Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Трагедија во Кочани - најмалку 59 загинати во пожар во дискотека

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Kataklinkers, 16 март 2025.

1. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.563
    Допаѓања:
    6.639
    Ова бетер од шупата во Кочани.Низок плафон во подрум ги сместиле да славаат Н.г
    Исто сценарио,пијани снимаат неместо да бегаат.А цел свет знаат што хорор беше во Кочани и пак пиротехники...
    Велиме европски земји,по сите стандарди ама цк,секаде дупки во законот.Убаво кажа ,обезбедување никаде и таму малолетници..Жално..

Ако не познавам никој од Кочани секојдневно ми излегува сликата од пожарот и како не се спасиле сите,како некои влегувале неколкупати да спасуваат а некои починаа од вдишување на тие гасови.Душата ми гори кога ги читам објавите на мајката на Ивона а не ги познавам.Ова ептен не погоди оваа година,дај Боже да не се повторуваат такви сценарија,ама за жал пак има...

На eli25, Mumoftwo30, azelea и 3 други им се допаѓа ова.
  2. tropic123

tropic123 Активен член

Се зачлени на:
    17 декември 2025
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    5
    Kolku sto gleam I Tamu tavanot e izoliran so sunger. Slicno ko vo puls.Puliuretanskiot sunger, guma ,plastic,se lesno zapalivi I ispustaat cijanovodorod koj e mnogu toksicen I smrtta nastapuva za kratko vreme ako se vdise vo potrebnata kolicina
    Mislite decata od puls se zadusija od jaglerod monoksid? Kaj 50 od zrtvite nekoi bile bez niedna izgorenica , izlegle nadvor i za kratko umrele .kolicinata na jaglerod monoksid bila pod smrtonosnata granicata , kaj del bila kolku na aktivni pusaci..tie 50 unrea od truenje so ccijanovodorodkoj se sozdal pri gorenje na sungetot .Tuka kislorod ne pomaga, i del od preziveanite imale simptomi na truenje so cijanidvodorod ama nie i nemame lekovi za toa iako postojat.Najvinoven e sekako gazdata koj mesto grafiten koristel poliuretanski sunger.grafitniot posporo sogoruva za 30 min site ke izlezele .Tuka ne pomaga ni dopolnitelni vrati, nisto a decata stojat I gledaat Kako gori I vdisuvaat otrov vo kolicina koja gi odvede u smrt. A del se skrile u wc?
    I ne e vo red da povikuvate na kolektivna odgovornost, demek ja ili ti sme vinovni sto gazdata resil da spara?
    I DNK se isto tolku vinovni I najvekje policijata zs iako znaele deka e na divo nisto ne prerelease
    ogromna tragedija

3. Camille84

Camille84 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2020
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    869
    Се читаш ли ти што пишуваш? Доста ги обвинуваш родителите на малолетните деца, ете тие нека одговараат за нивните деца согласно закон за запоставување на малолетни деца, а што правиме со другите 50 и кусур полнолетни жртви?????

Прва, директна и најголема одговорност има газдата, потоа сите говеда инспектори од градежен сектор што потпишувале пренамена на објект, полиција што гледа низ прсти секакви пропусти. Потоа е одговорност на сите други, министри, институции, итн.

Ете никој не ја учи лекцијата, во развиена земја се случи истото за жал. Иста дупка, со еден излез, со таван со сунѓер.

На Panda00 и Iva:) им се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.758
    Допаѓања:
    114.256
    Па и за малолетните е одговорен он, не смеел да ги пушти и крај. Ама слатки се парите.

Не е дека родителите немаат одговорност, ама верувајте дека сега ич не им е потребна уште таа грижа на совест да ја носат. Тие луѓе живеат без да живеат, преживуваат, денот им е гробишта, дома, работа за тие што им останала снага и евентуално останата фамилија ако исто така имаат сила да ја гледаат. Мислите дека не се свесни? Еве имам внука од 15г, почнуваат да излегуваат, почнуваат да се собираат, таа е поповлечена и автоматски ја тргаат на страна бидејќи не пуши, не пие, не излегува, нема дечко...Децата се немилосрдни, често за другите прават работи кои не ги сакаат за да се допаднат или да бидат прифатени. Дел од нив можеби се карале дома за да излезат, дел од нив излегле без да знаат од дома... Јас моето дете за да не е отфрлено свесно му дадов компјутер да игра, му дозволив да има телефон, свесно го внесов во тој свет зошто беше отфрлен од друштвото, верувам слично размислувале и дел од тие родители.

На eli25, Mari7, Mumoftwo30 и 7 други им се допаѓа ова.
  5. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.395
    Допаѓања:
    78.222
    Screenshot_20260102_191129_DailyMail.jpg
    Само на едно видео чув дека е спомнат еден од обезбедувањето кој бил на врата, запирал група на малолетници, кога почнале да бегаат од внатре му кажале дека има пожар, тој со трчање надолу по скалите, групата виделе дека овој го нема и сите се втурнале внатре, го блокирале единственот излез.

