Трагедија во Кочани - најмалку 59 загинати во пожар во дискотека

Discussion in 'Политика и настани' started by Kataklinkers, Mar 16, 2025.

1. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Не заборавај дека има луѓе кои работат и за време на викендот и во тоа време надвор можат да бидат само на пауза. После претходниот пат надвор слушав луѓе кои си збореа дека биле седнати само на пауза и мислеле во наредна прилика да одат доколку им дозволи смената, но се одвратиле откако слушнале пцовки од кочанчани. Обединување не се постигнува со празни заклучоци.
    Да, некои се себични и мислат само на себе. Но не сите, само треба да се мотивираат.
    За протест да е ефикасен и ефективен треба да биде масовен, но и добро организиран. Што е тешко кога е во работно време и ако трае само саат-два.
    Реално за ваква ситуација треба да се протестира од утро до мрак и да се оди на смени. Пример двајца од една фамилија протестираат сабајле, а други двајца од истата фамилија попладне и/или навечер.
    За јавните личности што да речам, и тие се дел од народот. Не секој сака да се замара што е и причина зошто гледаме трагедии...

nena2010 likes this.
  2. st-el

st-el Популарен член

Па имаше вакви обвинувања и самите родители си потврдија...
    Дури и во разговор мене ми беше нагласено дека сите починати биле под дејство на алкохол или дрога.
    Па и да е така дали тоа ја намалува вината на сите инволвирани?
    Не.

3. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Да те потсетам дека сите страни ги обвинувам оти постојат закони според кои секоја од нив има дел од вината.

4. st-el

st-el Популарен член

А тебе да ти рече, имаш деца и фамилија дома за издржување, зависат единствено од твојата плата, немаш поддршка од никој, што ќе правиш?
    Соочи се со реалноста, во Македонија живееме.

1209, butterfly6223, Yowannty and 4 others like this.
  5. Black girl

Black girl Форумски идол

Мајката на 17 годишна рече дека кога видела ноќта дека ја немало дома веднаш и вртела, а договорот бил да не оди во Пулс. Чудно, да не знаеш дали ти е дома детето малолетно.

SummerGirl likes this.
  6. eli25

eli25 Форумски идол

Да ставеше еден инфлуенсер стори од маршот , да беше некој таму , можеби и ќе имаше
    За реклами се потепаа , а на маршот не видов никој, да повикаа на масовност барем ако не друго
    Колку ми е жал за родителите , неможев да се сопрам од плачење …. Има родители што изгубија единствено чедо кое едвај го добиле , какви златни деца ах ;(

7. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

8. st-el

st-el Популарен член

И мене ми е чудно, секогаш знам дали е излезен или не, до кога останува.... Дури и пред концертот на Д. Мерлин му напоменав да внимава, испочитувал и не бил во најголемата гужва....
    Но, да не осудуваме, тие си знаат како функционирале во семејството.
    Дали тоа ја намалува вината на сите инволвирани во трагедијата?
    Не, поголем број од загинатите се полнолетни.

Panda00, SummerGirl, JoyJoy and 2 others like this.
  9. anggell

anggell Форумски идол

За малолетниците најпрво се криви родителите. Како ги пуштале до 3,4 ноќеска мене тоа не ми е нормално. Најмалото е 14 години, жално. Крив е газдата, и оние што му дозволувале да пушта малолетници, сите инспектори, сите полицајци кои соработувале со него. И секако обезбедувањето зошто ги пуштало.
    Не знам не ми е нормално деца на таа возраст да се надвор излезени, еве ниту јас ниту брат ми на таа возраст не сме биле на улица пред куќа тоа време а камоли во диско па еве ништо не ни фали. А имаше и тогаш што излегуваа не дека не. Само се протнуваа некако ама имаше поголеми контроли.

10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Сите се криви, никој тоа не го негираше. Ама дури и по закон има најкриви, делумно криви, помалку криви.. и за сечие дело, казната ќе биде различна, согласно Законот.
    Ама додека се убедувате дека ДНК оние кои не ни можат да одговараат за своето дело, се најкриви, оти нели само вие сте просветлени и најреални, оние кои што всушност можат да одговараат за своите дела сеуште шетаат на слобода. А за жал, нашето судство е такво какво што е, па секогаш ќе одговара само оној што е најмалку крив оти тој по некоја случајност има и најмалку врски.

11. Cka

Cka Форумски идол

Криминал има секаде. Тоа е реалноста. Само бираме дали ќе правиме криминал или ќе работиме на нива. Сега заради тоа што сакала плата и а 60 мртви. Соочи се со криминалот. Некој го прави некој не. И децата се причина да сме подобри не полоши луѓе.

nena2010 likes this.
  12. Cka

Cka Форумски идол

24 се во активен притвор, што значи се во затвор, не се дома. Другите се дома, не смеат да излезат од државата.

