Leleee dzabe cekav so brojce 1saat ipol na Bitpazar, ne ispituvale antitela i mi rece toj tamu da odam so upatot vo Idadija, mozam so istiot upat? Na upatot ne pisuva gore desno nisto, ne pisuva deka e za Bitpazar bas... Eve doma si dojdov sega pa sakam utre vo Idadija da odam...
D A ama so ogled deka zimam terapija treba barem da se dvizi priblizno a i baska tamu mi i sekerot i masnotiite pokaceni a na drugive dve kontroli ne .... zatoa jas se posomnevav
Dzabe bev.. antitela ne ispituvale i mi rece da odam vo Idadija, pa neznam dali mozam tamu so istiot upat, za nikade ne mi e upaten inace, bi trebalo da moze.. utre tamu kje si ja probam srekjata, denes dzabe saat ipol crknav na Bitpazar
Antitelata mi se 545, kolku e normalna granica? Sega telefonski mi se javija od labaratorija pa neznam normalna vrednost...
Според параметрите на Ендокринологија треба да се под 34, а на Биохемија од 10-50, веројатно различни лаборатории имаат различни референтни вредности. Како и да е, консултирај се со интернист/ендокринолог.
Ве молам за мислење бидејќи сум тотален лаик.Имам дијагноза HIPOTHYREOSIS (YSH 9.03;FT4 9.98 ) Edemi Ми препиша Levothyroxin 50 mcg. На што да обрнам внимание,мислам во исхраната.
Мене на здравје нека ми е Еутироксот доживотно од денеска почнав само по 25мг, па контрола по 1 месец, да видиме дали ќе ми делува. Се има случено на некој да не делуваат? Јас сум со ТСХ 8 и антитела 545, хашимото најверојатно, уште не ми се јасни работите a и да прашам дали има некои несакани реакции еутирокс? нека се јави некој со хашимото, да распрашам се убаво
Dobrodojdovte vo klubot..hasimoto sum i jas,sto znam ke pissm podocna,izlezena sum..a ima i na temava dosta informacii,
Spored doktorite na nisto posebno,hranata nema vrska osven vo eden slucaj,nautro,najmalku pola saat da ne se jade po pienjeto na tabletata.znaci se pie nautro na glagno,pola saat ne se jade nese pie kafe.tolku.
Најпрво да кажам дека не сум типичен човек со хашимото/хипотироидизам, не примам терапија. Пишував наназад во форумот за мојата ситуација. Пред осум месеци имав многу симптоми на хипо (постојан умор, магливи мисли, раздразливост, сува кожа и коса, покачив тежина итн.). Тсх ми беше 6 а антителата 250, но мојот ендокринолог сметаше дека е прерано за терапија. Истражував многу по интернет и започнав многу ригорозен режим на исхрана. Детално го опишав неколку поста наназад па да не се повторувам. Значи осум месеци поминаа, правев испитувања на секои два месеци, и тсх ми е во постојано опаѓање, последното е 3,14. И другите симптоми се повлекуваат. Не сакам да сугерирам апсолутно ништо, само да ви послужам како пример дека исхраната може и тоа како да ги промени работите.
Mozebi moze vo nekoi situacii,ete kako kaj tebe,na samiot pocetok koga seuste e rano za terapija..vo mojot slucaj nema nadez.hasimoto sum,pijam 25 mg.i toa e toa,nema nazad.eve ke pisam zbor dva za denesniot pregled kaj specijalist.za selenot prasav sto kako bidejki pocnav da go pijam,mi rece deka toj licno ne veruva vo toa,ako sakam da pijam mozam nema steta no ete skeptik e.prasav za tie ruskite tableti na prirodna baza kako i bese imeto na e?..i mi rece vaka..ubivaat zivotni,im ja vadat tiroidnata,ja stavaat vo tableta i vi ja prodavaat,znaci nemoze da e peirodno..e aj sea koj da veruvas?za ishranata pak prasav sto kako,sto mozam da prezemam za svoe dobro.mi vika,se sto ti treba veke imas,eutiroksot,toj e sinteticki hormon koj e indenticen na onoj koj go laci zlezdata.kaj menw zlezdata e smalena,zasusena od antitelata i veli deka sto i da zemes sto i da jades nemozes da ja regeneriras..hranata pomaga dur ti e zdrava tiroidnata,sega nema nikakva direktna uloga.iskreno veke neznam sto da mislam koj da veruvam ,i kako voopsto ke se zuvee so yoj problem.samo se mislam na komplikacii i takvi raboti,ne daj boze..
Користам селен неколку месеци, земам по едно на ден од 50mg по препорака од докторот. Мојот е на natural wealth и чини околу 300 денари
Blagodaram nella,jas od skoro gi pocnav,od italijanski proizveduvac se ama pisuva po 2 na den.i kako si sega,ima razlika nesto pred i potoa?
Јас ги земам со цел да ми се намали воспалението на жлездата, еве минаа околу 7-8 месеца, има подобрување, но не е повлечено воспалението до крај. Докторот рече дека си треба повеќе време за целосен ефект па ќе видиме до наредната контрола
A kolku ti e Tsh i antitelata? Jas mislam deka na sredina sum vekje, ne e ni mal problemot, a ne e mi pregolem... Pa valjda kje se sredi so apcinjava... Denes eho kje pravam da vidime kakva e tiroidnata. A inaku moze da bide nasledno?
Tsh i pred da pocnam so terapija sekoga Tsh posleden pat bese 4,772 a dozvolenoto e od 0,350 do 4,940,a antitelata ne gi proveriv posleden pat i neznam,obicno samo tsh proveruvaat koga pies tableti.inaku sekogas bese 2,3,sega malku povisoko ama dokt.rece moznise takvi promeni do prvata god od poragaj.nese znae tocno kako nastanuva problemot,se pretpostavuva deka moze da se dobie nasledno ili od jak stres i takvi nekoi raboti.i da dodadam deka bas steta sto nese spodeluvaat iskustva na temata,epten e zamrena a ima luge sto se tuka mogu pred mene i normalno poupateni,sekoj sto ke pise e nov i bara sovet,informacija a nekako slavo se komunicira.bas steta.
А да ве прашам нешто.. Резултатите што ги правев пред два месеци, ми се : ТСХ- 1, ФТ4 -10 (Што според референтните вредности ми се во нормала). Само тие ми ги испитаа тогаш. И според резултатите ми рекоа дека ми е океј тироидата, и сум немала потреба од терапија, ама па мене ми е зголемена на допир. Така како здебелена малку, ама не се приметува освен ако не се допре. И не ми е јасно тоа како е можно, а резултатите да се добри?
Epa ima luge sto vrednostite in se dobri ne primaat terapija no imaat jazli i nekoi izmeni na tiroidata,no toa se proveruva so eho.stom neti kazale da pravis eho pretpistavuvam nemalo potreba.sleden pat koga kw posetis lekar ,duri i maticniot da e,spomni mu vidi sto ke te sovetuva.