Nesto ponazad procitav ama ne docitav ubavo pa da prasam... Jas sum anemicna so 7ca zelezo i 9ka hemoglobin, a golemko zence sum, 180cm mnogu mi e loso, nemam sila za nisto, sabajle so 300 maki stanuvam (imam bebe 11m), glavata uzasno me boli mislam kje imam mozocen udar, od toa sto ne dobivam pa uste tolku se mi e beter so hormonive, kje se mrdnam mislam sea glavnoto prasanje mi e so nisko ili visoko TSH ne smee da se pijat preparati za zelezoto? Inaku 30kg oslabev za 11m, a jadam...
Vo bremenosta piev za zelezoto zaedno so tabletata za tiroid nata ama da ne se vo isto vreme,znaci smee..mislam deka e taka,stom mene mi dozvolile..
Ај кажете ми дали смеам со упат кај еден доктор да отидам кај друг, во термин наменет за контроли и приоритетни упати. Веќе неколку пати одам кај еден доктор, ама ич не сум задоволна од односот негов, збори на телефон додека ти гледа резултати, не прашува ништо, не кажува ништо, само одредува доза на еутирокс и толку.
Да, во глобала тоа е најбитно. И пред се мора да се избегнува стресот, тироидната е многу нежен орган на која многу штетно влијае стресот.
кај мене на ехо е ок а на крв тсх е близу до горна граница докторката се мисле дал да ми даде терапија се мислам да гиземам овие апчињата што пишеше погоре дека се на природна база и се 2000 ден а стресот за жал тука е секојдневно не се избегнува
И јас бев во слична ситуација, tsh ми беше 6, што е над горна граница, плус покачени антитела (250), на ехо нормална но хетерогена тироидна.... Сепак ако еднаш се почнат апчињата, се пијат доживотно, затоа решив да пробам се што може за да не почнувам со еутирокс... Од кога првпат ми беше измерен зголемениот тсх, ми мереа уште 4 пати, на секои 2 месеци, и постојано опаѓа, затоа мислам дека променава на исхрана делува, ќе се зезнев да почнев веднаш со еутирокс. Ќе продолжам секако со редовни контроли, па здравје. Не сум ги пробала апчињата ендонорм, изгледаат ветувачки, може ќе ги купам понатаму. А за стресот.... веројатно секој треба да си пронајде начин на справување. Мене ми помага возење велосипед, слушање музика, а исто избегнувам луѓе, ситуации и средби кои знам дека би ме вознемириле. Оние што се неизбежни... едноставно се трудам да ги игнорирам, да не земам се при срце.
Ме интересира за селенот колку долго време се пие па се прави пауза,пошо јас сега 3 недели не пијам кога пак да продолжам да пијам?
Moze da mi kaze nekoj iskustvo od Dr.Karanfilski (mislam taka bese), Atikor. Me interesira cena i sto se spagja vo pregledot, dali i proverka na TSH preku krv? i za kolku vreme zakazuva, dali ima guzva i kade se naogja tocno? kup prasanja hahah
Sakam i da prasam dali e mozno da ne dobivam menstruacija poradi tiroidnata? Od noemvri do sega imam dobieno 2 pati i toa so apcinja... Dali so terapija za tiroidna kje mi se sredi i ovoj problem?
Пред една година на мајка ми и кажа ја дека има циста на тироидната со големина 3мм е сеа пред два дена беше на доктор и и рекоја дека и пораснала на 10. И провери ја хормони се таму што треба се беше во ред и докторот не и даде ништо да пие и и кажа да отиде на доктор за три месеци на контрола. Дали некој имал искуство со ова да ми каже нешто повеќе ?
Мене ми зема околу 3000ден преглед тсх, ф4 резултати одма ти даваат и според нив одма ти одредува доза на тироксин (ако си хипо) иначе супер е докторот
Здраво, сакам да споделам едно искуство со вас. Имено пред една година открив дека имам проблеми со тироидната односно хипо сум и ме ставија на доживотна терапија со еутирокс, ок тоа е тоа ќе си пијам но друго ме загрижува. Во јануари одам на поликлиника Бит Пазар каде што ме водат и резултатите страшни ТСХ 9,3 некако чудно ми падна бидејќи претходно ми беше во нормала и решив да се испитам на уште две места приватно и резултатот од двете места ми беше тсх 2,3. Што значи немојте да верувате на една лабараторија направете две па по можност и три ако се сомневате.
Of jas denes na Bitpazar kje ispituvam, ednas ispitav na ginekologija no samo TSH, pa kje vidam bas kolku razlika vo rezultatite kje ima...
Da,ama imaj predvid deka vrednostite cesto se menuvaat,ne se pistojani,bar jas taka gi svativ nestata.mozebi prviot pat ti bilo tolku,podocna pak ti se imat sredeno.
Ќе се надоврзам и јас за него.Докторот е професор,многу добар,стручен во својата работа,но многу е стар веќе и староста си го прави своето.Јас долго време бев негов пациент ,но поради еден мал пропуст од негова страна се префрлив кај друг .Доктор Бојан Данаилов,има своја приватна ординација,исто така ,а бил долго време кај Каранфилски.Специјалист интернист и субспецијалист кардиолог е. Работи со врвна технологија,колордоплери. За проверка и контрола на тироидеата , а и за се останато сум кај него. Цените се слични како и кај Каранфилски,во зависност дали само тироидната се проверува или и се останато.Меѓутоа Данаилов не ги проверува реагенсите кај него ,туку соработува со Авицена .