Трагедија во Кочани - најмалку 59 загинати во пожар во дискотека

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Kataklinkers, 16 март 2025.

1. Dominodancing

Dominodancing Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2024
    Пораки:
    660
    Допаѓања:
    1.654
    https://www.facebook.com/share/v/1938qpqWMK/
    На денешната седница на град Кочани каде што дел од точките на дневен ред беше и за помош на лицата од пожарот. На снимката се гледа во каква хармонична и мирна атмосфера помина состанокот. Не се знае кој од кој е по улав!

2. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.191
    Допаѓања:
    4.625
    Стварно не можам да разверам, кое објаснување го имаат??? Па ако не помогне владата , кој???? Screenshot_20250514_232050_Instagram.jpg

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.260
    Допаѓања:
    16.096
    Мене ме интересира, се распределија донациите од Црвен Крст, и таа од Алкалоид и по 150.000 ден. ветени од Владата?

На tambelina, JoyJoy и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  4. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.103
    Допаѓања:
    117.983
    И мене ме интересира каде отиде четрврт милион евра од Мукаетов да бидам искрена.

На Ahoy, tambelina, Снегулк@23 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.581
    Допаѓања:
    13.973
    Ќе помогнат Срби(на тие што им забивме 151 нож во грб), Бугари(што ги викаме Татари, а поим немаме што е тоа), Грци(што ги викаме Цигани и им крадеме историја), Хрвати(им вршевме воени злосторства во Вуковар, им го убивме Денис Тот, фатени беа неколки наши банди таму, краделе, глумеле надрилекари), Словенци(имавме една министерка од Виница таму, неславно заврши со скандал), Турци(им пративме дупнати гаќи кога имаа земјотрес), Шпанци, Швеѓани, Израелци(за овие македонското дишиче леблебија измисли милион навреди, ги сметаат за терористи), Чеси и кој не, Литванија(за овие се јадеа лајна, Русија требало да ги смачка, двајца таму ни умреа, кај нив во болнички кревет), 22 држави беа вкупно. Ние сме едно дно дна, еден срам за цивилизираниот свет, едни нехумани, скржави, неразбрани, неуки, сиромашни, тотално дно. И тие болници во Кочани што и онака немаат ништо, не знам што ги викаат болници.

На Sofia*, Amelia, butterfly_91 и 6 други им се допаѓа ова.
  6. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.260
    Допаѓања:
    16.096
    Абе ти сите што ги наброја едни светци од народи што се. Не се истите што не' негираат и угнетуваат на секој начин. Ќе ми фалиш Бугари, Срби па и Грци.. :tmi: Се додека ние сме најлоши од сите а тие кутри жртви нема да не' биде како народ. Како да не сакаат другите кога како прво ние немаме почит спрема самите себе како нација.

На Amellie13 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. boo3

boo3 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2015
    Пораки:
    1.563
    Допаѓања:
    5.632
    На Waverly Raven, JoyJoy, vitamina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.191
    Допаѓања:
    4.625
    Очигледно вмро си мислат државата ја наследиле од дома од нивните и вечно ќе се на власт!!! Таму можеше да биде секој еден од нас

9. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.581
    Допаѓања:
    13.973
    Ако сме поарни од нив, зошто чекаме на нив? Зошто сега пак завршија наши повредени во нивни болници? Што се нашите поарни? Што крадат патни трошоци, а немаат амбулантни возила? Пештерски менталитет, тоа е преценување и пропагирање на неодговорност како нешто кул. Тотална настраност. Со празен двор, празен џеб, па да се преценувам и да се гордеам? За што почит? Што мајка ти бараш кај тие што те угнетуваат? Или уживаш да те угнетнуваат или си неспособен до степен да немаш нормално расудување? И Срби, Бугари, Грци и други не се дојдени до степен да немаат амбулантно возило. Што е Македонецот поарен од сите тие народи во тие 22 држави што помогнаа? Ич ништо, само е најсиромашен од нив, најподмитлив, најопседнат со партии, најсебичен. Можеш да се цениш како бог, ама додека си лажго, крадец, манипулатор, неработник, сиромашен, нема да те цени никој, само ќе предизвикуваш смеа.

