Ања, јас имам голема циста на тироидната. Само една е, сега е скоро 3 сантиметри. Хормоните ми се ок, докторката ми рече само да одам на редовни прегледи (на 6 месеци). Мене не ме држи место, многу сум исплашена, читав многу на интернет и се обидувам да ги практикувам следните работи: помалку стрес, ставам толчена зелка секоја вечер на вратот, јадам скоро секој ден бразилски ореви бидејќи се полни со селен и скоро секој ден пијам смути во кое обавезно ставам брокула. Бидејќи не сакаат ниакква терапија да ми дадат за да се повлезе, решив сама да се обидам, мада некако не гледам промена
Мене докторот ми рече на една година да правам контроли и ми рече дека е бенигно и не е нешто страшно ( дај Боже да е така).Што се однесува до твојата лична терапија има ли некој резултат,позитивен,се надевам дека ќе ни кажеш кога ќе одиш на контрола по 6 месеци. Ме интересира дали имаш некој оток на гушата?Јас немам никаков оток Ти благодарам што ја сподели твојата лична терапија,и дај Боже да има добар резултат
Јас осеќав дека нешто не ми е во ред со телото, се здебелив нагло, малку но нагло, многу ми пораснаа градите и цело време се осеќав подуено скоро од секаква храна, постојано имам кивање, течење на нос и некои такви алергиски реакции, менструацијата ми се поремети и матичната ме прати да испитувам хормони.Сега го зедов резултатот, ама матичната ќе била на одмор некој ден па сакав сама да си видам што знаев.Вака како што гледам сите хормони ми се нормални, освен ТСХ што знам што е и изнесува 5.17 и јасно ми е дека е над нормалната вредност, може некој да ми објасни подетално што значи ова зошто не сум запознаета, а сакам и од искуства да слушнам не само од доктори.
сега го следам форумот ,сакам да прашам како сте и до каде е вашиот случај бо иста состојба е и керка ми има 20 години и исто скоро и открија јазол ве молам за инфо
Zdravo devojki,pred nekolku dena mi najdoa deka TSH = 4,84 i dobiv terapija eutirox od 25mg .Inaku bev vo Sistina kaj Dr.Biljana Crcareva i me interesira dali nekoj bil kaj nea i kakvo e vaseto mislenje .Isto taka imam pokaceno nad 20 kg za 1god i nikako da gi simnam sega zapocnav Athinsova dieta pa ke vidam sto ke pokaze Inaku ne mi e jasno dali ova se vodi kako Subklinicka Hipotireoza ili e Hasimoto ...koja e razlikata?? Ako nekoj ima iskustvo ve molam za sovet ......) btw mi kazaa za brzo vreme da ne palniram bremenost a toa e zosto najmnogu se nerviram
Zatoa sto prvo trebalo da mi se normalizira ili THS da bide ispod 2 i togas da planiram bremenost posto hormonite se prenesuvale na plodot vo prvite tri meseca od bremenosta ....
Dragi moi ,ovie 2-3 dena istrazuvav mnogu za tiroidnata zlezda i najdov nesto interesno so sto planiram da pocnam za nekoj den.Prirodna medicina i lecenje na taka nareceni "ne izleclivi bolesti " megu koi e i tiroidnata zlezda. Znaci se se sostoi od lecenje ili cistenje na organizmot samo po priroden pat so ovosje i zelencuk i mislam deka ima mnogu logika i vistina vo ova.Znaci deneska se konsultirav so doktor od Srbija koj rab vo institut za prirodna medicina megutoa tie imaat pretstavnik i tuka vo Makedonija.Se javiv na br kaj nas i zenata mi objasni se ubavo.i isprativ moja dijagnoza i cekam da mi napravi lista so ishrana,cedeni sokovi i koi tinkturi bi trebala da gi primenuvam . Poglednete gi linkovite kade ima recepti i nacin na ishrana hidromasazi pa mozebi ke se pronajdete i vie vo ova: http://tinkturedrsulca.com/ Stom pocnam so ova ke vi pisam kako se custvuvam i kako odi se
Девојки вака случајно читајќи ја темава си препознав многу од симптомите, дури и се запрашав да не нешто не е во ред и со мене. Косата почна да ми опаѓа во последниве 6-7 месеци и тоа многу, дури и дечко ми ме примети. Нема шанси коа ќе се видиме а да не му остане некое влакно од косава моја на него. Замор чувствувам постојано, се случува после два три саати откако ќе станам од спиење, пак да си легнам затоа што сум преуморна како да сум работела тешка физичка работа. Нагло се здебелив, прво почна постепено за на крај одеднаш да се наталожат кг, прво си мислев не е нешто многу ама почнаа и од страна да ме приметуваат другиве. Се случува доста често, без никаква причина да почне да ми чука срцето брзо и да дишам забрзано, а притоа да сум во седечка состојба. Се случи да зборам на телефон и одеднаш ме прашаа дали сум трчала затоа што дишам забрзано. Исто така загубив кондиција, малку одење побрзо и веднаш се потам. Откако почна да заладува времево, т.е од последниов месец два јас сум постојано со греалка, и иако имам паарно во собата се покривам дури со 7 кебиња Денес ги изброив, на мајка ми не и се веруваше. За концентрација исто така осетив некои промени, т.е. она што некогаш ми било лесно да седнам да го научам, сега ми изгледа претешко дури на моменти и се осеќам како глупава да сум Сето ова ме тера да помислам дека имам хипотиреоидизам. Е сеа единствено немам промени во менструален цилус или па да има некоја промена во областа на жлездава. Задолжителни се овие две или кај кој како?
Srcka najdobro e da si napravis labaratorija i baraj da ti gi proverat hormonite na tirodna, objasni im gi simptomite i togas ke moze da znaes za sto se raboti samo nemoj da cekas nisto ne e strasno
Zdravo se izvinuvam za mojava latinica koristena ovde megutoa Nova sum na forumov I sleden pat ke go smenam ova I promise !inaku dojdov na ovoj forum zoshto imam problem golem znaci pred mesec dena mi e pronajdena cista vo Lev lobus 25×28mm sega vo Filip vtori mi preporacaa operacija na leviot lobus kaj zan mitrev 2500evra toa e mn skapo za Nash standard dali nekoj drug znae da me upati na Dr mesto za hirurgija a pritoa da ne e drzavna poshto navistina mi e strav I sakam da otidam kaj dobar hirurg....
Операција за циста? Мене ми најдоа две,но ми рекоа дека нема место за паника,дека тоа е бенигно и треба да се прати со редовни контроли.Контролите треба да се прават на 6 месеци или 1 година.Јас треба да се јавам за 1 година.