Мора да се насмееме На докторов 2,3 пати му викам.. природно можам? И се смее последниов пат кога го прашав Ај стрпи се вика. Да видиме постелката кај ќе отиде (дека мн ниско ми е), раната од царскиот каква ќе биде, бебе како ќе е наместено.. рано е сега за одлучување. А баш си сакам природно, сеуште со надеж сум дека ќе ми се деси пораѓај како на филмовите Да почнат дома болки, да пукне водењакот, да отидам и да раѓам А не да го молиме бебево на 40+ недели, да примам провокации, да ми пукаат водењак таму
Жени како се справувате со нагоните на мокрење? Ај кога сум дома ок, ќе трчам во тоалет, ама надвор. Денес мислам ќе се онесвестев, бев по доктори, чекав доста, не ми се идеше во јавен тоалет викам ај ќе трпам, па ме фати после гужва во сообраќај бешикава ќе ми прснеше. Едвај дојдов дома, мислам уште стомаков ме сече од трпење
Odam vo javni toaleti si nosam sprej za dezinfekcija, vlazni, ne e dobro da trpis. Ako vozam i ako mi se odi vo wc zastanuvam na benzinska, ako sum vo nekoj mol odam tamu vo wc, ako sum na kafe odam vo kafikjot, ako shetam i ako mi se mocha vleguvam vo kafikj gi zamoluvam da me pustat
Е така исто ко тебе... Дури и не пијам вода мн така по лекари кога сме, да не ми се примоча многу А периодов баш окапавме со поголемото на клиника и баш со саати чекање.. еве и утре сме, исто ќе биде. Еднаш дека мн голема гужва, паркиравме Рамстор и толку, таму веќе кога се враќавме тркнав во тоалет Секаде би одела во тоалет, секако не седнуваме... ама на клиника не @WhiteCat33 младичка тогаш многу, немав некако страв. И сега за сега не ме фаќаат некои паники... ќе видиме до кога ќе останам вака смирена
И мене сите така ми викаат Сите царски сакаат само ти будала сакаш природно. Или муабетот: што ќе го мачиш бебето природно да излага, не ти е жал?
Знам дека е индивидуално. Јас не родив природно ама трпев 10 саати породилни болки, со тоа што отидов 4см отворена без болки. Значи сега да ми е памет никогаш. Од царскиот и опоравувањето немам некои трауми ама од провокациите, и породилните болки од 4 до 8см и те како имам. Никогаш не би ги трпела пак.. За второво ми е лабаво сега зашто знам царски ќе е.
Сабајле што имав.. сега не.. ама чат пат менс болки со болки во кичма зседно... појаки се од некни .. мислев сум се отвприла ама ниш преостанува да чекам
Не, бев договорена за лајт спинал, епидурална се случува да одложи отварање. На 8см ја ставаат лајт спинал ама јас за царски решив, зашто таа трае 2 саати, а многу споро се отварав, може немаше да стигнам до 10см, плус ќерка ми ја измрда главата од канал од провокациите. Е сега јас со провокации бев, можда ако почне спонтано породување, не боли толку, не знам...
Ми рекоа за 2 дена на контрола бидејќи и плодовата вода ми била малце намалена. Инаку наместено е уште од 34 недела така со главчето доле, сега ептен му беше навлезено, наместено за излагање.
Провокациите многу болат, првото ми е со природни болки, на крај само пред да ме симнат на бокс ми ставија провокација, а второто ми е со провокации и неспоредливо е, болеше дупло повеќе.
Изгледа зависи се од ситуацијата. Јас ги искусив двата, после спонтан, буквално летав, 3 часа после пораѓај комотно си седев нога преку нога, исто како да не сум раѓала. А со царскиот, пост оперативно ништо царско не видев меѓутоа заради компликации, мораше така - близначка бременост
A ima nesto sto se stava na ranata posle priroden porajgaj? Kako sprej ili nesto drugo za da zarasne pobrzo i polesno mocanje?
Никој освен жена што ги искусила и двете не треба да зборува на ова тема, особено не мажи, породувањето е сензитивна тема за сите нас трудници и трба според мене да се внимава какви насоки се даават за самиот чин. Имам искуство само со природно породување, прекрасно искуство, кратко, со лесно и брзо заздравување. Не би никогаш кажала на некој како да се пораѓа, секоја бременост е различна и бара различен пристап за породување. Не сфаќам тие мажи што го предложуваат ова имаат жени што ги искусиле и двата начина, осетиле тие некоја убавина од царскиот или …