Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. lavaleta

lavaleta Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2011
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    69
    Здраво труднички феминки :) Не знам дали сеуште сум стигнала до оваа тема - имав позитивен тест и на ехо го видовме зачеточето во матка - но рано е сеуште за срцева реакција само 4 недели и 5 дена. Знам дека тука има многу искусни трудници што би можеле да ми помогнат околу мојата дилема...

На ехо, покрај зачетокот, видовме и една гоолема циста, значи може и повеке од пола матка ја зафака - можно е да е настаната од кломифенот - но постојано имам болки и лекарката ми препиша утерогестан (вагинално). Ме советуваше да не се грижам многу, да внимавам да не правам отсечни движења, да не скокам, да немаме односи - да мирувам повеке. Јас многу и верувам на мојата лекарка - и сеуште не ме фатила некоја паника околу цистата, таа ми кажа дека ке ја имам негде до 16 недела но дека имала многу примери на пациентки кои успешно се породиле и покрај цистата.

Моето прашање е: Дали имал некој слично искуство со цистата во бременост? Чисто да видам дали сум редок случај или можеби има и други со сличен проблем. И уште нешто ...кога ке одам на ехо за срцева реакија ке бидам 6 недела и 2 дена, дали тоа веке се смета 7ма недела?

Извинете за долгиот пост, Ви посакувам мирна и убава бременост на сите, и да си ја дочекаме најголемата среќа на светот :inlove:

2. Jeny

Jeny Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2011
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    230
    Убаво ти рекла докторката, ама ете и јас да ти кажам да ти стане мирна совеста, не е страшно цистата, и мене на почеток на бременоста ми најдоа циста ама докторката рече во бременост сама ќе си пукне ли ќе се повлече ли, важно ќе ја снема. И јас се зачудив од каде па сеа тоа и никакви лекарства не пиев за тоа, на почеток само утрогестен инјекции ми шибнаа за зацврстување на плодот и навистина, после неколку недели кога бев пак на ехо цистата ја немаше. Мислам дека тогаш докторката ми рече дека ако ми се појави некаков кафеавкав исцедок да не паничам, тоа ќе да ми било од цистата што пукнала. И така цистата како дошла така ојде така што верувај, стварно немаш потреба да се грижиш. Мене она не ми причинуваше никакви болки , се надевам и дека ти така лесно ќе поминеш. Таков беше случајот со мене, но секој организам е различен и најдобро е за секој сомнеж најпрво да се консултираш со твојот доктор а ние тука на форумот сме за поддршка.
    Што се однесува до срцева реакција и јас ја ја видов некаде 6 недела + некој ден. Тој ден само ја видовме како пулсираше на екранот од ехото и беше без звук а после тоа на првиот скрининг кога бев ја замолив докторката да го слушнам и на звук.

3. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    Добро утро и од нас. :inlove:
    После долго најавуваниот втор скрининг од моја страна, еве дојде ред да ви пишам како поминавме.
    ОДЛИЧНО !!! Бебуш фала му на Бога е супер, се си е на место и супер. Органите, срценцето, рачиња, стомаче, главче, ноџиња... ма се си е супер фала му на Бога (пак ќе речам).
    Срценцето му чукаше нормално. Позер мајкин се изнаслика, и го снимивме дури и на цд. :clap:
    Една фотосесија што направивме аууу мајка му дотолку се нема сликано за овие години. :lol:
    Бебуш налик на тато (спанко), пози на тато. Па на кој да биде реков нормално на тато (или во краен случај спанко и на мама). :lol: :rofl: Ама бевме немирни си мрдаме те лево те десно те горе те долу.
    Со папочната врвка си играше во уста си ја ставаше, ноџињата на чело ги ставаше, палчето во уста... и така се со ред си играше бебуш во стомачето. Па што да прави тоа му е од работа. И со мм констатиравме дека овој малиов може ќе е потенцијален фудбалер или некој спортиста. :lol:
    Нека ни се роди здраво, живо и право со сите нишани тоа ми е најбитно. Матичната рече дека бебуш е 471 грам и дека тоа е нормално, дека е околу 28 цм. Мамичка е поравенка до сега во овие 5 месеци само 6 кила. :$ Ајде рано е може ќе се направам како медено мече или како топче. :lol: Битно ми е да е бебуш во најдобар ред и да си расте нормално.
    Ми даде упат докторката да одам да ми проверат Д-димери. Се надевам тоа е нормално и дека не е ништо страшно. Јас ја прашав да не има нешто рече не се е во ред, но да си бидеме сигурни и тоа се испитувало. Па здравје на 13 март закажавме да испитаме тоа и нареден преглед исто ми е на 13 март и тогаш ќе го видам пак бебушко.
    Поздрав убави мешиња имајте убав ден. :*

