Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.951
    Допаѓања:
    1.564
    Ke probam takvi kesicki, a odobreni se od doktor za vo bremenost?

2. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.353
    Допаѓања:
    3.276
    Мене неколку доктори и мед.сестри ми рекоа после боцкање да не се става алкохол на местото, не требало, ако има евентуално некоја капка од течноста од клексанот само да се помине со памукот но и не мора а директ стискање, масирање со алкохол ми рекоа не

3. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2021
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    773
    Мене кога и да ме боцкала сестра сум имала огромни модрици, вака немам ниту една а од 3ти месец сама се боцкам. Кога и да не сум го измасирала местото ми искачала многу мала модрица, а со масирање ниту една.

4. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Јас читав на упатството пошуваше дека може да се користат во бременост.

На снежана2023 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Денес цел ден осеќам болка и притисок во препонот на левата нога и ми се укочува, исто и претходните два вечери ми се укочуваше ногата ама денес е појака болката. Понеделник сум на контрола 39+1 гн сум. Вака со првата бременост не ми беше, дали има место за паника или да чекам до понеделник?

6. Ивана Ивче

Ивана Ивче Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2019
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    9
    Здраво на сите. После 2 мисед абортуси имаме радост по 3 пат. Вчера правев бхцг и беше 899 и Др.Калчовски виде присуство во утерус ама уште е рано рече да се види ембрион 1 месец сум бремена

Пијам една година веќе метилирана фолна на Неифолик мета од БГ, и Аспирин преку еден ден поради резултатите направени лани точно пред 1 год кога го имав последниот мисед.

Од понеделникот се викам со 2х1 клексан од 40мг.и пијам Аспирин исто преку еден ден. Метилираната исто
    Го прашав докторот за Фемибион кажа сеедно дали ќе пијам она што му е нему битно веќе го користам(клексанот и останатото)

Муабетот ми беше ако може да ги видите резултатите од испитувањето и дали сметате дека терапијата е сега за сега ок?
    Имам комплетна доверба во докторот ама ете. .. пусти страв...
    Фала ви од Screenshot_2024-03-02-21-46-20-016_com.facebook.orca-edit.jpg Screenshot_2024-03-02-21-46-30-646_com.facebook.orca-edit.jpg Screenshot_2024-03-02-21-46-49-826_com.facebook.orca-edit.jpg Screenshot_2024-03-02-21-47-02-728_com.facebook.orca-edit.jpg Screenshot_2024-03-02-21-47-13-156_com.facebook.orca-edit.jpg

7. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2021
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    773
    Терај си со тарапијата што ти ја дал докторот, јас пиев само метилфолат, метилкобалмит, магнезиум и витамин ц, еден клексан на ден и аспирин преку еден ден. Не ми ни падна на памет за фемибион или други пренатални. Исто со мутација сум. Дидимери и времиња секогаш ми биле ок, ама не ми укинувале ни клексан ни аспирин. Гали меше, и опуштисе се ќе биде добро. :)

На Ивана Ивче му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ивана Ивче

Ивана Ивче Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2019
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    9
    Многу ми значат зборовиве
    Фала од :l:

На Ivana 8 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.594
    Допаѓања:
    1.357
    И тука ќе ти пишам во случај да не прочиташ, имаш позитивен скрининг за антинуклеарни антитела (ана), терапијата е плакенил од ревматолог. Прочитај во https://forum.femina.mk/threads/Бременост-при-автоимуно-заболување.32009/

Освен клексан и аспирин, треба да примаш и терапија за антителата!

На Ивана Ивче му/ѝ се допаѓа ова.
  10. LadyD

LadyD Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    284
    Дали некоја од вас била убедувана за провокации 40+1 при најнормална бременост без никакви компликации, цервикс скроз затворен, мирно ЦТГ, ама зрела постелка од 3 степен? Читав дека зрелоста одговара на гестациската недела и сама по себе не е причина за индукција, ама докторот ме испоисплаши и буквално денес сакаше да ме задржи за пораѓај (само јас што не бев спремна и сакам убаво да си размислам).
    Првата бременост ми заврши со провокации од истата причина - надносување плод (40+3) и имав хорор искуство

11. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Зарем ти не сакаш да се породиш,веќе го надминуваш терминот?

На WhiteCat33 и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  12. LadyD

LadyD Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    284
    Секогаш сум за природно да започне процесот, да не се форсира телото ако нема знаци, освен ако интервенцијата не е стварно неопходна. Би чекала до 41, не повеќе. Сите параметри се океј, само постелката била зрела. Затоа ме интересираше дали некоја друга членка имала слично искуство

13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.912
    Допаѓања:
    77.456
    Јас бев со зрела постелка со првото и тоа 2,3 недели уназад. Ме чекаа до 40+8. Не добив провокации дека ме фатија природни болки ама пак си имав многу тежок пораѓај (4400, 56цм бебе), споро отварање, болки 9ч на 1м. На крај постелката не искочи воопшто од мене, деформирана многу била (дека презреана) и ми ја чистеа со вакум (под целосна анестезија). После пораѓај други доктори викаа зошто ме чекале толку, со толку надносено бебе и таква постелка. Може затоа не е убаво да се чека...

На WhiteCat33, Mihaela123456 и LadyD им се допаѓа ова.
  14. LadyD

LadyD Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    284
    Ти благодарам на одговорот :f:

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.912
    Допаѓања:
    77.456
    Дај боже што побрзо да си се породиш и лесно :hug:

На LadyD му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.989
    Допаѓања:
    14.786
    Немам лично искуство, ама колку што знам зрела постелка и те како е индикација за пораѓај. Ако презрее не го храни повеќе бебето, значи веќе не расте, само компликации може да има.
    И јас лично не би сакала провокација, ама можеби во ситуацијава треба убаво да се размисли. Сепак денови ти се во прашање, не можеш уште долго да чекаш како и да е, најмногу што знам дека ги чекале за природен пораѓај е 42+0.

На WhiteCat33 и LadyD им се допаѓа ова.
  17. teddy85

teddy85 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2019
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    443
    Probaj so bademi,nepeceni ,Bez nisto.Mene mi pomagaat odma

На снежана2023 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.840
    Допаѓања:
    9.314
    Породи се и не чекај. Немаш потреба . Бебе е веќе зрело ,постелка презреана, олесни си се
    Штом доктор сака да те задржи остај што си читала.
    Со лесно .

На WhiteCat33 и LadyD им се допаѓа ова.
  19. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.951
    Допаѓања:
    1.564
    Imam doma ke probam;)

На teddy85 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Ти пишале веќе погоре истото што сакав да го кажам јас. Штом ти е веќе зрела постелката, на бебето веќе не му е место во стомак :) не го храни доволно бебето ,така да јас да сум на твое место би барала да се породам.

На LadyD му/ѝ се допаѓа ова.