1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Трансродови лица

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од EvAngelos, 16 октомври 2018.

1. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    15.742
    Допаѓања:
    48.209
    The two sexes are differentiated as females, who have ovaries and produce eggs, and males, who have testes and produce sperm. In mammals, females typically have XX chromosomes and males typically have XY chromosomes

На IRBBB, Bitter-Sweet, Nairobi88 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. dea.18

dea.18 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    591
    Допаѓања:
    1.689
    ете така
    на науката ѝ е гајле како се осеќаш
    тоа што го носиш уште од утробата кај мајката - ете тоа си
    trust the science(highfive)

На IRBBB, Bitter-Sweet, Gosh и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    15.742
    Допаѓања:
    48.209
    Може пошо сме на транс тема?
    Вие стварно имате некој проблем со реалноста.

баш има тема за ова:

Алармантно е кога ќе "забегаме" па свесно глумиме дека проблемите, незадоволството магично исчезнале и дека живееме во свет каде "тече мед и млеко". Тогаш веќе ја преклопуваме реалноста и фантазијата, при што се губиме и не знаеме што е реално а што не. Ова е веќе состојба на болест, за која треба друга терапија

https://forum.femina.mk/threads/Дали-луѓето-се-почесто-бегаат-од-реалноста.28589/page-2
    може да поразговарате овде

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  4. exceptional

exceptional Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2023
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    572
    Кога се изјаснуваат како хард кор атеисти тогаш стриктно на наука се повикуваат а за делузииве што ги имаат науката не е релевантна него чувствата :D најди им НЗС

На IRBBB, Bitter-Sweet, Nausicaa и 6 други им се допаѓа ова.
  5. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    6.588
    Јас може ќе сум конзервативна, ама мое дете не сакам да биде ништо од ова што не е нормално за мене, а за другите не ме ни интересира, што сакате бидете си, до мене секако не можат да допрат или да ми сменат мислење, ама до мали деца и тинејџери итоа како можат да допрат вакви паради, или нон стоп зборење како сето ова е нормално и може и тие да бидат што сакаат.

Мислам си се родил како човек, животно не можеш да бидеш секако, втф?!?!?!?!
    Што е со луѓево бе, дал сме нормални у кој правец идеме и што ни се сервира како демек нормално? А уствати уопште не е нормално!

Амерички бљувотини! :puke:

Последна измена: 16 мај 2024
    На exceptional, Mrs. right и Feminka22 им се допаѓа ова.
  6. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    15.742
    Допаѓања:
    48.209
    А пази овие со 10 префикси еве ко Специ. Цис бау мау, тешко ми е да искуцам дури.
    Се најголем дел АТЕИСТИ, значи се наука>религија.
    Сеа кога нивната наука, вели има 2 пола, 2 рода, не е природно да мењаш пол освен ако не е ИНТЕРСЕКС, значи аномалија. Тогаш науката не чини.
    Религија не чини
    Наука не чини
    Биологија со факти не чини

не знам у кој е проблемот тогаш?
    Еве некогаш ако го видите Господ. Прашајте го бе, зошто не му текнало уште еден пол да напраи, и како би личел?
    Кентаур или сфинга можеби (facepalm)

Телепатијо
    Дур искуцам си пишала
    :l::l::muscle:

Последна измена од модератор: 17 мај 2024
    На jacqueline.s, Gosh, nextredstyle и 3 други им се допаѓа ова.
  7. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.432
    Допаѓања:
    24.017
    Науката и научниците констатно докажуваат повеќе и повеќе факти против религија и трансфобија, ова не е аргумент во ваша полза како што мислите дека е.

На RespectAndObey му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.104
    Допаѓања:
    11.817
    Скроз. (y)

По потреба само и коа нештото им е во нивна сфера на интерес.