На Jagoda123, Chupe, Viktorijaaa5 и 4 други им се допаѓа ова.
  4. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Zenski da prasam nesto i ve MOLAM da mi odgovori nekoj!dali imavte bolki vo jajnicite,pa nakaj preponite kako pms..ja prasav doktorkata vika normalno e se siri matkata no mn mi e strav i pred edna nedela vaka ne spiev cela nok,sinoka pak i drzi dva tri dena..ne se neizdrzlivi ama sepak bolka e i toa e prosledeno so mokri gacicki :$ i togas dodeka vidam sto e horor...me tesat rodninive..jadam zdravo lezam poveka pijam utrogestan od 200mg 2x1 ..nz dali ima mesto za grizi!!! Go cekav ova dolgo....ima li nekoj so vakvo iskustvo ve molaam kazete mn se grizam! Sega vleguvam vo 6 nedela ima li toa vrska???

5. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    ^
    Како прво честитки за бременоста. Второ нормално е да имаш такви болки ти се шири матката се подготвува за бебуш да уживка во стомачето. Нека не ти биде страв и јас имав такви болки и тука си прашав и девојките фино ми објаснија дека тоа е поради ширењето на матката. Не кревај тешко, храни се здраво повеќе овошје и зеленчук. А за утрогестанот не знам зошто ти рекле да го пиеш? :^)
    И во упатството си пишува, дури и подвлечено е дека во првото тромесечје треба да се употребуваат исклучиво вагинално. Ако го ставаш вагинално ќе ти се појави од таблетите згуснат секрет, тоа мислам дека се остатоците од таблетите кои не се апсорбираат. Подобро е вагинално, делува директно и локално, а со пиење можеш само и желудникот да си го распиеш, или па ако ти се гади може и да ти се гади повеќе од нив. Види консултирај се со гинекологот и прашај го. И јас ставав утрогестан 200 мг. вагинално во третиот месец.
    Поздрав ! :hai:

6. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Pa ja prasav i mi rece ako ne povrakas,oralno e ok!! A i cesto stanuvam da mokram..pa nz polovina cad dali ke izddrzam da ne stanam,a mi gi dade preventivno

7. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    ^
    Не знам што да ти речам за утрогестанот. Јас ги ставав едно апче пред да си легнам навечер.
    Ако матичната така ти рекла тогаш ОК. Но, според мене треба вагинално и си пишува во упатството може да го земеш и да прочиташ со подвлечена линија е дека првите три месеци се става вагинално.
    Уште еднаш честитки и со лесно да го износиш бебушко. ;) :hai:

8. bebeto93

bebeto93 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2014
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    165
    Леле конечно го начекав овој термин хаха скрининг, матичниот ми рече за еден месец да појдам да правиме скрининг, тогаш ми објасна што е тоа, ама бев возбудена околу отчукувањето на срцето и заборавив, можеш ли да ми кажеш што се прави на прв скрининг? :)

9. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    ^
    Првиот скрининг за Даунов синдром и Приска 1 се прави во 12 недела. Јас ги правев кога бев 12 недела кај мојата матична. Ми зеде и брисеви тогаш и испитуваат да не имаш не дај Боже некои инфекции и ги однесов во микробиологија во државна и за неколку дена ги имаш резултатите и платив ми се чини 250 денари само. Скринингот за Даун. се мери едно определено растојание на задниот дел на вратот на бебето. Ова мерење помага во процената на ризикот на бебето за присуство (не дај Боже) на Даунов синдром и други хромозомски пореметувања. Додека Приска 1 го правев во државна ми зедоа крв од вена ми поставија неколку прашања од типот дали сум пушач, која бременост ми е оваа... и така нешто.
    Ќе ти земат крв долу во ГАК и ќе почекаш неколку дена за резултати. Може да ти ги пратат на e-mail или лично да си ги земеш. Јас не чекав многу баш некои 30 мин. да ме боцнат. И со тие резултати ќе појдеш кај матичниот за да ги види.
    Овде во оваа тема за Приска ќе си прочиташ имаат некои девојки напишано што поточно значи. Да не го постирам тоа сега овде да не се дуплира. Отвори и прочитај. ;) Се надевам бев од помош. Поздрав ! :hai:
    bremenost/prissca-test-t16986/?hilit=%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0

На bebeto93 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
  11. bebeto93

bebeto93 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2014
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    165
    нека ти е живо и здравоо, леле се намовнав, солзии ми идат хахахаха :$ нека ти е жива и здрава голема да растиии :inlove:

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  12. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    На vickyy90, Glasna, Chupe и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. bebeto93

bebeto93 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2014
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    165
    фалаа многу, секако дека ми беше од помош. леле ама ми е страв сега, што ќе правам кога ќе дојде тој ден уф :worried: :worried:
    ајде со господ напредд дај боже се да биди во реед // :)

На Agrona му/ѝ се допаѓа ова.
  14. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    фала мила :inlove: ајде и ти че си држиш едно вакво бубе :)

15. bebeto93

bebeto93 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2014
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    165
    фалаааа многу :inlove:
    а не си сеуште на болница? кога се породиии? хеххех

16. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    денеска во 10 ме пуштија :) обично овде се лежи до 5-6 дена ама изгледа нова мода му је во болницава па побрзо ги пуштат некој родилки дома :) една од нив бев јас :D поубавво вака сега сне сите заедно јупииииии..
    се породив на 11.02 вo 22:56 мин

17. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    ddevojce ме ставаш во мисла те нема вејче неколку дена :?: пиши нешто :?:

На ddevojce и SimonaTino им се допаѓа ова.
  18. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Јас сум 27полна, направив испитување за крв и урина правам редовно ама овој месец ми е намален хемоглобинот а во среда сум на гинеколог ке ми каже што како ама мене паника ме фака. Пијам железо-фоливит феро, прегназон и магнезиум.Значи намален ми е хемоглобинот урината матна и со бактерии најверојатно од исцедокот бел, покачени триглицериди и холестерол ужас сум.

19. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Не знам каде прочитав дека триглицериди и холестерол во бременоста е нормално да бидат покачени, затоа и најубаво е да не се проверуваат. Јас од почеток до крај правам комплетна крвна слика и до сега ми биле во граници на нормала, но како податок се мислам дека на форумов некаде го прочитав тоа.
    За мокрачата не знам што да ти кажам, тоа види си со гинекологот. Штом имаш бактерии, некако ќе мораш да го санираш проблемот, сигурно ќе примиш одредена терапија.
    Инаку јас сум 34+2 и мене сега за прв пат ми е намален хемоглобинот, до сега крвната слика ми беше беспрекорна.
    Дополнително внесував железо (Ферум лек) па ги сменив сега со едни капсули Хеферол од 350 мг нешто појаки од претходните.
    Ќе видам каква ќе ми биде крвната слика идниот месец (ако не се породам до тогаш) :tmi:
    Не се грижи, мене цела бременост и гинекологот и општиот матичен лекар буквално секој месец само ми повторуваа да не паничам и да не се грижам ако крвната слика ми е лоша, бидејќи сето тоа е нормално во бременоста.

На Cacuvche му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Jeny

Jeny Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2011
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    230
    zalosna да ти е жива и здрава ќеркичката, голема да расте. Искрени честитки.
    Ја видов галеријата што си ја постирала, сакам да те прашам каде се породи, во Швајцарија ли? Многу ми се допаѓа тоа што ги сликнале бебињата, веројатно оние што се родиле тој ден. Сите се слатки и мили. Ех сега кога ќе ми текне како е кај нас во државна, морници ме полазуваат.