1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Трагедија во Кочани - најмалку 59 загинати во пожар во дискотека

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Kataklinkers, Недела во 06:34.

1. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.118
    Допаѓања:
    6.160
    Дај бе сите да и го пријавиме профилот за да ја избришат од фб. Масовен репорт на глупачава.

На Misskirova и Kasia92 им се допаѓа ова.
  2. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    846
    Допаѓања:
    590
    и јас се прашувам истото може да не им избега осомничениов сирот појма нема сигурно како заврши цел настан а и да закрепне и он и другите дај боже патот на закрепнување тежок и мачен да не зборуваме раните ќе им се излечат ама траумата ,сликите, лелеците ....:x

На JoyJoy и elimkd им се допаѓа ова.
  3. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.950
    Допаѓања:
    48.195
    Ајде ќе речиш деца се враќале, секој по некого, па заборавиле ствари, стампедо, од друга страна како се починати сите од бендот?

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.619
    Допаѓања:
    97.835
    У реду е. Сеир та сеир. Абе вие мислите дека некој ако сака да фаќа сеир, мора да го види погребот?
    Ами тие таквите уште од некни фаќаат. Си наоѓаат они како. Не им е прв пат, сеирџиите се така скроени.
    Па он ќе ти измисли нешто за сеир, ако му е до тоа. Не мора ништо ни да види, ни да чуе.

Но добро... Нека биде оти ако оди снимка, ќе е строго за сеир и ситење.

На JoyJoy и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  5. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.703
    Допаѓања:
    115.338
    Ај

На Компир Манџа му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.972
    Не се пожарникари, немаат соодветна опрема, веројатно подобро од просечен граѓанин ги знаат опасностите од влегување во жив оган, не може да се очекува од нив да го дадат својот животот за можеби, а врло веројатно и не, да спасат друг. Имаат други обврски во вакви ситуации, помош, координација, што ти знам...али сигурно не и во оган да влегуваат.

На Mother of 2boys и quattro им се допаѓа ова.
  7. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    846
    Допаѓања:
    590
    или биле меѓу последните за да ги спасат децава како постари и поискусни или па први

На JoyJoy и elimkd им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.255
    Допаѓања:
    270.269
    А и пошто имаме потреба да забораваме... многу брзо и тоа.

Новинари треба да има, само паметно што ќе ги стават во еден дел и да не се шетаат и пикаат во гробови.

За секоја можна трагедија, кај нас и во странство, новинари има.

На JoyJoy, Thinkerbell., *katja* и 5 други им се допаѓа ова.
  9. BraBru

BraBru Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2023
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    955
    Да не ме сфатите погрешно, дали има закон каде што е задолжително на службено лице да влезе во опожарен објект и да спасува луѓе? Не ни знаеме точно како било, ни што било. Како прво, и тие се луѓе од крв и месо, не се од бетон правени, колку и да имаат тренинзи и слично. Не ја коментирам компетентноста, верувам дека 70% не се ни малку способни да бидат полицајци. Ама сепак луѓе се и тие, и тие донесуваат одлука каква што за нив сметаат дека е правилна. Може се плашела, може е истрауматизирана, може немала соодветна заштитна опрема (не дека имал некој друг де). Сакам да кажам дека при вакви непосакувани случки (ова не е несреќа), помагањето / херојството доаѓа од самата свест како личност, воспитана и растена со морални и етички вредности. Доза на адреналин (да, кога сум под адреналин сметам дека сум семоќен), плус храбро срце ги двои луѓето од оние кои се вратиле да спасуваат, и оние кои бегале како знаат и умеат да си го спасат сопствениот живот.

Нема апсолутна вистина, и нема само еден точен одговор. За некого тој што се вратил е херој, за други е будала што си го ризикувал животот. Секакви нѐ има, и нема правилно / погрешно. Да, свесно непомагање мислам дека е и казниво, ама па боже мој, секој си проценува колку му вреди да се жртвува за некој друг. Не е морално и етички, можеби не е фер, ама не верувам дека ако јас сум во животна опасност, дека сите од форумов тука би го дале животот за да ме спасите мене. Имате мали деца, имате сопрузи, имате родители што чекаат на вас....

Не сакам да бидам сфатен погрешно, но можеби така делува.

