Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.090
    После многу мачно труење со Еутирокс, во времетраење од 4 год,се мислам да се откажам од пиење,па ми се смачи веќе,рутина ми е секој ден стани и оп таблетата веднаш од 75 мг,а не ми се подобрува состојбата никако,барем кога е исто ,да не ги пијам повеќе.... инаку сум хипо:(:Dдевојки се откажала ли некоја ? си направила само полошо со тоа,или едноставно е исто,логички го знам одговорот,ама ќе пукнам,ми требаат и други мислења !!!

На 2212 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.308
    Допаѓања:
    158.269
    Не смееш да се откажеш, страшни се последиците... Јас на почетокот не знаев никој не ми објасни дека се пие доживотно и како се пие, ама баш, баш ништо. Тоа беше пред 10тина години. Испив една тура од 25 мкг и престанав, мислев толку. А докторите ни ми кажаа дека треба да одам на контрола. И добри 3 години немав терапија. Беа најтешките години во мојов живот. Лицето ми беше потечено, ништо не памтев (хааа, намерно не го бришам сега второво, како доказ дека пак ништо не памтам и не се чувствувам добро), срцето не ми функционираше како што треба, ништо не памтев, косата ми паѓаше, треба ли уште?
    И се случи настан кој ме пресече и ме натера пак да отидам на доктор. Тогаш првата година после години без терапија ми беше најдобрата. Веднаш ослабев како од шала и буквално се чувствував нормално.

И мене ми е здосадено. Летен период како жив мртовец сум. Секоја промена успева само на краток период и после пак... еве цедам смутија, пијам чаеви, глутен ретко ретко, јадам свежо, ретко пијам кафе...сменив многу работи, ама ете... отекувам, тешко се спуштаат кг, тахикардии, лош сон, вртоглавици, без енергија...ужас. А и во принцип откако го имам проблемов јули ми е најтежок.

Последна измена: 15 јули 2015
    На ines.h, Rama и Tatjana95 им се допаѓа ова.
  3. nevenask

nevenask Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2012
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    242
    Здраво на сите,
    да ви се приклучам во темава. Јас од лани сум на еутирокс 75, немав буквално никакви симптоми за тироидна, само осеќав како кнедла во грлото и затоа и бев на лекар. Инаку, не применувам ништо друго освен еутироксот, не сменив исхрана, буквално ништо. Читам спомнувате глутен, ја најнормално се си јадам,ама и сега ништо различно не чувствувам, хормоните ми се во граници на нормала и цело време дозата за еутирокс ми е иста. Може ли да ме посоветувате во однос на храната или пак нешто друго, зашто мене и докторката ништо не ми кажа, инаку одам на контроли на секои 4-5 месеци

4. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    971
    Kakvo otkazuvanje, znaes li sto sledi posle toa, ke ti se vratat site simptomi od prethodno i beter, toa e, si se fatila vo oroto, zamisli ne daj Boze da imas nekoja polosa sostojba, pa kako im e na lugeto sto sekoj den pijat saka apcinja i ne mozat da reguliraat hipertenzija na mladi godini, ili na dijabeticarite...Gledaj od svetla strana, ova bar se regulira. Sekoe dobro!

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  5. flower11

flower11 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    34
    На anaja1, stefanija70 и agios им се допаѓа ова.
  6. Ane 82

Ane 82 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2015
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    6
    Pozdrav do site.Sakam da spodelam svoe iskustvo.Pred okolu 3 meseci zapocnav so dieta narecena obedineti nacii .Mislam deka poveketo ste slusnale za istata.Inaku pred zapocnuvawe na dietata primav 150 eutirox 2 dena i 4 dena 100.Vo narednoto ispituvanje po 3 meseci so veke zavrsena dieta tsh vo krvta mi bese 0,4 odnosno dolnata granica na normalata so sto dozata mi ja namalija na 1 den 150 e,a ostanatite 100.Svativ deka ishranata mnogu vlijae na tiroidnata zlezda.No mi se pojavija simptomi na trnenje na racete i nozete koe trae veke dva mesecei.Dali ima nekoj slicno iskustvo?
    I sekako prisutna e i ankcioznosta koja go nadopolnuva filmot.