Панчо знаел дека ќе одговара кривично. Знаел дека има вина. И знаел за она што го зборуваше кандидат за градоначалник дека он е најкрив оти ги внел средствата, следниот ден умре. Без разлика дали е жив или мртов, за него уште по два дена имаше обвинение . И кога ќе се чита сега обвинението ќе се повлече за него оти е мртов. Исто и за управителот што загинал и за сите што загинале. Смртта е причина да не се гони, а не и за да се оправда или намали вината.

Јас прво доживотна на државната ќе и дадам, после на сите по ред и надоле.

13. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

@nextredstyle бљсл и грозно и тотално неемпатично е да пиеш кафе и да се смееш ко луд во очи на некој што на груб начин изгубил дете. Маршот тука се задржа саат време можеа барем да се воздржат од парадирање во тои саат време.

Еве нека трепка за сите кобајаги колеги на ДНК:
    https://skopje1.mk/gitaristot-na-dn...-peete-pesnite-na-dnk-no-kade-bevte-na-marsot

eli25, Panda00, LadyD and 3 others like this.
  14. nena2010

nena2010 Форумски идол

Па тоа дека кажа чоекот реално како било го разапнаа..

15. BloodElf

BloodElf Истакнат член

.
    Битно е, пошто за кеф на одредени цел народ страда.
    Затоа што меѓудругото се користи неуро оружје врз народот!

(Edit за @st-el тука, пиша во меѓувреме)
    Затоа што децата внатре не изгледаа како да реагираат на пожарот на снимките кои јас ги гледав. И знам некој ќе излези и ќе речи дека е до алкохолот, ама јас ќе речам дека секогаш има ковер ап и алтернативна перспектива.
    Меѓудругото да умираат луѓе по концерти за воздух е и многу зачестено во последно не само тука (Астро пример).

Линк од Office of the High Commissioner for Human Rights (OHCHR)
    https://www.ohchr.org/sites/default/files/Documents/Issues/Torture/Call/NGOs/VIACTECAnnex.pdf
    Тој е системот кој треба е КРИВ за починатите. Мрежата!

Патем и disclosed е, системот е крив, ти самиот го сфаќаш поинаку! Сектата барем мене ми делува дека скоро секогаш ги дисклоузнува криминалите, само си игра со значењето на зборовите.

И пак дел од населението ќе сфати и "што му е на овие што протестираат, несреќен случај, никој не излегуваше кога почна пожарот, пијани и сл". и оние кои протестираат против ситемот "следат онлајн тренд"!

Истото и со полициската бруталнос и Џорџ Флојд, каде и мене ми делуваше дека почина поради наркотици. После последниве 3-4 години и не ми изгледа така. Полициска бруталност disclosed! Што патем ја има и КАЈ НАС!
    И ајде пак избришете ме дека сте "феминистички" форум што "поддржува" жртви, освен кога ви напишаното ви удира на профитот и плановите!
    Еве овојпат уште поPG ми е, без лични искуства и без долготрајни политики и крајни цели! Што се погубни за сите освен вклучените во шемата.

Тој е истиот систем кој го користат за манинипулација за профит, за да те насочи да размислуваш на одреден начин кој ним им одговара, за да купиш нешто од нивна продавница, од нивни бренд, за да си ги вратат парите од буџетот во најголема мера кај нивните платеници и изврштели, и еден куп други работи.
    Затоа што најголемиот дел од тие што имаат платформа се свесни за тоа и имаат задача да шират пропаганда за да не сетиш дека некој ти манипулира со чувствата плус и екстерно за да сакаш да одбериш одредена насока.
    Што патем, ЗАГАДЕН Е ВОЗДУХОТ, не излегувајте, со протест и не се решава проблем настанат од користење на оружје!

За вакви ситуации се одземаат "играчките" од "надлежните"!

Уште еден disclosure, ова ќе си го ископирам од кај мене од профил, не ми се пишува и дообјаснува

Truth in their lies - AI ending humanity explained: We are meant to be the AI. The database is filled with our own BRAINWAVE data, thoughts, feelings, opinions, loves, hates, lifestyle, health, what works well for us, what's destructive etc. It's a 2 way street (Input/output). Our data (Singularity style) is used against us to change us, destroy our health and mind and dehumanize us! #newworldorder#animalfarm#TheGovernmentIsInOnIt#TheMatrix#bravenewworld

Екстра екстра дисклоужр od Doja Cat "my happiness is all of your misery " https://patents.google.com/patent/US20140309484A1/en !! (BTW Има уште четири слични листнато во фајлот погоре, не ми се ни мене детално прочитани, cause life!)

