Укинување на екстерното тестирање од новата влада

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Rexona.., 29 мај 2017.

?

Дали го поддржувате укинувањето на екстерното тестирање од страна на новата влада?

1. Да

169 глас(а)
    85,4%
  2. Не

29 глас(а)
    14,6%
  1. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.119
    Допаѓања:
    163.768
    Also... this! :!: :bow:

goljklglj.PNG

На cresa-jagoda, theowndemon, christinnn и 5 други им се допаѓа ова.
  2. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    18.233
    Како и многу други работи во образованието (а тука ги вбројувам и основно, и средно, и факултетско), и екстерново беше само еден од многуте (неуспешни) обиди „да се гради куќа од кров наместо од темели“. Се виделе повеќе работи во повеќе земји, каде-каде поразвиени од нашава, и во обид да се направи бледа копија на сите тие, уствари се направи каша-попара која никому не донесе ништо добро, а на многумина, и ученици и наставници, им донесе само куп дополнителни сресови, главоболки, изгубени време и нерви, намалување на просек или казни, соодветно.
    Јас екстерно полагав само во трета и четврта година средно, така што од искуство можам да кажам да не се лажете дека беше само така провизорно и дека не му попречува на успехот на ученикот. Напротив, и оценките добиени од екстерното си стоеја во свидетелство (од задната страна) и влегуваа во крајниот просек. Само како и секогаш, и за ова е случај да тој што не осетил на „свој грб“ и е само пасивен набљудувач, и за најголемата глупост или најтешкиот испит ќе каже дека е мачја кашлица, ништо посебно.
    Имав среќа да двете години во кои полагав, по двата предмети кои ги полагав, добивав петки, па не ми се скрши успехот бидејќи и инаку бев со просек 5.00, но имав многу другари и познаници чиј успех беше нарушен. А врв на иронијата е тоа што се знае дека нели, 1 (недоволен) како таква оцена не може да стои во свидетелство, мора да има барем 2 (доволен) - епа, добиената 1. на екстерно си стоеше шлапната на свидетелството на крај, прибидејќи fuck logic. А да не правиме муабет пак за глупавите прашања и уште поидиотските понудени одговори кои ти вреѓаат интелигенција (пример прашање по педијатрија: шишето со цуцла треба да е, и наведени одговори: округло, коцкасто, итн.).
    И тука некој нашол да ми кажува дека имало корист од сета оваа фарса и дека со тоа се добивало знаење, абе ај. Гледам колку добив знаење и колку ми е тоа од помош сега, години подоцна, во мојава професија, со тоа што дознав дали шишето требало да биде округло или коцкасто.

На cresa-jagoda, Yowannty, Lejla8 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Читам на фб коментар од некоја малоумна Зошто се укинало екстерното сега децата немале да знаат правило да пишуваат.
    :wasntme:
    :angel:

ОК тврдокорни, знаеме и гледаме колку ви е неубаво на душата, ама до олку ќе се ругате?
    (facepalm)

Плачковци, ни за опозиција не ве бидува.

На prominent, cresa-jagoda, Tan4ence и 10 други им се допаѓа ова.
  4. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.333
    Јас сега во 4та полагав биологија и навистина беа ужас прашањата. Мене одлично ми оди предметот, сум одела и на натпревари, ама кој ги составувал тие прашања, мислам свака му част. Посебно тие од генетика беа недоволно оформени и двосмислени. И јас ја прашував професорката која исто така не знаеше да ми ги одговори :x
    Биологија три пати полагав до сега, и очигледно некој уште не ја сфаќа суштината на предметот и начинот на кој треба да се изучува...

На sanjaeva, cresa-jagoda, theowndemon и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.469
    Добра одлука на СДС.

Очекувам брзо да се укине, по можност уште годинава. Екстерното претставуваше само еден терет плус, кој освен стрес и трауми за учениците и наставниот кадар, не предизвика ниту еден позитивен ефект. Сега новата Влада има можност етапно да воведува нови начини за подобрување на образованието, ќе видиме дали добро ќе ја искористи можноста. Очекувам да се почне од укинување на Болоњскиот bullshit систем!

На cresa-jagoda, theowndemon, Someonespecial и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Достоевски

Достоевски Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2017
    Пораки:
    170
    Допаѓања:
    332
    Утре на итна седница ќе се укине, што значи дека уште од годинава нема да се полага.

На cresa-jagoda, Someonespecial, LollySky и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Victorian

Victorian Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2012
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    6.070
    Според мене екстерното беше добра замисла ама многу лоша реализација.

Сметам дека треба да има проверка на знаењето на учениците поради тоа што (според мене) останаа неписмени, не знаат основни работи ама сите се одлични во свидетелствата. Не знам дали вината за тоа е во професорите или кембриџ или која и да е програмата по која учат сега ама тоа е факт.

Сепак екстерното во никој случај не беше решение и воопшто не е одраз на нивното знаење во текот на годината, затоа што многу нормално е дека на тест на кој од претходно ги знаеш прашањата нема (да си дозволиш) да добиеш 1ца или 2ка...плус што е на заокружување па и што е најтрагично (некој го мрзело и да ги научи прашањата па) и се препишува ама па и за помалите (колку и да според мене беше банално и прелесно екстерното) претставуваше стрес.

Сепак ова е мој став и не мора да се согласите со мене :)

На fana, theowndemon, LollySky и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    13.333
    .. Ама на самиот крај се исплатеше сета таа тортура, закани, притисоци....

На Someonespecial му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.392
    Се укина таа глупост да не кажам подруг збор..амин Господе.За 3 дена да наштребам цел учебник да се испобунам за на крај да ми ги кажуваат на лице место одговорите?Зашто, за да немало отстапки у оценките.Па оценките не се мерило за знаењето бе прости едни.Хаос!

10. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Поголема глупост од екстерно не можеле да смислат. Бар не во формата во која беше замислено и начинот на кој се спроведува. Со ништо не се тестира колку реално научиле учениците во текот на школската година. Објавени прашања, размена на одговори од страна на родителите и бубање на одговорите од страна на децата. За кое знаење зборуваме тука? Доколку целта била да се тестира краткорочната меморија на децата, целта ја постигнале.

На cresa-jagoda, ph.orhideja, theowndemon и 4 други им се допаѓа ова.
  11. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.018
    Аиии, жива си била :D Aj честито нова влада!

На cresa-jagoda, Summerlover и Someonespecial им се допаѓа ова.
  12. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.237
    Допаѓања:
    57.459
    Нека го укинуваат, поголема глупост нема. Не може знаењето од цела година да ти го оценат во еден час со 30 прашања. А и некои што цела година имале едвај двојка на екстерно добиваат четворки, оние кои се труделе учеле цело време на исто рамниште со нив епа не може, не е тој начинот на оценување. Се случувало и професори да не сакаат да ти пишат повисока оцена ради "што ако ти е слабо екстерното по мојот предмет". До лани бев средно и немам обврска за екстерно, но многу ми е мило ако навистина стасаат да го укинат уште годинава. Исто така убаво би било и Кембриџ програмата да ја укинат.

На cresa-jagoda, theowndemon, Someonespecial и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Rexona..

Rexona.. Активен член

Се зачлени на:
    13 мај 2017
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    46
    и пратениците од дпмне најавиле дека нема да го спречуваат укинување на екстерното.

14. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.018
    Аjде да кажам некоj збор како професор по англиски. Во оцените по моjoт предмет влегуваат неколку компоненти: разбирање, говорење, читање и пишување. Со екстерното едноставно не е можно сето тоа да се провери, фактички се оценува само препознавање (разбирање).
    Македониja е земja коja од цел регион има наjголем буџет за образование, а наjслаби резултати на сите мегународни тестирања. Зошто? Затоа што тие пари се трошат на проекти наменети исклучиво за перење пари. Проектите ги изработуваат партиски воjничиња во Министерство за образование кои немаат влезено во училиште а камоли да држеле час,чии главни квалификации се дремење во штаб и одење по митинзи. Нас наставниците како кадри директно вклучени во образовниот процес никоj ништо не не прашал.

На Mishela, sanjaeva, cresa-jagoda и 10 други им се допаѓа ова.
  15. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.712
    Прво мило ми е што си моја колешка и до некаде можеби си во право , но сепак смерам дека екстерното проверување на учениците беше пребрзо воведено и без претходни консултации со директните учесници во воспитно образовниот процес и сметам дека тука е направена грешката од самиот старт.
    Инаку сметам дека како начин на проверка на знаењата на учениците е добро да постои ама во некој си друг формат или облик кој би се одржувал еднаш на три год и чиј што резултати не би требало да влијаат врз успехот на ученикот или врз личниот додаток на наставникот.Сметам дека новата влада би требало да размисли за такво нешто или некој си друг облик како полагање приемни или нешто друго.
    Ако веќе се укинува екстерното редно е со него да се укини и електронскиот дневник , како и описното оценување на улениците од 1 - 3 одд.Од проста прочина што една иста работа се повторува и во класичниот дневник па истото и во е-дневник , а за описното да не правиме муабет има пишување сведителства глава да ти се замати а истото тоа после и во главна книга , тоа е само едно дополнително малтретирање на наставниците кое нема никаков епилог.

Последна измена: 31 мај 2017
    На Lianna Anna, LollySky и Victorian им се допаѓа ова.
  16. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Иронијата твоја е многу провидна,како и што и вашата влада е нелигитимна и нема долго да трае,од причини што се едвај 62пратеника,што значи многу е тенка како менекенка која ке умре од глад.

На Lianna Anna му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.018
    Се сложувам, убаво е да има таква екстерна проверка коja би служела за само да се увиди дали наставата е ефективна.
    Мене електронскиот дневник ми е убава работа поради тоа што и родителите имаат увид во работата и оцените на децата, само да ни дадат асални компjутери со кои ке може директно на час да си работиме. За да не водиме двоjна администрациja, би го укинала хартиениот дневник.
    За описните оцени се сложувам, ионака родителите секогаш бараат да им се каже со броjка за колку научило детето.

На Lianna Anna, theowndemon, ADOKI и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.462
    Допаѓања:
    183.594
    Факт е дека екстерното беше жива глупост, ама не идејата како таква, туку реализацијата длабоко потфрли. Сум за тестирање. Со нормално составени прашања од стручен и образован кадар.

Сметам дека приемен на факултет е најдобра идеја. И да се прима само ограничен број академски кадар. Да се прима онолку колку што е потребно, па тие што навистина го сакаат конкретниот смер, нека загреат столица и нека се изборат за истото на соодветно тестирање.

Факт е дека најголемата грешка е што на младите не им се помага со насочување кон она кон кое тие би биле навистина добри, па на крај имаме матуранти кои не знаат што сакаат и се запишуваат на факултет колку само да се запишат. Мора да се најде начин како, кога децата од најмала возраст ќе покажат одреден интерес кон нешто, да се работи на задржување на нивниот фокус кон истото. Далеку сме од тоа.. ама тоа е добра идеа и функционира во многу општества.

На IronLady, Emy867, theowndemon и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Rakometar

Rakometar Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2017
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    134
    че има седница за укинување на екстерното денеска или слабо.

20. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    И ја тоа чекам