не гледам причина зашто не би кажала, со тоа само би му помогнала на некој ако прави таму хормони, ама ок мене и така не ми врши работа чим не е ск.
Dali IMA nekoj koj IMA cista na teroidnata I odednash mu se pojavile modrinki na vratot bash kaj teroidnata?????? Inaku ako moze nekoj da mi go Dade brojot na Dr Karanfilski ...?
Ако не ти е проблем малку повеќе да напишеш за тоа што не си ја оперирала цистата , што е причината ,колку голема циста,колку време како ти ја пронајдоа ,што правиш сега со неа примаш ли некаква терапија
Pa vaka prvo znaci koga ja otkriv taa veke mi se gledase nadvoresno malecko topce,prvata doktorka na patofiziologija mi rece da napravam biopsija I napraviv vo remedika zatoa sto mnogu se cekase vo drzavna I bese benigna,mi pravea I sken I eho na patofiziologija bese 20mm na tie rezultati taa doktorka rece deka taa nema da se namali nikogas I samo ako e pogolema od 20mm togas moze da preporaca operacija.Vo meguvreme vo Pariz me pregleda doktora no samo so presti I rece deka najdobro cela tiroida da ja izvadam (zamisli).Bev mnogu pod golem stress zaradi toa, nemozev da si ja goltam normalno plunkata posebno na spines... otidov kaj hirurg I bev spremna da ja izvadam taa cista so nea I del od titoidata,hirurgot rece izvadi krv vo tvoj grad da vidime hormonite koi prethodno celo vreme bea vo normala I naednas tie pokaceni odnosno TSH I toj me isprakase na magnetna na hipofizata duri I gastroskopija pravev za proverka zosto nemozam da ja goltam plunkata..Dodeka toa se slucuvase I jas vo golem stres cistata dobi vospalenie mi porasna 25mm I pocna da me boli eden den,maticniot mi dade pantex I vednas se smiri.I zakazav operacija no nekolku pati hormonite jas na isto mesto gi proveruvam i se visoko TSH,me pratija na endokrinologija tamu hormonite vo red I cistata namalena na 15mm..se ispostavi deka imav gresni rezulati od krv a I profesorot na endoktinologija rece nema potreba od operacija toa e obicna cista,toa bese 2 dena pred operacijata I ja otkazavme.Posledniot pat mi bese 9-10mm i eve utre odam na kontrola ...I jas mislam deka stresot vlijae mnogu i imunitetot.Se izvinuvam za latinicata od mobilen pisuvam
Малку и нас ни даваш надеж со твоето искуство, на ендокринологија ли одиш на контрола, кај кој проф. Ако сакаш сподели после контролата каква ти е состојбат, може ке ни помогнеш во нашата одлука за операција и на која возраст си ако не е проблем,ме интересира и за наодот од биопсија како ја водат цистата нешто поконкретно само течност ли имаше во неа
Многу ми е драго што ти се намалила цистата и што не си морала на операција сепак не е едноставно жлезда е
Може е против правилата но еве бројот 023 110341 мислам дека работи понед,среда и петок со закажување.
Na patofiziologija odam na kontrola inaku prvata dijagnoza mi bese struma nodosa (cystica)euthyreotica ..golema cista so kalcifirana osnova nesto taka pisuvase ,koga ja pravev biopsijata mi rekoa deka e homogena I deka tesko izvadile namaz I jas ja osekav potvrda a podocna stana pomeka I potecna rece toj prof.Milco Bogoev na endokrinologija..Inaku sega sum 36godini
Јас правев к. томографија па после тоа и магнетна. Инаку ја правев заради лимфна жлезда дотогаш и немав направено испитувања на тироидна жлезда и на тој начин го открив и јазолот на тироидната кој бил и причина за лимфниот јазол кој го испитував. Морам да кажам дека резултатот од снимањето сугерираше на тоа дека се работи за карцином на тироидната поради што и продолжив на испитувања на патофиза и на крајот да се потврди тоа. Исто беше и со магнетната и во неа стоеше дека се работи за карцином само неа веке ја правев пред операција за да се види добро што се треба да се вади. И морам да напоменам дека иако имав карцином хормоните ми беа во нормала.
reki Sega se vrativ od kontrola mi ja izmerija 7mm.Inaku od moe iskustvo mislam deka treba da se pobaraat poveke mislenja,ako e benigna da se poceka ne vednas operacija.
zalam sto ete kaj tebe bilo karcinom..site so razlicni iskustva toa e ..I dobro e sto si otkrila se nadevam na vreme sepak I ti posakuvam nataka se naj dobro i pobrgu da go zaboravis
здраво.бидејќи и јас сум оперирана од карцином сакам да си размениме искуства .Како си ,кога се оперираше ,дали прими јод ,колку ти беше тиреоглобулинот пред колку по операција и по примање на јодот?
pred operacija tsh 1,3 ft4 15,8 додека тиреоглобулинот незнам зошто ама не ми е внесен.Инаку после операција ги немам вредностите од сите контроли затоа што не земав резултати од шалтер туку одев директно кај докторката која ги проверуваше и ми даваше дополнителни инструкциии од таму го земав само извештајот и упатот за наредна контрола.после радиојод како и на последната контрола тсх ми е 1.3 htg<0,2. Оперирана сум во јануари а радиојодот бидејќи го немаше тоа време го примив во јуни.Овој месец имам контрола и најверојатно и ке дознаам дали ке треба да примам уште еднаш
Ајде само со помин да е ти посакувам се најдобро .а кај која докторка одиш и дали си задоволна и наколку време правиш контрола ? исто ме интересира дали ке правите контролен скен ? еутирокс од колку мг пиеш сега?
Одам на патофиза кај Ана Угринска до сега сум задоволна уште првпат кога отидов веднаш имаше добар пристап ми среди и за скен и пункција во истиот ден за што во друг случај се чека подолго. Незнам за контролен скен незнам уште ни дали ке примам повторно радиојод во повекето од случаите се прима двапати па најверојатно сега ке се прават испитувања дали ке треба или не бидејки веке поминаа 6месеци од првиот пат. На онкологија лежев со уште една девојка на неа уште веднаш по скенот и кажаа дека ке прими уште еднаш додека на мене ми рекоа дека добра работа се завршила и дека ке видиме како ке биде на дополнителните испитувања. Еутирокс прво пиев од 100мг а од пред два месеци ми покачија на 125. А кај тебе како одеше колку пати примаше радиојод и како си сега.
Јас само да посочам дека на Grouper.mk има моментална понуда 54% попуст на преглед на тироида (ЕХО + ЕКГ) и тироидни хормони (ТСХ+Т4) во "Рес Хумана" во вредност од 3100 ден. по цена од 1430 ден. , за оние кои се сомневаат дека можеби имаат ваков проблем.. Еве и линк : http://grouper.mk/skopje/deal/pzu-res-jumana-pregled-tiroida-eho-ekg