Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. Ели-савета

Ели-савета Нов член

Се зачлени на:
    21 ноември 2015
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Добро ЕНДОНОРМ никој нема користено?? ги рекламираат на алфа и рекоа дека се уштени во продажба во сите аптеки, но јас не можам никаде да ги најдам... ве молам доколку некој има искуство со овој лек да ми каже поздраввв

2. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Vcera bev na eho za tiroidnata,prv pat bev 2012,i eve sega..taka mi rekoa,eho na 3,4 god ako se e vo red.doktoror bese poveke zagrizen okolu toa kosulata da ne mi ja izvalkal so gelot,otkolku da mi poobjasnese nesto.se sto kaza e deka jazli i tie raboti nema,fala bogu,no rece nesto vo smisla deka tiroidnata e malku smalena,i deka bilo normalno da se desava toa so tekot na vremeto no da bidam bez gajle bidejki neli hormonot sto mi e potreben si go vnesuvam po vestacki pat,toest so eutoroksot.e sega,si go vrakjam filmot za se sto sum procitala i slusnala za ovoj ptoblem,znaci so pienje na tabletata so tekot na vremeto tiroidnata vsusnost ne raboti i normalno pocnuva da se susi.?znaci sto ke bide so taa tiroidna posle 5,8,10 god???na mnogu mesta imam procitano deka tabletata ne e resenie za hipo bas od tie pricini,deka vsusnost treba da rabotime na prorabotuvanje na tiroidata.znaci se mi e kasa corba,nemozam da si gi objasnam rabotive.uzas.se osekam kako na krstopat i neznaes vo koj pravec da krenes i kogo da veruvas.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ели-савета

Ели-савета Нов член

Се зачлени на:
    21 ноември 2015
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    ДА, ТАКА Е.. СО ЕУТИРОКСОТ ГО ВНЕСУВАМЕ ТИРОКСИНОТ КОЈ НИ Е ПОТРЕБЕН НО НЕ ЈА ПОДОБРУВАМЕ ФУНКЦИЈАТА НА ЖЛЕЗДАТА ШТО ЗНАЧИ ДЕКА ТАА СО ТЕК НА ВРЕМЕ НЕМА ДА ПОСТОИ... А ДОДЕКА ЈАС СЛУШНАВ ЗА ЛЕКОТ ЕНДОНОРМ КОЈШТО Е НА ПРИРОДНА БАЗА И ПОМАГА ВО ПОДОБРУВАЊЕ НА ФУНКЦИЈАТА НА ЖЛЕЗДАТА И ЛЕЧЕЊЕ НА ИСТАТА, ТОКМУ ЗАТОА ПРАШАВ ДА НЕ ГИ НЕКОЈ ВЕЌЕ ИМА НАБАВЕНО ЗОШТО НЕЗНАМ КАДЕ ДА ГИ НАЈДАМ НО СЕУШТЕ НЕМА ОДГОВОР

4. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Stom nikoj ne pisal pretpostavuvam go nemaat koristeno,a procitav i jas za niv na net,i za nekoi drugi slicni tableti,imase i eden srbin zaboraviv ime,teshik mislam bese,tvrdi deka so negoviot rezim na ishrana i nekoi si ptirodni sirupi tiroidata se regenerira ama jas nekako sum skeptik za yie raboti,uste si se ubeduvam da probam no nekako mi e predobro za da bide vistinito.

5. nela85

nela85 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2013
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    5
    Здраво,ме интереси кај бебе од 2месеци ТСХ му беше 5.05 а вредностите се ( 0.4-4.0) Дали се многу високи??? Поздрав

6. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Се цитирам сама себе за да ве известам какви резултати ми даде режимов. За среќа, ќе се пофалам :)
    Веќе 6 месеци наназад tsh, t3 и t4 ми се во нормални граници. Tsh кој пред тоа беше покачен се стабилизираше. Антителата се сеуште над нормала но доста намалени. Тироидната си е сеуште хетерогена но во нормални граници, без никакви промени, јазли и сл. Продолжувам со ист режим и понатаму, сега сум на контрола по шест месеци (досега одев на три месеци).
    Инаку имам хашимото, субклинички хипотиреоидизам, не сум примала никаква терапија досега.

На do-re-mi му/ѝ се допаѓа ова.
  7. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Мила стварно не знам за бебе кои параметри важат, сепак консултирајте се со педијатарот.

8. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.090

Pobaraj vo Eurofarm,bi trebalo da gi ima ovie Endonorm,pred nekoe vreme gi vidov vo nivni katalog i mislam deka cinea okolu 2000 ama ne me drzi za zbor za cenava,vidi proveri...i jas citav za niv,ama ne sum gi pobarala dosega niz apteki...

9. Lirena

Lirena Нов член

Се зачлени на:
    14 март 2016
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Decki, jas sum nov clen, kade da postavam prasanje???

10. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Ако ти е за тироидна напиши овде.

11. Menasss

Menasss Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2010
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    39
    Здраво на сите денеска почнав со еутирокс 25,па после тоа следува шема,чудно е тоа што вториот порагај ме излуди ама скроз.:).од почеток на бременост ми открија шекер и ме фрлија на инсулин,а од кога се породив и тироидната почна да реагира..две непознати за мене..читам на форумот и се запознавам со мојата нова ситуација во животот:)голема подршка до сите што делите искуства и мислења овде ..ви посакувам нормална функција на ова безстрашно жлездиче:)само опуштенко и се ке биде добро!