Последна измена: 15 мај 2025
    На Sofia*, Amelia, JoyJoy и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.308
    Допаѓања:
    9.356
    Во политички контекст да можеби сите не угнетувале, ама тоа нашите политичари го дозволиле, а после и ние како народ на оваа држава, што не може да се нарече држава.
    Летно време кога беснеат пожарите немаме хеликоптери ајде праќаат или од Израел или од соседните земји, ако во оваа трагедија не дојдеше помош од сите овие држави бројот на загинати сега ќе беше над 100, затоа што нашите болници немаат основни работи, ете гледај го видеото кај Ландов. Немале ножица за да им го исечат алиштата на децата што се изгорени па им ги кинеле со раце, немале физиолошки, немале кебиња. Нашите болници се распаѓаат, а секој месец плаќаме здраство, каде одат тие пари?
    Ние немаме држава, и не можеме да се наречеме држава. Друго немаме ни народ во оваа држава, тргни од врвот па до обичните смртници, и кога кажувам нема народ, не е тоа во физичка смисла, туку ние сме еден трул народ што нема никави морални вредности, нема никакво чувство за емпатија.

Ќе кажам само едно, како народ заслужуваме и уште полошо од ова да не снајде, чим трагедија од вакви размери не не разбуди, не го разбуди човечкото во нас, ништо добро не заслужуваме.

На JoyJoy, Tanjamm, vitamina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Dominodancing

Се зачлени на:
    30 јануари 2024
    Пораки:
    660
    Допаѓања:
    1.654

:l:

На Tanjamm, JoyJoy и Snowflake97 им се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.810
    Допаѓања:
    274.842
    Тие луѓе САКААТ да бидат објавени. Сакаат да знаат што им се случи и што им се случува.
    Ако сакаат, имаат секое право. Нивните лузни нема никогаш да исчезнат, "такви" и во јавност и меѓу народ ќе одат.

