и мојата коса многу ослабна и оретчи. Нема кој не го фалеше Алпацин шампонот заедно со лосионот. Од 3 месеца користење имав некакви резултати. Сеуште ми паѓа косата, но не како претходно, приметив дека ми растат оние бебешките влакна. Моментално прекинав да го користам, дали оти одеднаш скап ми се причина, ама ќе го земам пак. Исто една пријателка, си пати од ретка коса со години и еве деновиве баш и прокоментирав дека солидно и згуснала косата ми рече дека во оние шампоните од коприва, бреза ставала по неколку ампули Б витамин во шишенцето. Можеби има и точно дозирање, не сум сигурна. Тука може да се најде повеќе http://forum.femina.mk/threads/%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B7%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-%D0%BC%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0.406/page-203
Ke go probam bas toj Alpacin,inace isto slusnav za sampon od Afrodita na baza na luk ili pak vo brezov sampon natolcen luk imalo efekti..neznam zosto me fati strav moze i posto prolet e ..vo prolet i esen kosata paga..inace so lupanjeto na srceto uste ne sum imala problemi ali eve so tiroidata baraat zadolzitelno Ekg..problematicnata tiroida ja oteznuva rabotata na srceto..ahh problemi samoi zosto se se faka za nas zenite..ne e fer
Sakav I jas da prasam Dali nekoj oseka kako mali vrtoglavici od upotrebata na eutiroxot.Mene toa cesto mi se slucuva..neznam Dali e od NIV ili sto e rabotata ?!
Мене по некогаш ми се врти, затоа сега пијам апче и си лежам 30мин и некако ко да ми се намалија вртоглавиците.
@Menasss не се плаши не мириса на лук јас го користев и мислам дека ставив и здробен растворен б-комплекс
Не би сакала да ти сугерирам ништо, само сакам да ти кажам да не им веруваш многу на докторите. Верувај си повеќе на твојот сопствен инстинкт. Храната помага за да ги излекуваш симптомите или да ги олеснеш... Не за џабе се вика: храната може да биде лек и отров. Наш е изборот. На сите феминки им препорачувам да ги земат работите малку повеќе во свои раце и да почнат да внимаваат повеќе на исхраната. Моите 4-5 доктори (толку се сега за сега) сите ендокринолози - ми кажаа исто: храната не влијае никако. Најлесно би ми било да им верувам, нели? Ќе си јадам се, немаше да се откажам од мојата најголема љубов чоколадите, пиците и тестенините, сирењето... Имам хашимото и досега антителата ги држам под контрола точно со оваа диета: http://www.thepaleomom.com/autoimmunity/the-autoimmune-protocol Не се консултирам со доктори на оваа тема, заради една причина: НЕ ГИ ИНТЕРЕСИРА. Пак ќе повторам: ние сме сами свои доктори и пациенти. Докторите веројатно, што заради ниските плати, што заради немањето на опции (во Македонија имаме само еутирокс на располагање, нема LDN-за намалување на антитела, нема природен хормон), не им сме ни предизвик... тоа е мојата перцепција... Но мене лично овој начин на исхрана ми помогна МНОГУ. 171 см, 58 кг, вежбам доста, косата ми е добра, кожата подобра, желудник не ме боли веќе, имам енергија, е сега да-некогаш ме фаќа нервоза, некој слаб вид на депресија, пекогаш тоа е ради ПМС, некогаш секојдневните стресови си влијаат, ама генерално мислам дека исхраната ми помогна да живеам поквалитетно со оваа дијагноза. Тоа е и поентата, хашимотото ни влијае на квалитетот на живот... На 6ти мај имам годишнина - една година со оваа диета (со проба да ги внесам повторно јатките, но се покажав неспремна). Ја препорачувам на сите. Глутенот е супер ако го отфрлите, тоа е неминовно, но треба да отфрлите уште ред други намирници за да бидете подобри. Оваа сугестија сфатете ја најпозитивно. Кој сака и може - нека повели Што може да изгубите?
И уште ова: насабајле си земам еутирокс. Кога немам друга опција, морам да земам тоа што е достапно и да се надевам дека конверзијатга во т3 ќе биде успешна........
Јас сакам одамна да почнам со некој режим на исхрана, ама тројца дома зависат од мене, не може посебно да спремам за нив, посебно за мене. Добро, за сурова храна не треба многу спремање, ама па одвај направив мени за ручеци да не измислувам секој ден, сега пак ме мрзи и за мене да смислувам. А да ги натерам моиве да јадат нешто безглутенско, без шеќер итн. нема шанси, зашто се навикнати на вкусните и отровни намирници. Ај кога ќе имаш повеќе време, напиши ми едно твое дневно мени или нешто што посебно е убаво и си го правиш, а да е лесно и вкусно, стварно не знам на пример за доручек што ако не леб и кафе . Пробав со смуди, но не ме најадува и уште повеќе ми симнува притисок. Цело време се двоумам, треба некој да ме бутне за да почнам.
Освен диетата, јас конкретно користам и шампон против опаѓање. Има различни-сега користам еден салонски, од Милано ми го нарачуваат. Ама убедена сум дека ова што се прави во домашни услови во Вит.Б и други витамини делува повеќе. Една другарка го користи има многу бебешки влакненца. Јас имам густа коса, ме загружуваше едно време кога многу почна нагло да ми паѓа. Сега сум ок. Веројатно и диетата си има своја заслуга. Повеќе свежинамирници, непржена храна, непреработена, ќе скратиш на конзерви...
Dobro jas da prasam zar nema da se obnovat izgubenite vlakna?jas koristam sampon protiv opagjnje go kupiv od edna parfimerija so prvoto mienje se smiri opagjanjeto bugarski e dermatokoski testiran 280den e zdravje se vika.prodavackata mi spodeli licno iskustvo ..a kolku sto znam postrogite rezimi na hrana dieti isto vkijaat vrz opagjanjeto na kosata
Не можам да видам сега, дома ми е шампонот, ама диетата може да влијае лошо само доколку е нехранлива и слаба нутриционистички. „Диета“ како „начин на исхрана“, а не како гладување.
Кажи ми само со диетата ли ги одржуваш антителата а еуторокс дали примаш?еве мене после порагај ми дојдоа антителата на граница пред тоа контролирав во бременост немав ништо со тироидата сега TSH FT4 се нормални со само 3 недели еутирокс ..се бунам почетник сумпоздрав
И јас на почеток мислев дека само со диета можам да постигнам резултати. Мора да се зема еутирокс ако имаш дијагноза за Хашимото. Хипотироидизам или хипер ги третираат како состојби. А Хашимото е болест при која страда тироидата. И за жал трае доживотно. Не дека не може некако да се контролира (антителата можат условно кажано да се котролираат со менување од корен на начин на исхрана, но има и друг начини кои јас не сум ги пробала се уште - а тоа е LDN low dose naltrexone и го има во Бугарија). Контролата на антителата со диета и менување на начин на живот од корен е тешка работа... Треба целосно посветување, можам да кажам дека јас правам од тоа што треба да се прави може 30%... Ете на пр.не сум нашла начин да го контролирам стресот? Некој ако најде, нека каже Во состојба на стрес им ствараме идеален дом на антителата...
Девојки може ли да ми кажете искуства со д-р. Бранкица Крстевска и Габриела Балабанова? Се мислам помеѓу овие две докторки или ако имате некој предлог каде што сте задоволни да ми посочите?