Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Укината социјална помош поради локум од СДСМ

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Doris-Sk, 29 мај 2011.

1. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Вака, многу добро ја разбирам и пропагандата на телевизиите во избори и уште повеќе политиката на партиите, бидејќи и за едното и за другото сум скроена.
    Проблемот е што, луѓето се заплеткуваат во ваквите пропагандни стории, на база на кои се користи една индивидуа за да една партија добие во плус. Ова не е тема што како граѓанин мене или било кој треба да го интересира, бидејќи не е проблем со суштинско значење.
    Суштината е системот. Со вакви стории само се одвлекува вниманието од реалниот проблем, кој постои и надвор од избори, а на кој и едните и другите треба да дадат одговор. Многу добро ми е јасно како оди сето тоа кратење, вработување, додавање, плус минус, квадрат и се останато.
    Но, за мене сево ова е чисто дефокусирање од она на што треба да е фокусирана кампањата и на едните и на другите. И ова е проблем и кај двете, бидејќи со фокусирање на вакви ефтини стории, со удирање во солзите на луѓето без ти (партиите) мене да ми дадат ништо реално да загризам јас и да те гласам, ми даваат приказна, каква и тие другите правеле во твое друго време, каква и ќе се прави и на наредни избори.
    И се додека граѓанинот не се побуни против вакви безвезни приказни и побара од едните да не му го јадат џебот за кампања Да се збогуваме со Бранко, а другиве со вакви стории и ајде на дуел кукавицо, него и двете ќе ми излезат со конкретен план и стратегија, како ќе се намали бројот на социјални случаи во државата. како ќе најдеш пари да ја зголемиш социјалната помош, освен бледо со пола уста кажано па ќе зголемиме тра ла ла (чуено веќе) место да ми кажеш како во Европа, како ќе ми зголемиш минимална плата како што бар синдикатот, како ќе ми гарантираш дека ќе ме пријават и деке нема да ме бркаат од работа кога ќе посакаат и слични прашања.
    Ова никаде во никој клип од митинзите на тв не се слуша, нити некој го поставува како прашање дури и на форумов.
    Тоа мене ме интересира. За социјалците многу добро знам како им е кратено, по ѓаволите дури и избегавав такви приказни со луѓе само ради тоа што знаев дека ради моја насловна страна некој ќе го крка, а јас немам како да му гарантирам дека нема да го крка. Е кога ова ќе ми го решат, богами ќе е друго. А, не да ми даваат сторија само за да им оди во плус на нивни пратеници. Дај ми како ќе решите. Секој трет е сиромашен и ќе остане сиромашен ако вака со вакви безвезни трикови од старт ми доаѓаат од тв во дневна секој ден за да победат.

На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Theodora

Theodora Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2011
    Пораки:
    1.504
    Допаѓања:
    5.576
    Точно е дека целта на овие стории е да се дефокусира вниманието од немањето стратегиски план за излез од општата криза во која ни се дави државата.
    Само секоја ваква поединечна сторија е дел од општата слика бидејќи секој од нас лесно може да се најде во слична сторија мислам на различни нешта кои ја загрозуваат или загорчуваат реалноста на секој од нас пр. невработеност, мобинг, немање стаж итн. Така да кај повеќето освен она чувство на емпатија се јавува и делче фобија кон сопствената несигурност за опстанок во вакви (не)времиња.
    Не е дека не сме размислувале околу немањето конкретни решенија на властиве актуелни или минати или не сме го приметиле тоа дека недостига при излагањето само кому би му ги поставиле овие прашања, а од друга страна би добиле матен одговор од типот на легендарниот разумен компромис на драгиот ни претседател :D . Пр. често некој политички лик дава смела изјава од типот ќе се зголеми индустрискиот раст за пр. 7% идната година, а не дава објаснување како ќе се случи тоа, значи во најдобрите времиња ако имало стапка на раст од некои си 13% како во вакви услови толку солиден раст се прогнозира без да се наведат конкретните мерки кои се преземени во таа насока. Свесни сме дека НЕМА крупни решенија и концепти за излез. Свесни сме дека ни делат само ветувања бидејќи тие се најевтини и вака на митинг лесно се фрлаат во етер како ветер во магла. Не прашуваме бидејќи го знаеме одговорот, бидејќи прашањата ни се реторички. Бидејќи на сите како? има премногу реални - никако.

3. DivineChaos

DivineChaos Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    60
    Единствени кои не ветуваа социјални бонбончиња и знаеја што зборуваат за економска политика досега што видов е ЛДП. Има еден краток клип со говор на Јово Манасиевски кој ја напаѓаше бранковата политика прашувајќи од каде бре мајката 1.2 милијарди евра екстра за субвенции, социјалци итн...
    Мене ми делуваат како едините таму кои знаае вшусност за што зборуваат другиве само ветуваат све и свашта без кохерентен план.

Се молам овие од лдп да добијат неколку пратеници колку да можат да притискаат и туркаат некои нивни програми.
    Језда никаде не добиваат етер ни простор, ни кај а1 ни кај сител ни кај било која друга телевизија де...
    Што значи не ги миришет многу многу...

На zhap4e му/ѝ се допаѓа ова.
  4. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Да знам за ЛДП.
    И не е само за тоа имаат и други добри идеи кои сериозно ми се свиѓаа, како за културата, за многу други работи. Баш за тоа размислував деновиве. Само огромна штета е што се мали, што го немаат капацитетот. Но кога секој човек би чул баш такви идеи, наместо друго и кога би се решил конечно да стави крај на шарени лаги е тогаш ќе е друго. хаха дури и се размислував веќе неколку дена дали да ги гласам :)
    А, не добиваат во етер затоа што и на А1 и на Сител се плаќа. Посебно на А1 дебело се плака, а ако гледаше на пример Код синоќа виде и колку пари се јадат кампањите и меѓу овие две големциве СДСМ и ВМРО го спомнаа и брат Љубе како човек со реклами на најскапата за реклами ТВ.
    Постои таа веројатност да јас гласам за ЛДП и искрено се надевам дека ќе добијат и јас некој пратеник ако ништо друго, но мали се пак ќе речам тоа е штета. Дури и да коалицираат со било која партија ќе е напразно нема гласот да им се слуша, пак или ќе легнат на брашното како што ќе диктираат големиве или ќе излезат од власт.
    Од нас од народот промената треба да тргне за да се даде шанса на оние кои вистина можат да сменат. СДСМ и ВМРО се истрошени. И тоа се гледа и во кампањата.

На DivineChaos му/ѝ се допаѓа ова.
  5. SunFlower94

SunFlower94 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2010
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    362
    Е ова е жално, можете да викате наместено ова она дека е од А1, ама ги гледавме децата значи, со свои очи лично видов! А не како оној на сите што се развел од жена му што лаже!

На esperanca и enca.69 им се допаѓа ова.
  6. Vitorija

Vitorija Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    912
    Допаѓања:
    599
    Ова и сличните теми, како за момчето кое загина и убиството кое се случило и треба да се вметнат во ЦРНА ХРОНИКА-ете уште ваква тема фали.
    Страшно и жално е тоа што го прават. Не на тие луѓе туку на сите нас, сите треба да не погоди ова, па тие се наши граѓани, наши жители на државата. Убаво си кажа жената не просат туку го бараат она кое со право им следи.
    Ццц таман мислиш дека го допреа дното-ете ти нешто уште полошо.

7. kankus

kankus Популарен член

Се зачлени на:
    31 декември 2010
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    871
    тоа беше нај големата срамота за рм :x :x :x