Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. MrSasinka

MrSasinka Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    1
    Здраво Лавот! јас пијам по 3 пати на ден на 8 саати еве веќе 1 недела одкако пијам и имам заказано преглед повторно за 3 недели на 16 декември.Колку време ги пиесе Пропилтиоурацилот за да дојдеш во нормала како сто си сега?Мило ми е сто си успеала,и еден ден дај Бозе да си казам и кај мене да е се во ред,но јас сум уште во почетна фаза на лекување има време.Велиш на поцетокот си пиела а после тоа која терапија ти ја дадоа?Поздрав.

2. lavot

lavot Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2010
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0

па како прво да појаснам јас сум машко а не женско а ги пиев доста време околу можеби три и пол години а можеби и повеке и како што реков се намалувасе дозата постепено за на крај сега да сум без лекови.а исто одев редовно на контрола првин секој месец после на два месеца и еве сега одам на 6 месеца на контрола.

3. MrSasinka

MrSasinka Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    1
    Лавот,јас се извинувам многу но не обрнав внимание на корисничкото име, онака ми беше само вазно да прашам за начинот и текот на користење на лековите,и да споделам мислење и со тебе.Мило мие е што се исконтактиравме и некои работи овде од форумов читајќи ми помогнаа да мислам поинаку,и да не се оптоварувам толку.Во почетокот ми беше навистина тешко кога дознав за тироиднава но сега е се подруго,сватив дека морам да соберам сили и продолзам со лекување.Поздрав лавот се најдобро!!
    Уште еднас се извинувам за грешката.

4. lavot

lavot Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2010
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    нема проблем сепак јас сум само залутано машко на форумов и колку мозам ке помогнам со моите одговори.но само биди храбра и пиј си ги лековите и се ке биде во ред поздрав.

5. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.203
    Допаѓања:
    259.858
    Да не отварам нова тема да ве прашам овде...Покрај проблемот со тироидната жлезда ми дијагностицираа и инсулинемиа односно зголемено количество инсулин во крвта по тест со пиење шеќер. Ми препишаа глукофаж500. Ме интересира дали некој се соочил со ваков проблем.

6. blubell

blubell Истакнат член

Се зачлени на:
    7 октомври 2010
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    13
    Знае ли некој број од приватен лекар за да ја испитам тироидната, се сомневам зошто имам некои симптоми па сакам да ја испитам?

Ако некој знае нека пише број и колку чини испитувањето

Фала!

7. MrSasinka

MrSasinka Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    1
    кај мене беше 1200ден за анализа на крв односно испитуванје на 2 хормона,и 1000ден преглед на Ехо.

8. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127

За жал пак ќе кажам добредојде во клубот. И јас имам инсулинемија ( инсулинот и до 30 ми се качува). Пиев глукофаш од 1000 два пати на ден, потоа 850 два пати на ден. А сега сум на метформин од 500 три пат на ден ( метформинот е група на лекови како глукофажот ама се наши и мене поубаво ми делуваат). И покрај терапијата со лекови, сум ставена на диета од 1300 калории, па навистина сега успешно регулирам се. Инаку можна последица на инсулинемијата односно метаболниот синдром е и хипотироидеа.

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.330
    Допаѓања:
    158.454
    Ќе сака некој нешто подетално да ми каже за инсулинемијата?!
    Ќе прогуглам,живо ме интересира,а право да ви кажам и ме плаши,ама вака од прва рака и искуство.
    Кои се симптомите и последиците?!

10. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.203
    Допаѓања:
    259.858
    Гуглав и јас Лилит ама некако или јас не успевам да најдам или информациите се штури. Јас тестот со пиење шеќер го имам правено и порано но резултатите не ми беа некако сериозно разгледани. Сега лекарката од ендомед ме прати повторно да го направам тестот во Идадија-ти вадат крв, пиеш шеќер па чекаш 2 часа и повторно ти вадат крв и мерат ниво на шеќер во крвта и количеството на излачен инсулин.
    Мене нивото на шеќер ми е во ред но инсулинот многу ми се покачува. Како симптоми јас имам забележано на пример имам мачнини ако изедам повеќе благо одеднаш но не сум го сваќала тоа сериозно.
    Сега пијам глукофаж500, првата недела само еднаш на ден па втората двапати и понатака трипати на ден во наредните 6 месеци, на терапија сум само неколку дена така да е многу рано за да има резултати.
    Ако најдеш нешто интересно сподели со нас!

11. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Искрено да ви кажам и јас не сум премногу запознаена, но ... Мене освен тој тестот со вода и шеќер ми го испитаа и хормонот Инсулин кој нормално е да е до 17, а кај мене стигаше и до 30. Од инсулинемијата се големи шансите да се добие и дијабет тип2, но тоа е во случај кога Е препишана диета и лекови а пациентот не е дисциплиниран. За симптомите, неконтролиран глад, качување премоногууу килажа, чесѕо тресење на рацете, препотување односно чувство дека поминува вода покрај вас и по однос на благото пример јас имав огромна потрреба но од многу малку ми стануваше мака. Ако ве интересира плус прашајте, овде сум.

12. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.330
    Допаѓања:
    158.454
    Барав за ова,не можам да најдам ништо конкретно и ништо јасно.Да не ја има состојбава,болеста под друго име?!
    Јас немам проблеми со килограмите,но во последно време ме облива пот без потреба,како да ми е жешко,а ми студи,чувствувам како да треперам,а и не сум љубител на благо,ама ме фаќа огромен глад за него и брзо се заситувам,ама не ми е лошо во смисла да ми е стужено,да ми се лоши,ама ми е онака...без везе не знам како да објаснам.
    Ме замисливте.

13. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127

Знаеш, подруго е кога има со кој да споделиш. Јас сум ја имала болеста најверојатно скоро 10 години наназад, но никој не ми ги направил анализите до крај. Не качував и јас килограми, но после излезе се ... кренав преку 40 кила, сега 30 имам симнато, но сепак организамот ми е тотално аут.
    Јас ја знам како хиперинсулинизам, скоро секогаш оди со хипогликемија или поточно кога инсулинот се крева многу високо шеќерот паѓа затоа доаѓа до тие симптоми.
    Може да биде наследно, може во пубертет но може хормонален дисбалнас или метаболен синдор да предизвика ова. Јас сум цела година на терапија и внимавање на храната максимално и ете далеку подобра сум. Значи може да се контролира.
    Имаш некои симптоми, што не мора ништо да значат но не е лошо да ти го проверат хормонот инсулин. Не е ништо комплицирано, на ендокринологија и него го испитуваат.

Туку, Божица, терапијата постепено ти ја зголемуваат за да почне панкреасот да работи нормално иако по мое мислење, многу долг период се 6 месеци за контрола. Ќе видиш и самата сега со колку помалку храна колку посилно ќе се чувствуваш. Но никако не заборавај после оброк или за време на оброк да ги пиеш. Така најдобро се разложуваат во организмот и нема да ти го оштетат желудникот.

14. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.203
    Допаѓања:
    259.858
    Фала Нова за исцрпните постови, да со јадење ги пијам апчињата. Искрено се надевам дека ќе ми помогнат во намалување на килограмите гледам да јадам до 1100 калории дневно. Можеби и нема да имам толку потреба за благо како досега. На контрола ќе одам за тироиднава за 3 месеци па ќе ја прашам успат лекаркава и за ова.

15. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127

Се што можам да помогнам ...

Мислам дека 1100 калории во старт е помалку мачење на организмор, јас почнав со 1300 и сеуште сум на тие и искрено супер е. А јас ти гарантирам дека ќе ослабнеш и тоа многу, зошто со 1100 калории нормално е да ослабнеш, а глукофажот ќе ти помогне да не го чувствуваш тој глад како претходно.
    Од искуство, не го форисирај премногу организмот од старт за да не го умориш брзо и да крене раце од тебе. :)

Секое добро.

16. IVITA-VE

IVITA-VE Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    emedikal@t-home.mk :tel. 023212901 ul:Tetovska 38 Skopje
    Dr.Gabriela a ordinacijata se vika E-Medikal javi se ke ti objasnat kade se naogaat pred olimpiskiot bazenta cenata mislam deka za eden hormon bese 600 den znaci za TSH I FT4 nekade okolu 1200 den ama oni podobro ke ti kazat pozz i ti poseluvam da bides dobra.

[mod-kirilica:y48yz9p1][/mod-kirilica:y48yz9p1]

17. MrSasinka

MrSasinka Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    1
    Здраво на сите!!Резултати денешни од анализата на крв се FT4-19,4 i TSH-0,28,значи сакав да знам дали се добри да ми казе некој од вас, веќе 4 пат како правам испитуванје на крв и ми викаат дека мие нормална вредноста.Е сега како мозе да биде нормална кога Др.ме гледаше на Ехо и рече имам јазли и според Ехото ми даде терапија да пијам и еве веќе месец дена пијам таблети и исто е.Офф незнам што да правам пишете.Поздрав...

18. girl1985

girl1985 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    2.122
    Кај д-р Славица Лакинска да не беше кај нас тука во поликлиника Јане Сандански? Не се секирај, ќе биде, имај верба и биди упорна. Само не се прегладнувај не чини ни од крајност во крајност. Само трпение! :*

19. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.330
    Допаѓања:
    158.454
    Барај второ мислење,иако имам слушнато дека се појавуваат јазли и на здрава тироида те тироида која нормално лачи.
    Јас сум хипо,имав мало јазолче од неколку милиметри,ама откако сум на терапија,само си се повлече и сега немам ништо.

20. maca-ku

maca-ku Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    сакам да прасам дали некој знае ,дали мозе да се користат апцинја за ослабнуванје ,јас пиев слимлајн кога пиев и за злездата ,но ги пиев без да се консултирам со лекар,а сега сакам пак да ги пијам,но после нова година ке одам на контрола за злездата,па така ако знае некој нека ми оговори :* :* :*