Трагедија во Кочани - најмалку 59 загинати во пожар во дискотека

Discussion in 'Политика и настани' started by Kataklinkers, Mar 16, 2025.

1. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Па добро ете изгледот на страна ама се потврдија тврдењата за тоа колку го разбира правото по фактите за одбрана што ги има спремено. Ако си толку јак правник нема да излезеш да убедуваш цела држава во нешто што од авион се гледа дека не е така. Дете од 12 год. може одма барем пет контра аргументи да даде протов нејзината одбрана.

Ама по се изгледа обвинителството добро им го намести обвинението за предметот, ако не друго, барем им даде можност да го влечат предметот со години.

И како што прочитав, максималниот притвор за тоа дело е една година. Така да, сигурно до март нема да има пресуда. Ќе си излезе господинот од притвор и после тоа лесно е да се прават математики за влечење на предметот до недоглед. И на крај, никому ништо, веќе многупати видено во нашата држава. Ако никој не одговараше за 15 изгорени во модуларна, зошто пак некој да одговара за Кочани.

Last edited: Dec 3, 2025 at 8:53 AM
    eliesaab, firequeenn and Mumoftwo30 like this.
  2. Travertino

Travertino Активен член

Адвокатката мајка и е судија у истиот кривичен суд. Па СИГУРНО ИМА СОВЕТИ ОД НЕА.Вака сега засега не ми стои лошо од професионален аспект, си го кажа воведниот збор на одбраната, ќе видиме какви докази , ќе понуди и како ќе излезе сето тоа на краја, ама од ова досега што можам јас како правник како констатација да кажам е дека Обвинението е многу килаво, не може сите за исто дело да одговаараат, како еден вид на соучесници.

3. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Според законот секој има право на одбрана без разлика дали е виновен или не. Адвокатската професија постои затоа што правото е создадено да важи за сите, не само за поединци. Ај, вие не користете адвокати кога ви сметаат, па седете си заглавени во проблеми. Не можете, нели?
    Адвокатот не вели само дека неговиот клиент е невин, туку и потсетува дека тоа треба да се одреди според законот. Адвокатот запазува дали полицијата, па обвинителството и судот ја следат постапката според законските одредби.
    Без оваа професија правниот систем ќе биде нестабилен и ќе се распадне.
    Погоре коментираната адвокатка нема добар аргумент, но и никој не треба да ја оценува според изгледот. Тоа не е во ред.
    И она и останатите адвокати на одбраната (како и оние на другата страна) одат таму за да заработат пари, не за да навиваат за нивните клиенти. Не значи дека приватно не чувствуваат жал за повредените и починатите во трагедијата.

Last edited: Dec 3, 2025 at 4:20 PM
  4. SeaMermaid

SeaMermaid Популарен член

Се воздржував од коментари заради целата ситуација. Навистина, многу ми е жал за сите луѓе, за сите семејства, ги исплакав којзнае колку пати. Жалосно е до кој степен сме дојдени и колку пропусти има. И дефинитивно мора правдата да излезе на виделина.
    Сакам да објаснам нешто стручно, во врска со бранителите. Не сум ниту поврзана со конкретниов случај, ниту пак работам во адвокатура. Да не си помисли некој дека сум пристрасна.
    Прво, независно што ние мислиме, по Устав секој е невин се додека со правосилна судска пресуда не се докаже спротивното. Тоа не значи дека никој не е виновен, значи само дека во судската постапка се утврдува вината, дали, од каков степен итн.
    Второ, луѓе, по закон задолжително е бранител на лица кои се наоѓаат во притвор, потоа ако за делото се предвидени високи казни (има точно во закон определено за која висина на казна) и во мнгоу други случаи да не ги редам сите. Тоа значи дека дури и никој да не се нафати да биде бранител, обвинетите би добиле бранител по службена должност. Едноставно, на секој му е гарантирано право на фер и правично судење, независно за кое дело се товари. Во однос на стратегијата на одбраната, тоа секој бранител си знае како и што. Нормално е дека ќе си ја работи својата работа и ќе биде професионалец. Тоа не значи дека бранителот приватно не сочувствува со ситуацијата. Исто како и судијата кој мора да биде непристрасен. Судската постапка не е постапка на емоции, туку е пропишана со закон. И не, не се адвокатите без грам етика. Напротив, постои Кодекс на етика кој адвокатите се обврзани да го почитуваат и адвокатите може да одговараат пред Адвокатската комора за секое отстапување.
    Во однос на она што се виде од видеото, лично не можам да проценам каква е одбраната бидејќи тоа е само еден мал дел, исечок. Сепак, адвокат не се станува преку ноќ, години и години образование и пракса се во прашање (што не значи дека нема и во таа фела под просекот). Пак ке кажам, жал ми е што во целиов распад систем отидоа толку животи. Ја разбирам фрустрацијата, јасно ми е дека сите сме револтирани од корупција и негрижа и дека недовербата е голема. И секогаш, ама баш секогаш инсистирам на правда. Ова сите не боли.

