Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Трето тромесечие од бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од chache87, 19 септември 2014.

1. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.822
    Допаѓања:
    2.855
    Прво цтг кога правите и дали во болницата каде што ќе се пораѓате или кај матичен?

2. Anetaoh

Anetaoh Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2013
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    2.701
    Каква храна јадеше за да порасне?

3. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Јас имам шеќер многу јадев грав варен, леќа,насабајле 2 јајца со домат кашкавал и маслинки, навечер обавезно месо печено или пилешко или телешко, ужини по 5 на ден по два сладоледа, пола јаболка, малини, бадеми, ореви. Се држев до исхраната ама јадев повеќе на сила.

Се е генетика, не е страшно, јас сум ситна многу штом е над 2 кг не е страшно. Некои се раѓаат по 5 кг некои по 2.500 кг јас бев многу потресена и спремна бев за царски. Сега сум поопуштена како ќе ми рече Афродита така.

Последна измена од модератор: 31 мај 2020
    На mamaorhidea и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  4. Anetaoh

Anetaoh Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2013
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    2.701
    Ти благодарам...со лесно да ти е

На Chuchanov му/ѝ се допаѓа ова.
  5. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Има една грчка маст незнам точно како се вика нешто прокто -синаклар не ме фаќај баш за збор прочитав дека ја имало во виола таа била најдобра викаат да пробаш со нејзе ако ја најдеш.

На IvanaAni му/ѝ се допаѓа ова.
  6. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.013
    @Chuchanov Се консултирав со дерматолог, и пратив слики ме виде и објаснив што како ми се случува и ме стави на диета бе :( јаболки, двопек, ориз и компир, да не носам хеланки и тесни блузи и за една недела да се слушнеме. Утре сум кај матичната на преглед па и неа ќе ја прашам. Јас не пијам фемибион, пијам се посебно метил фолат, б12 метил, б6, вит ц, вит д, магнезиум прашак со б комплекс, аспирин, еутирокс, хемовит. Истиве ги пијам од сам почеток не верувам дека ми е од нив ...?
    Исхраната ми е иста горе доле постојано, евентуално јагоди многу јадам последниве 10тина дена и сладолед. Е сега вака си мислам може само од јагодите да ми е, незнам ама не се трпи се откорнав од чешање. Плус ми рече докторката адвантан маст можам да се мачкам.

Последна измена: 26 мај 2020
    На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Maja92@

Maja92@ Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2019
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    959
    И јас во четврток сум на трето Цтг , до сега двете беа мирно. Јас мислам ќе си терам до термин , али незнам и бебушка дали така мисли :):D

На Chuchanov, nadenadia, Butterfly1107 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    851
    Допаѓања:
    2.016
    И мене стомакот ми е многу горе. Јас мислев дека во 36 недела ќе се спушти, но не. Па си викам во 38. Денес 38+1 и уште бебче не се спушта. Одвај дишам. Но, си велам ајде издржи уште малку.

На Филотеа, Maja92@, nadenadia и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.038
    Допаѓања:
    5.451
    Епа супер што те ставиле на диета, мене не можат од што тие работи горе наведени само да ги погледнам шеќерот отиде до небо :D Иначе и јас сите витамини ги пијам одамна и баш заради тоа си мислам да не дошло до заситување некое :/

Јас утре ќе бидам 36+4 и ќе одам на прво ЦТГ кај што ќе се пораѓам. Со матичната завршив веќе, минатата недела бев за брисеви и тоа е тоа.

На Филотеа, stoimanovskamarija, monka_bonbonka и 3 други им се допаѓа ова.
  10. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    @monka_bonbonka и сите што имате проблеми со чешање. Проверете си ензими на јетра. Не е ништо страшно, но може да се покачени и да е од тоа чешањето.

На monka_bonbonka и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  11. Butterfly1107

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.038
    Допаѓања:
    5.451
    Проверив јас, одма направив крвна слика ама Аст и алт се ниски, океј се. И не знам веќе што да проверам. Утре пак ќе прашам. Не спомнав само матичната ми рече да си земам Калциум да пијам, демек помагало за алергија. Пијам сега и тоа ама нема посебна промена. Алерго тестови имам правено пред неколку години и немам на ништо алергија. Не знам што друго.... Давајте идеи..