На Anyshka, JoyJoy и BORKA им се допаѓа ова.
  10. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.132
    Допаѓања:
    8.166
    Да, се согласувам, секако дека Полицијата не е претпријатие за заштита и спасување од антропогени непогоди, но бидејќи е на служба и поради тоа што носи yнофрма и со таа униформа го претставува законот кој треба да го следи и спроведува, должност им е во зависност од моќта да постапат според законот односно Член 5 а тоа е да обезбеди заштита на живот, е сега секако во зависност од условите и моментот на настанот секако дека нема да влези во оган знаејќи дека ќе биде фатално и за неа и за другата, но затоа велам причината никој не ја знае освен самата таа и затоа во интерест на истрагата треба да даде образложение и да се поведи Внатрешна контрола зошто Член 5 е прекршен и која била причината за непостапување по закон за која се жали граѓанката.

На allaround, DragonFly22 и eliesaab им се допаѓа ова.
  11. Iva:)

Iva:) Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    1.605
    Леле во право си, сега кога ќе ми текне на Џубокс сум благодарна што никогаш не се случи ништо во таа дупка. Од таму нема излагање.

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  12. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.099
    Допаѓања:
    16.265
    Имало и филм, м? На нетфликс... Ах бе...

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.429
    Допаѓања:
    182.936
    Пренесување приватни тага и очај е најголемото дно, измислено од српски кликбајтери. Добро, може не е од нив измислено, ама синоним за одвратност ми се. Она од Вучиќ во болница ок беше? Па ете стандарди и за Мицко постави(facepalm)
    Фуркан, толку малку колку што го знам, не знам што општествено корисно направил, еве кажете вие.

На Bezimenka90, Anyshka, JoyJoy и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.882
    Допаѓања:
    25.175
    Тоа ќе пишев. Има секаде и за познати личности и за вакви големи трагедии, само се надевам дека ќе е добро организирано како што кажаа и ќе се држат до правилата. Колку што разбрав забранети е снимање на ожалостените?

Луѓе, првиот ден бев потресена и не знаев кај терам, другите дена пратев информации ама денес ме стаса онаа баш немоќ, тага.. јас не сум блиску и тоа дополнително некако прави да не веруваш што се десило уствари,па на помислата дека утре во еден глас ќе викнат безпомошно мајки,татковци,браќа,сестри,сопрузи и деца се гушам од плачење. Господ нека им даде сила на најблиските што мораат животот да продолжат да го живеат во огромна тага и болка.

На JoyJoy, IRBBB, Thinkerbell. и 5 други им се допаѓа ова.
  15. Frestonia

Frestonia Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    1.265
    Овој што ја тагнуват на секој пост на фб да не е случајно газдата на Божиновски бившите соработници на Миа Костова?
    Коментарот е под објава на Фросина

Прикачени фајлови:

16. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.249
    Допаѓања:
    226.559
    Да. Истата приказна.

На GirlLove, senjorita-v и eliesaab им се допаѓа ова.
  17. Iva:)

Iva:) Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    1.605
    Оваа Фросина не е саглам и само бара пажња не бира начин, треба да се приведе за ширење дезинформации и стварање паника.

На L.i.n.a.a, baguf4e, Компир Манџа и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.898
    Допаѓања:
    12.126
    Ако добро сфатив, бината е најдалеку од излезот, скроз на спротивна страна, значи или последни излегле, или се вратиле по опремата, или кај што почнало првично да гори веројатно паднал плафонот. Тоа е некако најлогично ама па стручни лица ќе го кажат тоа, сепак не можеме ние да знаеме.

На JoyJoy и eliesaab им се допаѓа ова.
  19. DragonFly22

DragonFly22 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    596
    Допаѓања:
    2.569
    Новинарите треба да известуваат морално и етички, снимање на одредена локација подалеку од очите на јавноста од гробовите. Ова се толку сензитивни работи и е ствар која бара висок степен на заштита и приватност при оддавање на последен поздрав и почит.
    Наместо фокус кон страдањето и правење сензација од туѓи болки, фокус треба кон помош кон преживеаните.
    Ете таа 19год. девојка која ја изгуби сестрата, а пред неколку години мајката да и се помогне некако.
    Жената на починатиот шофер која е невработена и е самохрана мајка да и се најде под итно вработување.
    Да се размислува како да се рехабилитираат побргу и реинтегрираат во општеството.
    Иницијативи за подигање споменици за херојството, центри за помош и поддршка.
    Тука последиците тек допрва ќе се осеќаат треба итно преземање соодветни активности во Кочани за да не се крши дополнително духот на народот кој и така е скршен и отепан од тага.

На Bezimenka90, Nausicaa, JoyJoy и 11 други им се допаѓа ова.
  20. senjorita-v

senjorita-v Популарен член

Се зачлени на:
    12 мај 2011
    Пораки:
    1.741
    Допаѓања:
    10.395
    The endless night

На JoyJoy, eliesaab и GirlLove им се допаѓа ова.