Токсична врска со родител

Дискусија во 'Психологија' започната од thequeen95, 27 ноември 2019.

1. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    438
    Допаѓања:
    1.497
    Татко ми се понаша дивјачки, се дере ако не е по негово, додека студирав ми збореше дека не смеам да имам ниту еден неположен предмет, ако не ќе ми ги земел документите од факс ќе ме отпишел. На крај од семестар не можев да пристигнам и ми ствараше дополнителен стрес од тоа што тој го зборуваше и му реков дека ќе се отпишам. Се отпишав, сите знаеа дека многу сскав да учам, ми велеа татко ти ли те отпиша, јас глупа тогаш реков не јас неќев да учам.. Требаше да им кажам како се однесувсше.
    Додека студирав, ми ги броеше парите, на секое одење за Скопје ми збореше само за пари, за цела недела ми оставаше само 200денари, а му имав кажано дека храната во студентски беше многу лоша. И покрај тоа што финансиски бевме одлични, немаше потреба ни за студентски да седам, ниту по 200денари да носам неделно за во Скопје, ама го правеше намерно за да не сум се разгалела многу, и изговор му беше дека имам сестра помала дека и за неа ќе требале пари, а знаеше дека сестра ми немаше желба да студира.
    Додека учев, збореше за ѓабе учиш, нема кај да работиш, ти си глупа што си го трошиш времето вака. Оди работи.
    Го оставив тогаш факултетот, почнав со работа, ми контролираше кај сум ги трошела парите, па ми правеше финти имаш ли 200евра да ми позајмиш само за да види дали имам пари у мене. Дали штедам.
    На теретана одев за кифозата, мајка ми финансираше, и рече нема да и даваш пари, нема да одиш веќе, што има да му се прчиш на шипки на тој инструкторот таму...:x има денес се на интернет од интернет учи..
    Исто на сред караница ми фрли чаша вино у фаца, јас бев свртена со грб само што се свртив со лице, ми го фрли виното у фаца. Ме чукаше силно по грб да сум внимавала како сум се однесувала а ништо лошо не сторив.
    Ми збореше лоши работи за дечко ми, како бил прост. Ова у повеќе наврати.
    Намерно ми збореше како некој лик бил поубав од мене, за да ме истренирал да не сум била мекуш и да не плачам на секој збор. Ова константно го правеше неколку месеци.

Не се издржува, не можам да го поднесам дома. Кај братучедка ми седам неколку дена да ја одморам главата бидејќи е многу токсичен.
    Ми ја уништи иднината, кариерата, немам правец во животот заради него. Немам цел, а имам 22години.
    Не знам што понатаму. Психички попуштам луѓе..

2. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.729
    Допаѓања:
    15.391
    @Mazegin прво да си се вратиш на факултет. Ако треба врати се назад и издржи уште малку. Тоа е броено време на факултетот, после работа ќе си најдеш, па и место некаде под кирија. Никако немој да не го завршиш, игнорирај ги луѓето, зацрти си цел и гоу фор ит. Ама најозбилно.

На Glowy му/ѝ се допаѓа ова.
  3. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.461
    Допаѓања:
    12.263
    Не можам да повервам какви родители постојат. Фрустрации лечат на децата. Возрасна си ако имаш баба дедо живи побарај помош да те финансират да си го завршиш факултетот. Немој да се откажуваш сепак тоа е твојата иднина, а не на твојот родител. Па со 200 денари не можиш цела недела да преживејш во Скопје. Сташно

На AndyRad и Limpan им се допаѓа ова.
  4. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.729
    Допаѓања:
    15.391
    @thequeen95 што направи..одамна те нема?

