Трагедија во Кочани - најмалку 59 загинати во пожар во дискотека

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Kataklinkers, 16 март 2025.

1. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    873
    Сериозно сега некој ќе излезе да гласа за ВМРО и СДСМ ?

На koritsaki, sparklie, Miss666 и 7 други им се допаѓа ова.
  2. Viveki

Viveki Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.531
    Допаѓања:
    11.215
    Сите ќе излезат.
    Без везе само се лупаат у гради и си нафрлаат една на друга дали била бактерија, или треба бан или не треба зашто некој е вработен у државно за да тепа време( ниско скроз).
    Дали треба да си кажат свое мислење или не итн...сите ќе излезат. Така да, тешко на фамилиите што изгубија децата.
    Се друго е пропаст.

На H.VAGA, JoyJoy, azelea и 7 други им се допаѓа ова.
  3. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.770
    Допаѓања:
    13.791
    Погледни само на интернет пред некој ден ми излезе видео Венко кога доагал во Кочани. Како сите радосни, како ништо да не било. Кочанци помизерни не сте биле, ракоплескаат, подршка, овој копукот нема срам, колку народ од него загина ама народот бе народот! Неможам да се помирам дека толку сме слепи, глупи, прости, злобни :@

На eli25, H.VAGA, Medea. и 13 други им се допаѓа ова.
  4. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    25.878
    Кога видов кој е кандидат за градоначалник на ВМРО во Кочани, се запрепастив. Ценет доктор, чија ќерка беше една од повредените во Пулс, со изгореници на лицето и рацете, тој сега трча во кампањата на ВМРО. Не можам да разберам што е тоа што го натерало да биде партиски војник, после се што се случи во Кочани. Сопственото дете му беше повредено, благодарение на гадовите од СДСМ и ВМРО, и тој сега трча за едната од тие две партии...

Што останало за другите кочанчани тогаш да се каже...

На eli25, H.VAGA, Noemi и 19 други им се допаѓа ова.
  5. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.339
    Допаѓања:
    68.235
    За следната навреда ќе следува бан од цел форум, не само од темата. Внимавајте на речникот и како се обраќате кон останатите членки.

На Mumoftwo30, 1209, st-el и 2 други им се допаѓа ова.
  6. bubemconia

bubemconia Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    643
    ДНК имале ваква пиротехника на секој настап, прашање на време било кога ќе се случи ова. Исто ко да возиш без возачка. Кога патот е океј може и ќе се снајдеш. Ама на првата кривина ќе се случи нешто.

На nena2010 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.359
    Допаѓања:
    8.677
    Да, но несреќата не се случи поради цигара, се случи токму од пиротехничките материјали. На сите ни беа драги ДНК, но не може да бараме вина и од индиректни лица, ако сепак не гледаме вина и од таму каде што отпочна пожарот. Да, условите биле такви какви што се, но кога ги гледаш, треба и ти како носител на таа опрема да размислиш дали е тоа толку неопходно. Не знам дали пушиш, но да речеме дека да, зошто ја гасиш цигарата, патем плафонот дома сигурно не ти е од трска направен. Зошто не експериментираш со пиротехнички средства во затворен простор. Или ќе размислиш, чекај бе, ќе запалам нешто.

Јас колку што знам, треба професионално лице за тоа. Во нормална држава нели. Ги поставиле прскалките, затоа што реално никој со ништо не се замара во државава и се е неред и безредие.

Тоа не значи дека газдата е помалку виновен. Подеднакво. Никаква безбедност и поткупување за профит. Еве да не бил пожарот, да дошол некој да пука, кај ќе бегаат. Пак ќе има стампедо.

Она што ми е мислата, е дека не може да се водите по емоции. Несвесно направиле грешка. Која гледаме дека прескапо ја платија. Сите до еден. А истовремено, не верувам дека на некој му беше целта токму ова.

И несреќата кај Сити Мол. Кога настрада Викторија, мислам беше, дечкото не сакал така трагично се да заврши. Ама кога имаш трепкачки семафори не леташ, се движиш внимателно. Иако имаш возачка, имаш искуство во возењето, сепак некои работи не смееш да ги правиш иако до сега не си направил беља. И свесно, несвесно се случи тоа што се случи.

