Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. Никола-МК

Никола-МК Истакнат член

Се зачлени на:
    11 декември 2015
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    20
    Ако сакате да ја испитате тироидната може и во државна болница , а може и приватно .
    Прво се оди со упат од матичен доктор на нуклеарна медицина и докторот кој е само од оваа област прави ЕХО и ве праќа да дадете крв за да го испитаат хормонот ТSH (тиреостимулирачки хормон).Ако на ехото се утврди нешто и на ТSH може да се даде терапија , или ако не е доволно само испитувањето на ТSH ве праќа на дополнителни испитувања на хормони кои се поврзани со тироиднста жлезда како :
    Слободен тироксин FT4 ; слободен тријодтиронин FT3 , TPO At,тироглобулин ТG, функција на јод последните три поретко ги бараат.Доколку се открие циста ако е мала се прати дали ќе се зголемува ако е поголема се прави танкоиглеста
    биопсија со која те гледа на ехо и со тенка игла
    земаат примерок од течноста на цистата за да се утврди дали е белидна или малидна, доколку е
    малидна и е голема се оперира и после операција ти дават специјален јод одредено време и потоа таблети. Тироидната жлезда е мала жлезда во форма на пеперутка сместена веднаш под Адамовото јаболко, во неа се создаваат хормони кои влијаат на целокупниот метаболизам во телото како и енергетските процеси во организамот. Болестите на тироидета се меѓу најчестите здравствени проблеми на населението, посебно во некои делови на Република Македонија а и воопшто на просторите на Балканот, но бидејќи симптомите се развиваат бавно и постепено, честопати касно се откриваат. Три најчести пореметувања на тироидната жлезда се: Намалена функција на жлездата (хипотироидизам), зголемена функција на жлездата (хипертироидизам) и присуство на тироидни јазли. НАМАЛЕНА ФУНКЦИЈА НА ЖЛЕЗДАТА (ХИПОТИРОИДИЗАМ) Најчести симптоми на хипотироидизам се:
    замор или губиток на енергија
    дебелеење
    неподнесување на студ
    сува кожа
    обилни менструални одливи кај жените
    запек
    психичка успореност
    ЗГОЛЕМЕНА ФУНКЦИЈА НА ЖЛЕЗДАТА (ХИПЕРТИРОИДИЗАМ) Најчести симптоми се:
    нервоза, психичка напнатост, тресење на телото, страв, раздразливост
    забрзана работа на срцето (тахикардија)
    чувство нa топлина, препотување
    слабеење
    замор, чувство на исцрпеност
    чести столици
    кратки и оскудни менструални одливи кај жените
    кај некои пациенти очите се испакнати со застрашувачки изглед
    ТИРОИДНИ ЈАЗЛИ Тироидните јазли( нодуси) се среќаваат често и вообичаено се безопасни, но сепак околу 4% од јазлите може да бидат и канцерозни, така што може да биде потребно и понатамошно испитување -тенкоиглена аспирациона биопсија- кратка и едноставна процедура која трае неколку минути. Доколку резулататите од биопсијата не покажат постоење на малигни клетки тогаш е неопходно само следење на јазолот во спортивно индициран е хируршки третман.

На Beauchamp му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Beauchamp

Beauchamp Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2011
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    5.608
    Матичната ми даде упат за на патофиза, кај Д-р Синиша Стојаноски. Искуство некој?

Иначе, да прашам тие со хипо, дали имате чести главоболки ? Мене многу ми се зачестија периодов, не знам дали е до тироиднава. Голем притисок како да осеќам на главата и тоа доста често :(

3. Evsun

Evsun Нов член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Здраво девојки,
    Вака пред месец дена случајно матичната ми го примети синото срцебиење,долго време не менувам килажа
    и веднаш ме прати да испитам хормони.Еден хормон ми беше покачен од 4 нормално кајмене беше 6.И тогаш ми рече матичната да почекаме 2-3 недели да провериме пак за да сме сигурни пред започнување на терапија.По тој период повторно проверив хормони и овој пат резутатите беа нормални немаше никакво покачување.Потоа ме прати кај интернист на ехо,ми констатираа дека имам две цисти од лево и десно по една од 5-6 мм.ТЕрапија не ми препишаа освен аспирин магнезиум и имуникс таблети,и контрола за 1 месец на хормони за да ја следиме ситуацијата.
    Дали некој има слично искуство и колку би можело да е опасно тоа сто имам две цисти?