Патем сочувство до погодените од настанот, јас малку му завидував на починатите периодов.
    The-basic-tool-for-the-manipulation-of-reality-is-the-manipulation-of-words.jpg

Last edited: Nov 17, 2025
  16. Sweety pie

Sweety pie Истакнат член

Значи не ми се верува за што дебатираме.
    Колку ДЕЦА починаа измиматава проклета година????Колку мајки горки солзи голтат секој ден????
    И тие пак со префрлање на топката,ко фудбал да играат ке ја заташкаат работата .Оти нели тие вадат лажни лиценци за проклети парички,а овие што плачат по протести буквално кој ги е*е.
    Море плачеме за Кинг Џонг Им (Лидерот на Северна Кореја).
    Само егзекуција е спасот за нас.
    Од најголемите па надоле сите до еден.
    Мамето ваше скапано.

17. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Најпрво на листата за виновни ни е дисфункционалноста на системот, малку повеќе да се контролира и помалку да се прифаќа мито и соодветно да се казнува, многу малку ќе има што ќе се осмелат да не го почитуваат законот... Ама ова кај нас тешко да се смени.. Уште за многу "несреќи" ќе слушаме и уште многу протести ќе поминеме..

senjorita-v, st-el, Panda00 and 3 others like this.
  18. BloodElf

BloodElf Истакнат член

Тие што пишуваат казни се компромитираните.
    Сакав да го линкнам Alex Karp
    патем не ми е разгледано длабоко за нивнит проект, за избришаните работи ми беа
    го барав за бек ап за тоа, мислам имаше речено дека сите што не сме евреи и војска први, ќе бидиме washed out, ама најдов друго барајки го тоа.
    https://www.youtube.com/shorts/0mhNLTy5pbQ
    Сеедно, накратко, мене болно и полека не ме убива ДБК, ме убива мојата идеологија и моите мислење.
    Ќе да е така и со тие во Кочани. Еве ви и два диклоужри гратис и од мене, да не се мачите и вие од тукашните продавачи многу. ;)

19. vitamina

vitamina Форумски идол

Тралалајки.. слушнал, дослушнал, глуви телефони по кафичи и ете.. се надоврзувам само ништо лично.
    Пијани и дрогирани биле?
    Не генерализирајте, нашето дете едно пиво испило, толку е најдено во обдукција нити е бил некој што пие пуши итн мирно љубезно чесно дете ретко што се раѓа вистина ви кажувам си отиде на небото ни криво ни должно..другово сите го знаеја едно работливо верник дете духовник, ете у 5 до 12 решиле да одат и биле таму околу пола саат да кажеме и ете..
    Најмирни деца беа наљубезн мирни и срамежливи и ете..
    И друго нешто во петокот/саботата во станица пред кобната недела и се запалил звучникот од прскакалките, изгасиле звучникот и никому ништо.. продолжиле
    Купиле 3 мислам беа прскалки запаливи наместо незапаливи СВЕСНО уштедиле бидејки овие коштале по 20-30 евра повеќе по 3 рачунајте
    Ги сакам днк, ги слушам и плачам АМА искрено СИТЕ ДО ЕДЕН сум за да сносат ОДГОВОРНОСТ од глава до опашка.
    Реално вака
    Децава некои за боца кислород умреа клиниката каде е во цела истрага?
    Кој кого што крие?
    После 25 мин пријавиле ми се чини? Што кого се чекало побогу 25мин ?
    Пакистан сме, тоа сме. Бангладеж.

20. st-el

st-el Популарен член

@vitamina луѓето ќе си зборат, така е кај нас.... На мнозинството од народот ич и не му е гајле....
    Ова што го реков не е мој став, ми беше речено дека рез од аутопсијата покажал така. Не е валидно ова мислење, јавно на медиумите беше кажано оти сите починале од труење со јаглерод моноксид.
    И ова со боците кислород треба да се истражи, дали ова се однесува на Кочанската болница? Зошто никој не ги спомнува болниците? Дали пожарот го пријавиле очевидци /вработени во Пулс после 25мин или од Кочанската болница пријавиле до Кризниот штаб после тоа време?
    Не ми е јасно.
    Секој инволвиран треба да одговара.
    Се извинувам ако некој повредив и навредив.

Last edited: Nov 18, 2025
    SummerGirl, vitamina and Mumoftwo30 like this.