На happygirl, CameliaMiller, Medea. и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    1.984
    Мислам дека не се водиш спрема логика тука. Поентата ми беше дека било каква незгода да се случила исходот ќе беше ист, бидејќи нема никаква контрола што се се’ прави таму. Јас како пеач можам да кажам дека утре слон сакам да однесам на настап, но сопственикот ќе биде тој што ќе ме закочи. Чекај бе, нема место, може да се направи штета, може да наштети на луѓе.

Никој не се води спрема емоции, најлесно е да им ја тиснеш вината на невини луѓе. Побогу свадби се правеа со прскалки, џендер ривиал и секакви прослави. Братучеда од внатрешноста на Македонија правеше свадба лани, сопственикот на локалот сам си кажа дека не дозволува пиротехника внатре.

На happygirl, Annath, Amellie13 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.359
    Допаѓања:
    8.677
    Не се разбираме очигледно. Тие не требале да палат пиротехника во затворен простор, а газдата не требал воопшто да раководи со таков простор. Практично, никаде не проработела свеста.

Добро ај пак ке те прашам. Кај тебе дома доаѓам и палам цигара, еве и на тераса, во двор да е. И не ја гасам, ти не гледаш, сплет на околности, почнува пожар. Ти мене ќе ме обвиниш или себе и својот дом. Што тука малку и подруга ситуација е, со оглед на еден излез, внатре децата се гледа на видеата дека не ја сфаќаат сериозноста на ситуацијата и седат, материјал кој брзо гори. Но верувам дека сфаќаш што сакам да кажам.

Не може селективно да се гледа, само затоа што некој ви бил омилен пејач. Не можам да кажам лош збор за ДНК, но можам да кажам дека нивната несовест била една од причините за несреќата. Да не беа ДНК во прашање, еве јас да бев, дали судот треба да ме ослободи од обвинение, само затоа што газдата немал соодветни услови?

Како и да е, веќе нема ни еден член од нив, жив. Но, во целата ситуација најголеми жртви се гостите.

На happygirl, CameliaMiller, Priroden и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.143
    Допаѓања:
    25.648
    Немањето лиценца е поврзано со ППА, со врати за итна евакуација, со аларми и водни прскалки. За овие фактори да, криви се тие што дозволиле дисково да работи без овие работи.

Ама еве многу пати сум рекла, можда и јас сум малце поплашлива особа, дека не треба човек да се заебава со вакви работи кога нема стручно познавање, да не си ставаш трн у здрава нога. Зошто факинг прскалки во затворен простор кога во 21виов век имаме и холограми и светла па можеш да направиш преубаво шоу само со светла и екрани? Све што е жешко и запаливо, ако не ти е така малкуцка страв да го внесуваш меѓу куп луѓе, кај што искри наоколу, па малце да бидам реална и не ти е толку гајле за последиците и туѓа безбедност. Си немал намера океј. Ама многу луѓе што се однесувале ко да им е последен ден на светов немале намера за кобен исход.
    Е сеа дали бендов сами донеле без дозвола или им дозволиле, тоа не знам и нема да посочувам.
    Ама да, и самиот момент на внесување пиротехника во затворен простор си има свој удел

На Priroden, lovestoneddd, bubemconia и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    20.817
    Допаѓања:
    132.660
    Јас не знам со кое лице било кој политичар отиде таму, ама па и во Тетово со модуларната отидоа.. образ ЃОН!

На lovestoneddd, Mumoftwo30, Panda00 и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Apash

Apash Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2024
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    178
    Никој не гласа за нивните измислени проекти, градски воз, тунел под плетвар, конгресна сала, парк на вардариште... сите гласат заради интерес.. за директор, за раководител за функционер..

На JoyJoy, azelea, Malesia и 2 други им се допаѓа ова.
  13. awkey

awkey Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2021
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    4.295
    Па ког премиерот ги прашал кажете си цената за своите деца, очигледно некој си ја кажал.
    Да беше мое дете таму, ќе го плукнев у фаца, а не да му трчам кампања. Тие таквите 30 години до тука не донесоа и се олицетворение на криминални корупција. Тие таквите се причина поради кое неговото дете бог знае какви последици ќе има и психички и физички, ама луѓе се ќе направат само гзот да го сместат во фотеља.

На JoyJoy, rainbowec, bubemconia и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Apash

Apash Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2024
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    178
    има една песна од Тони Зен.. опериран сум од срам јас сум кул брате знам.. е така овие оперирани се од срам..