А и да не забораваме никако дека жртвени јагниња секојпат се. Како им се нафрливме ние хиените конзервативни. ;(

На Gosh, Mumoftwo30, nextredstyle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    15.866
    Допаѓања:
    123.050
    Да, да.
    Има наука, биологија. :D
    Предмет што сите го учевме.
    Предмет што јасно дефинираше што е маж, а што е жена. А, сите што го игнорирате ученото звучите како да сте имале единица по предметот.
    Патем, за неупатените.
    Повеќе да не видам употреба на зборот конзерви во теми што се однесуваат на луѓе на форумов. Тој збор кога се употребува за луѓе се смета како дел од говор на омраза.

На Nairobi88, exceptional, Gosh и 2 други им се допаѓа ова.
  10. dea.18

dea.18 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    591
    Допаѓања:
    1.689
    СЕ ЧУВСТВУВАМ КАКО КОНЗЕРВА
    ОД ДЕНЕС ОБРАЌАЈТЕ МИ СЕ СО КОНЗЕРВА/ ТАА конзервиЧКА и ТОА конзервиЧЕ
    :bug::bug::bug::bug::bug:

На Feminka22 и Mrs. right им се допаѓа ова.
  11. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    15.742
    Допаѓања:
    48.209
    The Trans Journalists Association style guideasks that we avoid the terms “biological sex,” “biological gender,” “biological woman,” “biological female,” “biological man,” and “biological male” because they feel constricting and offensive to many in the LGBTQIA+ community. From a scientific perspective the terms “biological gender,” “biological woman,” and “biological man” make no sense and should never be used. However, the terms “sex,” “female,” and “male” are scientific and refer to objective biological traits. Those characteristics are, among mammals, determined at fertilization by the underlying chromosomal makeup. People are, with some exceptions, either male, inheriting an X chromosome from their mother and a Y chromosome from their father, or female, inheriting an X chromosome from their mother and an X chromosome from their father.

па конзерви сме, ама гледаш не знаеме. Значи не е битно само како се осеќаш, него како и те гледаат другите

На Gosh, dea.18 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  12. RespectAndObey

RespectAndObey Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2019
    Пораки:
    848
    Допаѓања:
    219
    Наврати се лани, имавме цела дискусија за ова прашање на кое ви дадов повеќе од доволно одговори. Заклучивме дека не ви се свиѓа сегашната дефиниција, а не дека немаме одговор ние.

Маж и жена се арбитрарни родови идентитети. Нема ништо друго специфично за нив како родов идентитет.

13. EmporioIvankov

EmporioIvankov Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2023
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.125
    У пм ако се водиш од нашата асоцијација.
    Полот е биолошки факт, родот е општествено конструирана улога која може да се менува. Ајде да не збориме за цис и транс, ќе збориме за што е тоа жена во 1000та, 1500та, 1900та и 2000та година. Сосем различни улоги имаат овие 4 жени, со различни овластувања, можности и животи. Родот подлежи на социјално и општествено менување, полот, не, ама на крај у краева никој не ве тера да го прифатите нивниот пол, сем ако немате односи со нив.

На Angie1432, RespectAndObey и staycalm им се допаѓа ова.
  14. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    15.742
    Допаѓања:
    48.209
    Вака ти тоа што викаш, се права на жените. Кај биле во општеството.
    Кога некој ќе има: гради, вагина, матка, јајници. Ќе збориме за жена. Пукајте се на хормони колку сакате. Транс особите никад нема да се ко цис луѓето.
    Транс жена не може да забремени
    Транс маж нема сперма и не ејакулира. не можете против генетика и хромозоми разберете се

Боље Господе да вложуваат пари во лек за рак, и децана у Африка вода да имаат за пиење, него во ова.. грешна им е терапијата

На ArabellaStarfall, Gosh, Nairobi88 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. EmporioIvankov

Се зачлени на:
    10 ноември 2023
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.125
    Никој не расправа дека транс жени и жени се биолошки еднакви, не е тука ни муабетот за тоа, тоа е полов идентитет, ние зборуваме за прифаќање на родовиот идентитет.

