Мене ми закажа на 20.08, ме запиша, се договоривме, ваљда тука ќе биде. Значи може и цимерки да бидеме
@Doktor F по 2 капсули од 400мг до сега. Директ земам ко ќе сум излезена во мене секогаш, за во случај на болка или на лажни контракции го пијам и него плус.
Раат да не си. Денес се видов со братучетка, ептен ретко се гледаме, ми пишува сега позитивна била. Бевме кај сестра ми, а синко го оставив денес кај сестра ми дека утре ќе идеме на помен за свекор ми. Прележани сме во јануари по втор пат, ваљда не држи нешто, аман веќе. Синко има во среда завршна ако ми појави симптоми сега ќе биде циркузи. Сега и братучетка ми сигурно се туфка, ама не е крива ништо, од кај да знае она. Како е Господ никој не е, ќе не чува ваљда. Е спремање за поменов, месење, печење, капак па и сок од цреши правевме, сега уморна страшно. Испив еден парацетамол зошто знам дека ќе ме боли се, витЦ и брусница капсула, ставив утрогестан и решив да земам уште 1 пакување само навечер да ставам сега ради ова со ковидов за секој случај. Туку со што миете лице? Користев претходно салицилна, сега не смеам, ужасно ми е лицето, ко тинејџерка. Сега се истуширав, го измив со едно што го користам како пена, ставив една гел крема, абе ситни бубулички ко средношколка сум. Се смеам, се гледам у огледало, со 2 плетенки од двете страни сплетени и бубалици права средношколка сум. Да си легнувам јас оти утре ме чека долг ден, помен па и роденден имаме, ручек, наваму натам, нема да биде и утре лесно. Само се да е во ред!
Pak jas da prasam Imal li nekoj iskustvo so placenta previa? Taka mi kazaa denes 21 nedela sum, placentata mi e na zaden zid i del na grloto, od pamet izlegov mi rekoa deka moze da se odeli placentata, ne mi preporacaa lezenje( iako celo vreme lezam pola cas se dvizam malku) tuku tesko da ne krevam i da ne se napregam.
Секоја година ме фаќа таква болка од царскиот, оваа година таман реков ме промарши ама јок. Болки неиздржливи ама за кратко помина за 3дена. Пиев само парацетамол и со ракија масажа. @kristina.k Уште пијам 2х400мг доволни ми се
Девојки едно глупаво прашање дали може општ матичен да ми даде упат за на гинекологија или мора матичниот гинеколог.
Спаваќа ти е попрактично затоа и спаваќи даваат по болниците. Посебно кога ќе ти доаѓаат на визита. Кренеш спуштиш. Јас носев две за првиот пораѓај со мене, ама оти не носам спаваќи, толку беа само за во болница и ги дадов на мајка ми. Иначе стомак немав веќе следниот ден, јас и сега по цел ден дома носам пижами. Си купив еден пар на кратки, ама овде не се знае со времево деновиве ноќе ладно е, сега си најдов убав сет по долги, плус имаат пењуар или како и да се вика таа наметката, а такви си носам низ дома, и не ми се земаше спаваќи само за во болница. Земи си што мислиш дека тебе ќе ти биде најпријатно да носиш.
Може да пробаш со ниaцинамид серум. Често миење на лицето со нежни средства на природна база. Не дека помага нешто посебно, да не ти кревам надеж, но не е ни лошо. Јас понекогаш и крема на Hauschka користам, кога е воспалено лицето и ја смирува кожата за многу брзо време. Скапичка е малку, но трае доста. Како маст е во туба, многу малку се става и не се троши лесно. Не е пропадната инвестиција, како и да е.
Немам искуство со плацента превиа, но можеби ќе ти помогне темава: https://forum.femina.mk/threads/placenta-praevia-плацента-превиа.12476/
Се разбудив сабајле и почнав да мислам што ќе правам со бебуш додека да дојдеме дома? Ај дома тука се свекрва ми, јатрва ми и мајка ми ќе доаѓа, ама што да правам кога ќе сум сама со бебуш во авто и што ќе правам ако заплаче. Исто што се прави ако не дај Боже се задави од млекце?
Јас се прашувам дали престана да ми расти стомакот, дали се развива бебче правилно, наредна недела сум на контрола ама до тогаш ќе мислам.. 20та недела влегувам, и последниве недели воопшто немам болки, освен кога ќе се преморам..
И јас се разбудив утрово со многу без врска мисли, ме фаќа страв од пораѓај. Истовремено ме фаќа страв што немам никакви симптоми/болки уште, а термин си помина. Од друга страна сите околу мене ме замараат страшно, по 20 пати на ден прашуваат, се осеќам како под притисок и да мора да го родам денес бебево. Мислам дека ќе се мрднам кај да е.
Zdravo devojki. Ne znaev kade pa tuka ke kazam sto me maci.. vo januari imav ekstrauterina bremenost. Od togas pravevme pauza so obidi, normalno. Mesecov onaka pocnavme ne mnogu aktivno i iskreno ne ocekuvam nesto, ama mi docni 4 dena, veke 2 nedeli imam grcevi dole i bolni gradi. Obicno koga gi imam ovie simptomi posle ovulacija mi doajga navreme tocno. Taka da spored simptomite jas posle ovulacija si cekav da mi dojde i na nekolku proslavi konzumirav alkohol (ne vo mn golemi kolicini) sega otkako mi zadocni pocnav da se grizam.. sto ako ima bebe a jas mu nastetiv.. Sto mislite ima li prostor za panika?
@Freckles. Никој нема да ти треба сама ќе знаеш се, така си иди тоа природно, не знам ... Нема да се засркни од млеко а и да се засркни ништо не му е. @pikabu5 не престанал, само не се приметува наеднаш. @Saf @Vincent и за сите мајки што се пред породување. Исклучете телефон и социјални мрежи. Без осет ви се пикаат во интима ( да не речам во ду*да ), срамота
Најубаво ќе ти биде сама со него, ќе видиш Природно ќе ти дојде инстинктот да го заштитиш и секогаш на време да реагираш