Токсична врска со родител

Дискусија во 'Психологија' започната од thequeen95, 27 ноември 2019.

1. midnight666

midnight666 Активен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2020
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    6
    Go citam se ova i mnogu se pronaogjam vo nekoi od rabotite sto si gi navela. Isto i jas imam prezastitnicki nasteoena majka ama koga go kazuvam ova mislam na stvarno prezastinicki. Bukvalno od mala mi zbori kako od se zivo i divo treba da se pazam, ne mi davase da iskacam do kasno(me cekase da se vratam makar toa i 2 da bilo), mi zborese so koj da se druzam, vo skolo ne daj boze poniska ocenka od 5 da dobijam odma doma ima vristenje.... mi plakaa nastavnicki da mi doagaat doma sekoj vtor den za da naucam mnogu a ako dobijam poniska ocenka me kritikuva deka sum nesposobna. Sega koga porasnav mi se mesa bukvalno vo se. Koga ke se spremam da izlezam odma mi zbori kako ne sum se oblekla ubavo, da odam da se presoblecam, karmin da stavam i da se nasminkam, pa deug den mi zbori ne stavaj pudri ke ti se unisti liceto, tret den mi zbori ne odi oblecena cela vo crno, ne ja nosi kosata vo repce ne ti stoi ubavo i slicno. Koga ke i kazam da ne mi se mesa, ona se luti i se dere. Koga imav decko sakase se da znae, stalno me prasuva kaj odis, so kogo, do kolku ke sedis, zosto ne sum bila so deckoto tuku so drugarkite i dali toj me otkacil, bukvalno vo niedna situacija ne rekla deka sum vo pravo vo vrska so deckoto, se on mene ke me otkacel, pa me prasuva zosto ne sum mu zborela ubavo po telefon, zosto sum mu kazala primer: ne si normalen; po telefon i kako sum mozela taka da zboram so nego..... za fakultet da ne zboram, ne daj boze eden ispit da ostavam ili da padnam odma se treska deka nema nikogas fakultet da zavrsam, ke sum bila propalica i slicno. Znaci nejzinite gluposti mene me gusat. Tolku mi e dosadna sto ne mozam na raat negde da otidam. Ako otidam ke mi pise poraka: kaj si, zosto te nema 5 saati, treba da ucis -.- seriozno za greota sum a imam 23 godini. Koga i da i kazam deka ne e normalno toa sto go pravi, odma vika da ne izvodam i da ne se zanesuvam a koga ke i kazam deka nisto od sega nema da i kazuvam odma vika epa aj odi si od kukava(iako ne go misli toa, apsolutno nema nikakva sansa haha). Mi davaat pari normalno, ne e nisto preterano i mi ispolnuvaat zelbi ama mene me maci toa sto e premnogu opsednata so mene i se saka da znae. Sto da pravam? Kako da si pomognam?

На WildMk и Jane.Birkin им се допаѓа ова.
  2. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.867
    Жал ми е, читај ги мислењата и советите од членките и прави така.
    Игнорирај ја, посети психолог, најди работа и биди независна.
    Јас најдов работа и ми е полесно.
    :hug:

На piksooki, Tanjamm, *Amethyst* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    ја не знам што да кажам за себе и за мојата мајка освен дека се надевам дека нема да попримам тоа од неа и ја да бидам таква мајка некогаш на моите деца *emoji што се моли*

На Limpan, moonbae74, Purelove92 и 4 други им се допаѓа ова.
  4. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.097
    Допаѓања:
    6.692
    Да секој треба да одлучува за себе сите што имаат проблеми вакви поарно нека си живеат оделено или нека се снаоѓаат странство, притисок од некој е најлошо нешто

Зошто пример не се отселиш на почетокот ке е тешко но после ке ти е смешно сето ова верувај кога ке излезеш на вистинскиот пат

Последна измена од модератор: 12 јули 2020
    На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.948
    Допаѓања:
    6.807
    На thequeen95 и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Да не и' кажуваш ништо.
    Ама ич ништо.
    Не и' вели: Не ти кажувам повеќе, туку едноставно престани.
    Ни за дечковци, ни за излегување, ни за факултетот, ни за ништо.

Ако ти звони кога ќе излезеш, не и' кревај.
    Нека звони, нека вика кога ќе си дојдеш.

Ќе се навикне на се'.
    Не е бебе.

На poppie, thequeen95, *Amethyst* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.867
    Мал update: Најдов работа :party:

Ни моите не го сакаат мојот дечко ама преку такво ми е искрено. Не бил моја вера, па јаката работа. Еве, девојката од брат ми е православна па не ја бендисуваат слаба била и грда. Овие зборови му ги викаат на брат ми и мајка ми и татко ми.
    Мене ми се лути само формално збориме.

На ohlalalala, Izaabella, buba4e89 и 16 други им се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.269
    Допаѓања:
    189.647
    Родителите стално може да наоѓаат замерки за вашиот љубовен избор.
    Честито за работата ама не трчај да се омажиш за некој, само за да се ослободиш од родителите.