На Ahoy, tambelina, Bella ••• и 13 други им се допаѓа ова.
  13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.133
    Допаѓања:
    221.414
    Имаш право, да, скроз, но, има и друга страна, и не е се црнои бело барем за оние коишто размислуваат објективно, и ние секогаш се правиме жртви, сите ни се криви, сите сакале да не украдат итн, ние сме светци еден мирен народ што да ти кажам, пушти ја песната “ако утре ме нема” од спотот на днк, има 2000 коментари за соучество од србија и бугарија најмногу дека плачат со нас и дека ова е доказ дека треба да престанеме да си правиме едни со други лоши работи, дека напротив треба да сме луѓе пред се, да нема раздор, ионака имаме страшни трагедии, сите до еден како балканци и како слави, сплотени се, одоздоле чат пат ќе налеташ на македонец што им одговара на соучеството и раката подадена со и оваа песна ви ја купивме од бг пазар на пример. На што личи тоа?
    Икс вакви коментари има на трагедија од невиден размер. Од македонци де, не можат без да си кажат да си поплукат по било кој.
    Тука ќе забележеш колку сме неедуцирани и прости во главите без осет,усул и срам, раја бе, не за џабе сме најдоле, коментарите ме умреа, потоа следеа многу соучества и од хрватска босна итн дека се со нас во тагата, болката и плачат.. во молитви не спомнуваат итн.
    И ти ќе се најдеш да им даваш одговори уа вакви сте онакви сте рамно на -висока некултура како прво како второ си прост неедуциран без трошка емпатија во тебе.
    До толку те отрула политика што ти извира од секаде за секакви работи па и згора на трагедија и геноцид извршен во кочани па тогаш и таму “продаваш политики” ти, еден обичен човек што премиерите немаат поим дека постоиш за да ги браниш. Ги боли нив онаквото, тие си ги знаат пресметките овоа де “парињата” во цебот. Ние нека се препукуваме и вреѓаме до бесвест, страшно ме иритира некултурата и простоќата, страшно.
    Лично мене ми беше болно и мило да прочитам дека 2000 и кусур души ни пишале, не спомнале, плачеле за нас и се молиле.
    И тие самите пишуваат дека политиката не отру како народ, порано се дружевме лично јас србија-бугарија-хрватска-босна луѓе за арно за лошо.
    Сега се е политика, не раскараа за да крадат и јадат толку. Си ги знаат они најдобро бизнисите меѓу себе ај.
    Не е се црно на бело, како што секогаш и опишувате и дискутирате, и едните и другите си ја имаме мувата на капата, мекдонецот нека не се прави ни тој идеален и праведен.
    Ние сами со себе се истепавме се издошамаривме не ни требаат други да не “плукаат” си се плукаме ние нон стоп и оговараме и бодеме нож на комшијата/блискиот та останало за балканија славија и што ти ја знам.
    Исто како што не се ни тие цветови за мирисање нормално ме сме ни ние ама воопшто.
    Г@@@ извинете на израз секаде си ги збориме плукаме по секого.
    Добро да кажавме не можеме.
    Зборувате на долго и широко за грција во политика најмногу погрешила со македонија не сме се сакале дефинитивно сме се мразеле онда ќе ве прашам чему одите во грција често? Многу често? Не ги разбирам двојните аршини навистина.
    Додека се одржаа првите протести во кочани на сеуште топлите тела колони од не знам колку км имаше на граница мк-гр , одговор македонците заминале на продолжен одмор во грција впрочем како и секогаш.
    За било каква трагедија или наш сопствен проблем, македонците се во грција.
    Двојни аршини да ви кажам.
    А сме грешни сите до еден.
    За оние што одат во грција или летуваат во грција немој да слушнам после да се жалите, вие им одите не ве викаат тие.
    Си се знаеме што сме кој сме за како сме, секоја чест за брзата интервенција на грците беа меѓу првите без ниту еден коментар само емпатија имаше и помош во дадениот проблем.
    Да бевме ние на нивно место немаше да ние погодено, ако пратиле помош зошто пратиле на грците требало да умрат, ако не сме пратиле зошто не сме пратиле во време на трагедија од мевиден размер.
    Ама знаете што е болното? Ни една бугарска, српска, грчка не и треба наша помош, а тоа говори многу за нас самите што зависиме од нив за секое едно нешто. И треба да научиме да затвориме тоа устите полни со омраза и плукање по се што треба и не треба.
    Извинете ама морав… ова е мојот став, став сведен на животно искство градено со години уназад во странција меѓу разноликост и пред се сама без ичија помош, трошка помош значи сама, меѓу различности, меѓу различни луѓе, култури, правди и неправди, традиции и религии, се.
    Научив дека луѓето се делат на луѓе со емпатија, пред се култура, едукација и луѓе како да кажам, без осет, срам, со многу себичност и тешка некултура.
    Ги има секаде, секакви.
    Од мое искуство, скромно, кога најмногу ми требаше помош за покрив над глава а часовникот отчукуваше ми помогна албанец, човек што ниту ме видел некогаш во животот но ги знаел моите, додека македончето наше ми го гледаше сеирот само и ми го лепеше во очи. Онака цинично.
    Долга и широка е, сите овде така сега веќе викаме, не уништи политиката нас само и ни зеде се од хуманост во луѓето, сите слушаат манипулации и иритации од полотичари поднуцнување додека тие самите си седат на масите заедно и се договараат колку милијарди ќе си џапнат.