5. jana.fabb748

jana.fabb748 Активен член

Се зачлени на:
    23 март 2021
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    15
    Zdravo dolgo vreme zbirav hrabrost da go spodelam ova tuka no denes se nadminaa site granici i sakam pomos ili sovet. Ziveam so toksicen roditel majka.Kako pomala nemozam nisto da reca bese kako angel no kako jas rasnev stanuvase se po toksicna i po toksicna. mozebi za nekogo ova ke zvuci klise ili kako da se zalam no veruvajte sum mnogu iziveana za moite godini i imam pretrpeno mnogu raboti. jas zaradi taa zena kraj toa imam i postara sestra koja e nejziniot favorit i sekogas sum bila dvoena od nea no dobro prifajkam toa e najmal problem za mene.Vo sustina odsekogas bev licnost koja nikoj nemozese da i go narusi egoto i sekogas bev silna jaka i samouverena.Vo sprotiva majka mi sekogas bila naivna povlecena isto i sestra mi. mozebi toa dovede i na nekoj nacin da ne zgresam ako go kazam ova sepak baram sovet i mislenje majka mi na nekoj ancin da mi ljubomori.I na nekoj moi 10 godini zapocna skoro se. dete kako dete ke napravam nesto sto ne treba no sepak toa ne bile golemi raboti na primer ke isturam casa voda ke jadam ke izronkam i za toa sum dobivala mnogu teski zborovi za ie moi godini i se do den denes. Tesko go podnesov toa bidejki jas bev taa licnost sto nikoj ne mozel da ja povredi no togas vo toj moment se pocustvuvav poinaku mnogu ponizeno i ponizno mnogu loso... Toa kaj mene probi edna frustracija sto jas mozebi navistina napraviv nekoi greski no ne znam dali do tolku zasluziv, niz godinite samiot moj karakter go smeniv miseljki ne sum dovolna ne treba da bidam toa sto sum se izgubiv sebesi do den denes placam za licnosta koja bev i ne sum ni sigurna dali povtorno ke bidam toa sto bev nekogas, pokraj toa da napomenam deka imam storg tatko koj pri toa nikogs ne bil toksicen do den denes mi nema los zbor kazano samo e strog sto do negde razberuvam do negde e preterano no sekoj so svoeto ima i poloso neli. Nazad na majka mi nemase den da nema vikotnici i karanici otpvo davav i jas otpor mozebi zgreiv mozebi ne no od svojata sopstvena majka slusav zborovi nameneti za mene kako taa bi me ubila mene licno kako jas sum go ogorcila nejziniot zivot kako jas sum ja stramela i slicni raboti. Mnogu mi e tesko i nepodnoslivo da zboruvam za ova no morav oovj pat. Sekoja iskra taa ja palese sekogas koga imase moznost da mi go unisti odnosot so tatko mi skoro uspevase. i sekogas koga ke probav da i se doveram toa go doznavase setsra mi sto ep pritoa ista kako nea i e mnogu losa ili pak ke me izdadese na tatko mi. Na samo moi 12 godini jas potpolno se zatvoriv placev nojke denje najmala sitnica me rastrevozuvase, probuvav da imam nekkakov barem odnos so roditelite no nisto ne uspevase se custvuvav kako da me mrazat. Nikogas ne posakav podobri roditeli sekogas posakuvav jas da bidam podobra kerka. Si stvoriv problemi so srceto uste od 13godisna vozrast poradi celata taa nervoza. A da ostavime na strana bilo koi drugi nervozi bi dejki mene vekje ova me srusuvase. Imav napadi mnogu pati sum probala da se povredam sebesi ili da si isecam vena. najmnogu me bolese sto nemav kade da se obratam bev kako izgubena i povtorno sekoj den gi trpev vikotnicite na majka mi i navredlivie zborovi i ponekogas duri me udirase i sekogas glasno vikase da cue tatkomi i mnogu gi preovelicuvase rabotite i toj se lutese i mi davase mnogu razni kazni mi bese odzman telefon,laptop, a ne smeev ni da pomislam na zileguvanje nadvor. Se sekavam moite prijateli site izleguvaa se zabavuvaa jas imav kazna od 1 mesec bideki zakasniv 5 minuti. Ne barav mnogu ne ni baram i sakam da si gi ispravam greskite. mnogu pati sum probala da i ukazam deka me me istostuva mentalno psihicki no se pravi deka me razbira sum placela na cel glas samo ke me gusne i toa mnogu lazno i ke rece deka ke se smeni no nikogas toa ne treaese ni edna minuta. se odnesuva kako jas da sum i drugarka kako jas da sum i natprevar i veli deka nikogas nemalo da bidam akako nea i velam ne ni sakam i se nervira buntuva jas ostanuvam ladna no preteruva veli sum odela so maski sum bila bezobrazna i sekogas komentira koga nesto ubavo ke mi stoi i veli deka ne eubavo i takvi raboti Mrazam sto postanav mrazam sto taa mi e majka mrazam sto moram da se sporedam so drugite deca koga zboruvaat deka se mozat da im kazat na majkite a jas nemozam nisto. se unsitiv zdrastveno veke nsito ne izdrzuvam nisto ne razmisluvam zabaven mi e mozokot neznam koj i sto postanuvam ne sakam da umram ama ne sakam ni vaka da ziveam.zenata bukvalno e kako malo dete denes bez potreba povtorno trpev vikotnici veke pocnav i da kutam i sakam povtorno da bidam licnosta sto bev da ne mi e gajle sto zboruva no me koci toa sto mi e majka. mnogu loso me navreduva zboruva deka jas ke sum bila pricinata za nejzinata smrt deka i jas da sum ja videla mrtva nemalo da mi bide gajle, toa mene me boli no i veke mi e navika. denes povtorno se soociv so toa i duri majka mi mi se iskrivadi v lice e do tolku e takva pritoa e inaedzika i tvrdoglava no se izvinuvam na zirazov prosta mozebi ne treba da go recam ova no nemozam i taa vikase i setsra mi za sreka tatko mi izleze nadvor bideki moze da go svrtat protiv mene i toa uste poveke ke me boli bideki toj e covekot sto mi be razbral i bi bil dobar so mene no sepka ne mozam da zboruvam za niakkvi raboti i so nego nemam nikoj na koj sto mozam se bukvalno da kazam ve zmaoluvam za mislenje ili sovet ova sto go ziveam e veke pekol jas ke izdrzam mozebi no sto ponataka. Mnogu bi mi bilo ako nekoj procita do rkaj srcevo si go izleav vo ova se sto e napisano ova ne e ni del od se sto mi se slucilo no msilam deka poleka propajgam i deka eden den se ke mi dodje preku glava i ke se sluci losoto ensto pa togas da vidam dali nekomu zal ke mu bide za mene ili ke slavat sto se spasija od mene. fala vi uste ednas ajko ste procitale se ili ako ste vo ista situacija pomognete mi ve molam

6. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.623
    Допаѓања:
    40.110
    Убаво би било да седнеш со татко ти на само, можеби на кафе надвор од дома, па се ова на него да му го кажеш.
    Да му ја објасниш својата страна, своите чувства.

На AndyRad, Cosmic Girl и Snowflake97 им се допаѓа ова.
  7. Pea

Pea Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    666
    Не знам колку години си, ако ова е реалната ситуација дома, тогаш си во многу не здрава средина. Ако можеш и имаш доверба во татко ти зборувај со него, насамо и отворено како овде што пиша или ако си ученичка зборувај со училишен педагог.

На AndyRad и mira.mira им се допаѓа ова.
  8. jana.fabb748

Се зачлени на:
    23 март 2021
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    15
    da za zal ova e relanosta a so tatko mi nemozam da zboruvam bideki toj e mnogu lut na mene do negde i ima pravo a sum pomislila na ucilisniot pedagog no tetin mi e psiholog vo moeto uciliste i se plasam deka toa ke zavrsi segde samo so edna drugarka imam zboruvano i toa mnogu malku skoro nisto ne i otkriv i taa mi rece da ja baram greskata vo mene deka taa sepak mi bila majka i ne trebalo nisto da prevzemam samo da trpam

no toj se toa go gleda ponekogas bega bideki ima doziveano udar nesmee da se nervira i za toa mi e najmnogu zal imam strav da sednam da zboruvam za takvi raboti so bilo kogo a kamo li so nego nema kade da se obratam

Последна измена од модератор: 4 ноември 2021
  9. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Aко толку многу ти е тешко ќе собереш храброст,ако сакаш да го решиши проблемот ќе се бориш за тоа а не да трпиш никако
    мој совет е да собереш храброст и убаво да му објасниш на тетин ти

10. jana.fabb748

Се зачлени на:
    23 март 2021
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    15
    falati ke razmislam:(

На Bella* му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    а и на крај краева кажи и на мајка ти дека неможеш веќе да го трпиш тоа од нејзе дека те повредува со зборови и дека ти премногу тешко што така се однесува со тебе
    и да ти негира сигурна сум дека сепак ќе го размисли
    збори! не чувај во себе! ќе се затвориш така уште повеќе..бори се ако си мала !

12. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.952
    Допаѓања:
    130.374
    Немој да трпиш.Побарај помош.
    Каков човек е тетин ти?
    Ако си во добри односи со него,обрати му се.
    Или на некој друг од семејството(вујко,чичко,тетка,што и да имаш).

13. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.326
    Допаѓања:
    9.386
    Најпрво пробај зборувај со мајка ти, прашај ја зошто вака се однесува, што е проблемот.
    После со татко ти на само разговарај нема што да се нервира, само ќе му кажеш и него дека ти е тешко така што се однесува мајка ти со тебе, и нека превземе нешто.

14. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.623
    Допаѓања:
    40.110
    Тој ти е родител. Ок е што гледа, но седни и објасни му ја твојата страна.
    Со смирен муабет нема да го изнервираш.
    Ако пдиш во училиште разговарај со училишен психолог.