На Traveler91, cresa-jagoda, DAngel и 3 други им се допаѓа ова.
  9. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.706
    Прееска зборат за мажење женење.
    Никогаш немало да се мажам. Ќе сум останала така. Ќе ме тепале со стап со боцки да ме боли и да ме боцка. Немало да можам да се очистам. А знаат да зборат за комшиката како поише спие кај дечко и дека таму спиела само не биле земени и ред работи. За мене нема слобода.
    Чудо па ме пуштија еднаш со другарки да искочам после 4 месеци.
    Гледам јас дека кога ќе се мажам некад нит внуци ќе видат нит мене ќе ме видат нит па ќе доаѓам некогаш тука.

На Limpan, Traveler91, Tanjamm и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Purelove92

Purelove92 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2015
    Пораки:
    1.026
    Допаѓања:
    3.571
    Леле девојко ова е хорор баш мие жал. Немој да дозволиш нивните површни размислувања, фрустрации што ги лечат врз теве да имаат некаков импакт или одвратните зборови кои НИКОЈ НИКОГАШ не смее да ги чуе камоли дете од неговите родители. Сфати дека си паметна, убава , добра личност и те молам ништо нека не допира. На тој што му се мажи/жени слободно, на тој што му се спие кај дечко 4 месеци и тоа слободно..21 2020 година се е океј освен мешање во туѓ живот. Би те советувала да се отселиш но свесна сум дека ова е Македонија и не секој е во можност..Биди финансиски независна и терај си работи си на себе, нови цели, успеси, а за разговор стручни лица.. Не ги слушај ако покушаат нешто повеќе од варваски муабет постојат надлежни органи. :l::hug:

Ако тие за некаква утеха имам брачеда со (не)родители, хаос беше, полиција скоро секоја вечер, плачење, бегање тотално психички ја паднаа ама ете си најде работа, убава плата, кола, кај што сака си оди и што сака си прави нив никој повеќе не ги слуша.

На Nightwish11 и edna_malecka им се допаѓа ова.
  11. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    и на мајка ми сите (3ца) дечковци од сестра ми не и чинеа сегашниот па ич. Е сега дури вика ај тие претходно поарни биле. На крај краева нашите родители нема да живеат со нас и со нашиот избраник така да. .. ..
    И со среќа новата работа

На thequeen95 и WildMk им се допаѓа ова.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Од шо 'да се очистиш'?

13. Melovera

Melovera Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2020
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    96
    А ако не се омажиш што рогови ќе ти пораснат?|( Извини вака твоиве не ми личи дека се во ред со ова што ти зборуваат:fubar:. Не ги слушај ваквиве муабети и терај си по твое, еј ама се изнервирав...
    Немало да се очисти од боцките на стапот со кој ќе ја тепале, бар јас така ја разбрав. Ужас...:@

На ohlalalala, Nightwish11, hermosa и 2 други им се допаѓа ова.
  14. edna_malecka

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.706
    Нема зошто да се нервирате и вознемирувате за мене. Ова ми е како дневник сепак ви благодарам на советите.:l:

На Nightwish11, Purelove92 и Melovera им се допаѓа ова.
  15. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.867
    Луѓе ве молам кажете ми што да направам за мајка ми да не му се јавува на мојот бивш дечко и да прашува што ми е?
    Ми прави проблеми и во новата врска, сигурно и на бившиот му смета. Еве, најдов работа полека се тргам, ама ептен е без осет.
    Мене ми се јави бившиот и ми кажа мајка ти ме побара вака и вака, пријатели сме фамилијарно незгодно му е да не и крене.

16. edna_malecka

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.706

Земи и го телефонот блокни му го бројот од сегде.
    "пријатели сме фамилијарно незгодно му е да не и крене" а погоре викаш бивш дечко ти е ?
    Како и да е земи и го телефонот на мајка ти и блокни ја од сегде.

На *Amethyst*, hermosa и SummerGirl им се допаѓа ова.
  17. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.867
    Пријатели се татко ми и татко му 20 години, сигурно нема живеачката да си ја расипат зашто децата раскинале.
    Рече дека нов број ќе си земе

На edna_malecka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Boze...sto ima nego da go bara!
    Neka i kaze neznam nisto za nea i tolku.
    Sto ima da i kaze.

19. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    Ај честито. И за докторка :)
    Баш ти е гајле што ти зборат формално. Подобро формално одколку глупости да ти зборат :)

20. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    Никако, речи му него да не и крева. Тој треба да и каже да не му ѕвони. Ако тој не и вели да не му ѕвони, може и не му е толку гајле дали тебе ти прави проблеми. Нека си муабетат. Ќе престанат кога ќе видат дека тебе не ти е гајле. Ти не му кревај на бившиот кога ќе ти се јави. Не мора да збориш со него

На flawless_ му/ѝ се допаѓа ова.