Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. Tina888

Tina888 Нов член

Се зачлени на:
    21 ноември 2015
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    3
    Fala za brojcevo a kade se naoga ova atikor? Skapo li se ,dobro li se?

2. milakaja

milakaja Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2014
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    2

Кај мене е малку покомплицирано ,ама ова што ти ми го кажа малку ми делува утешно за тоа дека повеќето примаат 2 пати јод.Јас веке на 17 ја примив втората доза на јод и сега сум дома ,добра сум ама оперирана сум пред 2 год. и се беше во ред до сега кога док.инсистираше да направиме контолен скен и излезе дека има рецидив .па одма втора доза јод. Тоа е само да е со помин си велам дека нема да треба и 3 пат да се прима јод.

3. vecnost

vecnost Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2014
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    13
    Нека е со помин и се надевам дека нема да треба. повторно. уште кога ја добив дијагнозата докторката ми ја објасни постапката и тогаш ми рече дека после операција се прима радиојод и дека најчесто се даваат две дози на 6 месеци и мислам дека претежно така оди постапката иако имам слушнато и доста случаеви кои се оперирани а не примале радиојод. Имам сретнато по форумите и луѓе кои првпат примаат јод после 7,8и повеќе години од операција. Познато е дека тироидната се регенерира и иако е извадена уште постојат нејзини станици затоа кај нас е многу битно tsh да биде ниско за да не го стимулира растот на тироидната што во нашиот случај може да значи враќање на болеста. А ако може да ми кажеш дали ја вадеше само тироидната или и лимфни јазли и дали имаше метастази и ако имаше каде. Јас имав низ лимфните жлезди на вратот и тоа уште ме плаши.

4. milakaja

milakaja Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2014
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    2
    ми ја извадија и тероидната и неколку лимфни јазли а во еден имаше метастаза.инаку мислам дека сите со карцином примаат јод ,а може да не примат оние кои ја вадат тероидната од друга патологија.
    немој да се плашиш и јас мислам дека најбитно е тсх да биди ниско за да не дојди до рецидив,и токму тука мислам дека згрешивме ние затоа што кога док.ми ја крена дозата на 150 еутирокс јас не се чувствував убаво и се слуснавме и се вратив на 125 и мислам дека тука направив грешка да бев стрплива срцебиењето и тахикардијата ке поминеше како и кај сите други.

5. reki

reki Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2012
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    4
    Atikor e vo. Centar mnogu lesno e da se najde ke ti objasnat na telefon koga ke zakazes, inaku e skapicko 3000 prvo odenje

6. vecnost

vecnost Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2014
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    13
    Ги побарав старите постови за да не те замарам да се повторуваш сме разменувале мислења и во јануари кога јас требаше да се оперирам. Мене ми беше зафатена левата страна и тироидна и лимфни јазли 5 ми беа извадени од нив 4 метастазирани. Мене најтешко мо падна во оваа ситиација што се се случи во момент кога планирав второ бебенце ама тоа е во животот не оди се по план. Сепак од докторите добивам позитивни мислења дека ова лесно се надминува а јас мислам дека најдобро е да не се оптеретуваме со дијагнозата па дека имам рак ми беше во главата додека да примам радиојод после тоа ги растеретив сите мисли во главата и сега дури заборавам дека имам рак а така и се однесувам.

На reki му/ѝ се допаѓа ова.
  7. milakaja

milakaja Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2014
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    2
    ајде добро велиш да не се оптеретуваме што како и кога битно да помине и овај облак .зафркнато е пред секоја контрола да се тресиш што ке ти кажат како ќе помини скенот и изолациите се грди со оглед на тоа дека сме со деца ане можиш да ги видиш месец дена .ама само позитивно сето ова ке остани зад нас.СВЕ ЈЕ ДОБРО И БИЧЕ БОЈЛЕ .^_^

8. Tina888

Tina888 Нов член

Се зачлени на:
    21 ноември 2015
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    3
    A dali znaete da mi kazete koi se posledicite Od izvaden samo Lev lobus Od teroidnata Od cista?? Ima li golemi posledici ili???

9. milakaja

milakaja Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2014
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    2
    мислам дека нема последици само што ке треба да пиеш еутирокс за да ги надокнадиш хормоните од делот кој ти е изваден ,а дозата ке ти ја одреди докторот за секој е различна и ке си контролираш.

На Tina888 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Гордана73

Гордана73 Нов член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Поминаа 2 недели од биопсијата на тироидна жлезда од институт за патологија.
    Ми кажаа дека за 5-7 дена ќе бидат готови резултатите.
    Дали има разумен рок за извештај за биопсија зашто тие даваат број за да се јавиш дали е готова.
    Тој број е постојано зафатен!
    Кој е начинот да се дознае за резултатот ? (пријатели, врски ,плаќање или некој друг начин Ве молам пратете ми инфо со порака на профил ако не е дозволено во коментар)

11. vecnost

vecnost Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2014
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    13
    Реално до сега резултаатот би требало да ти е готов. Дека некој ке ти одговори на телефон тоа многу тешко. Мој совет е да одиш директно на патологија и да го побараш.

