Не е болно исто како вадење на крв од вена можеби само малку понепријатно веројатно поради помислата дека те боцкаат во врат инаку навистина не боли.
Ново пакетче, па си викам чекај да видам што пишуваше во упатството. И ете се потсетив. Абе јас ќе се обесам на сред плоштад ако има некој доктор кој направил вакви испитувања кај пациент. Смучено ми е више. Читајте и плачете колку се совесни нашите доктори, а јас будала сум што си барам испитувања. Последниов месец ми е лош со тироидава и не знам до кога вака. Мене Т4 не ми се конвертира во Т3, така што џабе ги пијам апчињава. Кога побогу ќе го вметнат и Т3 во редовна терапија? Т4 самиот по себе не ми врши апсолутно никаква разлика, можеби минимална. Ако толку се убедени во терапиите докторите зошто редовно не проверуваат и Т3? Зошто има толку малку едуцирани ендокринолози? Пфффффффффффф..... П.С. Не се прикачува сликата од упатството. Пишува дека треба да се применат испитувања на адреналните жлезди, хипофизата И тироидата, пред да се започне со еутирокс. Мене никогаш не ми провериле адренални жлезди.
Endonorm.imali nekoj inforacija za ova,navodno pomaga za uspesno lecenje na tiroidnata,cini okolu 3000iljdi den.sea vidov na fb?
Pak jas,so drugo prasanje..hipo hasimoto sum,pijam eutirox 25,ehoto bese uredno,e sea posle bremenosta pak mi zakazaa eho da si proveram, za 2 meseci treba da idam,e sea prasanjeto mi e,osekam nelagodnost vo grloto,pecenje,temperatura,bev na lekar ne mi prepisa nisto,ne bilo mn vospaleno samo malku crveno,pa mene mi se javi somnez,dali moze da e od tiroidnata taa bolka,dali nedaj boze meguvreme mi se imat pojaveni nekoi cvorovi jazli ili nesto dr iskomplicirano pa da osekam od toa taka?ve molam za mislenje,blagodaram.
Адреналните жлезди се проверуваат преку кортизол, алдостерон, дхеа-с, адреналин, допамин. Ако тие ти се испитани и се во нормала, најверојатно адреналните жлезди функционираат како што треба. Каде одиш на ендокринолог? Побарај си комплетен хормонален статус ако на докторот веќе не му текнало. Инаку колку што читав по нет, во странство место еутирокс некои земаат и armour, т.е. таблети на природна база, добиени од животински тироидни жлезди кои содржат и Т3 и Т4. Не знам кај нас дали ги има.
Не сум чула, ама сега кога спомна побарав по интернет. Каде можат да се купат кај нас? Со оглед дека се на природна база не верувам дека би направиле штета, а за ефект не знам...
Webklinika.mk,tamu pricitav,i ima id tamu da se poraca,pisuva poopsirno sto kako,pobaraj tamu,pa pisi ako se resis da kupis,spodeli iskustvo.
Па ајде некој нека ми одговори дали му испитале нашите доктори тука? Ниту еден! Знам како се испитуваат затоа што испутував други хормони и овие ги испитував, но НИКОЈ не ми обрна внимание баш на тие, се друго оф ај ок е, ова малце е вака, она малце е така, ај дојди пак. Испитувањата ми беа на упат на гинеколог, а не на ендокринолог, да се разбереме. Кај кој ендокринолог ќе побараш и ќе добиеш на своја иницијатива сам? Не знам колку ги сменив, сите се дуваат ако побараш нешто и одбиваат да ти помогнат, нели тие најдобро си знаат. За армор одамна зборувавме на темава, не ги увезуваат во Европа, го штитат пазарот на Мерцк.
Не би можела да кажам... Јас првпат ги испитав комплетно сите хормони заради продолжено крварење, и јас упат добив од гинекологот. Од кога се покажаа катастрофа резултатите продолжив кај ендокринолог, кој на секоја контрола (на 3-4 месеца) ми ги повторува комплетно испитувањата. Имам неколку состојби кои ги следам моментално, и Хашимото (сеуште не се развил хипо), и јаглехидратна нетолеранција, (дисбаланс на инсулин), и ПЦОС. Можеби и затоа ми прават комплетни испитувања. Инаку земам селен редовно, прејдов тотално на безглутенска исхрана, па тироидната ми е релативно стабилизирана, тсх, т3 и т4 се потсмирени за разлика од првиот пат, ама антителата си стојат...
Vo vrska so antitelata,za da se namalat,imali nesto na koe treba da se obrne vnimanie,ishrana,nekoj dodatok i slicno ili ne e povrzano?
Ете пробувам со селен и безглутенска исхрана, само тоа го најдов на интернет. На крај на февруари сум на контрола, па ќе пишам дали има ефект кај антителата, за да се види некоја разлика кај нив треба 6 месеци. Кога ги испитував беа 250. И жлездата беше зголемена до крајни граници на нормала но нема нодули. Од кога ја сменив исхраната физичките симптоми ми се многу подобрени, немам веќе постојана омалаксаност, замаглен мисловен процес, студ и сл., така да мислам дека селенот и безглутенската исхрана навистина имаат ефект. Ги исфрлив комплетно и гоитрогените зеленчуци, т.е. оние што би стимулирале гушавост. Секој ден за доручек обавезно си правам смути со најмалку 3-4 вида зеленчук и овошје. Јадам многу јаткасти плодови секојдневно (по 1 рака). Три пати ги испитав хормоните од кога одам на испитувања, конкретно тсх се смалува, беше 5.9, па 4.7, па 3.9 а т3 и т4 се движат во нормала (горе-долу). Мислам дека има улога исхраната бидејки не примам никаква терапија. Јас конкретно се обидувам да стагнира хашимотото, т.е. да не се развие вистински хипотироидизам.
