Убиство во Скопје - избоден матурант во Ѓорче

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Elennaa, 19 мај 2014.

1. Psihologue

Psihologue Активен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    57
    Да, точно е тоа дека историјата ја пишуваат победниците и како нам сите ни одговара, а и сите се претставуваме како жртви во историјата за да собираме повеќе симпатија. Но, има една работа за која историјата никогаш не лажела, а тоа е дека во природата преживува појакиот и човечката цивилизација немала вкупно 50 години мир. Војни постоеле и ќе постојат без разлика дали ќе бидат национални, верски, расни, ресурсни, економски. Борбата за власт, моќ, доминација е секогаш помоќна од желбата за емоција и солидаризација.

Причина за војна е заштита на територија, некои работи во природата не можеме да ги објасниме, а и никој не успеал да ги објасни. Националност, расата, религијата, машко-женски улоги се реалност, постојат, постоеле и ќе постојат без разлика колку и да сме опсипани со пропаганда дека не постојат и сите во очите на другите сме “еднакви“. Не сме и нема ни да бидеме. Колку повеќе се фураат мулти-етнички средини, мулти-етнички училишта, мулти-етнички општества толку повеќе се зголемува тензијата и можноста за нови војни.

Колку е мулти-културата дегенеративна, злобна, анти-природна доволно зборува фактот што ние секојдневно сме бомбардирани со проекти, серии, телевизии, политички програми за мулти-културата и секој кој тоа го гледа како геноцид врз сопствениот народ дури му се заканува и затворска казна. Ако мулти-културата беше природна ќе беше и природна прифатена од луѓето, а не со сила, закани, јавни пропаганди, натурувања, сипувања на мозокот, а резултатот да биде НУЛА и повторно со војни.

Нема примитивни и непримитивни работи во природата, туку посилни и послаби култури. Во право е тој што на крајот ЌЕ ПРЕЖИВЕЕ ВО ПРИРОДАТА, а методите не се битни. Природата е сурова. Ако не сме спремни да опстоиме тогаш не сме имале ни право да постоиме.

Ти не можеш да одиш и да го убедуваш еден Албанец или било кој друг дека не е во право, затоа што тој мисли дека ти не си во право. Секој народ за себе мисли дека е цвеќе што е и нормално. Ние мислиме дека Албанците се злобни, примитивни, глупи , но не заборавај дека и тие истото го мислат за тебе. Секој има своја приказна во којашто верува дека е исправна.

Ниеден социолог или филозов и слични мудоњи коишто продаваат приказни и вршат анализи и го лоцираат проблемот што и мојата покојна баба би го лоцирала нема да решат ништо. Немојте да паѓате на приказни од вехабиски мумии од типот на Мухиќ и слични Санџаклии дека проблемот е социолошки, економски и воспитен. Не, ни приближно, туку проблемот влегува длабоко под кожата на човекот...

Нормално е дека човекот го лоцира проблемот во “ нивни и наши“ за да би можеле да постои еден вид на толеранција и да ги вработме сите Босанци во јавни институции со што би си го купиле сопствениот куршум за 15-20 години како што и сега си го купуваме со “ турските инвестиции и серии“. Дали Мухиќ оди и го лоцира со исто темпо проблемот во Босна, и дали таму проповеда да нема “наши и нивни’?

Општество составено од повеќе националности коишто се јазично, културолошки, физиолошки, религиски различни никогаш не опстанало и на крај се завршило со крвопролевање. Секој пат ќе чуеш дека Југославија ја распаднале Американците и Западот дека многу ни биле љубоморни, но луѓето забораваат дека таа Југославија беше ранета од Западот. Се распадна , затоа што проблемите се ставаа под тепих и се фураше некој неприроден фазон. Кога дојде моментот таа експлозија чинеше 200.000 мртви. Војната ни најмалку не е примитивна, туку е само одраз на нашата потреба. Тоа е исто како да му кажеш на лавот да не оди и да ја убива срната. Тој не би преживеал ако го стори истото.

Незнам дали си приметила, но во Македонија константно има кастрација само на Македонецот и на него му се сипуваат вакви приказни кроз образованието. Колку повеќе стануваме толерантни и демократи толку повеќе ја зголемуваме шансата да останеме без држава, затоа што никој нема утре да ти каже “благодарам“ во животот, туку ќе гледа да те уништи. Deal with it е најбезболното решение. Сведоци сме дека низ историјата многу народи, заедници , држави исчезнале од картата така да немој да мислиш дека и Македонецот не е на тој пат.

