Би ве замолила тие што сте поискусни во оваа област да ми кажите кој е следниот чекор во испитувањето.. значи при проверка на хормонален статус меѓу другото ми беше откриено и ова TSH 5.24 (0.25 - 5) T4 10.28 (10-20) T3 немаа реагенси гинекологот речи ке треба терапија ама интернист да ја препише, матичниот ме убедуваше дека немам потреба да одам на интернист, додека пак интернистот испаничи дека е опасна состојбата и дека треба покрај Т3 да се направат уште неколку испитувања, пишува во извештајот али со стручна терминологипја. САмо знам дека од коа ке проверам Т3 треба да отидам кај него за да ме упати. Гуглав за симптомите, немам никакви, освен што ми студи дури и коа на други луѓе им е сосем океј температурата, ама таква сум зимурлава од коа знам за себе, ништо не типично за мене. Што би било следно испитување?
Тироидни антитела треба да испиташ и ехо на тироидна. Ако тироидните антитела ти се позитивни, ќе примаш доживотна терапија - еутирокс.
Ај ако може некој пак да ми одговори. Беше испитан и Т3 - резултат 5,16 (4- потоа беше направено ехо на тероидната и испадна дека се е во ред, немаше никакви промени. Докторот рече дека не е ништо страшно но ме прати на ендокринологија во Скопје. Какви испитувања би ми правеле таму?
Јас денес си ѓи зедов резултатите, матичната ми е на одмор, до понеделник треба да ја почекам. TSH 7.19 (0.4 - 4mlU/ml) FT4 1.1 (0.89 - 1.76nano g/dl) Ова го најдов Кај супклинички хипотироидизам FT4 е во нормалните граници, но TSH е постојано покачен. Пациентот, обично, има многу лесни симптоми или воопшто нема симптоми. Мора да се докаже постојаната природа на промените со повторување на испитувањето на TSH по шест до осум недели. ТРО антителата треба да се определат во исто време. Ќе може матичниот лекар да ми даде терапија?
Maticniot samo moze da ti dade upat na patofiza ili endokrinologija.... A za vo privatna ordinacija ne ti e potreben upat nitu da go cekas maticniot.
Pa ti treba terapija.... Mene prviot Tsh mi bese 12... Pocnav so terapija eutiroks od 25mg, potoa 50mg, pa 75mg, pa 100mg, pa 112mg, megjutoa prestana proizvodstvoto od 25 mg pa sega pijam samo 100mg I na poslednata kontrola mi bese pod 2 t.e. pred 1 mesec... Nisto ne e strasno koga e pod kontrola...
Jas sakam da prasam mene tsh nikako ne moze da mi se spusti se mi e 9 duri sea mi ja nakaci dozata na 100 .eutiroks.. A predhidno zemav 50 i 75 ima li sansi da mi se namali tsh to izvinete za latinicava
Devojki da ve prasam, za kolku vreme pocnuva da deluva terapijata? Na majka mi stotuku i otkrija, pa sakam da znam kolku treba da pomine za da se cuvstvuva podobro
Individualno,kaj sekoj razlicno a i osobeno vazno dali i e pogodena dozata..jas uste prvite denovi osetiv podobruvanje ama ni nemav nekoi izrazeni simtomi mozebi zatoa..
Јас од симптоми имам замор, недоволна иницијатива, и косата многу ми се изретчи, не ми растат нови влакна, ќе ми се обнови косата со терапијата?
Би сакала да ве прашам вас поискусните дали нервозата, стресот, потсвеста и несоницата се еден од симптомите на тироидната жлезда?
Да. Стресот е најјака причина за оболување на тироидеата. Долготрајна депресија ако не се зема терапија, нетрпеливост, излив на огромен бес, опашање на косата, тресење на рацете, дебеелеење (хипо), слабеење (хипер) и уште многу други симптоми.
Даалке многу ти благодарам за одговорот. Уште нешто да те прашам дали со соодветното примање на терапијата овие симптоми ќе се подобрат т.е исчезнат?
Мене ни сега не ми паѓа косата, мислам нормално ми паѓа како и кај сите, само не ми се обновува.. Ваква ќе ми остане значи
Девојки, Крстевска од денес отиде во пензија. Каде ќе се префрлувате тие што сте кај нејзе? Јас следен месец сум на контрола и се чудам какви ќе се резултатите. Полошо се немам чувствувано години наназад.