За жал не стагнира хашимотото, секогаш завршува со хипо... Мојата состојба беше таква, со тоа што после 10 години и чување на секој наод сега ми констатираа хашимото, те ми рекоа - па не ти кажаа дека е хашимото? Хипо штом е, мора да е хашимото. Не, не мора да е, толку знаат, се фатив за глава што проф. Д-р ми го кажа тоа... И тоа немало потреба за терапија, а мене од прв ден ме ставија заради јазол кој се изгуби. Се било од силно воспаление од алергии кои резултирало со воспалителен процес на тироида и воспален перикард и како такви нетретирани ми се повторувале барем еднаш во годината. Сешто ми измислија, не афрички комарци, не свински грипови, не срцеви застои и на крај...алергии. Јас знаев дека имам алергии, ама ниту еден доктор не ме праша, ни па иницираше испитувања. Како би знаела јас? Нашето прекрасно здравство, да беа барем малку детални и конзилијарни се ќе беше подруго. Тоа е што е. Патем се правам од тоа што го пишуваш, има и мнооогу лоши периоди. Патем глутенот ти штети само ако имаш утврдена алергија и нетолеранција на глутен, во спротивно си правиш лошо, телото ќе престане да го метаболизира и навистина нема да го толерираш и ќе станеш алергична. Направи испитувања, можеби во друго ти е причината.
Фала ти на исцрпниот одговор... Во право си, на докториве им е најлесно да лупнат терапија без многу многу да навлегуваат во причините или евентуалната поврзаност со други здравствени состојби. Не знам, кај мене веројатно беше пресудно што сум медицинска сестра по струка (завршив потоа и друг факултет-не работам во здравство). Едноставно знаев кои параметри да ги следам и кои прашања да ги поставувам. А и докторите најискрено поинаку гледаат кога не си тотален лаик, подетално навлегуваат во објаснувањата. Јасно ми е дека хашимотото е темпирана бомба, само ете се обидувам што е можно повеќе да го пролонгирам стартот на хипото. Во право си за алергиите, и јас цел живот сум со некакви алергии ( полен, лекови, хемиски препарати), но проблемите со тироидната ми ги предизвика тежок емотивен стрес. Конкретно за безглутенска исхрана ( и без никакви додадени шеќери, без компир и ориз) се одлучив и поради другиот проблем-јаглехидратната интолеранција, така да најверојатно и затоа ми дава толку позитивни ефекти (елиминирање на многу симптоми+ губење тежина која пред тоа само растеше). Инаку и самиот ендокринолог ми рече дека за тироидната не е добро сосема да исфрлам јаглехидрати така да сега ми е калорискиот однос отприлика 50% протеини 30% масти 20% јаглехидрати (претежно хељда, киноа, амарант). Количински јадам ептен многу зеленчук и барем една рака јаткасти плодови дневно. Исфрлив и продукти со разно разни емулгатори и конзерванси. И ете, онаа општа крвна слика ја направив стакло, дури и добив препорака да дадам крв затоа што е прејака. Тоа ми се искуствата сега за сега. Јас сум една од тие кои веруваат дека и коренот и решението на многу здравствени проблеми се во исхраната. А луѓето полесно прифаќаат апчиња отколку да бидат доследни до здрав режим на исхрана
Решив да ја проверам тироидата, многу симптоми имам (на хипо) и малку ми е зголемена при допир, не сум правела до сега преглед. Да предложите нешто? Не сум упатена воопшто за вакви работи. Познаничка ми предложи за во Рес Хумана, дал бил некој? Или некоја друга препорака ?
Како за почеток, наjдобро оди на интернист, тоj ке те прегледа (физички+ хормоните тсх, т3,т4), ако има потреба ке те прати на ендокринолог. Ако веке сакаш приватно, би ти препорачала во Тиреодиjaгностика каj др Татjaна Jосифовска, докторката е врвен специjалист за тироидна.
Sakam da ve prasam dali vie sto ste hipo,nekogas vi se ima slucwno da osekate bolka i nelagodnost,neprijatno cuvstvo napred na vrator,kaj sto e tiroidnata i okolu nea.izvesno vreme osekam kako nekoj so race da me stega tamu,kako da me bocka,neznam dali moze da nesto od nea ili nesto drugo mi e so grloto.ve molam za mislenje bidejki epten sum na misla i isplasena da ne e nesto seriozno?
Zdravo bella.s jas imam hipo tiroidna i pijam lekovi 9 godini i da toa sto te gusi e od tiroidnata mene mi se slucuva najcesto koga sum iznervirana,moze da dojde do toj stepen sto i vozduh ne sum mozela da zemam..
Epa bas periodov mi e epten stresen,mene prvoto eho mi bese ok,sega otkako se porodiv pak zakazav ama duri vo mart mi e terminot i zatoa me faka panika,sto ako mi e nesto iskomplucirani a do togas ima dosta vreme.ti blagidaram za odgovirot,i ako ne ti e tesko da mi objasnis tu koi simptoni gi imas togas koga si nervozna i kolku vreme ti trae taka,i dto prezemas vo takov slucaj.posto kaj mene veke desetina dena,ne po cel den ama na periodi vo denot taka osekjam..
Девоjки имате ли отоци по лицето и вратот? Мене последниве две недели ми е нон стоп отечено лицето и вратот поготово наутро лицето ми е ко некоj да ме тепал и дури не се напиjам фуросемид отокот не поминува. Се трудам редовно да пиjам терапиja, исто така и циклус немам добиено веќе 5 месеци, го барам неколку пати моjот Д-р ама постоjaно или е на пат или има премногу гужва и не може да ме прими Многу се нервирам, планирам да го сменам ако не го добиjaм до краjoт на неделата.