Jas stignav vo Italia denska sabajle mnogu ubavo si pominav ne napraviv test samo se javiv tuka za da sedam vo karantin 10 dena i na kraj ke pravam test..sakav samo da znaes ne slusaj koj kako ke pise tuku samo provaj..ama ako bides vakcinirana uste poubavo..jas nikako da najdam mesto za vakcina..bratmi se vakcinira direkno im pojde tamu bez zakazuvajne i mu naredia..jas neznam ke treba da cekam
Баш те помислив, ти благодарам за инфо, ние ќе бидеме вакцинирани . Што ти кажаа од асл? Кај што се пријави?
Pa nisto ako sme dobri 10 dena vo izolacia i test na kraj samo tolku nisto poveke..normalno ako nese custvuvam dobro da kontaktiram maticen..
Дечки како е на првиот крак во Грција ?( Калитеа) Има ли многу гужва по плажи ? За поминување покрај формуларот, за вакцинирани со Фајзер симнувате само сертификатот од вакцинација.ком и пуштаат така ?
@Hisha, има гужва на првиот крак, посебно за викенди. А за сертификатот, може да го испечатиш или да го симнеш на телефон од вакцинација.мк, но на граница не го ни погледнуваат
Здраво, ме интересира дали на грчка граница прават брз тест или слободно поминуваш само со сертификатот за вакцинација?
Од 1 септември 2021 година домашни и странски државјани ќе можат да влезат на територијата на Република Северна Македонија доколку претходно на граничниот премин приложат: – сертификат/потврда за извршена имунизација (вакцинација) од вирусот SARS-CoV-2, односно примени најмалку две дози на вакцина против заразната болест КОВИД-19; или – сертификат/потврда за прележан КОВИД-19 во последните 45 дена, сметајќи од денот на оздравувањето; или – медицинска потврда со негативен резултат од RT PCR SARS-CoV-2 тест, направен 72 часа пред влез на територијата на Република Северна Македонија. За нашите граѓани кои ќе се враќаат во земјата после 1 септември, а немаат ПЦР тест, или потврди за примена вакцина или за прележан КОВИД – 19, ќе се одреди мерка карантин од 7 (седум) дена домашна изолација со решение од Државниот санитарен и здравствен инспекторат. Странските државјани кои транзитираат низ земјата ќе можат да го направат тоа во рок од 5 часа со претходно потпишана изјава на влезот во земјата која ќе треба да ја приложат пред граничната контрола на излезот од државата. https://mk.tv21.tv/99-ta-sednitsa-na-vladata-ova-se-novite-merki/
За влез во Грција важи ли сертификат за прележан Ковид? И колку време треба да е поминато одкако сме прележле? Поминувал ли некој сега скоро така?
Сертификатот за вакцина ми е со моминско презиме, а пасошот ми е со 2 презимиња. Поминал некој вака на граница или ќе ми направат проблем?
Може и со обичниот сертификат, овој што се превзема од вакцинација.мк Јас го имав испринтано, а можеш и само да го покажеш на телефон.
На официјалната страна на аеродром во Скопје објавија дека од вечерва од 21:00 часот дите што ќе влезат на терминалот ќе треба да приложат ПСР тест, сертификат или антиген тест. Ме интересира дали тоа важи и за патниците кои пристигнуваат или само за оние кои ќе летаат?
Грција сама си одлучува, независно од ЕУ. Ние можевме во Грција од 14 мај, а мислам дека ЕУ нè стави на зелена листа тек на 15 јули Засега единствена измена во однос на Грција е дека сите што патуваат со тест ќе бидат повторно тестирани на граница.
@Cka И покрај приложување на негативен пцр тест или вакц. сертификат ќе се тестира повторно на грчка граница на сопствен трошок. Мислам дека важи до 05.09, за понатаму ќе видеме како ќе биде. Само да не затворат граница.