4. Никола-МК

Никола-МК Истакнат член

Се зачлени на:
    11 декември 2015
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    20
    Јас имам таков проблем и одам во Битола државна болница на нуклеарна медицина. Докторот ми откри 1 циста од 4,6 мм и не ми даде никаква терапија ,бидеќи со термини е презафатено на 9 месеци правиме ехо и испитување на хормонот TSH.Засега хормонот е во нормала и цистата не е зголемена па ми рече редовно да ја пратиме.
    Е сега кај вас пошто се поголеми треба да се распрашате за тенкоиглеста биопсија со која со тенка игла се зема течност од цистата за да се утврди дали е бенигна или поретко се дешава малидна.Имам доста читано доколку се зголемува цистата и почне да прави проблем со голтањето храна тогаш се оперира. Јас би ви препорачал матичниот доктор да ве прати на нуклеарна медицина , незнам од кој град сте но засега имаше само во Битола и Скопје на државните клиники ,сега отворија во уште еден град но незнам каде.Поточно да ви објаснам во нуклеарна медицина има доктори кои се специјализирани само за таа област тироидна жлезда овој мојот е Примариус доктор Златко Петрески многу добар доктор.
    Специјалист од нуклеарна медицина најточно може да ви кажат ,не општите специјалисти за ехо и екаге тие може да ја откријат цистата но за понатамошно лечење само кај доктор по оваа област, бидеќи тие знаат повеќе методи за испитување на болести со тироидна жлезда.Имам читано доколку резултатите на хормонот TSH не се добри или каде што има цисти, докторот или дава терапија со лекови или ве праќа на дополнителни испитувања на другите хормони кои се поврзани со тироидната жлезда како:Т4,FТ4.Т3,FТ3. Се надевам дека барем малку ќе ви помогнам ,со одговоров ако сакате може во приватна порака да ви дадам тел.број од докторот , а може повеќе објаснувања да најдете на интернет и You Tube.

На Menasss, LollySky и Evsun им се допаѓа ова.
  5. Evsun

Evsun Нов член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Ти Благодарам,ќе разговарам со повеќе лекари и ќе се консултирам во врска со биопсијата,поздрав

6. Никола-МК

Никола-МК Истакнат член

Се зачлени на:
    11 декември 2015
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    20
    Јас преку мејл се консултирав со доктори по оваа област и ми рекоа дека цистата кај мене била мала за да се прави танкоиглеста биопсија.
    Ми препорачаа само да ја пратам два пати годишно и да пратам дали ќе почне да смера во голтање храна .Кај вас убаво е да го испитате хормонот како што ви рекле и одете обавезно барем еднаш годишно кај доктор по нуклеарна медицина,ако не се зголемуваат не е опасно но мора и хормонот тсх да е во нормала бидеќи е многу побитен за утврдување терапија.

7. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Za kakvo smetanje zborite pri goltanje?i toa li moze da se sluci?jas cat pat kako da se podzadavam ama pa nemav cista?i dali se osekja bolka koga imas cista?

8. Никола-МК

Никола-МК Истакнат член

Се зачлени на:
    11 декември 2015
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    20
    Да доколку се има циста која е поголема први симтоми се проблем со голтање на храната кога се јаде.Кога се оди на нуклеарна медицина каде докторите се само за таа област тироидна ,ако утврдат циста прво прашуваат дали имаш проблеми со голтање храна.Е сега најверојатно се работи за поголеми цисти од 8мм - 10 мм нагоре.
    Кога се има циста ако е мала неболи но ако се зголемува можеби неболи но прави притисок стега на грлото и душникот.
    Иначе ако се подзадавуваш незначи да е секогаш циста може и друга причина да е грло,крајници,душник може да се направи преглед на доктор за уво нос и грло.
    И јас имам таков проблем со подзадавување па ќе го прашам докторот за тиродна на контролата имам мала циста од 4,6мм.Иначе тоа ми се јави кога бев болен многу кашлав но ми се допираше здивот неможев да се искашлам на специјалит ми дадоа шуруп флутохил за полесно да искашлам , докторката во Скопје за уво нос и грло ми препиша спреј Ангал кој ми помага при задавување.

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  9. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Imam zakazano za vo mart,prvoto eho bese uredno,pijam eutiroh od 25,ama nemozam da razgranicam sega dali mi e od tiroidnata ili nekoj dr problem so grloto,bidejki osekam nesto tamu.moram da cekam do togas:@.blagodaram nikola za ogdovorot..

