Прееска ќе паднеше од неговото столче (висина поголема од неговата) ако не го задржев. Не можеш да не реагираш во такви моменти, рефлексно тргнувам. Или прави салто и паѓа од кревет. Во секунда прави глупост некоја. Вчера на кујна беше качен. Кога трча или од сопкање ни јас никогаш не сум го пазела, ама во вакви некои ситуации мораш. Три години е, не разбира уште, сѐ му е игра.
НА ЦТГ одиш? Како ти е? Инаку најдобро е ако можеш пример од следна недела да седиш некаде во Скопје. Друга опција нема, освен кога ќе те фатат болки правец Скопје. Или да те задржат на ГАК, ама тоа потешко. Другарка моја која се пораѓаше во Битола, цел 9ти месец беа таму баш заради патот.
А зошто во Скопје, имаш некоја компликација или таму си сакаш? Како за поблиско можеш Струмица, подалечна пријателка баш овие денови се породи там и пред породување баш падна муабет за оваа тема и задоволна е од таму, и претходните деца и се таму родендени ( пред 3-4 год)
Верувам дека е заради тоа што, за жал на државно само ГАК е најснабдена болница. Дури ни Чаир нема неонтолошки центар. Па повеќето од другите градови се решаваат на овој чекор, заради тоа.
Доколку има нешто во ред е, ама Земи си едно мало пластично, ако ти го прифати и ти притреба ќе докупиш. Ако е пластично со жешка вода се мие убаво. Плус во болница им даваат ад ако има потреба, можеш да си го земеш. Секако првите недели пијат од 60 до 90мл и за таа мл малото шише е сосема ок.
Да да, поради можна компликација од миоми мора таму. Инаку јас не сакав да патувам толку ама немам избор.
Не сум била уште на ЦТГ, наредната недела 38ма, ама поради миоми мпра во Скопје инаку јас не сакав да патувам. Плус прашав за царски велат подобра опција е природно доколку оди се како што треба. И сега бидејќи прв пораѓај, без искуство, па и миоми, па и слаба толеранција на болка... мозокот ќе ми блокира веќе
Точно, баш тоа сакав да кажам дека само за гадење (каде реално освен што ти е крајно непријатно и мачно, немаш некои здравствени последици) подобро е да се намали ризикот и да не се земаат. Кога се работи за обилно повраќање или како во мојот случај хиперемеза, немаш баш избор. 10+ пати дневно да повраќаш доведува до дехидрација што е опасна и за тебе и за бебето.
Зошто од 38ма на ЦТГ, ако чувствуваш и лажни контракции? Јас од 35та почнав во Скопје, така докторот ми кажа. Исто имам миом. Најдобро е да бидеш во Скопје последните две недели. Или евентуално ако те фатат болки, прво за Струмица и да те проверат, па за Скопје. Не знам дали Гетов работи на повик таму во Валандово, пример ако те фатат болки доцна во ноќта, и дали би отишол до болница да те прегледа. Како и да е, не се грижи и не мисли на тоа. Лажните од вистинските контракции се разликуваат. Кога ќе почувствуваш, нема да чекаш дома и ќе тргнеш за Скопје. Имај спремно торби, се' претходно. Нема да се отвориш за еден саат целосно, сигурно.
Здраво, страшна главоболка имам денес и грло ме боли изгледа ме фати вирусот. Се напив парацетамол пред два саати но не ми помина. Што друго може да се напијам за главоболката?
Mi kazale deka koga ke dobijam kontrakcii da se istusiram so zeska voda, ako pominat lazni se, ako ne pominat pravec vo bolnica. Kolku e tocno toa nz. Jas od 34 pocnav do ctg, pobaraj si i tebe da pocnat da ti pravat stom imas veke kontrakcii..
@QweenSM значи заклучок е дека доволно ти е тоа што си го купила за почеток Јас здравје планирам да пробам со доење, дајбоже да е во ред и да ни оди тоа, така ми е замислено. Не знам дали има тема се што е потребно за новороденче за почеток? Знам има на интернет се предлози списоци ама многу сакам да ми каже некој што веќе има родено што се е потребно за старт за бебе и што мора да се има. Честитки живо и здраво да е, брзо закрепнување тебе мајка
Море како нема шанси за отварање, за рок од 15мин од кога ми ставија клизма се отворив од 2 - 3 прста на 7 прста. Од контракции неможев од вц да излезам, сестрата ми помогна. Една од нашиот крај неможеше со Струмица да стигне во кола се породи ( а пат имаше од 40-45мин мах). Исто и јас да требаше ск да одам по пат ќе родев, од кога ми почнаа болките( тогаш и водењекот ми пукна) па до самото раѓање имав 2ипол часа растојние. Инаку докторот не ми се верува да доаѓа вон работното време во болница, барем јас кога го барав не дојде. Плус сега и не е на работа, до 13.11 не е таму.
A sto e najloso kazuvase edna zena od Skopje ako rodis bebe vo kola ne ti go primaat vo bolnica ni cair ni drzavna I tesko se vadelo izvod za toa bebe, nedaj boze
Ама ти си била веќе во болница штом и клизма ти ставиле. Значи си ги почувствувала порано и си отишла. Клизмата инаку може да го забрзе отварањето/контракциите. Иначе од стартни болки до породување да поминат само 15 минути скоро невозможно е. Валандово - Скопје се стига за помалку од 2 ч. Евентуално со брза помош, и ќе стасаш и за помалку од саат ипол. @Melaniii.43 38+ сум инаку, не сум породена.
Како нема да ти го примаат... Тоа едноставно нема смисла и логика, невозможно. Ако пример возејќи осеќаш дека нема да стасаш, одма на брза помош треба да се ѕвони. Да дојдат каде што сте, и да ве пренесат до клиника.
Како може од 38 недела да почнеш со цтг дотогаш може и дасе породиш.Одиси на Гак и дате следат и цтг даси направиш.Мое мислење мислам дека е касно од 38 недела дасе почне со цтг