12. anas23

anas23 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    84
    Zdravoo devojki..ima problemi so tiroidnata od 10 god no osven moeto semejstvo nikoj ne znae za toa..sega imam vrska od 1 god so momche sto mn go sakam super ni odi no neznam na koj nacin da mu kazam..sakav da prasam vie kako kazavte?kako prifati? Vi blagodaram

13. Anaouou

Anaouou Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2014
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    2.270
    Штo е хoрмoн aндрoстендиoн ?нaмaлен ми е ...пoмooш

14. Olgitsa

Olgitsa Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    798
    Проблемите со тироидата веќе минато со Фукус
    Фукусот е морска алга која многу се користи во медицината веќе со векови. Главната употреба на оваа морска алга е за стимулација на штитната (тироидната) жлезда.
    Јодот во морската алга им помага на оние луѓе кои се со недостаток на основни минерали за регулирање и подобрување на функцијата на тироидната жлезда, поради што е корисна за хипотироидизмот и гушавоста.
    Високата содржина на јод во билката ја стимулира тироидната функција која го подобрува метаболизмот.
    Фукусот, исто така, помага во проблемот со липидната рамнотежа поврзана со дебелината, и каде дебелината е поврзана со дисфункција на тироидната жлезда, оваа алга значително може да помогне во намалување на вишокот на тежина.
    Позната е по олеснување на ревматизмот и ревматичен артритис. Главната фитотерапевтска употреба на Фукусот е за време на исцрпеност и закрепнување, како и за реминерализирање на телото.
    Анти - бактериските својства на Фукусот помагаат во заштита од бактерии и вируси. Алгинска киселина, како составен дел, еден тип на диететски влакна, е корисна во олеснување на запекот, дијареа и горушица (гастро езофагеален рефлукс). Фукоидната состојка во Фукусот, друг вид на влакна, придонесува за намалување на холестеролот и нивоата на гликозата.
    Морската алга е богата со јод, калциум, магнезиум, калиум, натриум, сулфур, силициум и железо и во некои Б – комплекс витамини. Тоа содржи фосфор, селен, манган и цинк и основни количини на витамини А, Ц, Е и Г. Таа исто така, содржи анти – стерилен витамин Ц, како и витамин К. Богата е со алгин и манитол, каротин и зексантин со траги од бром.

НАПРАВЕТЕ БРЗА ONLINE НАРАЧКА :
    http://www.alfalab.mk/…/nature-esse…/nature-essential-fukus/
    ТЕЛЕФОН ЗА НАРАЧКА : 02 3218 821
    (Секој работен ден од 8:30 до 15 часот)
    ДОСТАВА ДО ВАШАТА ДОМАШНА АДРЕСА

15. flower11

flower11 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    36
    @Olgitsa Ако го имаш користено ФУКУСОТ пиши дали ти помогна, колку време го пиеше за какво нарушување на тироидната, колку пати на ден се пие. Поздрав :)

16. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.742
    Допаѓања:
    7.552
    Има некој што го користел ова? 12107837_1934646433426357_5822021326955743256_n.jpg

17. Никола-МК

Никола-МК Истакнат член

Се зачлени на:
    11 декември 2015
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    21
    Дали некој може да ми објасни како се прави биопсија ? Оние кои имале циста дали пијат некоја терапија на лекови или некаков чај?
    Дали имаат и чуствуваат некои проблеми со здравјето?

Јас одам во Битола во државна болница СВ.Трифун Паноски кај мене е пронајдена циста од 4,6мм, но докторот не ми препишува терапија вели да се следи на 6 месеци и редовно правиме лабораториско испитување во прватна лабораторија на TSH кое засега е во нормала,првиот пат 1,2 вториот 2,4 нормални вредности (од 0,25 до 4,0) за кое се плаќа 600 ден,во државна немаат реагенси.

18. Paljus

Paljus Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    11
    te gledaat na exo i vo isto vreme so tenka igla zimaat od tecnosta vnatre ;) ..inaku kakva I da e cista podobro da se napravi biopsija. .tvojata malecka e ,I obicno taka preporacuvaat da se sledi. .nema terapija koga hormonite se vo red

19. Никола-МК

Никола-МК Истакнат член

Се зачлени на:
    11 декември 2015
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    21
    Ви благодарам.

20. Никола-МК

Никола-МК Истакнат член

Се зачлени на:
    11 декември 2015
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    21
    Се извинувам за уште едно прашање: дали кога се прави биопсија боли кога се става иглата,за да се земе од течноста на цистата?