Трагедија во Кочани - најмалку 59 загинати во пожар во дискотека

Discussion in 'Политика и настани' started by Kataklinkers, Mar 16, 2025.

1. Iva:)

Iva:) Популарен член

Да имале, ама им ги одземале. Е сега дали пак добиле Станица е прашањето, зошто не работеле од март и на 2 јуни имале големо отварање и си функционираат.

2. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Ако треба да се почитува закон, државата ќе има 3 дискотеки, 2 маркети, 10 фирми и крах. Крах и вака и така. Последен пат кога бев на свадба, ресторанот, па плус уште една монтажна барака ставиле во Етно село за свадби и внатре се пушеше. Седат мали деца на маса со нас, тие другите цигари си палат, си чадат, ич гајле немаат. Прифатете дека народ си е едно безредие сам по себе, независно бизнисмен, вработен, гост. Дошле Швеѓани да споделат искуство за сличен пожар, некој си од Кичево се радува, предавници биле луѓето, за тоа ако им било. Кои се тие што кажуваат кој е предавници? Сите што не почитуваат закон се предавници, мнозинството значи.

FreeToGo and eliesaab like this.
  3. Amelia

Amelia Популарен член

Вмро битно си слави роденден, бездушници…..

Лејди Гага and DS10 like this.
  4. Apash

Apash Активен член

Значи пак ќе си има дискотеки и забави само што ќе бидат на диво.. и државата нема да наплати за нивната работа..

eliesaab likes this.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Вие мислите овој лудаков навистина власта го пуштила да пишува. Абе не зезајте, вакви што Грујо им е Тито на 21 век има еден куп. Јас колку имам на работа вакви, една во Наса работи демек, доаѓаше да пријавува пуштање црни мачки на улица и ни покажуваше Ете види види, гледаш таму ги пуштаат мачки црни.

H.VAGA, M&M, Gosh and 1 other person like this.
  6. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Немаме капацитет, пари, ни волја се да биде регуларно. Најбитно, немаме пари. Ако е по процедура, нема да имаме скоро ништо, а и сега немаме, па се возиме по автобуси што можат да се запалат, крстариме во бродови што можат да потонат, се е крш. Во Охрид последен пат кога се качив на брод, се утешив не се наполни, полупразен беше. Од кај знаеме дека е исправен?

Dominodancing and eliesaab like this.
  7. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Можеби е неповрзано, но неколку скопски дискотеки - Станица 26 и Клуб 1212, во регистарот на лиценци од Министерството за економија, заведено е дека им е одземена лиценцата во месец април, 2025г.

Тие активно функционираат!

Дали се работи за немавремено ажурирање на податоците во таа база на издадени/одземени лиценци или овие повторно без лиценца функционираат, не знам!

8. monibejbi

monibejbi Популарен член

Alal da mu e na tatkoto deneska sto zborese na protestot vo koCani!
    Odmeren govor,trogatelen poln so apel koj treba da bidat uste pomasovni protestite i od okolnite sela okolu Kocani!

Ubavo kaza na protestite ne sebbori samo za nivnite deca tuku za site idni sto mozat vakvi raboti da ni se slucat na site nas!
    Da se borime site protiv korun piranite sudii obviniteli,moknici i od Vmro i od Sdsm da dojde narodna vlast koja nema da bide koruptivna i so opaski od minatoto!

Od korumpirano opstestvo i partiski poslusnici i vrabotuvanje dojdovme do stepen da imame nepismeni vonzdrastvo ,vo sudsstvo vo obrazovanie!
    Site nie imame obvrska ova da govorimeni javno i tuka po forumi,zaradi site ovie kutenja i potkutuvanja od nasa strana sme dojdeni do ova deredje!
    Vo Evropa sum bulila sum rabotela tamu lugjeto se mnogu slozni,za najmali sitnici se bunat,a ne da imaat vakvi raboti!!
    Koj moze da organiziraat nekoja od sabotite i vo drugite gradovi da im se dade podrska neka pisat javno za da se znae!!

9. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Па нашиот народ не заслужува подобрување на системот и условите во кои му растат децата. Штом мува не ги лази додека луѓето изгорени до срж не застануваат со протести со цел да ги повикаат и нив на борба. Готово е, животот си продолжи да си тече како ништо да не било.

Три месеци се и повеќе од доволно време за нас како народ да заборавиме било што и да се случило.

Сега е период на одмори, треба Грчка да се оди, од каде време за протест или нешто слично од општа корист. Наесен ќе фати изборна кампања, пред нив ќе излезат оние истите што пред четири години ги лажеле, сега пак ќе ги лажат бидејки секако е заборавено веќе. И така во круг до недолгед, не 30 и кусур, и до 60 и кусур години од државност ќе тераме вака, секако ако остане 'д' од државава до тогаш.

