Така мислеше и братучедка ми,па чекаше прилика да го убеди вујко ми. И дента кога требаше да замине тој и го сокри пасошот. Па расправии,па плачки и дури после од ко најде работа и собра некој денар тогаш отиде во Германија.
Mene me interesira vo kakov odnos ostanale?! Pa mene moite da mi go skratat uspehot zelbata,pa detski igri da igrame krienka ,pri zdrava svest i razum na vozrasni liscnosti pa ima cel zivot za toa da zboram!!!
Ако одиш да специјализиран, веројатно ќе имаш работа поврзана со таа специјализација а таа работа е платена. Ако не, можеш како сестра да работиш. Кај и да ти е странството, би требало да е така. А таа што побогу би правела во тоа странство? Реторичко прашање, небитно, можеш и треба да заминеш сама.
Да, ќе земам плата кога ќе специјализирам. Е ајде де, да не ме земе некој да ме киднапира и да не сум излегувала по дискотеки. Хистерична е, почнува да плаче да вика ќе се убијам, не се враќај веќе дома, немаш мајка, па паѓа во депресија, пие diazepam.
Pa ti ustvari imas majka-tinejdzer,koj kogo stiti i vospituva! Mozebi ja fatil klimakterium,pa dopolnitelen problem da pravi. Jas znam i takov slucaj. Deteto si go vrati od Bugarija, Ke mu se slucelo nesto toj posledna god na faks...odvaj zavrsi deteto!
Девојко, темава ја имаш почнато пред пола година. Кај и да е ќе завршиш со студии. Ти треба да донесеш одлука и решение за излез, мајка ти очигледно нема намера да те пушти да пораснеш. Ако тоа значи да заминеш и да немаш веќе контакт со неа, тогаш така нека биде. Ќе биде тешко да прифати дека нема контрола, ама ќе и помине. Може и нормален однос ќе имате по некое време, ко ќе прифати дека нејзиното дете е возрасен а не бебе. А може и не. Ама твоите одлуки се твои, никој не може да ги носи за тебе. А префрлањето на вина, убивањето, дијазепамот- ќе и помине и тоа. Расчисти со самата себе, направи план и реализирај го. Кажи и пред свршен чин, за жал не мислам дека би се одиграло едно среќно сценарио овде, заедно да планирате и да заминеш со нејзина поддршка.
За така не знам, можам да работам прво како општ доктор па по неколку години да специјализирам. Едвај чекам!! Еве и сега се расправам, секој ден истата приказна, мајка ми или со мене се расправа, или со татко ми или со нејзината мајка (исто и мајка ми со нејзината мајка имаат пореметен однос) Само со брат ми не се расправа. Многу дисфукционално семејство, а да не гледаат од страна дури и ни завидуваат. Совршено изгледа.
Da se soglasuvam so clenkata i jas. Mislam deka e najdobra opcija...em ke rabotis em ke ucis em ke se osamostois...se.nadevam ke te ostavi na mira da si zivees vo maldosta
Па колку што ми е мене познато, специјализација во странство по дифолт значи дека работиш во болницата кајшто специјализираш, нема ко во мк снајдување. Оти специјализација значи дека си доктор па се унапредуваш во некоја сфера од медицината. Исто како докторант што автоматски значи дека си вработен на истиот факултет. Значи аплицираш за платена позиција и вишо звање, не аплицираш за парче хартија што треба да го платиш. Еве, бесплатен совет за сите со токсични родители. Има излез ама треба и да се вложите за да стигнете до излезот.
Жал ми е што се соочуваш со вакво нешто . Твојата среќа е најважна . Мајка ти ќе се помири со твоето заминување во странство , мора да се помири еден ден . Ако не си го исполниш сонот , можеби ќе се каеш цел живот . Обиди се да и го објасниш тоа на тој начин . Ако заминеш , секогаш можеш да се вратиш , но ќе се вратиш со многу повеќе знаење и поголеми шанси да најдеш работа тука или да отвориш сопствена ординација ( за што и да специјализираш , секогаш може да отвориш приватна ординација ) , ама знаењето што ќе го стекнеш таму е прашање дали ќе го стекнеш тука . Татко ти што вели на ова ? Брат/сестра имаш ли и кој е нивниот став ?
Боже, Боже... Тој со кој бев во насилна врска вака се понашаше. Одвај го откачив. Гледај што побрзо да се оттргниш од нив, за твое добро. И немојте да влетувате во брак, како начин на бегство. Да не напалкате ист примерок како дома... аман... Ова е практично киднапирање. Вујко ти може во затвор да лежи за постапката.
Како не е? Не смее да и' го земе пасошот. Така всушност ги држат без излез жртвите на human trafficking. Едит: Прашај адвокат, ако не ми веруваш мене.
Само хајлајт. Би можело на секоја страна да стои и не само не темава, оти не сите ја читаат темава, ама многу го имаат истиот резон- ќе се омажам, ќе заминам. НЕ! Ќе со вработиш, ќе се осамостоиш, па после ако ти е за мажење, мажи се.
Хах, абе ти не го знаеш вујко ми и ни кој е ни што е,ни каде работи.Па адвокат беше гола вода за него. Угледен човек познат во градот,него зборот ми беше дека не е така едноставно како што изгледа. Со луѓе кои имаат различни сфаќања за странција многу тешко можеш да се разбереш. Јас не им се мешам.
За ситуацијата со братучетката, вујкото, пасошот...и дискусијата на @WildMk и @buba4e89 Веројатно упатените во оваа ситуација ќе речат дека станува збор за токсична ситуација, не за токсичен родител, што го заклучувам од фактот дека кога девојката нашла работа, никој повеќе не и го криел пасошот. Не секогаш загрижениот родител е токсичен. Некогаш станува збор за реална заштита и совет кон сопственото дете, кое донесува незрели одлуки. Пр. ако некоја другарка ви каже - одам во Германија... што прво ќе ја прашате? Јас би ја прашала - каде? како? најде работа? стан? Кога би ми одговорила со Не, искрено би ја советувала дека тоа е лош потег.
Се' е како што си напишала, ама јас на мое дете не би му криела пасош. Загриженоста и премногу заштитничкиот однос на родител колку може да се продуктивни во некои ситуации, исто така во други ситуации може да се многу контрапродуктивни.