Со што ти ќе го спречиш Албанецот или било кој друг да не ти го прави тоа што ти го прави? Со то што ќе отидеш и ќе му кажеш да не ти го прави то? Хм, би било страшно ако веруваш во тоа што го пишуваш. Ниту ќе го мрднеш , а најмалку ќе го смениш неговиот став. Ти никогаш нема да разубедиш некој Албанец дека негова агенда не е Голема Албанија. Ако мислиш спротивно од мене, ќе видиш дека не си во право. Албанците се на ред да добијат и трета држава, а ние да останеме без ниту една.

Да, се сложувам дека никој не сака војна, а најмалку некој да му загине, но многу повеќе ќе имаат почитување спрема тебе ако си победник во војна отколку преговарач. Утре еден Албанец од Сарај ќе има многу поголемо почитување и страв од некој рандом Ѓорчепетровец и ќе моли оџата да им ја кренат рампата како што направија пред 4-5 години отколку за некој од Карпош со кој би утре евентуално преговарал. Треба да разбереме дека јас како машко , а ти како женско размислуваме на друг начин. Вие се следите по емоциите, а ние по разумот.

Единствен начин да опстанеме е да бидеме радикални. Се друго е празна слама.

На Abeja му/ѝ се допаѓа ова.
  2. gangstergirl

gangstergirl Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2013
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    88
    Ах, до кога со оваа агресија на зборови? Јас тебе лично ништо не сум ти згрешила. Ова што вие го објавувате (добро морам да признаам во неколку наврати и јас навредив претходно ама луѓе сме), она што сакам да кажам дека вие сте тие грешниците во приказнава, вие сте сајбер насилници, а не јас и според тоа што вие го зборувате, дека треба да се земе законот во свои раце, досега ќе бевте линчувани поради говорот на омраза.
    Не знам кои се тие Мушиќ и Најчевска, ваљда ми се појавиле на почетна ама не е тоа важно. Види вака, јас имам прочитано дека било граѓанска војна, а ете ти си прочитала дека било агресија од косовски терористи, секој се информира од различни извори... А во врска со илуминатите, доколку тврдиш дека е теорија можам да тврдам со 100% сигурност декa за таа тематика си информирана само површно. Не сакам да навлегувам во тоа , оти е бегање од темата. И дај, те молам не се фаќај за празни сламки.

3. sajonaramucaca

sajonaramucaca Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    676
    Допаѓања:
    462
    Не знам дали ги читаш или не Најчевска и Мухиќ, ама знам дека би ти се допаднале нивните ставови... а ако си прочитала дека тоа 2001 беше граѓанска војна не ти штимаат изворите кои и да се... фактите за тоа што се случи таа година се други...
    А продолжи ти добро да се информираш за илуминатите, интернет експерти на таа тема има на тон, па еден мање-више не прави разлика :)

4. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    4.290
    Веројатно станува збор за безбедоносните камери кои го регистрирале инцидентот кај клиниката, како што пишала форумџијката:

5. gangstergirl

Се зачлени на:
    6 октомври 2013
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    88
    Во скоро сите постови на оваа тема, позади пишаните зборови гледам само уплашени луѓе, луѓе во паника, луѓе без надеж. Сакате подобро утре, за вас и вашите деца, ве разбирам потполно, сметате дека ова е единственото решение. Нешто како воведување на некој вид на диктатура во државава врз малцинствата или пак етничко чистење (дали по пат на геноцид или протерување), тоа вие го сакате. Не велам дека албанците се светињи ама не сте ни вие. Размислувајте како што сакате, правете како што сакате, но само да ве прашам што би правел светот без оние кои што проповедаат мир, толеранција, љубов и почитување? Знам дека никогаш нема да завладее мир во светот. Секогаш имало војни и ќе има. Вие секогаш ќе бидете мнозинство, но и ние секогаш ќе бидеме тука, ќе се обидуваме да направиме промена во светот. Ќе се обидуваме да направиме подобро утре за нашите деца. Да има што помалку деца кои што за играчка имаат оружје, кои настрадуваат во воени конфликти, деца кои што не знаат како е да се разбудат без да се плашат да излезат надвор, да слушаат пукотници, врисоци, бомби, деца кои не знаат како е кога ќе се разбудат единствена грижа да им биде училиштето... Бидејќи сепак најбитен е балансот, таму каде што вие ќе пролеете крв ние ќе засадиме цвеќиња и додека се обидувате да ги исполните вашите идеали, ние ќе се обидуваме да ги учиме нашите деца на тоа колку е важна толеранцијата. Ќе се обидуваме да го смениме тоа од корен, знам дека нема да успееме во тоа, ама додека не има, добро е. За кога ќе дојде време да барате човек во овие оскудни времиња, да имате каде да барате.
    Само им пожелувам сила на роднините и пријателите на Ангел да се изборат со оваа неизмерна тага, иако сум агностик, доколку постои задгробен живот му посакувам на Ангелот да го најде својот вечен мир а на неговиот убиец да му се суди согласно законот, казната да биде максимална.
    Се извинувам и на моите изливи на гнев во претходните мои постови, си ја сфатив грешката.