На Никола-МК му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    272
    И јас го правам истото, всушност уште поригорозно од тебе. Подобро ми е значително, подобро во однос на тоа дека не ме боли телото, полесно се чувствувам, немам замор, косата ми е подобра, крвта, не отекувам. Генерално многу подобро се чувствувам а диетава ја терам од мај 2015та. За докторите нема потреба да коментирам, кај многу сум била, никој се не покажа отворен за да сослуша, а камо ли да прочитаат нешто на страна од тоа што учеле. И како учеле? Како е можно да знаеме повеќе? Да читаме повеќе? На едно место прочитав и тоа во америчка статија дека пациентите со хашимото се сами свои доктори. Изгледа премногу е да очекуваме дека во Македонија може да биде подобро од една Америка. Ама кај нив веќе почнаа некои посовесни доктори да предлагаат промена на диета, а и кај нив имаат избор на лекови, а кај нас само еутироксот кој очигледно не пали кај сите. Дали некој знае во Европа дали има алтернативни лекови покрај еутироксот? Пошто еутироксот се купува без рецепта секаде, јас си купувам од Грција и Словенија...
    Инаку и мене никој не ме испитал нништо повеќе а да не кажувам дека првата докторка - да не споменувам имиња ми рече и дека антителата еднап се проверувале, ако ги имаш - немало потреба да ги следиш?!?! И добро е што сум љубопитна и сама истражувам. Или на пр.сега скоро кога бев на испитување докторката не сакаше да ми заокружи проверка на антитела (а што ја кошта) дека можело еднаш годишно да ги контролирам, не може толку многу да се менуваат... А не одам кај било кој доктор, да се разбереме... Какви ли се другите?! Ќе си ги испитам наредно и адреналните жлезди, читам американците ги испитуваат одма. Ќе инсистирам да ми дадат упат...
    А исто и за Т3 и Т4, не ми е јасно зошто не се осврнат повеќе на испитување подлабоко, дали конвертирањето е ок или не - изгледа дека немаме такви лекови, не се ни замараат да не испитуваат...
    Thx God for the internet ќе кажам, и за форумите...

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    272
    И да, уште ова: земам исто и магнезиум, Б6, селен+АЦЕ (секакви сум пробала, на Dr. Wolz се најдобри), витамин Д и цинк. Селенот е број еден суплемент кој викаат дека поволно делува на антителата...

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    272
    На Menasss и LollySky им се допаѓа ова.
  13. Beauchamp

Beauchamp Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2011
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    5.608
    Знае ли некој што значи ако тироидата е со побледа боја?
    Така ми покажа ЕХО-то, а докторката ми кажа демек не било ништо страшно. :^)

Прв пат слушам ова, а ни по интернет неможев ништо да најдам.

14. Evsun

Evsun Нов член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    на каква конкретно исхрана и диета преминавте,јас повеќе од 3 години немам сменето килажа ни грам повеќе или помалку,сакам нешто да сменам во исхраната,па ако може совет што конкретно конзумирате..поздрав

15. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Баш ми е мило што и ти се чувствуваш подобро, убаво е вака да чујам дека тоа што го правам дало добри резултати и кај друг, да разменуваме и позитивни искуства на сета мака :)
    А докториве наши се приказна за себе... По првите резултати, на кои се видоа покачени антитела и tsh не добив речиси никаков коментар од докторката... Сама си прашав дали ете антителата значат хашимото, што сега и сл., таа рече не е битно дали ќе им дадеме име или не на резултатите.. Ок докторке, а чаре, третман, што да правам сега, како да спречам да се развие хипо... Ми рече само дека кога tsh-то е над 10 препишува еутирокс, а за мојaвa субклиничка состојба нема терапија. И знаете веќе, цел си во прашалници, си викам па добро бе што сега, треба значи да чекам да се доразболам па да почнат да ме лечат...
    И така си излегов јас со милијарда прашалници и право на интернет, тоа е. За среќа брзо ми даде промената на исхрана резултати па на секоја следна контрола (две досега) постепено опадна tsh. Инаку од докторката не добив препораки, само откако и кажав што применувам рече епа добро, штом има позитивен ефект така продолжи, се гледаме на контрола. И толку. Изгледа дефинитивно им е полесно да им дојдеш со апла развиена клиничка слика па да те наклукаат со лекови отколку да спречат воопшто и да прогресира болеста.

