Девојки испитував хормони и тироидна, хормоните ми се добри , но малку ме буни кај тироиднава FT4 13.6 TSH 1.49 што значи дека се ок но затоа FT3 е 5.0 :/ Можно е да е некоја грешка? А максимум треба да е до 4.1
Дали некој бил во Е-медикал и какво искуство има од таму??? Сакам да одам кај некој приватен доктор за тироидната (оти од државниве се виде што бидува ), па се мислам дали таму би бил добар избор.. Било какви искуства...??
Lilit, прво, мило ми е што си го открила изворот - тоа е тоа што секој од нас треба некако да успее да го лоцира и тоа е првиот чекор. Јас се уште не сум го идентификувала, може да се повеќе работи но - најважно е да се направат тестови на алергии од секаков вид - и на тоа останав. Сите со хашимото (во Америка) насекаде пишуваат за тестови вакви, такви, но кај нас не сум чула некој да ги прави. Дали можеш да ми откриеш каде и какви тестови правеше, сакам да проверам и јас, со оглед на тоа што се што можам правам, исхрана, терапија - и генерално многу подобро се чувствувам, ама сепак понекогаш, дури и без причина ми се враќаат симптоми и пак се губат... Фала ти! И среќно!
Ќе направиш PRICKA тест на пулмо прво, па потоа ќе направиш во Авицена, 9200 денари е, на 91 алерген се прави и е преку крв. Во Македонија сме мизерно третирани. Во Америка примаат комбинирани терапии од Т3 и Т4. Мене три пати ми проверуваа Т3 кај секој нов доктор, и секогаш ми беше ниско, кај сите кога се бунев, сите ќутеа, затоа што во Македонија нема Т3. А ТСХ и Т4 според резултати, супер, но некои симптоми ги имам уште и никогаш не ми поминале. (како на пример хроничен умор, хипотермија, отоци) Ама ете... ние живееме во Македонија. Јас на своја иницијатива сакав да најдам начин да купам т3 ако веќе ги нема, но ниту еден доктор не се осудува да ја одреди терапијата ЗАТОА ШТО НЕ ЗНААТ. Има прекрасен лек, се вика Armour, колку би била среќна да го донесат кај нас, ама тоа во блиска иднина нема да се случи. Одамна сакам да преземам иницијатива да направиме нешто големо, затоа што во Македонија секоја втора жена го има овој проблем, но ме разочара отвореноста, односно затвореноста на луѓето. Не добив поддршка на базичното ниво на обидот. Прво нешто што чув од доктори - немам време... и кој би бил мојот интерес?! Ендокринолог, кардиолог и имунолог... идентични одговори. Многу се разочарав и останав на тоа да не се ни обидам.
Тотално те поддржувам - сум читала многу за примање на Т3, Т4 и за Armour, кој може да се купи од Америка, ама не сум сигурна дали оди приватно - имам пријателка докторка таму и можам да ја прашам. Интересно е дека и таа самата како доктор го поддржува повеќе Еутироксот - кај нив се вика Levothyroxine. Кога ќе и се пожалам, секогаш ми кажува дека треба да се стрпам, дека организамот уште ми се навикнува... Ако може да се купи приватно, сепак имам и страв, дека тоа ќе биде на моја рака, ако нешто ми се искомплицира, одма ќе ме нападнат овдешниве доктори со зборовите: „како може образована, паметна девојка како тебе да си игра со вакви работи...“ како и кога им кажувам дека треба да се чита повеќе за оваа „состојба“ и дека допрва ќе испаднеме во право ние - пациентите кои на своја рака пробуваме со алтернативни методи - покрај земањето на хормон. Читав многу на интернет и крајниот заклучок е дека ништо не е црно-бело. На некои им е добро и со еутирокс, некои пробале се префлиле на природната комбинација на Т3 и Т4, некои земаат само Т3... Може и ќе пробам некогаш. Имам како да се снабдувам со потребни дози. Само да ми делува добро. Ако некогаш се охрабрам, ќе ве информирам. А за тестовите за алергија на храна... Имам пријателка која е докторка точно за алергии и постојано се информира и едуцира и оди на симпозиуми. Ми рече дека тој тест за храна не е сигурен и да не го правам, дека ќе испаднам алергична на се живо и не само јас, туку секој човек што би го направил и дека ако го повториш тестот по некое време може да испаднеш алергичен на други работи и така секогаш... Затоа не сум го направила се уште. Ама може и да го направам сепак... А PRICKA не знам што е. Фала ти инаку, многу значајна информација е ова.
Другарка ти може не е ендокринолог. И во Америка не се сите доктори сјајни и информирани... Мислам да не звучам вака навредливо, ама ме разбираш. Она може е добар доктор, ама... Јас сум 10 години на еутирокс, па колку треба да чекам? Не би земала на своја рака, опасно е. Ама би сакала да имаме избор тука и ќе го почекам така, а на своја рака не би се осудила. Пречест и преголем проблем е за вака да сме запоставени, па уште и да не наидеме на поддршка. Прицка е класичниот, со боцкање на 21 алерген. Не се согласувам баш дека тоа е така дека ќе излезеш алергична на сешто. Затоа што исто така познавам значителен број на луѓе кои немале проблем со тироида, го направија тестот и ослабеа и по 20 кг со менување на начинот на исхрана, односно одбегнување на храна на која се алергични. А претходно сериозно мака мачеле со килограмите затоа што јаделе нешто на кое се алергични, телото не им го метаболизирало и го таложело во масти, отоци и задршка на вода. Еве јас на пример сум алергична и на скроб ама од компир, додека оној во оризот, не. А јас јадам компири многу, па дури и држев диета со компири, не ослабев ни кг, сега знам зошто.