На deliza и daylight им се допаѓа ова.
  6. sajonaramucaca

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    676
    Допаѓања:
    462
    Ти не си уплашена што цело време овде на форум повикуваш на некакво си смирување на тензии и спомнуваш геноциди и не знам какви црни сценарија?? Тука може да се препознае стравот... има и луѓе што сакаат да запре конечно лудилото од албанско самоволие сред Македонија.... промени не настануваат со празни зборови на форум, ганди, исус, роза луксембург, дрн дрн јариња.... ако ние за вас не сме во право, ако сме некои заслепени, затуцани, полни со омраза, фашисти пакувајте куфери и правец под кирија во мултикултурните ултратолерантни Кондово, Арачиново, Грчец па и во некои општини во градот, таму да ги уживате придобивките на соживотот :) воедно прилика директно на терен да ширите мир, љубов и толеранција :) Ах, бе... ај белки ќе ти дојде умот за некоја година, мада има некои на кои не им дошол а одамна ги одминале твоите години... ама добро, голем дел од нив и пари земаат...

На Abeja му/ѝ се допаѓа ова.
  7. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    4.290
    оф топик:
    Извини ама морам да ти кажам, грешка си! Војни еден ден нема да има а мирот ќе завладее низ целата Земјина топка. Можеби тоа нема да биде годинава но низ смена на генерациите ќе дојде и до тоа! Царството на Мирот незапирливо доаѓа, тоа го имаат најавено сите светски религии во своите верски списи, а денес повторно Исус Христос во Неговата објава од 1989 год. „Ова е Мојата Реч Алфа и Омега„ го претскажува и потврдува истото: Стариот грешен свет си заминува, постепено настанува едно Ново космичко човештво кое ќе негува мир и хармонија меѓу себе и природата.

Во моментов тоа понекому му изгледа неверојатно, но сведоци сме дека живееме во времето на крајот кое има јасни апокалиптични црти. Катастрофите си подаваат рака една на друга (најтазе пример поплавите), планетата Земја постепено сè повеќе почнува да се чисти себеси од негативното кое луѓето и го наметнале, а тоа доведува постепено до тоа да луѓето почнат попродуховено да размислуваат, да почнат да си помагаат (можеби не секогаш идеално, но нешто сепак се раздвижува), да сфаќаат дека нациите ширум светот се измислена работа и дека е бесмислена таквата поделба.
    Во етнички шарениот Сингапур со закон забранет е увозот и продажбата на играчки кои личат или се во форма на оружје. Сингапур беше меѓу првите земји кои ја признаа Република Македонија и ги укинаа визите уште првата поливина на 90`те, можеби би требало да го следиме нивниот пример.
    Ќе успееме, ќе успееме... трпение-спасение! :)

Драго ми е што на форумов и низ Македонија (но и пошироко) има вакви светли душички кои почнале да се будат од илузиите на материјалното постоење.

На gangstergirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. gangstergirl

Се зачлени на:
    6 октомври 2013
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    88
    Се прашувам зошто продолжуваш да ми реплицираш, ама добро ја сфаќам таа твоја егоцентрична потреба ти да го имаш последниот збор и ти да бидеш во право. Нема да ми поверуваш ама не почувствував ни тронка страв деновиве после случувањата, не се плашам од нив, затоа и нема ништо да ми направат. Јас сум премлада за да почнам од сега да правам промени, единствено нешто што можам да направам моментално е да си го изразувам мислењето и ако треба ќе прифатам и по некое туѓо размислување, добронамерно размислување. Јас работам на себе, ако сметам дека не сум доволно добра. Добра ти е таа идејата, може и да се преселам во Арачиново, слушам таму владеело беда и сиромаштија (сигурни извори), велат дека таквите луѓе велат кои што немаат што да изгубат и знаат за мака се најдобродушни.
    May the piece be with you. ;)

9. gangstergirl

Се зачлени на:
    6 октомври 2013
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    88
    Се надевам дека си во право. И мене ми е драго што видов дека не сум единствена на форумов. Само не знам како...

10. sajonaramucaca

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    676
    Допаѓања:
    462
    Не знам зошто продолжуваш да пишуваш небулози овде ако не сакаш да те цитираат, многу егоцентрично ти е ова „ја ќе пишувам вие ќутете“, па и тоа што нема врска со темата „јас работам на својата личност вие поим немате“ |( ... и ти навистина си изгубила контакт со реалноста, како па можеш да не просветлуваш нас на темата. Иди во Арачиново слободно, ние немаме потреба од превоспитување, пукаат од добрина таму и ќе го прифатат твоето мисионерство... Пишуваш како од Марс да си паднала.... Па имаш интернет, побарај колку напади врз Македонци од Албанци се случиле од кој сакаш период и обратно, колку и дали имало воопшто напади од Македонци врз Албанци, белки ќе ти се отвори малку умот и ќе фатиш за што ти зборат сите.... Го банализираше конфликтот 2001... ти колку години имаше тогаш, 4? Јас имав 9 и секако повеќе помнам од тебе, а тоа што не го помниш изгледа никој не се помачил да те информира од прва рака што се случи тогаш всушност... Ај мир и со тебе, доволно беше, верувај

11. SnowWhite8

SnowWhite8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2012
    Пораки:
    1.275
    Допаѓања:
    1.620
    Јас живеам меѓу шиптари и роми и уште од мала сум имала тепачки со цигани кога не ме пуштаа да поминам ако не им дадам пари... Премногу права им се дадени како во ниту една друга држава па уште нас не понижуваат. Масакрираат наши луѓе на наши празници оваа година во Тетово мислам немаше вода баш за Велигден се се тоа провокации. Паи нашата полиција е против нас а се е тоа поради стравот од војна се бара некаков меѓуетнички соживот.. може да се има соживот ама не со вакви луѓе планинци. Ниево нашата сопствена земја да бе се чувствуваме сигурно е смешно веќе треба да се кренеме на нозе да брсниме тоа што е наше некаима веќе војна и да ги истераме проклетниците САМО МРТОВ ШИПТАР Е ДОБАР ШИПТАР

На Little-Mk и Tanjamm им се допаѓа ова.
  12. gangstergirl

Се зачлени на:
    6 октомври 2013
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    88
    Не го банализирав конфликтот, бев саркастична. Да, имам изгубено контакт со реалноста. Од Марс сум падната (бтв многу убава и пријатна планета, баш ми се свиѓаат зелените човечиња таму), имам интернет, фала богу, гледам, читам и се чудам, за тоа си во право дека Албанците вршат поголема агресија врз нас отколку обратно. Имав и јас членови од фамилија директно инволвирани во конфликтот, сите се живи и здрави фала богу, но обесправени. Знам и кој стои позади конфликтот...
    Само малку да се подзамислевте на луѓето кои стојат позади тастатурите, ќе пишувавте ли на друг начин, се прашувам. Гледам дека и двете сме егоцентрични по малце, тоа е. Се согласувам дека беше доволно, но те молам да не ме потценуваш, како ни мојата намера.

13. sajonaramucaca

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    676
    Допаѓања:
    462
    Јас не те потценувам тебе туку забележав дека дефинитивно тргнуваш во погрешна насока по ова прашање и не си ти сама, а со тоа ја извртувате вистината и никако не помагате... Јасно е дека таа етничка заедница како целина во Македонија претставува проблем сама по себе, одбива да се вклопи не во општеството туку и во цивилизацијата, одбива да ја прифати оваа држава со нејзините закони и јавна тајна е дека си прави некои планови за прекројување на границите во иднина... и не ми зборете за сиромаштија кај нив, процентот на сиромашни Македонци е далеку поголем, а процентот на криминалци пак помал... и кога некој конечно се свести дека тој проблем ги преминува границите и треба да се најде начин да се реши, вие почнувате со спинови, етикетирања, со приказни за мир, соживот, антифашизам... Па согледајте ја малку реалноста, не гледате што се случи пред некој ден? Ако одиме по ваше ова ќе се повторува и ќе се повторува, а не смее веќе...