@Evsun , мојот режим си го составив сама, на база на информации од интернет.Различно јадам секој ден, основно ми е што тотално исфрлив глутен, значи се што содржи пченица, јачмен, рж. На што и да купам готово гледам во состав да нема некое од тие брашна. Исфрлив и шеќер, засладувам со мед или стевиа. Исфрлив кравјо млеко. Леб и бели печива си правам сама, со мешавина од безглутенски брашна, (хељдино, пченкарно, киноа, амарант итн.). Исфрлив зелка, брокули, карфиол... Обично доручек ми е смути (блендирам авокадо, цвекло или блитва со банана, аронија, капини или друго овошје, јогурт, ѓумбир, чиа и ленено семе, или пак некоја друга комбинација), или кришка леб со путер и јогурт, некогаш си варам хељда или киноа. Ужина овошје или јаткасти плодови. Ручек протеин (месо, риба или јајца) и прилог зеленчук, или готвен грав, грашок, леќа и сл., плус обавезно салата (без леб). Вечера ми е салата, некогаш кашкавал, некогаш си правам пуканки :D Пијам 2-3 литри течности на ден (вода или чај). Избегнувам било што со адитиви и конзерванси (салами, паштети, всушност кога ќе видиш скоро се во продавница...) Додатоци ми се магнезиум, селен (преку бразилски ореви), цинк, б-комплекс.
    Исто како ss80, многу се подобрија симптомите. Не сум веќе цело време уморна, омалаксана, со болки по цело тело. Коса, кожа и нокти ми се во многу подобра состојба, немам киселини, гасови и грчеви во стомакот... Ослабев 10 кила за пет месеци без воопшто да бројам калории а крвната слика ми е фантастична.
    Е тоа е тоа отприлика. Пак ќе кажам, овој режим го составив сама на база на интернет, читав многу медицински истражувања и написи од цел свет, искуства по форуми и сл. Значи не е препорака од доктор. Всушност и верувам дека повеќе ќе научиме како да си помогнеме преку размена на искуства отколку да се препуштиме само на докторите.
    И да додадам една многу битна работа. Максимално мора да се редуцира стресот, да се исфрлат од животот негативни личности, без разлика колку се блиски, па и членови на семејство. Мора сам на себе да си бидеш приоритет, посебно во ваква ситуација, за здравје се работи.

На Menasss, Rama, ss80 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.305
    Допаѓања:
    158.267
  17. SAMIRA

SAMIRA Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    251
    Daaaa, i toa kakva povrzanost ima ,a da im spomnes na lekarite samo cinicno ke ti odmavnat so glavata,jas ponekogas si vikam hormonite na tiroidnata se ok,a zosto ja osekam postojano hekoj zamor i kosata ne mi se obnovuva epa seto toa ti e proklet verizen sindzir na povrzanost.

18. IceCube

IceCube Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    9
    Imam edno prasanje do vas. Sin mi koj ima 16 godini pravevme analizi za tirodniata zlezda i iskoci deka skroz malce e pokacena. Posle 2 meseci treba pak da se proveri. Kazete mi dali e normalno vo pubertet i dali ima nekoj hrana koja moze da ja namali barem malce?

19. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.168
    Допаѓања:
    13.552
    Za normalno ne znam dali e vo pubertet, ama so apcinja moze da mu se stabilizira. Neka si napravi I eho za sekoj slucaj da ne ima nesto. Neka pie maka tie se priroden regulator na hormonite gi ima I vo kapsuli I vo prav. Neka odbegnuva soja. Poseben rezim nema za tiroidnata toa e samo.

20. tip.top

tip.top Нов член

Се зачлени на:
    3 февруари 2016
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Zdravo, sakam da prasam, denes gi dobiv rezultatite tsh mi e 4.30, f4 1.03, doktorot mi rece deka sum vo rana faza na hasimoto, me gledase na eho, mi kaza deka nesto bila zlezdata nehomogena.
    inace jas nemam nekoi simptomi, osven odvreme na vreme osekjam kako da imam nesto vo grlovo
    gi nemam tie simptomi na tresenje na race, zamor, opagjanje na kosa i sl..
    i doktorot me prasa se ova, me proveruvase i dali mi se tresat racete i zakluci deka e epten rana faza na hasimoto.
    jas sum proveruvala antitela, ednas bea 79, posle 55 i posledno pred meseci proveriv, bea 10..
    mi dade terapija eutirox 50, ama da pijam pola...
    imal nekoj vakvo iskustvo so vakvi rezultati i da mu se dala terapija?
    i kakvi se vasite iskustva so endonorm? go citav sega na webklinika, pa me interesira. terapijata uste ne sum ja pocnala