го видовте детето во количка на супорт во турција? Јас го видов ми личеше јадното како од еден филм каде што еден човек беше малтретиран со месеци секој ден и тортуриран со пресечен јазик за да не зборува. За греота детето, господ да го спаси, истото такво дете уште едно го имам, раце ампутирани. Мислам…
    Стварно некои не се свесни за состојбата во која што се наоѓаме а и не сакаат да бидат свесни се се игнорира со одговор дека не можат да гледаат/слушаат тортура и масакар.
    Не е оправдание според мене, јас сум бескрајно емпатична и чуствителна личност, зошто оштетените, мртвите не треба да зборуваат? Оштетените не се луѓе или помалку луѓе се за да не смеат да се искажат на пример ако сакаат тие самите за да трајанка им се лошило не можела да слуша и гледа. Или фамилиите на децава? Зошто да не зборуваат оти ви се лоши? Трагедија е, геноцид како да ви кажам, вистината в очи ако не сакате да ја погледнете макар ви се лошило.
    Пак ќе не снајде и пак ќе ни се лоши да гледаме и се така до недоглед бидејки ни се лоши од гледање на трагедии.
    А сте се ставиле на место на нив?
    Имаат право да биде слушнато и видено тоа, имаат голема право да ја раскажат болната вистина во која што сите ние живееме.
    Тоа е мој став.
    Јас сум им рамо до рамо за се макар ми се лошило и пила апчиња ама сум и рамо до рамо без березервно.
    Тоа е мојот став и мислење.
    Утре не дај боже кочани може на секого да се деси на секого буквално.
    Шансите се преголеми бидејки корупцијата е гигантна.

На 1209, Snowflake97 и JoyJoy им се допаѓа ова.
  14. IwyMe

IwyMe Активен член

Се зачлени на:
    25 септември 2023
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    93
    Пак ќе кажам згрозена сум! Зошто не се организираат масовни протести до цел подигање на свеста на оние кои се должни да помогнат? Нема кој не сподели стори кога се случи трагедијата ама нели секое чудо за 3 дена ги заборавивме и нив на крај излегува криви се тие што биле таму!;(

На fashion-addict, Лејди Гага, Snowflake97 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.260
    Допаѓања:
    16.096
    Имаш и ти право. Не си само ти бесна на нашиот систем и политичар. Не те погоди единствено само тебе трагедијата. Голем дел од нас легнуваме и стануваме со мислите во Кочани. Не можам целосно да ти го обработам мислењето, јас не реков дека бранам некој, најмалку политичарите и системот. Но, зошто го етикетирате целиот наш народ со партиите и политиката. Да, мали сме, немоќни и небитни во споредба со сите околу нас но не сме ни до толку стара скината крпа со која го бришете дното на балканското полско вц. И ние како народ сме пружале помош во такви елементарни ситуации, колку сме можеле толку. Каде си видела мои мислења поврзани со политика па да ме плукаш и истуриш твојот гнев на мене еве не знам... Да не се лажеме, на било која балканска држава да и се случеше вакво нешто, немаше да може да се справи сама без помош од надвор. Не можеш да генерализираш и да кажеш дека сите Албанци, Срби, Грци и Бугари чинат а сите Македонци се шлајм и од г*омно подоле само поради коментите на фејсбук и јутуб.
    Се знае која категорија на луѓе е најактивна во коментирање по мрежите. Партиските ботови и и џаболебарите кои имаат претек на слободно време.

Ете и ти како мене си избегала надвор, зошто не си останала да се бориш и опоравиш системов туку си отишла на готово да ги користиш бенефитите на веќе среден систем? Зошто плукаш по тие кои останале и ги трпат последиците од истиот кои исто како тебе биле немоќни да го сменат?
    Лесно е 'одозгора' да маваш со дрва и камења наодоле. Дојди и бори се ти и покажи се колку си силна.

Си дојде ли за да учествуваш на некој протест? Или само правиш анализа на коментарите по интернет па донесуваш заклучоци кој каков бил.

На Лејди Гага, H.VAGA, vitamina и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Dominodancing

Се зачлени на:
    30 јануари 2024
    Пораки:
    660
    Допаѓања:
    1.654
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.552
    Допаѓања:
    108.729
    Го слушам на Ландов видеото, зар е можно до толку да ги малтретираат сега родителите? Првиве родители што зборат, страшно!

На vitamina, Снегулк@23 и JoyJoy им се допаѓа ова.
  18. rainbowec

rainbowec Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    958
    Допаѓања:
    6.493
    И НА НИКОЈ ОД БАГРАТА НЕ ИМ ЧУЕ ЗА ОВА! :@
    Побитно е да се препукуваат меѓу себе, на вести главни се само нив ги има кој што рекол кој што направил кој што не направил и така... ги заболе за повредените, за починатите и за нивните фамилии... заслепени од алчност, желба за власт и моќ, проклети да се!

На vitamina, Снегулк@23, JoyJoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Iva:)

Iva:) Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    1.092
    Допаѓања:
    2.673
    Никој не е цвеќе за мирисање и секој народ има историја зад себе и добра и лоша. Ама толку сте негативни и мрчатори и толку си ја мразите земјата и се околу нејзе, само своето го мразите. Ок само ние не чиниме а сите околу нас што не тероризираат се цвеќиња сироти тие со нас што ли им правиме. Па помирен народ од нашиот кај сте виделе? Кој би не ценел кога самите се мразиме од дното на душата. Не се ни соседните држави средени како што треба ама нема Бугар, Србин, Црногорец, Босанец и никако Албанец или Косовар кој си ја мрази и напаѓа државата. Сите имаат билатерални и соседски проблеми ама никогаш нема да речат соседите се во право ние сме гом.а.

Македонофобија-ако го нема во речник предложувам да го внесат. Тоа е состојба во која мразиш се што е Македонско, Македонци, цела држава (ама не Албанци во неа). Оние кои ја имаат се бучни и агресивни напаѓајќи се што е на ова парче земја. Не е потребна дискусија со тие лица кој го поседуваат овој синдром зошто е трајна состојба и не се лечи. Во таа состојба се е црно и нема никаква средина, секој пат Македонија е црна овца. Оваа состојба е особено изразена кај иселениците, кои едвај чекаат некоја глупост да се случи и да постираат колку биле во право кога заминале. (Ова не се однесува само на твојот пост ама тука се надоврзав да не пишувам сто постови).

Не само на Балкан ниту една Германија или Обединетото Кралство нема да можеа да се соочат сами без помош од странство со трагедија од ваков размер, во цела Австрија на пример има само 3 кревети за изгореници. Затоа постојат тие системи за ургентна помош кои се активираат по потреба. Здравството не потфрли овој пат ама не можеш да се докажеш со хејтери, сите повредени кои беа хоспителизирани беа спасени, стабилизирани и ниту еден не почина. Дел од повредените откако беа стабилни беа испратени во странство и таму имаше 3 што подлегнаа како резултат на последиците. Овде потфрлија државните институции кои требале да вршат инспекција ама битно е да се плука по се.

Кој е тој Ландов што го зборите и која емисија е тоа би сакала да ми кажете зошто телевизија не гледам а би сакала да следам вакви информации зошто само тајм мк читам а таму нема ништо.

На vitamina и Amellie13 им се допаѓа ова.
  20. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.581
    Допаѓања:
    13.973
    Срби, Бугари, Грци, Албанци или било кои други нема шанси да гласаат против закон со кој се нуди помош на изгорени луѓе. Не се толку неодговорни и себични.

Па политички не угнетувале. Па што мајка сме го терале Бошко да биде Ѓуровски, и многу други Срби? Тоа не било угнетување? Нормално дека ќе сме угнетени, ни држава имаме како треба, ни народ имаме внатре, еве вчера нашле дрога и оружје во демирхисарско село, албанско село. Сигурно просечен Македонец поим нема дека во Демир Хисар има албански села, па и гласаа за македонски партии порано(ова го знам лично од пратеничка од СДСМ од градот). Тоа што просечен Македонец поим нема дека му отиде и Долнени и Чашка и ред други места, не е крив Антонио Кошта што денеска бил во Скопје, едноставно немаш вредности, оди во минус, минус, минус и нормално дека ќе ти биде лошо.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.