ТСХ ( 3,71)и Т4 ми се во граници на нормала но имам јазол од 5 мм на ехо ја видија Сега ке треба на контролно ехо да одам има шанси да се повлече јазолот и што ако не се повлече него продолжи да расте ?Ствара некои симптоми ?
Јас имав од 3 мм и се повлече. Сакаа да ми прават пункција, но мајка ми во тоа време не прифати во ниту еден случај. Пиев на своја рака само јод на суправит и Келп на Свансон, но не би ти препорачала на тебе освен ако не ти го препорача докторот (јас за себе можам да кажам, ама тебе да ти речам прави го тоа ќе ти успее, не можам). Не знам дали е до тоа, но сега ништо немам. Може да продолжи да расте, тогаш мора да се оперира без разлика дали е опасно или безопасно, ќе создава проблем секако. Но и не мора да значи дека ќе расте, може и ќе исчезне. Преземи алтернативни и природни лекови пред да продолжи да расте. По интернетов ќе најдеш сешто. http://www.naturalnews.com/043264_thyroid_nodules_nutrition_pharmaceutical_medicine.html http://www.findhomeremedy.com/natural-cure-for-thyroid-nodules/ http://www.searchherbalremedy.com/top-11-natural-cures-for-thyroid-nodules/
Ќе го направам и јас - сега веќе ќе го направам. Ми требаше некој што со искуство... Јас компир и ориз не јадам и скоро се имам исфрлено од скроб, со мали исклучоци, баш за да видам како ќе ми делува и ми е сто пати подобро, и млеко и млечни производи имам исфрлено, шеќери... Освен природни засладувачи како мед - се надевам дека нема да испадне дека и мед не смеам... Баш ќе се тестирам.
ако се наога кај олимписки базен во близина на гимназијата вистински избор. пола година одев во државна на патофиза воопшто не бев задоволна и во нервоза по случаен избор отодов во е медикал и сум презадоволна. Докторката е супер, она што ми остави впечаток е дека многу прашува и за секој одговор дава одговори. освентироидната ги проверува и сите останати хормони.
Првичниот резултат на ТСХ ми беше 39 за кој што добив терапија со еутирокс од 75мг, по два месеци кога бев на контрола резултатот ми беше 1.9 така што останав на таа терапија и следните 6 месеци. Пред две недели се чувствував грозно и бе повторно на контрола и добив резултат со 0,05, пошо на докторот не му се веруваше за резултатот правев повторно тестирање за една -две недели кадешто резултатот ми беше 0.006. Сега ми ја намали дозата на 4 дена од 50мг и три од 25мг, дали имал некој некое вакво слично искуство, не знам почнувам да паничам имам страшни тахикардии изминатиот месец.
Мојата циста на тироидната за жал расте. Последниот преглед пред неполн месец беше порасната за 3мм и сега е вкупно 2,90цм. Не сакаат да ја пунктираат бидејќи велат дека нема сменето состав според ехото и дека нема потреба да се боцка. А јас сум во невидена паника. Рекоа нема потреба од паника, само следење, ништо страшно, ама цела сум во депресија не знам зошто расте вака (инаку хормоните се ок)
Lilit bas se zacudiv so odgovorot.jas imam tri jazli od koj edniot pogolem i bas na klinika mi rekoa da ne primam algi zasto sodrzele jod a jazlite poveke rastele od jod. A i drug imam prociyano deka koristel algi i jazlite mu isceznale.
Затоа не препорачувам на своја рака, па да речам тоа и тоа сто пост, мене ми се изгуби...дали е од тоа, и тоа не знам. Ама се зависи и од типот на јазолот. Исто така не знам каков имав, ама по интернетов и тоа го прочитав. Можда јазолот ми бил цистичен, па затоа пукнал. Не знам...стварно не знам.
Дали може да добијам совет. Мајка ми еден тероиден јазол веќе 14 години, но беше незабележителен. Оваа пролет закажа операција во државната болница но нема никаква вест, велат дека може да те викнат дури по една година. На 8 октомври беше на преглед, доктурката и препиша лекарства, што досега по секој преглед кој го правеше никогаш и нема препишано лекови. Оваа недела забележав многу поистакнат пределот окулу вратот. Многу сум исплашена. Незнам што значи тоа. Благодарам однапред.
Zdravo devojki pravev nekoi ispituvanja na imunologija so maz mi dali imame nekakvi antitela megju nas a so toa i ispitani ni se tiroidna zlezda i mi kazaa deka mi e za 7 pati pokacena od normalo toest toa e Rezultat od Avtoprotivtela i ima TPO mi e 378 .21 a treba da e pod 50 i vo zakluicok pisuva DOBIENATA VREDNOST VO SERUMOT ZA AVTOPROTIVTELATA OD IGG KLASATA KON TIROIDNATA PEROKSIDAZA E 7 PATI ZGOLEMAENA dali nekoj zne da mi kaze sto e toa i dali se leci sto ke mi pravat utre imam zakazano pregled celata sum ispanicena strav me faka nenormalno dali nekoi i mal tolkavo pokacuvanjepozdrav