Вака сега.. Ќе идеме на одмор во Турција средина септември но имам само една доза вакцина, втората уште не сум одлучила дали ќе ја примам.. За натаму ќе вадам тест а за назад? Една доза дали ќе ми признаат или? Карантин?
А ако испаднат позитивни на граница, смеат да се вратат дома или ќе мора да одат во карантин во Грција
Ќе мораш и пцр да имаш. Или брз тест, сеедно. И тие со две дози вакцинирани треба да имаат бар 14 дена поминато од втора доза.
За одење во Бугарија како е состојбата? Негативен Антиген или Пцр тест треба? Пуштаат ли по молови невакцинирани?
Кое патничко осигурување е најдобро, во однос на опфатноста за заболување од ковид? Во смисла да опфаќа повеќе параметри, лечење, терапија, тестови, хоспитализација итн. И каков пакет би ми препорачале, сума небитна?
Кога набавував јас, од некои компании ми понудија дополнително да доплатам за обезбедување Ковид третман, но конкретно не земав. Отприлика 150-200 денари беше доплаќањето.
Здраво девојки.. Дали некој денес ќе оди за Бугарија? Кај нас на вести кажаа дека не не пуштат, а на мвр на бг не пишува ништо? Дали имате некоја информација дали ќе може вакцинирани да патуваме во Бугарија?
Здраво девојки Викендов треба да одиме во Србија на 2 дена, па ме интересира дали треба да направам еден тест за излез од државава пример PCR не постар од 72часа или ќе треба и при влез уште еден да правам? Фала ви многу )
Дали со негативен пцр тест можам да влезам во Грција и во рок од 48 ч да се вратам со истиот тест во Мк? Бугарија од 01.09 забрани влез за сите граѓани на мк освен политичари, оние кои имаат бг пасош, живеалиште таму и притоа се вакцинирани.
Дали може невакциниран (со пср тест) со бугарски пасош да влезе во Бугарија, со кола на мк таблици? Да не има некој точно инфо, да влегол во бг деновиве што бараат?
Не знам навистина. Прашај на граничен премин најубаво ќе те информираат. За возилото не би требало да е проблем, за вакцинација можеби.
Дали за влез во мк се потребни минимум 14 денс од втора вакцина или небитен е датумот на примање на втората? Во објавите не е прецизирано тоа.
Дали може да се направи тест на граница за излез за Србија или мора во лабараторија и за обратно? И која е цената на пцр во Србија?
Дали некој бил во Шпанија скоро авионски и дали може да се оди со сертификат - Синофарм од Србија или само со Фајзер? Ве молам за искуство од поскоро време
Здраво, дали некој има тазе инфо како е моментално за влез во Бугарија? (Доколку некој бил во скоро време) фала
Да. Јас бев минатата недела. За влез се потребни сертификат од вакцинација или сертификат за прележан ковид или пцр/антиген тест. Ние немавме проблем ниту за влез некаден ниту ни беа побарани документите во Софија. Сега прочитав дека за влез во молови ке се врши контрола и ке се бара стрикно сертификат за вакцинација.
Дали сертификатот што го даваат нашиве матични лекари ќе ми заврши работа или треба да го преведувам на англиски јазик? И дали со него може да се влегува по молови?
Јас бев со сертификат за прележан. Не требаше превод само пред да миниме граница има доктор кој го проверува. За влез во молови и во институции не се бараше. А сега истиот неможе да се искористи за влез во мол. Мора да имаш сертификат за вакцинација за да влезеш во мол тоа е ново правило од пред некој ден.