На Bozica1980, Lilit и LollySky им се допаѓа ова.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.423
    Допаѓања:
    76.569
    Zdravo denes zemav rezultati TSH (0.4-4.6), mene mi e 7.55, dali e ova mnogu visoko? Sto ponataka? Inaku preku maticen ginekolog bev pratena deka ne dobivam...

13. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Повишено е ама не е многу високо, сега закажи на интернист или ендокринолог за да испиташ и T3, T4, антиТПО антитела, да ти направат ехо на тироидната па за понатаму зависи од резултатите.

14. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Sto bidna ova so tiroidnata,sekoj den zapoznavam mladi luge so toj problem,:shake:(facepalm)

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.423
    Допаѓања:
    76.569
    Maticnata mi rece dali sum ispitala da ne mi bila pokacena i vo bremenosta, da sum mu ispitala i na sinceto mi rece, zar ima nekoja povrzanost, moze i on da ima problem? Kaj ispituvaat za bebinja tiroidna?

16. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Povrzanost znam deka ima,prv pat koga ja otkriv me prassa dali majkami imala,bilo nasledno od majka na dete, no i nemora da znaci,kaj nas vo familija nema nikoj jas eve ja dobiv..

17. flower11

flower11 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    34
    Eve iskustvo so Endonorm

Snežana Čugalj Ex Suzić Ovo je moje iskustvo.Letos mi je ustanovljena hipotireoza ,tsh je bio 9 a ft4 je bio ok i pojavio se nodus ili cvor od 1cm i odmah mi je uvedana terapija Eutiroxom od 25mg. Posto sam cula za Endonorm resila sam da ne pocnem datu terapiju nego da prvo probam sa Endonormom . Pozvala sam telefonom njihove konsultante saslusala ih i resila da pokusam . Popila sam dve kutije od 90 kapsula pa sam pravila pauzu od 10 dana i izvadila krv.Tsh je pao na 4 i nodus se malo smanjio.Kupila sam jos dve kutije i popila sam i to nedavno ,krv sam vadila i sad cekam nalaze da vidim sta ce sad biti . Da napomenem da sam uz to pila selen i cink.Jedna MOJA konstatacija a mozda i gresim da su mi te travke iz kapsula popravile i hemoglobin .Vec 18 godina imam hemoglobin na doljnjoj granici a sad mi je 140. Mozda ima veze a mozda i nema sa ovim kapsulama. Pre mesec dana je pocela kapsule da pije i moja cerka koja sad ima skoro 16 godina a ima Hasimoto od svoje osme godine a od svoje 11-te godine pije Eutirox prvo od 25mg a sad joj je njena doktorica endokrinolog malo povecala dozu (25mg pa sutra 50mg i tako redom) .Kad sam prosle godine cula za Endonorm njena doktorica nije htela da saradjuje oko toga ali me saslusala i ja joj nosila kopije tekstova prevedenih sa ruskog jezika . Kad sam joj donela moje nalaze da vidi da mi je tsh pao sa 9 na 4 slozila se da i cerka pocne da pije Endonorm ali da ne izbacuje redovan hormon Eutirox. Opet uz konsultaciju sa predstavnicima Endonorma dogovorili smo se da prvih mesec dana ujutro pije njenu terapiju a kasnije u toku dana dva puta po jednu kapsulu.Sad je mesec dana proslo i ovih dana treba ici da vadi krv i na kontrolu . Da napomenem da je njoj Eutirox smanjio tsh ali je uvek na gornjoj granici (do 6) a trebalo bi da se drzi oko 3 .Videt cu kako ce proci kontrola, kakvi ce biti nalazi i kako ce doktorica saradjivati sa nama jer verujte nije se sa decom bas za igrati i nebi se usudila nesto striktno koristiti ako ne deluje.Kod hasimota (autoimuno obolenje) je najveci problem sto hormon radi umesto stitne a stitna polako zakrzljava tj.odumire a obecavaju da Endonorm "budi" stitnu da sama profunkcionise i da pocne sama da proizvodi hormone.Ako sad cerki tsh bude bolji nego pre planiramo da pije ujutro Endonorm pa za sat-dva hormon (za pocetak tako savetuju konsultanti) i onda jos dve kapsule na dan a kasnije da hormon smanjimo i da pije samo od 25 mg svakog dana i plus Endonorm . Nadamo se najboljem .Mozda sam nekom malo pomogla sa nasim iskustvom .

На SAMIRA и bella.s им се допаѓа ова.
  18. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.305
    Допаѓања:
    158.266
    Многу ти се две. Можеш труење од селенот да добиеш, а бога ми ич не е безопасно.
    Јас пијам едно селен, едно омега 3,6 и 9, два б комплекс, калциум и магнезиум, витамин ц, јод една капка на кожа.
    Две недели во континуитет.
    Без промени во режим на исхрана ( со премалку глутен, болна бев и уште сум, ми треба појачано), ми спаднаа отоците и спуштив 6кг.
    Се изненадив.

На SAMIRA, LollySky и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  19. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    272
    Извини bella.s заборавам колку се, само знам дека се скапи ако земеш цела опаковка. Една лента е некаде 300 денари мислам.

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    272
    Селенот се смета дека на нас со проблеми со тироидата ни е во недостаток. Освен селенот и витамините: Д, Ц, А, Б2 и Б12, како и магнезиум, цинк... Селенот го земам заедно со јадење - не дека е тежок туку се препорачува да се зема кога се јаде оброк со риба - тој помага во елиминирањето на живата што ја има во рибата.

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.