14. gangstergirl

Се зачлени на:
    6 октомври 2013
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    88
    Ахххх, конечно да ми реплицираш без употреба на отровни зборови. Јас како таква личност едноставно не знам за друг начин за решавање на проблемот, бидејќи зборувам од мое искуство, секогаш кога сум направила нешто добро и со добра намера ми се враќало со добро. Досега мене лично никој ми немал згрешено од нивна страна. Можеш да ме етикетираш како непоправлив сонувач, исклучително наивна особа, оптимист на границата на лудило, но јас едноставно не знам за друг начин, не знам за насилство. Таква сум. Сепак реално ние не би можеле ништо да направиме по ова прашање, бидејќи ја немаме таа моќ. Можат само политичарите. Но само да ве потсетам да не ги обележуваме сите Албанци како исти, бидејќи сме свесни дека не може секој да биде ист, па и ние Македонците, чист пример јас и ти, земја и небо. Познавам лично некои исклучоци и тоа беше првобитната причина поради која се впуштив во муабетов. Но за криминалците од нивна страна, сметам дека нивните постапки треба да се казнат, но поради некои непознати политички причини, успешно ја избегнуваат раката на правдата. За тоа дека нашиот правосуден систем не функционира како треба апсолутно се согласувам. Знам и за нивниот план за Голема Албанија, но од некаде слушнав дека тоа нема шанси да се оствари, бидејќи тие од Албанија не им е во план проширување на територијата. Сепак само така сум слушнала, не можеш да знаеш се...

15. sajonaramucaca

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    676
    Допаѓања:
    462
    Ти не ме ни виде да употребувам отровни зборови. Aко не сакаш забелешки немој да дискутираш... не можеме да ги толерираме твоите заблуди за начинот на кој светот треба да функционира и повеќе не се обидувај да ја вртиш дискусијата накај мојата,твојата личност или начинот на комуникација затоа што немаат врска со темата, гледаш дека се трудам да ги прескокнувам тие делови за да не правиме офтопици...
    За некој мал процент на исклучоци Албанци не ми се трошеше време да пишувам, затоа ја зедов албанската заедница како целина.... И мислам....како можеш одново и одново да го споредуваш револтот на Македонците од целата ситуација со албанското дивеење и неблагодарност од 2001 наваму?? Заради некои поединци кои ти си ги проценила позитивно а по некоја случајност биле Албанци, ти на некој начин ги браниш Албанците, луѓето кои и на форум искажуваат незадоволство ги оцрнуваш и ги изедначуваш со албанските најлоши примероци, за демонстрантите да не зборувам што се изнакажа... Македонците ги споредуваш со Албанците после се што се случи, како Македонците да се населија во Албанија, да направија војна и да изнудија рамковен што самите го прекршуваат и дури и неговите лимити ги надминуваат |( И што уште да се разговара со тебе?? И за тоа што си слушнала да немаш гајле, ако ги нејќе Албанија може Косово ќе ги прибере ;) а може и самостојни да си бидат, трета држава да формираат зашто да не? :) На нив и вака им е убаво, не мора да се цепат, нели овде сите им одите по ќеиф...
    Ако сакаш да помагаш албански некои каузи слободно продолжи со твоето, јас тука завршувам

16. gangstergirl

Се зачлени на:
    6 октомври 2013
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    88
    Тогаш кога ги оцрнував бев гневна на општеството и на тоа колку е лесно да манипулираш со народот со сеење на страв. И поради тоа што на еден случај дадоа национална основа. Зошто за овој случај граѓаните беа спремни да убиваат Албанци, но за случајот со Смилковско каде беа да се побунат? Знам дека направив грешка што ја гледав само едната страна од приказната, нивната. За тоа сум виновна и поради тоа имаш право кога викаш така. Сфаќам дека си една Македонка со силни чувства за својата татковина, тоа го почитувам, жалам што во моментов не ги делиме истите чувства. И поради тоа верувам дека не си во состојба рационално да расудуваш што дури и мојот претходен коментар го сфаќаш по некое свое националистичко видување, што нема врска со тоа што јас сакав да го кажам, што ми укажува како ја ставаш емоционалноста пред се. Личностите како тебе се најлесно да бидат манипулирани во вакви ситуации. Бидејќи како ќе го држиш трлото овци заедно, користејќи го нивниот страв од волкот се разбира. Доволно е ова да го погледнеш:
    https://www.youtube.com/watch?v=SAaPdzNObvA

17. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.700
    Колкава омраза кон албанците предизвика ова... жално... На фејсбук, гледам статуси во вид на `умрете шиптари`.
    Прво, никој нема право да осудува некој на смрт. Второ, одбивноста меѓу албанците и македонците ќе постои се додека не се вразумиме колку вреди било чиј живот. Трето, ако некој албанец убие македонец, значи, албанецот е виновен, не цело албанско население. Таму има невини души кои страдаат од нашите бунтови. Мислите дека на убиецот му е гајле за неговиот народ? Него уво не го боли, тој важно си има нов, украден точак и сегаа размислува како да се извлече од МВР. Јас го ценам животот, зошто вие не? :?:

На missfortuna му/ѝ се допаѓа ова.
  18. danielka0507

danielka0507 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    308

Јас сосем се сложувам со тебе...Убиец е убиец...Без разлика која националност е, вера, боја на кожа итн..итн...Ете и вчера се случи македонец да убие македонка...И тој е подеднакво монструм како што е и великанот Насер во моите мисли...
    Омразата е заради тоа што нашиот правен систем од 91 па навака е целосно во нивна заштита...Од сите немили настани, тие излегуваат победници колку и да се криви...Ниту еден случај не остана расчистен, па дури и конфликтот во 2001...Љубе едвај излезе во Хаг, за сега неправедно лежи затвор од власта, затоа што ги навреди Груевски и Мијалкови...Јохан исто така едвај излезе од Хаг...Додека пак нивните терористи кои колеа, палеа убиваа се пратеници, директори и што ти уште не....Случајот кај Смилковско езеро остана Енигма за сите нас...
    Наш полицаец уби Албанец, и се се палеше по Тетово и Косово, а нашите сепецијалци не заминаа да ги маваат и тепаат со пендреци...
    Но безмилосно тоа го правеа врз деца и жени завчера во Ѓорче Петров...
    Овде не станува омраза заради тоа што тие се албанци, муслимани итн...На сите нас веќе ни е пукнат филмот...
    Да бидеме реални, Македонците се мирен и толерантен народ...Па затоа и ќутат и трпат...Но недај боже навистина да пукне филмот..Тек тогаш тешко нас...
    Виновен е системот во државата и неговите претставници...Парите им се послатки од колку безбедноста и достоинствениот живот на сите граѓани во Македонија...

На oblace1, De-lovely и makedonkamak им се допаѓа ова.
  19. Lovely93

Lovely93 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2013
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    2.020
    Ужасната сум од целата ситуација, немам коментар, потиштена и депресивна сум од дента кога слушнав за ова.....

Исто било, убиец бил убиец.... Да, ама македонците лежат по затвори за вооружен грабеж, а овие за ладнокрвни убиства на невини лица поминуваат со казна како за поминување на црвено. |( Не сум сакала никогаш да бидам расист, ама ги мразам! Се ни земаа, нивни јазици се учат на сите страни, секаде добија права и пак ни наштетуваат.... сигурна сум дека за 10-тина години ќе имаат повеќе права и од нас, државата ни ја земаа. :@ Да отидеме ние во Албанија или Косово да им ги присвоиме правата и да убиваме нивни деца, м? Да видиме они дали ќе седат со скрстени раце.

Зошто нас на секој чекор казни ни пишуваат, а на Бит Пазар нема жив полицаец, си работат до кога сакаат без фискални без ништо и си прават што сакаат. Се додека стравот кај македонецот ќе биде поголем од мудата, ќе има вакви работи и се бетер ќе станува. Се случи тоа што мислев дека за подолго време ќе се случи, станавме запад. Ама станавме само за убиствата и криминалот, т.е. само за лошите работи.

Ангел, почивај во мир! Сочувство од се срце за родителите, иако нема утеха за нив, ги осакатија до крајот на животот.

