Улцеративен колитис

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од IamSexyAndIKnowIt, 11 јуни 2021.

1. IamSexyAndIKnowIt

IamSexyAndIKnowIt Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2012
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    2.883
    Колоноскопија со биопсија. Мене само со колоноскопија ми ја утврдија.

2. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.115
    Допаѓања:
    75.936
    А дали си правела и биопсија од тенко? Гастроскопија? Ова за детенце е, ама одиме накај тој пат моментално и најверојатно и Колоноскопија и Гастроскопија ќе прават.

3. IamSexyAndIKnowIt

Се зачлени на:
    18 април 2012
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    2.883
    Што и да правите само во Систина, државно никако, посебно за детенце кога се работи. Барајте го доктор Васко Василевски.

4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.115
    Допаѓања:
    75.936
    Не ги прават овие две работи никаде, само на Детска Клиника. 6 год се влечеме за дијагноза.. да имаше приватно некаде, ќе направевме...

На Flier му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    311
    Девојче, детска медицина односно педијатрија не е исто што и за возрасни. Тие споменати постапки од типот на колоноскопија се сериозни испитувања и постојат специјално дизајнирани апарати само за деца воедно и детски гастро доктор мора да ги изврши тие постапки конкретно за тоа само на детска клиника е возможно во државава.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.115
    Допаѓања:
    75.936
    Да затоа и чекаме волку време. Не беше итен, критичен, ама состојбата трае и може да се влоши.. Све живо испитано ни е по неколку пати, па мора колоноскопија и гастроскопија... Детски апарати само на Детска клиника има, обучени анестезиолози, а и добри доктори кои ја изведуваат процедурата. За жал многу дечиња има од цела Македонија, а само таму се прават овие работи... Кај итни и потешки случаи веднаш се прави..

7. IamSexyAndIKnowIt

Се зачлени на:
    18 април 2012
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    2.883
    Како прво не сум ДЕВОЈЧЕ , како второ имав пријатели од мојот град коишто спомнаа дека ќе го носат детето во Систина поради проблеми со дебелото црево. Многу добро знам дека не е исто. Погрешно сум била информирана. ИСТО ТАКА МНОГУ ДОБРО ЗНАЕМЕ ШТО СЕ СЛУЧИ СО ДЕТЕНЦЕТО НА КЛИНИКА бидејки има "МНОГУ ДОБРИ ОБУЧЕНИ ДОКТОРИ". Не ми се ни пишува за тоа. Chill.

8. Zarch

Zarch Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2019
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Zdravo. Jas so proliv se macam nekolku meseci, ne po mnogu pati, do 5-6 na den no sepak meka prolivasta stolica. Na kolonoskopija mi rekoa vospaleno debelo crevo okolu 30cm od rektum no uspeaja da proverat samo 75% od debeloto crevo poradi bolki a biopsijata pokaza lesen eroziven kolitis, no doktorot od stip mi napisa za kontrola da idam na gastro u drzavna. 3 nedeli baram termin i nema. Drug gastrodoktor mi rece neznaat kakov kolit e i zatoa te prakjaat vo drzavna. Terapija mi dadoa Flagyl , colosal, meteospasmil i salapon. Vednas se podobri situacijata. Posle 2 nedeli fativ stomacen virus i pak prolivi. Posle 10tina dena otkako ne se smiri pocnav pak flagyl i pak se podobrim go piev edna nedela i posle i narednata nedela, znaci 2 nedeli bese ok. Potoa pak prolivi. Krvta togas pred eden mesec bese ok sose zelezo i crp. Na momenti mibse vrti svest, neznam dali zelezoto padnalo. Dali ima nekoj so vakov slucaj. Ne nasle ulceri samo erozija.

Последна измена: 8 јуни 2024
  9. IamSexyAndIKnowIt

Се зачлени на:
    18 април 2012
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    2.883
    Штом губиш крв нормално е железото да ти е ниско, мене ми беше 2. Не знам како подлегнувате на колоноскопија без анестезија, не сакам ни да замислам. :worried::tmi: Затоа ќе си направиш на приватно една добра колоноскопија без болки, ем ќе ти се утврди точна дијагноза, а не вака не знаеле каков колит е. Внимавај на исхраната и внесувај многу течности. Премногу терапија ти дале за нешто што не е целосно откриено, а и не е во ред штом прекинеш со терапијата веднаш да ти се активираат симптомите.