Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.168
    Допаѓања:
    13.552
    Кај кој доктор да одам сега? Крстевска Бранка ми отиде во пензија. Некој добар ама баш добар да ми препорачате во државна во Скопје????

2. A.n.g.e.l.a.V

A.n.g.e.l.a.V Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    2.402
    Можно ли е TSH од 7.19 : 0.4- 4 (mlU/ml) (04.09.2015 ) да се симне на 3,45 : 0.27-4.20 (mu/l) ( 06.09.2015) без никаква терапија?

3. Gea

Gea Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2011
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    11.605
    Да споделам искуство.
    Значи имам хипотиреоза од моја 27 годишна возраст. До пред некое време пиев еутирокс, разни дози, 25, 50, 75,100. Пред некое време, во разговор со една пријателка, ми препорача да пробам со акупунктура. Откритие на векот! Значи почнав со терапија која траеше 10 дена, така што наредните 6 месеци, немав потреба од пиење лекарства и го регулирав лачењето на Tsh-хормонот. Со оглед на специфичноста на болеста, потребно е терапијата да се повторува на секои 6 месеци. Лекарот кај што бев има специјализирано акупунктура во Кина и е еден од првите тројца лекари од бивша СФРЈ кој се има стекнато со ваква диплома, а воедно е и автор на првите учебници за акупунктура на македонски јазик. За да не излезе дека правам реклама, ако има заинтерсирани за контакт од лекарот, може да ми пишат во лп.

На Bozica1980 и do-re-mi им се допаѓа ова.
  4. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    A sega veke ne pies?i sto velat doktorite na toa?

5. Gea

Gea Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2011
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    11.605
    Лекарот-ендокринолог кај што одам ми рече дека може да пробам и да ги видиме резултатите потоа.Пробав и излезе дека таа опција е доста ефективна. Сега само правам проверка на хормоните на тироидата на 3 до 6 месеци, зависи кога како. Досега резултатите беа супер. Всушност и не сум единствената што оди на акупунктура за хипотиреоза.

На bella.s и do-re-mi им се допаѓа ова.
  6. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    272
    Претпоставувам само си хипо, немаш антитела, нели?

7. Gea

Gea Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2011
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    11.605
    Хипо сум, да.

8. Majlafox

Majlafox Нов член

Се зачлени на:
    30 октомври 2015
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0

9. Majlafox

Majlafox Нов член

Се зачлени на:
    30 октомври 2015
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Девојки гледам многу сте со Хашимото и дека сите патиме од модернава медицина која лекува последици а не причини.... Тригерот поради која се јавува автоимуново заболување е инфекција од вирус или наследно генетски, го руши имунитетот и организмот се бори со алергии.Некој спомена дека некоја лекарка се сомнева дека хашимото заболувањето има врска со алергии и алал да и е на лекарката зашто би била прв лекар кој вистински би знаел што всушност тоа е. И никој ендокринолог ниту специјалист по нуклеарна би ви го кажал тоа- фактот дека тоа е само алергија на ГЛУТЕН и можеби млеко. Во многу случаи драматично се намалуваат антителата со диета која е антиглутенска. Треба многу трпение и истрајност. Јас имам хашимото веќе 5 години и се борам. Јас сум на 75 еутирокс и сега паралелно ќе почнам со ајурведа третманите затоа што жената која го носи Индиецот во Мк. ме уверуваше дека ја излекувал од хашимото.... Не верувајте многу на USA и комбинации од Т3 и Т4..... Треба да се трага по причината..... Детокс и антиглутенска диета.....

10. sencence

sencence Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2012
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    14
    Ајде и јас после подолго време да пишам , 9 год се дружам со хашимото...точно 2 год сум на безглутенска ,без шекер,млечно ...одвреме навреме сиренце козјо ништо друго и нормално без конзерванси,рафинирани и др
    Антителата се високи кога ТСХ е високо ...ја накачив дозата се симнаа .. но цената за тоа како ке се чуствуваш после неколку месеци од диетата барем кај мене е на завидно ниво , Затоа вреди да си проба секој што има ваков проблем ,треба време и ке се осети веднаш разлика
    Со оваа диета и те како се ублажуваат симптомите ..тоа е моето искуство и ситуацијата кај мене е таа моментално сум на еутирокс 75 и викенд 100

