Мене ми излезе нешто како брадавица под пазуви.. Не ме боли освен ако не го притиснам.. Користам Фа стикче и многу често кога ќе се испотам, под пазуви ме чеша.. И тоа многу..
На мм му се собира гнојно топче под едната пазува, мислам дека е бричење може ли со некоја маст да се мачка? Не е многу големо но го боли..
@bokace Со оглед на тоа што има гној, ако е мало топче, може да проба со коректор за сушење акни. Побрзо и побезболно ќе го отстрани. Ако е поголемо и позабележливо, најдобро да посети дерматолог за соодветна терапија. Употребата на маст на своја рака може да има контраефект затоа што некои и го стимулираат таквиот процес.
Топчето се губи па ке се појави пак, не пука. Ке пробаме првин со тоа имам крема таква, ако не помогне ке иде на доктор. Фала
Пазуви не се депилираат од причина што има голем број на жлезди. Тие жлезди го штитат горниот дел од телото од сите можни инфекции. Лесно може да се воспали, зошто сега порите се отворени и може да настане некоја инфекција. Избегнувај да ставаш стикови и друго што може да ја иритира кожата. Прави промивки со камилица. Доколку се вцрви, зголемува и боли тогаш посети си лекар. Во тој случај може да ти препишат антибиотик, чисто да се спречи инфекција.
Луѓе а топче под пазуви кое не боли? Го виде лекар не кажа ништо, мисли дека е реакција на нешто друго и рече за некое време на контрола да види дали се намалува или ќе исчезне... Што мислите вие? Дали може да се работи за нешто сериозно? Испаничена сум малку...
иди на друг доктор не сакам да те плашам ама и мене ми имаше искочено топче но ме болеше бев на лекар и докторката ми кажа дека штом ме боле не е страшно...дај бозе се да е ок но мислам дека треба да побараш друго мислење...
Како бе може така да ти рече, требало да ти даде упат за ехо да ти направат и да видат што е, побарај му. Да си чекала да видиш, свашта. Така мене ми се појави, и ми закажаа ехо за неверојатни 2 месеци, ако беше сериозно ќе умрев за тие 2 месеци, отидов со сила порано, и замисли немаше никој, докторката си одмараше. Нејсе, можеби е само масно ткиво, само чудно што не те боли, обично тие болат, можеби отечена жлезда е, ама како и да е побарај ехо обавезно.
Ne e za mene, za moja bliska e. Ja gledal doktorot na eho i i rekol za 6 meseci na kontrola da vidi dali ke iscezne. Edna dryga doktorka i rece deka misli deka e reakcija na drugo nesto i i kazala so da stava i da odi na kontrola za 2 nedeli. Se plasam :/
Еј, абе го имав ова! Исто ми рекоа за некое време ако не исчезне да идам пак ама ми се повлече и не отидов. Исти случај, не ме болеше ништо не осеќав, само избегнував агресивни антиперспиранти тој период, после ми помина и пак си продолжив најнормално.
Lugje, kje ve molam za mislenje ili slicno iskustvo ako imal nekoj da spodeli. Znaci moja bliska ima bezbolno tvrdo topce pod pazuvata, na dopir se mrda. Sto moze da e? Doktorite kazuvaat razlicni mislenja, ednas vaka, ednas taka..... Mnogu sum isplasena!
1. нека не го пипа - го иритира само 2. нека оди редовно на контроли ако и препорачале 3. ако успее нека не се депилира под пазуви 4. наместо деодоранс нека става сода бикарбона
Девојки, не знам дали има соодветна тема за мојов проблем. Имам топче на левата голема усна од вагината, се наоѓа веднаш до клиторисот. Поткожно е, се мрда, големо е околу 1 цм и не ме боли. Може да е нешто опасно? Инаку го забележав пред околу 1 недела.
Веројатно е само отечен лимфен јазол и може да се среди со една доза антибиотик но за секој случај препорачливо е да се направи биопсија. Никогаш не се знае, за жал.
Ме плаши тоа што не боли :/ Мислам дека е жлезда, бидејќи имам воспаление на левиот јајник, а и на десната страна има исто такво топче, само многу помало од ова, ама сепак ми е страв да не е нешто сериозно... Утре ќе закажам на гинеколог, па ќе видам што е и како е. Ти благодарам на одговорот, ме утеши малку.