Трето тромесечие од бременост

Discussion in 'Бременост' started by chache87, Sep 19, 2014.

1. Lisandra

Lisandra Популарен член

Прво цтг кога правите и дали во болницата каде што ќе се пораѓате или кај матичен?

2. Anetaoh

Anetaoh Популарен член

Каква храна јадеше за да порасне?

3. Chuchanov

Chuchanov Популарен член

Јас имам шеќер многу јадев грав варен, леќа,насабајле 2 јајца со домат кашкавал и маслинки, навечер обавезно месо печено или пилешко или телешко, ужини по 5 на ден по два сладоледа, пола јаболка, малини, бадеми, ореви. Се држев до исхраната ама јадев повеќе на сила.

Се е генетика, не е страшно, јас сум ситна многу штом е над 2 кг не е страшно. Некои се раѓаат по 5 кг некои по 2.500 кг јас бев многу потресена и спремна бев за царски. Сега сум поопуштена како ќе ми рече Афродита така.

Last edited by a moderator: May 31, 2020
    mamaorhidea and Butterfly1107 like this.
  4. Anetaoh

Anetaoh Популарен член

Ти благодарам...со лесно да ти е

Chuchanov likes this.
  5. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Има една грчка маст незнам точно како се вика нешто прокто -синаклар не ме фаќај баш за збор прочитав дека ја имало во виола таа била најдобра викаат да пробаш со нејзе ако ја најдеш.

IvanaAni likes this.
  6. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

@Chuchanov Се консултирав со дерматолог, и пратив слики ме виде и објаснив што како ми се случува и ме стави на диета бе :( јаболки, двопек, ориз и компир, да не носам хеланки и тесни блузи и за една недела да се слушнеме. Утре сум кај матичната на преглед па и неа ќе ја прашам. Јас не пијам фемибион, пијам се посебно метил фолат, б12 метил, б6, вит ц, вит д, магнезиум прашак со б комплекс, аспирин, еутирокс, хемовит. Истиве ги пијам од сам почеток не верувам дека ми е од нив ...?
    Исхраната ми е иста горе доле постојано, евентуално јагоди многу јадам последниве 10тина дена и сладолед. Е сега вака си мислам може само од јагодите да ми е, незнам ама не се трпи се откорнав од чешање. Плус ми рече докторката адвантан маст можам да се мачкам.

Last edited: May 26, 2020
    Butterfly1107 likes this.
  7. Maja92@

Maja92@ Истакнат член

И јас во четврток сум на трето Цтг , до сега двете беа мирно. Јас мислам ќе си терам до термин , али незнам и бебушка дали така мисли :):D

8. Bebac

Bebac Популарен член

И мене стомакот ми е многу горе. Јас мислев дека во 36 недела ќе се спушти, но не. Па си викам во 38. Денес 38+1 и уште бебче не се спушта. Одвај дишам. Но, си велам ајде издржи уште малку.

9. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Епа супер што те ставиле на диета, мене не можат од што тие работи горе наведени само да ги погледнам шеќерот отиде до небо :D Иначе и јас сите витамини ги пијам одамна и баш заради тоа си мислам да не дошло до заситување некое :/

Јас утре ќе бидам 36+4 и ќе одам на прво ЦТГ кај што ќе се пораѓам. Со матичната завршив веќе, минатата недела бев за брисеви и тоа е тоа.

10. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

@monka_bonbonka и сите што имате проблеми со чешање. Проверете си ензими на јетра. Не е ништо страшно, но може да се покачени и да е од тоа чешањето.

monka_bonbonka and Butterfly1107 like this.
  11. Butterfly1107

Проверив јас, одма направив крвна слика ама Аст и алт се ниски, океј се. И не знам веќе што да проверам. Утре пак ќе прашам. Не спомнав само матичната ми рече да си земам Калциум да пијам, демек помагало за алергија. Пијам сега и тоа ама нема посебна промена. Алерго тестови имам правено пред неколку години и немам на ништо алергија. Не знам што друго.... Давајте идеи..

12. IvanaAni

IvanaAni Истакнат член

Баш ќе видам, фала ти најмногу

elcezelce likes this.
  13. Lisandra

Lisandra Популарен член

Ако си испита се матичниот што ти даде билирубин, жолчка алт аст, тогаш можи нема потреба да се грижиш од хормоните може да е ,после породување ќе исчезне. Битно земи си некоја маст за мачкање или течна пудра, намали со некои витамини ако земаш на некое време или некои лекарства пази на исхраната, пијај многу вода за хидратација за кожата да немаш чешање, носи памучна облека лефтерна , избегнувај хемикалии , парфеми сапуни лосиони јаки, мијај се со вода само ладна, види во аптека што да земеш за мијање и мачкање. Види да не е алергија на прашина ако имаш чистено или мувла нешто пред ова што имаш правено или јадено. И не се чешај за да не ти се проширува туку мачкај нешто.

Butterfly1107 and monka_bonbonka like this.
  14. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Во сабота сум на крвна слика баш ќе видам. Фала

И јас сум со шеќеров тук там. Немам скриен, ама имав инсулин малце покачен. Ќе видиме што ќе биде, од утре почнувам(facepalm)

15. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

@Филотеа кај си ти? Нешто те немам забележано во темите деновиве. Де пиши нешто. :D

Kate Rina 93 and Филотеа like this.
  16. Филотеа

Филотеа Популарен член

Еј баш сега влегувам на форумов, гледам активна тема „Се породив“, а последно си пишала и си викам, аха еве се породила @Fallen.Angel ! :D Ама и кај тебе е исчекување како што читам, ама ептен ситно броиме, кај и да е ќе се радуваме :dance:

Инаку, еве 39-та, нема никакви знаци дека бебето ќе излегува. Уште не е спуштено убаво, така што чекаме до 40та, па ако до тогаш не се спушти ќе треба да размислувам за царски. Ќе видиме, сега се фокусирам на вежби за спуштање и подготовка за породување :muscle: Со килажата ептен отидов нагоре, ама веќе не го мислам тоа, знам дека по породување ќе си дојдам на некоја нормала.

Maja92@, Kate Rina 93, Bebac and 2 others like this.
  17. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Ех со таа килажа и јас се заебав скрос. Чеками јас. Некои ми викаат спуштено било, јас не можам да проценам. И јас правам вежби. Пишав на youtube: labour inducing exercises ги правам веќе неколку дена сите мускули ми се воспалија. Пробував и acupressure (ми излезе на гугл како ефикасен метод) ама ништо и од тоа. А на тие вежбите во опис пишува демек одма водењак им пукнал или некако магично болки ги фатиле. Мижи Асан да ти баам. :D Ајде ќе се издржи некако.

18. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Феминки, доколку има некоја заинтересирана за да напишеме отворено писмо од име на трудниците во врска со ослободување од работните обврски ве молам да пишете на оваа тема https://forum.femina.mk/threads/Бременост-и-породување-во-време-на-Корона.31426/page-16#post-4974887
    Доколку некој смета дека постот не е за овде слободно избришете..

19. Butterfly1107

Прво ЦТГ денес, 36+4 сум. Контракции нема, се е во ред. Бебето стандард поголемо е од неделите.

20. Anaouou

Anaouou Популарен член

Здраво, ако се рачуна од 27 ма недела тогаш треба да сум тука некаде читам после 27 некаде после 26та па не знам... ајде некој совет што се прави тука во трето тромесечие вчера проверувавме скриен шеќер и добро е а друго ? :*