A toa sto vikas deka se osekja tiroidnata sama go uvide ili i dokt ti rece?vo sekoj alucaj stom ti se ok tie raboti mislam deka nema sto da se grizis.
Приметив прво сама, а и на прегледот ми го кажаа истото, и плус ми кажаа дека ми била малку побледа бојата на тироидата. Така на ехо видоа. Што искрено прв пат слушнав такво нешто, ама дека не било страшно , само треба да се следи состојбата зошто може да ми премине во хипо.. Фала ти на одговорите инаку
Здраво на сите, ја читам одамна темава, ама еве дури сега се зачленив. Скоро 3 години имам Хашимото, почнав со 25 еутирокс, дојдов до 75, па со тоа преминав на кратко во хипер (ТСХ 0,3), и сега сум на 50-ка. Главно ми делува позитивно, нема некои нус-појави, некако ми е како дневна доза „дрога“ и без апче сум скапана цел ден. Вака барем до 20ч. издржувам. Иако читам по форуми на сите јазици, пак не ми е се јасно околу нашава болест. Сакам да имам енергија да пробам или со замена Ендонорм или да ја сменам исхраната, ама ете немам храброст за ништо, посебно што имам поголемки деца што бараат уште поголем напор, па ако не се напијам еден ден и испробувам ова или она, не знам како ќе го издржам тој ден што некогаш мислам дека ми трае цел месец. Ете толку за почеток, прашајте ме ако сакате нешто, ќе ви кажам ако знам од искуство.
Da slabo e aktivna temava, a jas poluduvam neznam kako da smiram zivci, dva dena sum samo na terapija daj boze da mi pomogne. Stomakov mi se due kako balon vo tekot na denot, na kraj na denot sum so strasni bolki, kako nekoj da me bode so noz, mislam deka folikulive pak vo cisti prejduvaat i nema da dobijam pak prirodno na vreme. Haos mi e vo glavava se mislam mozocen udar kje me akne, napor ogromen imam i nemam sila za nisto, a ne pravam kuznae sto za tolku da se izmoram. Raboti od race mi pagjaat od zamor i koncentracija nula, duri i ne zboram kako sto treba, se gubam cela od sto sum utepana :/ stvarno mi treba podrska, no nikoj ne me sfakja ozbilno, mislat glumam ludilo...
Мислам дека уште веднаш ги почувствував промените на подобро. Со оглед на тоа што беше лето (а мене убаво ми е кога има сонце, некако ми дава енергија) дали под сугестија, дали навистина, ама супер ми беше. Некако си се убедив себеси, дека од сите можни лоши работи, ова е најнелошата и се решава со едно апче, па така си дејствував позитивно. Е сега, по толку време и толку стресови, не е секогаш убаво, се нешто има да се жалам, ама ако си речеш дека ќе ти помогне, белким така и ќе биде.
Epa provetuvaj odvreme navreme,i eve stom uste nemas terapia i tie r Mariz jas nesum imala i seuste nemam nikakvi simptomi sto gi povrzuvaat so tiroidnata.vodam skros normalen zivot.go cuvam deteto sama,sekoj den pesacam,rabota niz stan ,nespijam dobro malata mi e nemirna i pak imam energija.sakam da kazam se e individualno,razlicno kaj sekoj.daj si malku vreme,da pocne da deluva terapijata,.ako ne ti se sredi so 25mg ke ti odredat druga doza koja ke ti odgovara.pij gi nautro na gladno sekoj den vo priblizno isto vreme ,i ne jadi najmalku pola saat,taka davaat najdobri rezultati.prasaj sto te interesira ako znam ke pisam.imam prijatelka sto pred nekolku meseci pocna i ona so eutiroks i gi kazuva istite simptomi kako ti so stomakot,znaci normalnoe,treba malku trpenie i ke bides kako porano.
@mariz Јас почнав со 25 мг но немав подобрување, грутката уште ја чуствував но утре дента се напив 50 мг и одма почуствував подобрување. На следното испитување тсх ми беше 2.70 од 6.72. Сега сум во Понеделник на испитување на антителата па ке видиме како ќе биде. И холестеролот се намали заедно со тсх, но и за двете работи си пијам редовно терапија. Имаш ли некој од симптомите за висок тсх?
Bokace se imame na fb, da ne me zaborai imam kup simptomi koi vrska nemam vekje za sto se.. inaku tsh mi e 8, a antitela 545, za mesec sum na kontrola pa kje vidime dali kje ima podobruvanje. Malku vreme gi pijam apcinjava za da kazam dali ima podobruvanje... Se nadevam deka kje ima Inaku deneska jadev hrana vo koja nemase gluten, stomakot mi e za cudo super, ramen i nemam strasni bolki deneska... Moze e od apcinjata, moze od glutenot, moze i onaka prestanalo da me boli vrska nemam...
Знам дека се имаме на фб, не сум заборавила (пишав колку да се најдам во муабет хахаха) Ќе се подобри не се сеќирај, со нервоза не може ништо освен тсх нагоре да оди
да да, некогаш повеќе некогаш помалку. Ништо посебно не правам околу тоа, само Б комплекс пијам, а едно време користев и Алпецин, имаше некое подобрување, не сум сигурна зошто не продолжив да го користам, можеби треба да му се вратам. Имаше видливи резултати. Јас сакав да прашам, дали сте искусиле аритмија на срцето кога легнете, пред да заспиете? Не сум сигурна за што станува збор, дали тахикардија, брадикардија.. и чувството е баш онака “ме штрекнува“. Можеби веќе месец дена ми се случува ова и исклучиво кога легнам да спијам и кога веќе сум во полусон (а скоро сум сигурна дека не сонувам ништо). Незнам дали да го поврзам ова со тироидната, инаку имам хашимото. Можеби дозата не ми е погодена моментално, а знам дека вакви симптоми дава хипотиреоидизмот, а и секогаш кога отидам на контрола за анамнезата нели прашуваат, циклус, столица, срце... Ви се случило ова или нешто слично?
Ova so pulsot da,i bas koga legnam navecer,preku den ne osekam nisto slicno,mislam i jas deka mi e od tiroidnata,isto hasimoto sum. A blesava sum koga bev na specijalist ne mu go spomnav toa,zaboraviv.
Ми било во ред заспивањето, срцето и општо сонот, ама наредната контрола ќе спомнам. И ти и јас . Инаку еве сега прочитав, магнезиум пред легнување во таков случај... Ако има некоја друг/а со сличен проблем, споделете.
Ехеее, мене често ми се случува да ми прерипува срцето, ко жаба да имам во мене. Особено кога сум многу уморна, ама легнувам на десна страна (демек да не го притискам срцето) и ми поминува со автосугестија. Или пак си дрмнувам Деметрин и после се ми е убаво и спијам како заклана . А и за косата кој праша, сега со апчињата не ми паѓа, ама тоа што ми имаше паднато напред кај шишките (пред да ја добијам дијагнозата и апчињата), никако не расте, како дупка е, па го кријам некако. Не знам дали некој шампон би ми помогнал, пишете кој е навистина ефикасен.
najcesto tie sto primaat terapija olanzapin,risperiodon itn dadena od psihijatar (depresija i sl) isto taka nepravilna ishrana (brz zivot brza ishrana nemanje vreme za dobro zgotvena hrana posto takvo e vremeto deneska) i brz rast na teloto naglo, doaga do poremetuvanje toa e mn logicno podobro da se odi dodeka si mlad otkolku da se nerviras kako star