7. Pucanka

Pucanka Активен член

Се зачлени на:
    30 јули 2015
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    74
    Душо јас пијам векје две години амс имам анти тпо и мислам дека не треба да престанеш доддека не ти каже доктор ....
    од тироидната доаѓаат многу сериозни проблеми првично со срцето па остало...
    така да не престанувај за тоа што ние имаме шанса да регулираме нешто за разлика од некој што има тешка болест....
    Анксиозноста мислам дека ја има секој што има проблем со тироидната жлезда а за трнењето подхитно на лекар
    Да и мене летно време ми е најтешко како цело време притисок да имам во главата кнедла во грлото , тахикардија, рамнодушност без желба за ништооо

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ReggaeGirl97

ReggaeGirl97 Активен член

Се зачлени на:
    31 јули 2015
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    38
    Koga pocina tatko mi majka mi od stres imase nadvoresna zhlezda I bese mnogu slaba dolgo vreme piese apcinja I so tek na vreme se izleci

9. Pucanka

Pucanka Активен член

Се зачлени на:
    30 јули 2015
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    74
    Јас мислам дека за моето што имам анти тела нема лек

10. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    Има лек, цел живот еутирокс ќе си пиеш и ќе немаш проблеми и редовни контроли како што ќе ти каже лекарот.

11. Pucanka

Pucanka Активен член

Се зачлени на:
    30 јули 2015
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    74
    Хехе дс да така и мислев хехе

12. ReggaeGirl97

Се зачлени на:
    31 јули 2015
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    38
    Ja znam deka mama imase I toa topceto sve I se smaluvase I smalivase I se izleci jas znam idev so nea vo bolnica

13. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    Мајка ти е случај за себе и не можеш да правиш споредба ,затоа што има милион болести на тироидеата.

14. ReggaeGirl97

Се зачлени на:
    31 јули 2015
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    38
    Okej kazav bidejki jas taka znam:/

15. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Мојот тсх е 3,3. Од што тука милион жени пишаа дека за бременост требало да биде до 2, појдов во систина на оддел за молекуларна медицина. Ехото беше ок (без видливи проблеми) и плус правев тест пак на хормонот и на антитела. Според тоа што ми одговори докторката, оние кои се позитивни на тестот за антитела мора доживотнонда примаат терапија. Другите треба да примаат по потреба.
    Јас немам никакви симптоми, ама превентивно за бременост докторкат ми даде да пијам еутирокс 4 недели, па пак на контрола да одам. Ваљда ќе се видам некој аир.

На Pucanka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Na prethodnite stranici se zborese za toa dali moze od hipo da se premine vo hiper. Jas pred nekolku godini uspeav da ja napravam i taa glupost od pusto neznaenje. Resiv osven Eutirox 25 da jadam i od medot so mladi orevcinja, po edna golema lazica dnevno. I taka si jadev 6 meseci, sekako i terapijata. Preminav vo hiper. Incidentno bese,da, ama ete mozno e. Se vrativ posle pak na hipo i istata terapija ama posle celi 3 meseci. Nego imam konstantni 10 godisni vrtoglavici, bas otkako mi se obole zlezdava. Na ladno vreme mi se prilicno uzasni i intenzivni. Iskustvo ili nekakva informacija...dali tiroidnata si dava takvi posledici ili da baram drug razlog?

17. Pucanka

Pucanka Активен член

Се зачлени на:
    30 јули 2015
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    74
    Valjda 100 posto ke imas poxobryvanje

18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Баш денес бев. Намалено е тсх, ам не доволно. Уште 4 недели пиење.

19. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.090
    Баш деновиве за прв пат ги испитав антителата и тоа по моја иницијатива,па докторите кои се вежбаа на мене ми велат од каде знаеш што се антитела:o пијам терапија од 75 мг околу 4 години,ги проверувам хормоните еднаш годишно бидејќи така ми е речено,па ми викаат треба да си бараш сама контроли поначесто,абе кај да барам бе,едвај после една година успеав да влезам на преглед,во нуклеарно одам години со ред дотичните немаат слободни доктори и мој термин слободен до нова година:o па матичната ме упати во интерно и тие од таму нуклеарно,и што корист? едно големо НИШТО,подобро човек на интернет ќе се излечи8)

На 2212 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Има нуклеарна медицина во систина. Мене докторката од таму ми кажа ако антителата се негативни тогаш терапијата е привремена. Ако се позитивни, на жал доживотна. Контроли правам секои 4 недели за да ми ја усогласи терапијата.