5. Iva:)

Iva:) Популарен член

Не бе, не ви е жал и срам не ви е. Дали ќе бевте волку распишани со паметување да во тие 60 душички беше ваш близок, ваше дете или сестра/брат? Не, немаше да паметувате со реферати.

Panda00, happygirl, Sofia* and 2 others like this.
  6. SeaMermaid

SeaMermaid Популарен член

Не знам дали се однесува за мене, ама јас само објаснив од стручен аспект. Кого го интересира може да си прочита во Закон за адвокатура, Закон за кривична постапка, ќе види како е. Ниту имам намера некого да бранам, ниту пак да се спорам тука на форум. Веќе кажав дека ми е премногу жал, трауматично ми беше и ќе ми биде. Не дај Боже да се повтори, никој веќе нека не страда. Без секирации, свесни сме сите колку е поразително нашево општество. За се останато, ниту ќе реплицирам, ниту сакам да се расправам. Бог да ги прости сите тие луѓе кои настрадаа, да закрепнат повредените и правдата да излезе на видела (тоа веќе го кажав).

bubemconia and nextredstyle like this.
  7. eliesaab

eliesaab Популарен член

Интересно за набљудување, од една во друга крајност.

Sofia*, Panda00, Iva:) and 1 other person like this.
  8. nena2010

nena2010 Форумски идол

Немало договор, на диво пееле.

bubemconia likes this.
  9. Travertino

Travertino Активен член

OВА ИСТО Е ШПЕКУЛАЦИЈА..
    ЗНАЧИ НИКОЈ ШТО НЕ Е ОБВИНИТЕЛ НЕ ЗНАЕ ЗА ОВА И ОД ОБВИНЕТИТЕ НЕКОИ ЗНААТ КАКО ГАЗДА дЕКО, ДРУГИТЕ НИКОЈ НЕ ЗНАЕ НИШТО.
    ЗНАЧИ ПАК ЌЕ КАЖАМ СЕГА НА СУДЕЊЕТО ЌЕ СЕ РАЗБЕРАТ МНОГУ РАБОТИ И МНОГУ ЛУЃЕ ОД ОБВИНЕТИТЕ ЌЕ СЕ СВРТАТ ЕДНИ ПРОТИВ ДРУГИ, АМА ГАЗДА ДЕКО ДА СЕ ВАЃА НА ТОА ДЕКА НЕ ФУНКЦИОНИРАЛЕ ИНСТИТУЦИИТЕ, А ЦЕЛА ФАМИЛИЈА НЕГОВА СЕ СПАСИЛА ОД БРАТ, СИН, А ДРУГИТЕ ГИ ОСТАВИЛ ВНАТРЕ ДА СЕ УГУШАТ И ДА СЕ ГОРАТ СТВАРНО НЕ Е ФЕР.
    ПАК ЌЕ ПОВТОРАМ НЕ МОЖЕ ЗА ИСТО ДЕЛО ДА СЕ ГОНАТ КАКО ГАЗДАТА НА ДИСКОТЕКАТА,ТАКА И ГРАДОНАЧАЛНИКОТ И МИНИСТЕРОТ ЗА ЕКОНОМИЈА КОИ БИЛЕ ВО 2012 ГОДИНА.
    НЕ Е ЛОГИЧКИ,
    ВТОРА РАБОТА ТРЕБАШЕ ДА СЕ РАЗДЕЛИ ОБВИНЕНИЕТО НА ПОВЕЌЕ ДЕЛА, А ВАКА КАКО ШТО Е ЌЕ ГЛЕДАТЕ ДОЛГО СУДЕЊЕ.

10. nena2010

nena2010 Форумски идол

Зашто се дереш? Кој ти е проблемот? Ако имале договор ќе бил дел од доказите што се имало предвидено на настапот и потпис од Панчо како букинг менаџер и Менаџерот/Газдата на локалот. И научи се културно да пишуваш а не да пишуваш со големи букви и да се дереш.

nextredstyle likes this.
  11. Travertino

Travertino Активен член

Како заклучи дека се дерам??

12. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Памтите дека за убијците на Вања не сакаше никој адвокат да им биде? Памтите и дека се дискутираше како не треба ниту еден да им се нафати да им биде адвокат зошто се говеда?!?!?!? Што е разликата од овие идиоти? Каде што убија повеќе од 60 деца????

Зошто исто не гледаме и коментираме???? Секој заслужува адвокат, и насилникот, и крадецот, и коцкарот, и убиецот, па дури и силувачот, ама не секој од овие треба да го добие, не треба на вакви амеби да им се нафати ниту еден да им е адвокат и да ги брани!
    Ниту еден!

Додека не дај боже лошото е далеку од вас, баш ви е гајле на сите, очигледно.

Не, никој од овие не заслужува адвокат да му се нафати да го брани, и знам дека законот е друг, и се ми е јасно, ама вакви не треба да имаат право меѓу луѓе да се појават, треба да гнијат во сопствената беда, а не да имаат право на адвокат, во најмала рака.

13. An-na

An-na Форумски идол

Вам изгледа една проста работа не ви е јасна: Ако немаат адвокати, со оглед на делата за кои ги товарат, не може да има ниту судење! Значи, без адвокати, нема судење. Не знам како ова не ви е јасно?! Ние можеме да си збориме дали некој треба или не да им биде адвокат, ама реалноста е дека ќе добијат.

Harper, L.i.n.a.a, azelea and 8 others like this.
  14. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Знам.

eliesaab likes this.
  15. anggell

anggell Форумски идол

Повеќето се бунат дека се имаат нафатено да ги бранат. Се знае дека мора да имаат адвокати ама по службена должност да им се додели не вака да бираат. Затоа е гневот и револтот.

Луѓето од Кочани се гневни затоа што тоа беа нивни сограѓани, плус 9 месеци ја гледаат голготата на народот и се нафатија.
    .
    .
    .
    .
    .
    Да ви кажам искрено грда и болна е сликата наутро на денот кога има судење.
    Адвокатите на една страна итаат да се докажат и да ги бранат овие злосторници, родителите на друга страна се собираат да тргнат и да се надеваат на фер судење :u:
    Која болка им е на родителите само тие си знаат :(

И уште нешто, што мислите адвокатите само невини бранат? Напротив за криминалци ќе се потепаат, сакаат на такви предмети да работат затоа што во нив се парите. Не зборете кај нив за емпатија, не се сите исти ама повеќето се :puke:

Panda00, azelea, Iva:) and 1 other person like this.
  16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Кога се пишува со големи букви на форум е дерење. Основно правило.

17. bubemconia

bubemconia Истакнат член

Јас мислев јас сум правно неписмена (оти не сум правник) ама што читам деновиве по форуми и групи, не што е народов правно неписмен, туку општо е неписмен.

Зошто имал Деко адвокатка? Затоа што има дела кај што задолжително е адвокат. А адвокат за да одбие клиент треба да има добра причина. Барем така е во Германија.

И може да ги вреѓаме колку сакаме ама сите имаат јака одбрана спремено. Што ќе му побијат на Деко? Договорот со ДНК што го нема или тоа што стварно 10 години добивал казни само за малолетници? Само не ми е јасно ако имал само казни за малолетници, зошто тогаш имал пломба 2 месеци пред настанот?

За градбата вика не е моја, под наем е и не смеам да ја менувам.

Јас имам чувство оти пак грешка луѓе ќе го јадат. Таа што правела елаборат (за паркинг) прашува зошто проектантот на шупата воопшто не се спомнува никаде, ни како сведок а таа што дала елаборат за паркинг (не за дискотека) е во притвор.

Обезбедувањето исто, вели ние спасувавме луѓе, не знаеме зошто сме тука единствена вина ни е што не изгоревме. Велат не смееле да легитимираат малолетници. Ете може обврска им била да проверат пиротехника, ама истата не доаѓа од гостите, доаѓа од организаторите.

azelea, Travertino and Mumoftwo30 like this.
  18. happygirl

happygirl Форумски идол

19. azelea

azelea Популарен член

20. happygirl

happygirl Форумски идол

Да, Надалина е ќерката на градоначалникот.

Unknown_7 and azelea like this.