Детето само што матурирало, цел живот бил пред него.... :| Бескичмењаци, па животно не се убива на тој начин бе...... Ми се иде да избегам од државава и никогаш веќе да не се вратам. :swear:

20. missfortuna

missfortuna Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2014
    Пораки:
    404
    Допаѓања:
    171
    Колку гнев и омраза во некои коментари има само..
    Јас растена во средина без Албанци, но растена со Турци и во постојан контакт со нив сум забележала дека Македончето мрази се што е различно од него.
    Турчинките од секогаш беа понижувани, навредувани, исмејувани од страна на Македонците, па и тепани.
    А тие еве искрено ви кажувам се многу позитивни, многу добри во карактер, никогаш нема да те навредат, секогаш ќе бидат тука за тебе, тоа што во многу Македонци нема да го најдеш.
    Вакви такви онакви главата ми пукна од што ги слушав Македонците.
    Тие живеат во заедница, тие се почитуваат меѓу себе, не почитуваат нас.
    Затоа не ми е јасно како вие што живеете во градовите каде што има толку многу Албанци не пронајдовте човек меѓу нив, немате ли комшија, другар, колега, сите ли не чинат или ќе кажите има добри вака онака ама на крајот ги нарекувате шиптари, гниди, или само лице му правите а по форуми ги плукате.
    Кажете што ви смета, но не мора да ги навредувате, оти така што ве прави поразлични и подобри со тоа што го кажувате, тие се пред се луѓе, едно дете Албанче не по негова вина ќе биди родено и растено овде, но тоа истото цел живот ќе биди омаловажувано од нас, затоа и од нивна страна се свара омраза.
    Ова требаше да се прекини со конфликтот и во времето кога ги собравме косоварите кај нас.
    Одете пред влада да барате измени во законот, во полицијата, во судството, сите закони за сите исто да важат, што значи ако некој на плаќа сметки треба да се даде на суд, треба да се влезе во нивните домови и да се конфискува имоти, за да се плати, треба на криминалецот да му се суди исправно без мито, општо и Македонец и Албанец, а не се знае кој е криминалец ама слободно си шета оти има чичко испектор така, колку криминалци уште ги има во собрание, Бучко пример уште за конфликтот демек купил тенкови тоа на документ го има, тенковите ги нема, парите си ги лапна, беше осуден на 3 години нешто така, ете го во собрание си зема парички, ете го на правен професор си работи, тој треба некого да учи на факултет?, јас да напрам некаков криминал толку е не постојам, ни работа ни ништо нема да најдам и не само тој многу други.

Дали ако се крева револт пред влада нешто ќе смени, не знам, не верувам, затоа што и тие имаат притисок, некој друг испраќа порака до нив како да се игра, некој од страна.
    Затоа јас би испратила порака до двете страни бидете паметни и гледајте за соживот, оти ако се направи војна, ќе страдаат само невини, ни Албанците ни Македонците ќе бидат виновни.
    Ако порано војна зачеше борба за територија, борба за права, денес значи ПАРИ!!!
    Зошто за пари?
    За да можат големите сили да се востигнат уште повеќе.
    Набавка на оружје кое државата треба да го плати за да го има, за да има со што да се бори.
    Нив му е тој планот.
    Да се уништат меѓу себе малите државички, да потикнат немир меѓу населението со инциденти како што беше убиството кај смилковското езеро, да речиме тој е монструм тоа што го изведе тој е тоа, но тој е платеник убиствата беа направени од професионалец, јас мислам дека тој беше од надвор, пуштен да направи немир, не можете да кажите дека беше Албанец не со сигурност, тоа по телевизија и снимките направени беше да се смири населението, да нема револт меѓу Албанците и Македонците, тие криминалци беа познати но не можеа да му најдат доволно добра причина за да ги стават во затвор, за да му влезат така и да ги уапсат да му го пронајдат оружјето.
    И додека ние си се колиме меѓу себе и се мразиме, некој на тоа ќе ќари. Некој ќе му биди задоволство ова што се случува, овие немири кои ги имаме меѓу население, па да не зборувам за Иран, Ирак или сите војни таму кои се случуваат се потикнати од големите сили за тие да му произведат оружја за на крај се живо да збришат, оти они само во оружја вложуваат, поголеми се работите од што изгледа.

На daylight, Domino, deliza и 5 други им се допаѓа ова.