Да, локалот е дупка и со низок плафон, кој за жал брзо фатил да гори.
    На последните видеа кога ги отвараат страничните врати, веќе се гледаше дека ептен гори, пламени јазици насекаде, огнена топка.

И ве молам, избегнете ги коментарите од типот на Златев, за да брани вмро секакви гомца ќе изеде.
    И родителите на нашите од Кочани протестираат за да се сменат нештата, да не се деси ваква ситуација никаде во светот.
    Кога не се следат стандардите за безбедност, контрола на топла, вакви нешта ќе се дешаваат.
    Да потсетам на стампедото на концертот Астроворлд и на халовин журката во Сеул, кога толпа на деца загинаа без пожар или било каква опасност за бегање.

Криви се тие кои за грст пари кршат закони и протоколи

На Mumoftwo30, Mother of 2boys, vitamina и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Ursi

Ursi Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    1.393
    Златев има право. Нашите вистина мислат дека само кај нас може такво нешто да се случи.
    Еве сега ќе оди во таа насока, несреќа било и гостите што го подигнале шишето биле виновни.

На Mumoftwo30, SummerGirl и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  7. Camille84

Camille84 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2020
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    869
    Воопшто не се криви родителите, ироночно пишав. Газдата и инспекторите се криви директни и најголеми крвци. Обвинетите ги криват сега родителите, затоа што немаат друго за што да се фатат. Ми се лоши од што ги слушам како си префрлаат вина од еден на друг, без грам совест и доблест еден да признае.

На Mumoftwo30 и Panda00 им се допаѓа ова.
  8. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.197
    Допаѓања:
    38.186
    Разликата од кај нив до кај нас е таа што тука нема да одговраат вистинските виновници, нема да летаат глави на тие кои дозволиле ваков локал да функционира, додека таму верувам ќе биде спротивно. Не се они МК па шишето да го обвинат |(

На Mumoftwo30 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  9. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.722
    Допаѓања:
    17.931
    Па не дека и таму не потфрлил системот ете имало и 14 годишно девојче а за газдата се зборува дека бил макро.Ќе видиме и таму што ќе испадне дали само газдите ќе го јадат или и другите што давале дозвола за работа.

На bubemconia, SummerGirl, BlackNight и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Iva:)

Iva:) Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    1.629
    Допаѓања:
    4.452
    Мене ме плаши тоа нашиве обвинети да не ја искористат првичната формулација на тамошното обвинение во корист на нивната одбрана.

Иначе и таму местенцето било регистрирано како бар а функционирало како клуб од истите причини како Пулс, не ги исполнувал основните услови за лиценца за клуб. И имало еден куп 14 и 15 годишни, немало обезбедување, ППА, само еден излез. Буквално истата несреќа како да се повтори, ужас. Чудо за така среден систем како Швајцарија ама газдите биле некои французи кои биле и по други матни работи познати. Само што таму верувам дека до еден сите ќе одговараат и види чудо никој до сега не ги обвини родителите на децата дека се виновни.

На SummerGirl, Amelia, An-na и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Ursi

Ursi Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    1.393
    До сега се збори дека е можно само газдите на барот да ги затворат ама уште ништо не се знае, ги викале во полиција ама само како сведоци а не како осомничени.
    Мене ми се чини дека никој нема да одговара. Многу се закрива и тие што живееме во Швајцарија читаме вести од други држави, овде многу не се збори.

12. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.195
    Допаѓања:
    222.269
    Овде во ЕУ на секој чекор розеви цвеќиња растат, сите криминалци се во страшни логори, не дај боже да дилат, да убиваат, да крадат од одма се во затвор, сместа, пари од дрвја се собираат, од дома те молат за здраство, за преглед, за работа, за се нешто, ти само треба да уживаш во Европска Унија они толку многу се заљубени во народот и се грижат за народот абе све најдобро и најубаво!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Деца мили летајте со нашите анѓели во царството небесно, верувам дека таму сте на некое подобро место оти доле е тиња, поголема не може да биде, нема друг збор, ниту друга надеж.
    ;(

На BlackNight, st-el и Ursi им се допаѓа ова.
  13. Ursi

Ursi Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    1.393
    Шефицата на барот од Кран Монтана гледала да ја спаси касата па си излегла со касата под мишка.
    И, барот последен пат бил контролиран од надлежните во 2019.

14. st-el

st-el Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2010
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    6.065
    Има ли сведоци за ова кои ќе сведочат на суд?
    Арам да им се парите кои ги заработувале, :puke:
    Овој случај и претходниот во Кочани се доказ дека човечката алчност, неодговорност немаат граници, дај боже сите виновни да скапат во затвор....
    .....
    Денес погребале 6 деца - тинејџери во Италија, срце се крши, душа се пара од погребите :u: ;(
    Нека почиваат во мир сите жртви од пожарот во Кочани и во Кранс - Монтана :u:

На Лејди Гага, Ursi, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Amelia

Amelia Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    2.382
    Допаѓања:
    1.828
    На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на: