ова уште кога бев со 25 микрограми.
    Побарај препораки од доктори, има природни лекови, гледај да одложуваш што повеќе од еутироксот, а кога-тогаш ќе мораш...

Дали некој го има направено лекот со мед и оревчиња млади?
    Ако да, како го конзумира? Дали има гадење од него и болки во желудникот? Денес мислам дека бев близу умирачка...

16. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    272
    Lilit, јас сум слушнала за тој лек, младите оревчиња всушност се богати со јод и тоа би требало да помогне ако хипотироидитисот е поврзан со недостаток на јод. Јас пиев природни таблетки со јод и спирулина, ама не ми помогнаа многу. На почетокот ми дојде невидена сила и енергија (јас почнав со многу гранични вредности и сакав да пробам со природни лекови и намерно не го земав еутироксот), ама после некое време-а два месеци го примав природниот лек во комбинација со безглутенска храна и без семиња и избегавање на благо, почнаа одеднаш сите лоши симптоми и после направив анализа на интернет, секаде на странските форуми и статии го пишуваше истото. Дека доколку јодот не е причината, тогаш на почетокот ќе те залаже енергијата и доброто чувство. Мене од тогаш и антителата ми се покачија и еве се уште се борам да ги спуштам. Еутирокс примам веќе 3 месеци, ама за антителата, освен диетата autoimmune protocol ништо не сум нашла. Планирам да одам на нутриционист. Да го пробам и тоа. Не сум воопшто дебела, дури ми викаат дека сум слаба, ама не јадам благо чоколади торти, само овошје и суво овошје и мед. Ако ми помогне нутриционист за антителата - пошто нели сме сите различни, не постои еден лек за секој од нас, ќе споделам со вас.

17. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.308
    Допаѓања:
    158.269
    Абе знам дека се богати со јод, ама мене тешко ми го вари стомакот леков.
    Еве денес една лажичка ставив во литар чај, па така ќе почнам сега да го пијам.

Ти си хашимото? Хашимото само нема одложување, мораш веднаш со терапијам и во целост да го извадиш глутенот од исхрана. :?:

18. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    272
    да за жал сум хаши... Се трудам уште да дознаам дали ми е генетски (и сестра ми и мајка ми се хипо) или причините се пропустливост на цревата - синдромот на leaky gut или некои други причинители а ги има многу. Дали има можност да се провери дали имаме потреба од јод? Или други испитувања за недостаток на витамини, минерали? Мислам преку крв, а не со сондите во Еурофарм тоа што го прават. Баш преку крв мислам. А јодот може да ти смета на желудник. Може најдобро е да ги пробаш овие моите тироси (thyrosea) на Бионика се: http://www.dermafarm.mk/products/?id=577

19. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.308
    Допаѓања:
    158.269
    Можеш и дома да провериш.
    Стави една капка јод на кожа и види дали ќе ти ја апсорбира.
    Успешен е тестов, мене и фали.

На ss80 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    198
    Dali nekoj ima koristeno preparat Endonorm na prirodna baza? Pisuva deka e za reguliranje na tirlidata i plus moze dA se namalat jazli.