Фала @kukla21 ! Јас имам пријателки кои работат во државниот сектор и без разлика што имаат свекрви или мајки што предходно им ги чувале децата кога требало,сега тие си се дома 3 месеци. Нели ги следува? А нивната плата од каде е? Од мене,од тебе,од сите нас... Ти кога ке се вратиш на работа ке те гледаат како крадец,а таа ке се врати без мака. Кој што и може?! Во ситуацијава секој треба да си размислува за себе.
Многу работи се премолчуваат од вработени, тоа е така. Ама дека во ситуацијава само едните се виновни, не би рекла. Не значи дека за тебе зборам, ама многу вработени одма се потепаа дома да седат, да искористат. Некои имаат реална потреба, ама некои да искористат. Државата исплаќа патолошка бременост во износ од 70%. Што не се буниш за тоа?! Само работодавачот е должен 100% да плаќа? Едит. Гледам си допишала. Платата треба да се заработи. Не ти следува само затоа што си вработена некаде.
Може и да има притисок на мочниот меур,јас од 23 недела сум така на ехо е се ок , и цервикс и брисеви ,уринокултура во ред е, а со претходна бременост немав таков проблем.Отиди кај матичен на ехо.Ништо не ми кажаа зашто е така ,бебето е поголемко и карлично и притиска ,и уринокултура правам секој месец.
Не знам која членка имаше напишано дека утре кога ке бараме слободни денови ке сме добивале од тие што не следувале! По три месеци дома кој одмор те следува? Кои слободни денови? Ке ти требаат денови за кај педиатар,вакцина...кое боледува ке го однесеш? Кој ке ти даде боледување за ова? Имам веќе едно дете и знам колку денови се потребни кога качуваат температура кога вадат заби...е тогаш треба да си дома. Затоа што тогаш душата ке те боли ама ке немаш право на ништо затоа што сега си ги искористила. Или и тогаш ке бараш и ке бидеш уверена дека те следуваат?!?! И оак газдите ке се криви и должни да те ослободат. Извини ама имаме 100% различни ставови.
Патолошката е друга тема што исто така ја коментирам и исто така не се согласувам со исплатата на 70%,тоа секако. Иначе тие што седат дома имаат потврда од градинка, школо и затоа се дома, можда некој имале кој да им ги припази децата ама многу и едвај се справуваат и тоа им претставува стварно проблем... Како и да е, има закон има уредба со законска сила, мора да се почитува, од сите. А дека има многу случаи кај што се злоупотребува работникот има и тоа како, ретки се газдите што вистински ќе го ценат твојот труд и ќе те наградат... Тие ги користат максимално вработените што им рмбаат за по 250е едват, (имам познати што иод тие враќаат на рака, зошто нели газдата треба на Бали на одмор да оди) и еднаш ќе треба да дадат малку од својот колач од својот џеп на оној кој тој капитал му го створил и ќе плачат, ќе се жалат дека работеле со загуби и нормално ќе отпуштаат ради тоа што има ќе се најдат работници и после кризата... Многу се фрустрирам на темава, можеме до утре да се докажуваме, сепак ова е само мој став, мое мислење.
Јас сум во здраство,седам дома откако се мерките,платата ми е иста ,само без додатоци за саати и бонуси.Имав одмор 2019 и 2020 не искористен,бидејќи мерките ги продолжија до јуни одморот 2019 ми пропадна.Ама јас треба јуни да се породам така да 2020 ќе ми остане за кога ќе се вратам.Вие што имате одмор 2020 орвиот дел за да не ви пропадне искористето го во јуни,зашто ова е решено од државата а не од фирмите кај што работиме.
Одма знаеш како да злоупотребиш. Боледување се зема кога дете е болно. Како и да е. Дискусијава е за во друга тема. Седиш дома, не работиш, 100% не ти следува.
Оф додека си се наместат ние ќе си се жалиме дека прва бременост и не знам што да очекувам,а искрено и како се ближи и страв ме фаќа до сега се опуштено си терав
Ако ми е втора и ја прашував исто оти мене поголемово не ме клоцало вака. Среќа феминки се тука, па што прв пат искусуваш ќе си прашаш ко сите нас Да пише @Radost i ocaj како е
Ниту еден работодавец не те држи запослен и не вложува во тебе ако нема корист. Конкретниот пример е брак каде што таа треба да почне порано со работа т. е. да остави бебе на 8 наместо на 9 месеци. Зошто? За да утре може да земе слободен ден. На државно земаат ден од одмор. Тука лежел зајакот, кај тие н државно што се.
Тука баш и не лежи зајакот..,а ти ако работиш под државна капа,наместена по париска линија,без мака(упс...лепејки плакати или одејки од врата на врата или пак убедувајки ги сите да гласаат за твојата партија,тоа веке е друго) сега седи си дома и користи си. Јас до мојата плата стасав со труд и мака.По 7 години работа,ако бидам човек спрема нив и тие ке бидат спрема мене. А вие гледајте си ги законите затоа што само тоа ви останало...
@lady @LadyC fala ti sto si pomislila na mene. Jas sum odlicno, imam i pogore pisano deka rezultatite se super t.e nema pojava na nikakvi anomalii kaj bebusot od najserioznite poremetuvanja kaj 13, 18 i 21 hromozom fala mu na boga. Sega samo gi iscekuvame rezultatite od ostanatite ispituvanja od nizata na anomalii i se nadevame, veruvame deka se ke bide vo red bidejki tie bile retki...Znam deka bebce mi e silno i borbeno i nema da se predade lesno Narednata nedela sme pak na kontrola pa obavezno ke ve izvestam za se. Imaj ubav den i so lesno da ni e na site nosijata.
А што мислиш да почне да не му оди бизнисот на твојот газда дали ќе биде тој човек спрема тебе или нема око да му трепне да ти ја намали платата или уште полошо да те отпушти веднаш? Дали тогаш тој ќе биде фер спрема тебе? Верувај сум искусила и знам како е... Приватњакот ако нема корист од тебе, не те држи ма шо сакаш и колку сакаш биди добра
Значи вака...јас му ги правам калкулациите и знам многу добро се како се одвива во фирмата...Не ми треба “советување” колку јас му заработувам и колкава корист има тој од мене. Ако крене работата на лошо јас пред него ке знам дали е така или не, и дали има основ да ми ја намали платата или не.
Дискусијата за корона и мерки, може да продолжи тука. https://forum.femina.mk/threads/Бременост-и-породување-во-време-на-Корона.31426/page-15#post-4973776 Ќе ве бришам доколку продолжи тука да се дискутира.
Многу ми е мило! Видов дека си пишала, сакав само да видам дали се смири скроз. Господ да е со сите нас и да не чува нас и нашите бебчиња