На JoyJoy, nena2010 и awkey им се допаѓа ова.
  15. Karamela12

Karamela12 Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2020
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    4.049
    Смртта на Панчо, на Андреј, цел бенд ДНК, дечкото што се водел како менаџер мороните ќе ја искористат како предност, морбидна предност заташкувајќи го цел случај,пренесување целосна вина на други и такаа…

Судењата треба да бидат јавни.
    Медиумите постојано да пишуваат за трагедијата.Нека се направат емисии,документарци,сведоштва.И од фрижидер ако треба нека излегуваат вести.

Со секоја помисла на партија,со секој момент на платено мито,фаќање врски во главата нека одѕвони дел од трагедијата,нека лупне шамар за свест.

Родителите на загинатите,повредените деца се доволно свесни за величината на трагедијата АМА ние останатите не знам баш.

На Panda00, christinnn, JoyJoy и 4 други им се допаѓа ова.
  16. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.750
    Допаѓања:
    16.566
    Истово пред некое време го коментираме и се чудевме со пријателка од Кочани,докторов го знам и не ни се веруваше дека се кандидира,а ќерката едвај жива глава спасила,го видов девојчето,тоа страшно,цела глава во завои ,а овој се кандидира,ооо Боже :whew:,стварно не знам со кој памет :x.
    Ма јас не знам што не им стават таму пред влезот на градот една блокада ни еден политичар да не стапне,со кој образ се појавуваат???

На Amelia, JoyJoy, happygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  17. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.952
    Допаѓања:
    25.935
    Уште една проклета жртва :( . Па нели беше подобар Панчо бе луѓе ? Што се случи ? И не , не го сакав како личност , на моменти имаше некои изјави од кои мислам цела нација подигна веѓа , ама тоа не го оспорува фактот , дека е жално , не го оспорува фактот дека оставил две дечиња зад себе , не го оспорува фактот дека поради нашите корумпирани ЃУБРИЊА многу семејства денес се во црнина . И утре истото може на сите да ни се случи . Јас иако не живеам во Мк , моето семејство е сеуште таму , семејството на сопругот е сеуште таму .

Засегната сум да ! И иако не сум дома , за инат не им го давам гласот ! Ќе гласам онлајн на страната за дијаспора шо е , не им давам да си го вметнат мојот глас каде им одговара . Одговорност мора да има ! Од сите кои 30 години ( па и повеќе ) ни ја цицаат крвта и на нас и на нашите семејства . Ја оголија Македонија , се што беше убаво искрадоа , упропастија , продадоа .. Охрид со години го уништува урбана мафија , Скопје и Тетово веќе нема игла каде да ставиш , ама битно згради никнуваат како печурки .

Кој како најде мајтап си тера со народот :@ . Не можам веќе се изнервирав . Нема живот во таа вукојебина повеќе , бегајте млади деца со време , и затворите ламба и заклучете ја вратата со катанец . Да не излезат по вас оние олоши од партии и власт и опозиции .

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.529
    Допаѓања:
    37.187
    Нели е очигледно дека ќе гласаат. ВМРО веќе увелико слави. Се договараат за директорски места. За тоа гласаат. За неквалитетните корумпирани лица да може убаво да живеат. Ете очигледно и тој таткото е бескрупулозен. Ќе ја користи трагедијата за лично да профитира.

Треба СРАМОТ да го вратиме на јавна сцена. Не знам дали со герила акција на засрамување на поединци кои немаат срам, гласање за независни кандидати и помали партии и слично. Мора некако да покажеме дека претераа и дека не ги сакаме (ние што не сме во партија).

На CameliaMiller, M.B., flower30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. rainbowec

rainbowec Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    1.334
    Допаѓања:
    9.384
    Тоа се луѓе-нелуѓе на кои партијата, позицијата, моќта и парите им се на прво место, па дури и пред своите деца.
    И лесно си спијат навечер, затоа што се трули, празни, бездушни, ослепени од алчност... не им е гајле за ништо друго освен за својот г'з.

На SummerGirl и JoyJoy им се допаѓа ова.
  20. Apash

Apash Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2024
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    178
    Треба стручноста да ја вратиме струката да се прашува за вакви работи.. Не може објект кој не е безбеден да се пушти во употреба и истиот да добие лиценца за работа. и уште една работа зборот минимални да се тргне од употреба.. не треба да се стремиме кон некаков минимум.. какви се тие минимални технички услови и зошто не се Технички услови.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.