Социјален конструкт наспроти биолошки концепт, сосем различни категории разглабаме тука.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    15.742
    Допаѓања:
    48.209
    Ама тоа ти зборам бе брат.
    Не можам да прифатам нешто шо не постои. Тоа пробувам да ти кажам.
    Ја да те видам од надвор, пак ќе речам дека си машко, ти осеќај се и како кокиче ако сакаш. Не си кокиче

На ArabellaStarfall, exceptional, Gosh и 2 други им се допаѓа ова.
  17. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.714
    Допаѓања:
    21.171
    Болест на 21ви век.
    Наместо да се дадат напори за да им се помогни од психолошки аспект на луѓето за да не лутаат со паметот и сексуалноста, тие поддржуваат осакатување на телото, умот и организмот во целост за цел живот.
    Боже сачувај.

На ArabellaStarfall, Bitter-Sweet, exceptional и 5 други им се допаѓа ова.
  18. EmporioIvankov

Се зачлени на:
    10 ноември 2023
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.125
    Добро забегуваш од темата, а ти објаснувам дека едното е социјална категорија а другото е биолошка категорија, биолошката има функција само во репродукција, социјалната има функција во нормалното функционирање во општеството.

На крај у краева никој не ве тера да ги прифаќате, туку само да се однесувате како со обични возрасни луѓе, макар тоа вас ви било тешко.

19. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    3.930
    Допаѓања:
    54.684
    „Биолошка“ жена веќе знаеме што е од научна гледна точка. Што е транс жена, како ќе го дефинираш тоа? Кои карактеристики ги има? „Се осеќа како жена“ не го прифаќам за одговор, бидејќи е сосема нејасен и нецелосен.
    Дали прво се знаат поимите и сите тие измислени родови идентитети што значат, или само онака да не ни е досадно во животот и да ја задоволиме потребата колку сме посебни и несфатени?

На IRBBB, Asparagus, dea.18 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Stella1111200

Stella1111200 Активен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    103
    Лично, подржувам ,ги подржувам геј лицата и сметам дека сме веќе многу далеку од времето кога никој не ги подржувал или потајно се криеле кој се и што се, денес се што се прави и какви ликови излегуваат геј лицата ми се најнормално нешто искрено… НО, кога дојде во прашање заменки и кога некој ќе ми каже “јас се идентификувам како ТИЕ затоа што не знам дали сум машко или женско”??? Ајде тоа па и некако… на тик ток ми излегуваат видеа како луѓе си се идентификуваат како мачки и треба да им се обраќаме со meow или со некои други без веза заменки. Мене тоа НИКОГАШ ама НИКОГАШ нема да ми е јасно. Не знам какви објаснувања треба да ми се дадат за сфатам.

Трансородови лица, геј лица .. се ми е тоа во ред кога е исто во границата на една нормална персона. Не ми е нормално трансродова личност која е жена да кажува дека е биолошка жена и трансородова жена е исто кога не е.. самата анатомија и физиплогија на човекот кажува дека не е. Сосема е во ред тоа што ти се чувствуваш како жена и се облекуваш, твој живот, 21 век.

Ова го кажувам затоа што исто на Тик Ток ми изгледува, мислам дека се викаше Dylan не сум најсигурна, како вели дека имала болки за менструации и дека иако била она трансродова жена и го немала половиот орган за жена сепак ги имала истите симптоми и истата физиологија. Тоа е моето предалеку… сметам дека сите треба да си ги знаат границите што,како и каде.

Исто како што и јас утре ако станам трансродов маж да велам дека сум иста со биолошки маж… кога не сум и нормално дека луѓето ќе се побунат.

Не знам, јас го мислам и сметам ова.. а сега секој до своето мислење го поминува својот живот.

Исто да завршам со ова, дали би се дружела со тансродова особа или геј? Да и имам еден пријател кој што е геј и верувајте подобар другар не сум имала, предалеку е времето на Хитлер за да се прават предрасуди стварно… денес уште што не се прави.. зарем до толку се проблем геј личностите?

На EmporioIvankov му/ѝ се допаѓа ова.