15. jana.fabb748

Се зачлени на:
    23 март 2021
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    15
    sum probala mnogu pati da i objasnam deka me povreduva i me malteritra no misli deka glumam lazam i samo cekam taa da bide dobra so mene

sum probala mnogu pati mnogu sum placela na cel glas sum i piokazuvala duri i luzni kaj sto se imam samata seceno otprvo se pravi kako da me razbira potoa pak trgnuva po svoe bez obzir sto sum i rekla a sega i da probam da i objasnam veli deka glumam lazam i deka nesaka da me soslusa

sekogas bil dobar no ne i vo posledno vreme bas so nego ne sum vo dobri odnosi edinstvena licnost so koja bev vo dobri odnosi bese tetka mi -po majka mi no druga ne zenamu na tetin mi sto go spomav- no so majka mi se nalutija veke ne zboruvaat nekolku dena i toa najmnogu em boli bideki taa sekogas me poucuvase i mozev komotno da zboruvam so nea do nekoi granici

Последна измена од модератор: 4 ноември 2021
  16. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.902
    Допаѓања:
    25.544
    А добро , какви се тие грешки ? Не верувам дека било кој родител би се однесувал толку лошо за истурена чаша вода .. дали си направила нешто полошо , што можеби ја претворило мајка ти во таква личност ?

Да не ме разбереш погрешно , не ти судам воопшто ( и јас имам свои грешки и немам право на никој да судам ) , но ако е така , поразговарај со мајка ти на таа тема . Кажи и зошто си ги направила тие грешки ..

Доколку ова го прави од ведро небо , и навистина немаш ништо лошо направено , тогаш земи го татко ти некаде на кафе . Смирено отвори ја темата , со " тато , те молам слушни ја мојата страна од приказната и те молам не ме прекинувај додека ти раскажувам , само слушај ме , на крајот ќе ми кажеш што мислиш и чувствуваш " ..

Верувам дека ќе те сослуша , а како ќе реагира , тоа можеш да претпоставиш само ти , бидејќи ние сепак не го познаваме ..
    Само , никако , ама никако немој да ќутиш или да си наштетуваш себе си . Нема да ти биде од корист ни едното ни другото . Застани цврсто и бори се со сите сили . Кога еден ден ќе се свртиш зад себе , ќе видиш дека вредело .

Инаку , и мене ми бил одземан телефон кога бев тинејџерка , сум била казнувана да не излегувам итн . Тогаш ми се чинеше како да е крај на свет , но од денешна перспектива и не е толку страшно .

Повторувам , не ти судам за ништо , што и да си направила ( или не си направила ) тоа се само твои грешки , избори , лекции .. Секоја жива единка прави грешки некогаш , и во ред е . За се има решение .

Јас преживеав бродолом , но моето семејство , со сите свои маани и несовршености , застана зад мене . Ме прегрнаа кога ми беше тешко , ме караа и ми викаа зад затворени врати , но ме штитеа пред светот .

Зарем има нешто полошо од тоа мајка ти да слушне дека си бремена на 17 ипол ? Јас им го приредив тоа на моите родители . На крајот мајка ми ми рече , подобро бремена , отколку на хероин или на нешто полошо .

На mira.mira му/ѝ се допаѓа ова.
  17. AndyRad

AndyRad Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    437
    Steta sto nekoi luge imaat deca , a realno ne zasluzuvaat da bidat roditeli. Pojma nemaat sto pravat so decata i iskreno mi e zal za ovie situacii, a posebno mi se zgadi od odnesuvanjeto na roditelite. Se nadevam deka ke ostanete zdravi pri umot i deka nema da im se vratite na takvite luge. Ke porasnes i ke se odselis i ne se vrti nazad. Sigurna sum deka na tie 'roditeli' ke im dojde sudniot den i stravot u koski, ama kasno ke im e za bilo kakvi izvinuvanja.

На Indiegurl, BloodElf, Limpan и 4 други им се допаѓа ова.
  18. Limpan

Limpan Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2020
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    3.812
    Буквално во иста ситуација сум,постојано само негатива шири по дома само караници,а пред една недела дознав дека причините затоа се што таа прави е дека го изневерува татко ми,не знам што понатаму се ми се сруши.

19. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.706
    Нека ти биде само лекција да не вршиш изневерување и ти и како не треба да се однесуваш.

На Stark му/ѝ се допаѓа ова.
  20. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.706
    Ќе забегам од женава некој ден.
    Само незнам кој ден ќе ми биде.
    Мада више забегана сум.