На monka_bonbonka и NovusOrdoSeclorum им се допаѓа ова.
  12. IvanaAni

IvanaAni Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2019
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    344
    Баш ќе видам, фала ти најмногу

На elcezelce му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.822
    Допаѓања:
    2.855
    Ако си испита се матичниот што ти даде билирубин, жолчка алт аст, тогаш можи нема потреба да се грижиш од хормоните може да е ,после породување ќе исчезне. Битно земи си некоја маст за мачкање или течна пудра, намали со некои витамини ако земаш на некое време или некои лекарства пази на исхраната, пијај многу вода за хидратација за кожата да немаш чешање, носи памучна облека лефтерна , избегнувај хемикалии , парфеми сапуни лосиони јаки, мијај се со вода само ладна, види во аптека што да земеш за мијање и мачкање. Види да не е алергија на прашина ако имаш чистено или мувла нешто пред ова што имаш правено или јадено. И не се чешај за да не ти се проширува туку мачкај нешто.

На Butterfly1107 и monka_bonbonka им се допаѓа ова.
  14. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.013
    Во сабота сум на крвна слика баш ќе видам. Фала

И јас сум со шеќеров тук там. Немам скриен, ама имав инсулин малце покачен. Ќе видиме што ќе биде, од утре почнувам(facepalm)

На Butterfly1107 и NovusOrdoSeclorum им се допаѓа ова.
  15. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    @Филотеа кај си ти? Нешто те немам забележано во темите деновиве. Де пиши нешто. :D

На Kate Rina 93 и Филотеа им се допаѓа ова.
  16. Филотеа

Филотеа Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    1.093
    Еј баш сега влегувам на форумов, гледам активна тема „Се породив“, а последно си пишала и си викам, аха еве се породила @Fallen.Angel ! :D Ама и кај тебе е исчекување како што читам, ама ептен ситно броиме, кај и да е ќе се радуваме :dance:

Инаку, еве 39-та, нема никакви знаци дека бебето ќе излегува. Уште не е спуштено убаво, така што чекаме до 40та, па ако до тогаш не се спушти ќе треба да размислувам за царски. Ќе видиме, сега се фокусирам на вежби за спуштање и подготовка за породување :muscle: Со килажата ептен отидов нагоре, ама веќе не го мислам тоа, знам дека по породување ќе си дојдам на некоја нормала.

На Maja92@, Kate Rina 93, Bebac и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Ех со таа килажа и јас се заебав скрос. Чеками јас. Некои ми викаат спуштено било, јас не можам да проценам. И јас правам вежби. Пишав на youtube: labour inducing exercises ги правам веќе неколку дена сите мускули ми се воспалија. Пробував и acupressure (ми излезе на гугл како ефикасен метод) ама ништо и од тоа. А на тие вежбите во опис пишува демек одма водењак им пукнал или некако магично болки ги фатиле. Мижи Асан да ти баам. :D Ајде ќе се издржи некако.

На Maja92@, Филотеа, Butterfly1107 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.928
    Допаѓања:
    4.819
    Феминки, доколку има некоја заинтересирана за да напишеме отворено писмо од име на трудниците во врска со ослободување од работните обврски ве молам да пишете на оваа тема https://forum.femina.mk/threads/Бременост-и-породување-во-време-на-Корона.31426/page-16#post-4974887
    Доколку некој смета дека постот не е за овде слободно избришете..

19. Butterfly1107

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.038
    Допаѓања:
    5.451
    Прво ЦТГ денес, 36+4 сум. Контракции нема, се е во ред. Бебето стандард поголемо е од неделите.

На mamaorhidea, Fallen.Angel, Филотеа и 11 други им се допаѓа ова.
  20. Anaouou

Anaouou Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2014
    Пораки:
    665
    Допаѓања:
    2.247
    Здраво, ако се рачуна од 27 ма недела тогаш треба да сум тука некаде читам после 27 некаде после 26та па не знам... ајде некој совет што се прави тука во трето тромесечие вчера проверувавме скриен шеќер и добро е а друго ? :*