Колку лесно и брзо прежаливме 62 згаснати млади животи и 200 и кусур деца со уништена младост, кои цел живот ќе тегнат последици (и физички и психички) од настанов. Рекордери сме. Ни нема рамен.:x

vitamina, Aschenputtel, M&M and 4 others like this.
  10. eliesaab

eliesaab Популарен член

@mKdevojce ама па и што знае просечен тинејџер како им е на тие со изгорена кожа? Па познавајќи колку се невоспитани и без емпатија младите, ништо чудно истите од пожарот да се соочуваат понатаму со дискриминација (дали во општеството, на работа, долга и широка е).

Многу од промените би се правеле ако младите се поактивни, само грото не знае како. Одамна прекина да биде битка само на возрасните, каде е младината што треба да држи будно око..?

mKdevojce, Lavender4 and Eunoia like this.
  11. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Ами ние кога бевме млади?? Држевме будно око??
    Ами 30 и кусур години земјава ни оди по ѓаволите, сега млади ќе кривиме..
    А ние што направивме?

Stark, 1209 and M&M like this.
  12. eliesaab

eliesaab Популарен член

Ко лист се тресевте.

На темата, ич не ме сфати.

13. Eunoia

Eunoia Истакнат член

Пасивни сме и гледаме само за личен интерес. Лесно ги прифаќаме работите како што ни се сервираат. Убедени дека немаме никаква моќ. Поединец да застане да се бори - му треба поддршка.
    Тешко нешто да се смени, кога секој втор ќе каже дека сака да си оди од државава, никој да рече да останеме и да поправиме нешто.
    И сега да се поттикне народот, резултат ќе видат идните поколенија. Ама кој да мисли сега за нив...

14. PollyPocket

Муабетот ми е дека ни мајка ми, ни ја не направивме ништо... Зошто да ги напаѓаме младите за истата пасивност на која ние ги научивме..

15. Dominodancing

Dominodancing Истакнат член

И да оде така до недоглед? Јас ќе викам мајка ми крива,моето дете ке вика јас сум крив и се така...

16. eliesaab

eliesaab Популарен член

Не ги напаѓам, ја посочувам незаинтересираноста и немањето емпатија. Воспитување, башка.

Секој може да дејствува онаму каде е, а за тоа не треба многу. Само свесни поединци кои размислуваат рационално и критички. Толку е доволно.

Да се едитирам: и што не се продава и менува мислења ветрот како ќе дувне.

17. PollyPocket

Ама пак потекнува генерациски, тоа ти викам. Воспитување викаш, сами ли се воспитаа?
    Како ке научи керка ми да се бори за земја, ако ја сум и рекла, ќути има и полошо.. А и зошто да се бори за земја која не се борела за неа..
    Ја па капа им симнувам.
    Помали од мене, не бркаат штабови за државна работа.. Работат од собата, од станот што го купиле сами со плата што земаат во долари..
    Епа нема да ги интересира ни Мицко, ни Грујо, ни Апасиев..

18. eliesaab

eliesaab Популарен член

Воспитувањето не доаѓа само од дома, од родителите. Туку има нешто и до самото опкружување, луѓето на кои ќе се огледаш, што ќе одлучиш да (не) влијае на тебе и сл.

Не сите имаат исти можности за од дома. Некој и од дома да заработува, а не се бори за подобро општество за мене не е поразличен. Да не треба да го величам ако заработува во долари/евра? Заработувањето често нема врска со тоа колку е некој свесен за сопствен придонес онаму каде живее. Ама во странство сето се знае, оти казната удира по џебот. Го стегна обрачот и Германија, не е тоа што беше.

Да, дел уште трчаат по партии. Добра половина сега влегуваат, токму сега на позиции и баш убаво ги знам (зашто сум била дел од едно поголемо друштво) и само ќе кажам црно ни се пишува со ваквите. Плунки им течеа од устата дур збореа, она што ќе го кажеа беше толку глупо..арно ми викаше тогаш еден другар (иако не го земав здраво за готово, ама вака-така точно е), од овие ќе излезе нешто и ќе ни дојдат за некое време. Рано им е уште, ама за пет-десет години од сега ќе нѐ водат.

19. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Според мене младите немале пример од кој да научат да се борат за своите права и против неправдите на системот. Посебно генерацијата на нашите родители е таа што цел живот живее по принципот "ќути си, трпи си, има и полошо." Од нив сме на оваа дереџе. Тие го направија нормално давањето мито на докторите, фаќање врски за се и сешто. Ние само од нив го имаме тоа научено како терк по кој се функционира во скапаното ни општество. Длабоки се корените на проблемот, тешко би се променило нешто и со борба а камо ли со оваква пасивност. :swear:

20. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Да ве прашам вие од Кочани, кај е и што праи тој попот што стана жив зид пред куќата на градоначалникот?

SummerGirl likes this.