На ss80 и Majlafox им се допаѓа ова.
  11. iriemama84

iriemama84 Нов член

Се зачлени на:
    1 ноември 2015
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здрaвo нa сите. Пред еднa неделa ми е дијaгнoстицирaнo хaшимoтo . тсх ми е 0.94 a aнти тпo 500 д oктoркaтa не ми дaде терaпијa a нa кoнтрoлa сум зa 8 месеци. Веднaш пoчнaв сo безглутенскa исхрaнa нo нaидувaм нa прoбем. Мнoгу брзo губaм килaжa a јaс и тaкa сум мнoгу слaбa. Некoј сoвет кaкo дa си јa зaдрзaм килaжaтa?

12. Marijana93

Marijana93 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2013
    Пораки:
    1.400
    Допаѓања:
    9.913
    Тетками е доктор беше кај нас на гости и случајно ме примети дека едната страна ми е потечена и ме прегледување ми рече да одам на доктор и да ја проверам тироидната жлезда. Јас ги имам овие симптоми,а и почна коса да ми паѓа многу
    замор или губиток на енергија
    дебелеење
    забрзана работа на срцето
    неподнесување на студ
    нервоза психичка напнатост тресење на телото страв раздразливост
    чувство на топлина препотување
    замор чуствона исцрпеност
    кратки и оскудни менструални одливи

13. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Tipicno za hipo

На Marijana93 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Marijana93

Се зачлени на:
    7 декември 2013
    Пораки:
    1.400
    Допаѓања:
    9.913
    Тоа значи дека и мене ми е оболена тироидната жлезда така? Може да ми кажеш ако си била на преглед како е и колку пари е? Ќе треба да пијам лекови? :)

15. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Spored simtomite se raboti za hipo,no dur ne napravis ispituvanje se e na pretpostavka.ako si hipo kako sto pretpostavuvam ,se pijat lekovi i toa dozivotno za zal.no ne e se taka crno,so soodvetna terapija se povlekuvaat simptomite i si teras normalen zivot.jas ziveam vo stranstvo i nemozam da ti kazam okolu pregled i cena,no ima pisuvano na temata dosta za toa procitaj nekoja strana ili nekija dr feminka neka ti objasni sto kako kade..so sreka..

16. VesnickaM

VesnickaM Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2010
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Девојки здраво, од поодамна сум регистринана на форумот но ете после многу време конечно и јас да се активирам. Вака ме интересира, бидејќи ги прочитав сите страни од почетокот до сега, забележав дека повеќето доктори кои се спомнуваат се повтараат но никаде не го сретнав докторот кој мене ми ја води тироидата на Патофиза во Скопје, Венијамин Мајсторов? Јас веќе 11 години пијам Еутирокс, започнав со 25, па 50 па да на крај завршам со 75 мг 5 дена и за викенд со 100 мг.
    За почеток да не ве малтретирам ќе останам само на ова, дали имате некое мислење или сугестија за Докторот?
    Инаку, и јас до пред некое време не ни придавав многу значење на болеста односно не ја ни третирав како болест туку како нарушување, и бев редовен пациент со терапијата но некако последниве 2 години како да сум буквално во дупка...
    Ви посакувам најубав, најпозитивен и исполнет ден! Ќе се дружиме сега почесто! :) :*

17. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Dali ako vo predelot na tiroidnata zleda custvuvas pulsiranje i custvo na napnatost,nelagodnost moze da stanuva zbor za nekoja promena na normalnoto rabotenje na tiroidata?

18. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    @Marijana93 beseli za pregled sto napravi?

19. Marijana93

Се зачлени на:
    7 декември 2013
    Пораки:
    1.400
    Допаѓања:
    9.913
    Не сум била уште ама ќе одам деновиве :)

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  20. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.656
    Допаѓања:
    7.475
    Би сакала да слушнам ваше искуство за мојот проблем.
    Бев на преглед,жлездата супер работи а на ехо ми се откриени две цисти и две чворчиња.
    Докторот ми рече дека е бенигно и дека треба на една година контрола на правам.
    Ме интересира дали некој има ваков проблем?